Ucraina: Negocieri tensionate între putere și opoziție

În a patra săptămână de proteste și cu o zi înaintea unor noi manifestații masive, puterea și opoziția din Ucraina au început vineri după-amiază negocierile, care însă nu par să atenueze tensiunile profunde dintre ele, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Mă adresez dumneavoastră, Viktor Ianukovici. Sunteți personal responsabil pentru ceea ce se întâmplă în țară”, a spus în timpul acestor negocieri liderul partidului de opoziție UDAR, Vitali Kliciko, așezat în fața președintelui. „Știm că există planuri pentru a rezolva situația cu ajutorul forței. Acest lucru ar avea consecințe catastrofale pentru țară și pentru dumneavoastră personal”, a continuat el.

În deschiderea reuniunii, președintele Ianukovici și-a exprimat speranța că se va găsi o cale pentru a da ucrainenilor speranța că sunt capabili să depășească asemenea crize. Într-un aparent gest de reconciliere, el promisese înaintea reuniunii că va propune amnistierea manifestanților arestați în timpul protestelor din ultimele săptămâni, provocate de refuzul său și al guvernului de a semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană, alegând în schimb apropierea de Rusia.

Dar opoziția rămâne intransigentă și cere demisia guvernului condus de Mikola Azarov, prezent și el prezent la negocieri. În schimb, demisia lui Ianukovici, cerută de manifestanți, nu a fost evocată direct în discuții.

Întâlnirea a fost organizată la inițiativa fostului șef al statului Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei după obținerea independenței, care se află la originea unei tentative de mediere în urmă cu o săptămână, împreună cu alți doi foști președinți, Viktor Iușcenko și Leonid Kucima

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.