Armata rusă a preluat controlul asupra satului Shevchenkovo din regiunea Donețk unde se află cel mai mare zăcământ de litiu din Ucraina, estimat la cel puțin 13,7 milioane de tone, relatează Energypress.
Satul în cauză este situat la marginea orașului Kurakhove a cărui capturare a fost anunțată duminică de Ministerul Apărării rus. Dezvoltarea este considerată semnificativă, deoarece, potrivit anunțului, afirmă controlul Rusiei asupra unei „zone industriale extinse” unde, printre altele, se află o centrală pe cărbune.
Estul Ucrainei are zăcăminte mari de litiu, în special în regiunile Donețk și Lugansk, ceea ce o face una dintre cele mai mari surse de litiu din Europa. Astfel, zăcămintele de litiu au devenit un subiect cheie al confruntării geopolitice dintre SUA – NATO – UE și Rusia în Ucraina, întrucât litiul este necesar în industria globală în contextul tranziției „verzi” și „digitale”, fiind, printre alte lucruri, o celulă cheie pentru bateriile vehiculelor electrice.
În special, zăcământul Shevchenkovo de lângă Kurakhove este estimat că are rezerve de litiu de gradul C1 de 5,67 milioane de tone și rezerve de litiu de gradul C2 de peste 8 milioane de tone.
Președintele Comitetului Camerei Publice a Federației Ruse pentru Probleme de Suveranitate și Copreședintele Consiliului Coordonator pentru Integrarea Noilor Teritorii, Vladimir Rogov, a reamintit în declarațiile sale relevante adresate agenției Ria Novosti că guvernul Zelensky a acordat drepturi de a dezvolta zăcământul de litiu din Shevchenkovo către RPD britanică pentru „sume ridicole”, cu planurile specifice acum efectiv anulate.
Tecerea controlului câmpuluiui către Rusia este confirmată și de rapoartele presei ucrainene.
Activiștii organizației de mediu Greenpeace solicită demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, invocând faptul că ‘este inacceptabil, într-un stat […]
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri Occidentul […]
3 Comentarii
@Anonim: Ai iluzii optice: nicaieri n-am scris de „milioane”. Înlocuieste „minerale”, însa, cu „naturale”. Apropo, sa nu uit ca revad filmul cu Gregory Peck, „Bancnota de-un milion de $”. Dar nu pentru cuvântul „milioane”: pentru Gregory Peck.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
@Anonim: Ai iluzii optice: nicaieri n-am scris de „milioane”. Înlocuieste „minerale”, însa, cu „naturale”. Apropo, sa nu uit ca revad filmul cu Gregory Peck, „Bancnota de-un milion de $”. Dar nu pentru cuvântul „milioane”: pentru Gregory Peck.
IR:
Iar ratacesti pe cimpi. Australia, cea mai mare producatoare de litiu, produce vreo 60 de mii de tonevpe an iar tu vorbesti de milioane?
@ Doru Popescu.. Ștefan, al Moldovei, A avut două neveste ”maidaneze”. Iar la Podul Inalt, cu ”maidanezii” atunci cazaci, a alungat pe turci..