Ucraina renunță la președinția CSI

Ucraina a renunțat la președinția Comunității Statelor Independente (CSI) și și-ar putea revizui calitatea de membru al acestei organizații, ca urmare a alipirii peninsulei Crimeea de către Rusia, a precizat miercuri Ministerul ucrainean de Externe, conform Reuters. CSI reunește cele 15 țări foste republici sovietice cu excepția statelor baltice (Estonia, Letonia, Lituania) și a Georgiei, care s-a retras din organizație în 2008 ca urmare a conflictului militar cu Rusia.

O declarație postată pe site-ul MAE de la Kiev arată că Ucraina a decis deja că nu va mai asigura președinția CSI în 2014. „Ucraina a decis să nu continue mandatul președinției CSI pentru 2014 și își rezervă dreptul de a-și revizui apartenența sa viitoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Evgheni Perebiinis.

Acesta a mai precizat că numeroase state membre CSI au susținut decizia Moscovei de preluare a peninsulei Crimeea și semnarea acordului prin care aceasta devine parte a Rusiei.

Ucraina a avut o relație dificilă cu CSI încă de la crearea acestei organizații, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, în timpul mandatului președintelui Viktor Ianukovici, relațiile Kievului cu CSI s-au consolidat.

Un adjunct al ministrului rus de externe, Vasili Nebenzia, a declarat pentru agenția RIA Novosti că Rusia regretă decizia Kievului privind renunțarea la președinția CSI, dar a precizat că „este dreptul lor” (al ucrainenilor, n.r.).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.