UE și Canada au încheiat negocierile asupra acordului de liber schimb

UE și Canada au încheiat vineri negocierile asupra acordului de schimb începute în 2009 și care ar urma să ducă la creșterea cu peste 20% a volumului schimburilor comerciale între cele două părți, au anunțat, într-o conferință de presă comună, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și premierul canadian Stephen Harper, transmite corespondentul AGERPRES.

Barroso și Harper au semnat vineri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles, un acord politic asupra elementelor cheie ale acordului de liber schimb, în perioada următoare urmând să fie finalizate o serie de aspecte tehnice și juridice.

Acest acord ‘deschide o nouă eră în relațiile dintre UE și Canada’, a declarat Barroso, salutând încheierea ‘primului acord de liber schimb cu una dintre țările G8’.

Stephen Harper a vorbit la rândul său despre ‘un acord istoric’ pentru țara sa, care va avea astfel acces la o piață formată din 500 de milioane de consumatori.

Acordul ‘va crea noi oportunități de cele două părți ale Atlanticului’, respectiv ‘va crește schimburile comerciale și investițiile, generând creștere și investiții, atât în UE cât și în Canada’, a subliniat CE într-un comunicat, chiar dacă precizează că ‘aspecte tehnice și juridice’ urmează încă a fi finalizate.

După intrarea sa în vigoare, acordul va duce la creșterea schimburilor comerciale între cele două zone cu 23%, ceea ce reprezintă aproape 26 de miliarde de euro. Pentru UE acest lucru se va traduce în creșterea PIB-ului cu 12 miliarde de euro pe an.

Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, dar înțelegerea abordează în linii mari accesul la bunuri și servicii, transparența și protecția investițiilor, cooperarea în reglementarea și deschiderea piețelor publice.

CE și guvernul canadian au negociat timp de patru ani acest acord. Deși mai multe chestiuni au fost în divergență — precum cea a medicamentelor generice sau cea a serviciilor financiare — accesul produselor lactate în Canada și deschiderea pieței europene pentru carnea de vită canadiană au fost aspectele care au complicat cel mai mult negocierile.

În cele din urmă, Canada a acceptat să dubleze cota de brânză europeană admisă fără taxe vamale, în schimbul creșterii accesului pe piața europeană pentru producătorii canadieni de carne de vită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.