UE va urma pașii lui Trump în relația cu Rusia

Marți, la câteva zile după ce UE a prelungit sancțiunile impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea, Departamentul american al Trezoreriei a extins sancțiunile economice asupra mai multor companii, bănci și oameni de afaceri ruși.

„Regretăm că Washingtonul merge pe această cale distructivă. Rusia va lua măsuri adecvate“, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Aproape toate palierele dialogului cu SUA sunt înghețate. Nu mai comunicăm, iar dacă o facem, atunci este un dialog minimal“, a caracterizat Peskov situația relațiilor Rusia-SUA. Moscova și Washingtonul și-au trimis săgeți și prin intermediul înalților oficiali militari. Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, a declarat că Rusia a folosit frontul din Siria pe post de teren pentru testarea „nenecesară“ a armelor ultramoderne, „fără a lua în calcul victimele civile, ceea ce nu poate fi uncomportament demn de o națiune ce dorește să fie tratată ca superputere“. De partea cealaltă, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Șoigu, a declarat că „forțele ruse sunt mai puternice decât orice potențial agresor“, a acuzat întărirea prezenței NATO în țările din estul Europei și a subliniat că Rusia se axează pe sistemele de rachete capabile să penetreze orice sistem defensiv.

În plus, Șoigu a acuzat forțele armate britanice că se antrenează folosind uniforme ruse pentru identificarea inamicului. „Acest tip de antrenament a fost folosit ultima oară de Germania nazistă“, a spus Șoigu.

Sancțiunile împotriva Rusiei vor deveni istorie

În ciuda acestor tensiuni, un sondaj realizat de Bloomberg printre economiștii americani arată o creștere uriașă a procentului celor care cred că sancțiunile impuse Rusiei vor deveni repede istorie (55%, față de doar 10% înainte de alegerile prezidențiale).

Un factor decisv pare să fie nominalizarea președintelui ExxonMobil, Rex Tillerson, la conducerea diplomației SUA, acesta fiind un critic al sancțiunilor.

În plus, economiștii se așteaptă și la o relaxare a măsurilor punitive impuse Rusiei de UE.

Motivul: „Dacă SUA reduc sancțiunile, nu va mai fi posibil consensul în cadrul UE pentru menținerea regimului actual al sancțiunilor“, spune Charles Movit, economist la IHS Markit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.