UE ne dă bani (…) doar dacă băgăm și hidrogen pe conductă

România poate produce suficient hidrogen, astfel încât să primească finanţare europeană de 600 de milioane de euro prin PNRR pentru a dezvolta reţelele de gaze, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Agerpres.
Acesta a arătat că oficialii europeni au cerut explicaţii părţii române de ce doreşte extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi urmează ca experţii din Ministerul Energiei să meargă la Bruxelles pentru a arăta că vom folosi gaze mixte, inclusiv hidrogen verde şi alte gaze neconvenţionale, prin aceste conducte, transmite Agerpres.
Anul trecut am început un program de investiţii şi am reuşit să convingem Comisia Europeană şi-mi aduc aminte cât am discutat cu ministrul Fondurilor Europene de anul trecut, cu domnul Marcel Boloş, cum să facem să-i convingem pentru că efectiv nu voiau să ne aprobe să folosim banii din POIM pentru reţelele de gaze. Am reuşit să-i convingem să înţeleagă că România are nevoie de distribuţia de gaze şi reţelele care se vor construi din acele 250 milioane de euro pentru care am primit aprobare anul trecut vor fi reţele de gaze inteligente, contorizarea va fi inteligentă, va fi altceva decât reţelele de gaze pe care le aveau deja distribuitorii în gestiune sau le folosesc românii în acest moment. Deci am reuşit pe un concept nou. Ne dorim ca şi în continuare, prin PNRR, să avansăm de la acest concept de reţele inteligente la cele care folosesc un mix de gaz natural şi gaze verzi, hidrogen sau alt tip de gaz verde, pentru că acesta este viitorul: hidrogen în amestec cu gazul natural. Este nepoluant şi are capacitate calorică mult mai mare şi poate scădea inclusiv consumul„, a explicat Popescu.
Ministrul Energiei a arătat că primul proiect pentru producţia hidrogenului va fi centrala de la Halânga, pe care o construieşte Romgaz în parteneriat cu GSP Power, care ar urma să fie gata în anul 2023. „Este un concept unitar cu emisii mai mici. Spre asta tinde şi Comisia Europeană. Îmi doresc ca acest proiect să poată fi replicat şi în alte noi centrale, pentru că este un proiect de succes„, a continuat ministrul.
„Îmi doresc să facem aceste reţele de gaze cu bani din PNRR. Înţeleg că au existat nişte discuţii ale colegului meu, domnul Ghinea (Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene – n.r.), s-au pus întrebări tehnice şi o să explicăm celor de la Comisia Europeană cum România, în anul 2026, o să facă aceste reţele şi să le arătăm că avem inclusiv capacitatea de a produce hidrogen şi a injecta în amestec acel hidrogen după staţia de măsură şi reglaj a Transgazului”, a susţinut oficialul de la Energie.
Transgaz investește pentru a putea prelua amestecul de gaze
În paralel, şi Transgaz lucrează la investiţii pentru a putea prelua amestecul de gaz şi hidrogen. Valoarea totală a acestor reţele ar urma să fie de circa 600 de milioane de euro, a mai spus Popescu. Potrivit ministrului, în urmă cu doi ani, 36% din populaţie era racordată la sistemul de gaze şi, în ultimii ani, ponderea a crescut peste 40%.
„Se vede o creştere clară a distribuţiei, dar suntem încă la un nivel destul de jos faţă de Ungaria, spre exemplu, unde este unde la 90%. Mi-aş dori ca, la finalul acestui mandat, de la 40% să depăşim 50% şi să ne apropiem de 60%, pentru că este nevoie ca oamenii să aibă acces la această resursă la gaze”, a adăugat ministrul. În zona rurală, oamenii se încălzesc în special cu lemne, resursă care este din ce în ce mai scumpă, notează sursa citată.
„Este din ce în ce mai greu să-ţi procuri lemne de foc, s-au şi scumpit şi cred că confortul termic pe care ţi-l oferă gazul natural este de neînlocuit şi toţi românii sau cât mai mulţi ar trebui să beneficieze”, a mai spus Virgil Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1091 Articole
Author

16 Comentarii

  1. „Ne dorim ca şi în continuare, prin PNRR, să avansăm de la acest concept de reţele inteligente la cele care folosesc un mix de gaz natural şi gaze verzi, hidrogen sau alt tip de gaz verde, pentru că acesta este viitorul: hidrogen în amestec cu gazul natural. Este nepoluant şi are capacitate calorică mult mai mare şi poate scădea inclusiv consumul„, a explicat Popescu.”

    DEJA PLATIM FOARTE SCUMP AERUL DE PE CONDUCTE. ALOOOO!!! PAMANTU’ CATRE NEA’ POPESCUUU !! FLACARA MICA SI ROSIE LA ARAGAZ! ESTE INCREDIBIL CE JEGURI VANCUTE SI TRADATOARE AVEM CATARATE PE ROMANIA CARE AU PIERDUT CONTACTUL CU REALITATE! VA UREZ SA PICATI TOTI IN CAPETELE ALEA DE SLUGI CE SUNTETI!

  2. Dar de ce avem nevoie de bani pentru extinderea retelei de gaze?!Costurile pentru extinderea retelei de distributie sunt deja incluse in tarifele de distributie platite de noi toti!Pentru retelele de transport Romgaz, Petrom si altii au suficienti bani, nu e nevoie sa fie luati din PNRR!Miza este alta:scutirea de a plati din propriii bani pentru marile companii (contra unor comisioane ,desigur), plus controlul licitatiilor….

  3. La fel ca ENEL, CEZ, EON, etc, Romgaz nu construieste din banii lor nimic. Tot ce se construieste este pe contract de racordare, adica din taxele pe timbre verzi platite de consumatori.
    Pana cand ii mai scutiti de taxe pe acesti aredasi?

  4. Și care e metoda asta verde MAGICĂ prin care se produce hidrogen în cantități echivalente cantitativ cu GPL sau alte gaze folosite drept combustibili în mod uzual. Și evident IEFTIN.
    În zonele rurale odată paiele, cocenii și orice resturi vegetale îșî făceau treaba și erau aproaoe gratis.

  5. Pana la a produce 1 metru cub de hidrogen, productia de minciuni crase de la latraii si numitii politic plus lipitorile de lux, creste mai ceva ca spuma laptelui la fiert!

  6. Puterea calorifica a hidrogenului este de 141 MJ/kg.
    Producerea hidrogenului din surse regenerabile costa 6,0 euro/kg.
    Va dati seama cat va costa mixtul hidrogen – metan pentru utilizatorii finali?
    Ziceam ca scapam de certificatele verzi si apare alta schema de furaciune – firma colector repartizor GSP.

  7. Gazul metan plus hidrogen in anumite proportii(care arde cu oxigenul din aer) da un amestec exploziv de toata frumusetea.Le urez succes.

  8. Politrucii ne-au varat fara referendum explicit in ra…palaria asta… Au organizat un referendum pentru vot la pachet… conditionat… Stiau ei ca nu vom vota si s-au gandit ca asa… in cele 2 zile de vot din 2003… e vointa natiunii! ESTE ?!? Cand numara voturile de la sectia de vot… se afiseaza rezultatele la vedere pentru orice alegator… sau „le centreaza” la varf si de acolo aflam ce-am votat… Conteaza cine le numara… nu cine voteaza…. Daca conta cine vota… CETATEANUL care voteaza era primul informat cu privire la rezultatele votului in fiecare sectie de vot… si abia ulterior cei care centralizeaza… Daca rezultatele sunt afisate vizibil din exterior la secta de votare – imediat dupa numarare…, atunci este posibil ca cetatenii sa fotografieze rezultatele votului de la fiecare sectie de vot si sa le centralizeze pentru a verifica rezultatele votului in paralel cu Puterea… Lipsa de transparenta la sectiile de vot unde nu se afiseaza imediat rezultatele votului reprezinta dovada ca se numara altfel decat se voteaza… De ce nu se contorizeaza live fiecare intrare a unui alegator in sectia de vot ?!? TOT D-AIA! Stim de asemenea si ca evidenta corecta a alegatorilor este si ea „extraordinara”… si ca voteaza in cele patru zari… astfel incat votul diasporei sa poata rasturna in caz de nevoie votul intern… Asadar… de la politruci ni se trage…

  9. Planul asta a fost croit de pungasii coalitiei strict pentru a satisface nevoile diversilor clienti securisti si deloc pentru nevoile tarii. Daca apare clientul capabil de a produce malai personal din treaba cu hidrogenul, atunci era bagat pe lista.

  10. Este un show ieftin care nu va duce nicaieri, cel mai probabil este programat sa se intample asa. Nu o sa ne dea ue bani daca bagam hidrogen pe conducta de gaz, asta este doar o idee tam.pita ci si foarte periculoasa. Cei care au votat asemenea imb.ecili la conducerea tarii isi rod unghiile de suparare.

  11. Toată „șmecheria” este să fie, după UE chiar este, carbon free. Producția de turbine eoliene sau panouri solare NU este, dar în China sau Asia de SE e puțin important. Panourile solare instalte în țările dezvoltate produc energie curată. Iluzia contează. Cota de poluare a rămas la sclavii din China. Tot un fel de tranzacționare de certificate verzi. Costurile de poluare cu reciclare nici nu mai contează. Turbinele eoliene greu sunt reciclabile sau deloc.

  12. Hahahahahaaaa…ba baieti astia sunt de un imbecilism fara margini. Toata opmenirea cauta pt hidrogen aplicatii sofisticate (fiind un gaz foarte scump de produs, transportat si utilizat) gen Pile de Combustie (Fuel cell), sudura de inalta calitate pt mareriale extreme, procese chimico-fizice speciale, iar alde astia super (in)comptetentii PNL si USSRIPlusSoros au venit cu ideea sa il dea la babele de la sate sa arda hidrogenu la ceaun…..bai baiatule …asta e o maxima de incapacitate de a vedea ceva cat de cat. VA DATI SEAMA CAND AU VAZUT AIA LA UE CE PROPUN ASTIA SA FACA CU HIDROGENU…s-au spart de ras!!!

  13. UE nu ne da bani pentru conductele de gaze, ca sa mearga gazul romanesc in Ungaria si Austria! Aia de la Bruxels sunt prosti, gatitul su incalzitul cu lemne este mai daunator de multe ori arderii gazului! Dar de, Romania e colonie si e tratata ca atare!

  14. Centralele termice, motoare functioneaza cu mixul asta de gaze. Hidrogenul are o putere calorica mai mare, ar trebui aprobare de la producatorul instalatiei unde va fi folosit sa nu degradeze sau sa defecteze permanent parti ale instalatie. Alti bani alta distractie daca trebuie retehnologizare pe baza noului combustibil

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.