Ultimatum pentru Guvern de la Mohammad Murad, președintele FPTR

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, cere de urgenţă un dialog direct cu Guvernul în vederea găsirii unor soluţii comune pentru compensarea pierderilor din turism, în contextul pandemiei COVID-19.

„Cincizeci de mii de persoane aşteaptă sezonul ca să fie angajaţi sau reangajaţi după şomaj. Astăzi Constanţa se bazează în proporţie de 40 la sută pe turişti. E nevoie de o implicare pentru că ne aflăm în comă de gradul patru şi avem nevoie de ventilator special ca să ne poată trezi … Guvernul ne-a transformat de la simpli oameni de afaceri în luptători pentru drepturi. Nu ne vom opri aici. Vă dau ultimatum încât să se deplaseze imediat şi în termen de maxim până sâmbătă, 16 mai, o comisie formată din toate ministerele tangenţiale cu turismul să vină pe litoral să stăm la masă, să discutăm, să găsim cea mai bună soluţie pentru cei 400.000 de angajaţi care stau acasă şi aşteaptă o soluţie”, a spus marți Mohammad Murad, într-o conferinţă de presă la Mamaia.

Preşedintele FPTR a reiterat faptul că doreşte implicarea partenerilor guvernamentali pentru diminuarea efectelor economice induse de măsurile luate pentru stoparea crizei epidemice şi a prezentat o listă cu propuneri.

”Vrem să colaborăm cu toate instituţiile statului român, dar nu vreau să arunce Guvernul mortul în curtea noastră. Vreau să ne asumăm cu toţi, noi pe partea noastră ca mediu de afaceri, ca oameni care am crezut şi credem în România în continuare, consumatorul care vine la noi şi Guvernul, încât acest pericol, această problemă să fie împărţită la trei ca să putem să fim uniţi să trecem peste ce se întâmplă, altfel dacă nu murim de coronavirus, vom muri de foame. Este trist, e nevoie de curaj, e nevoie de asumare şi de comunicare. Invităm Guvernul României să ne vedem aici pe litoral la discuţii cu noi, să vadă suferinţa oamenilor de aici. Este nevoie de trezire. Dacă până pe data de 16 mai nu ajungem la o masă de negocieri, vom declara public şi vom organiza înmormântarea turismului românesc chiar de noi toţi. Este foarte greu şi vă spun: tot ce am făcut în ultimii zece ani vedem cum se distruge încet, încet”, a susţinut Mohammad Murad.

FPTR solicită Guvernului, ca măsuri pentru ieşirea din criză: susţinerea în următoarele trei luni a tuturor angajaţilor din industria turistică prin plata a 60% din salariul brut; primă de angajare în valoarea de 500 de euro, măsură care are ca efect imediat reducerea şomajului; prelungirea şomajului pentru personalul sezonier de la 6 la 8 luni; suspendarea impozitului specific pe tot anul 2020; reducerea taxelor locale şi a impozitului cu 75% faţă de 2019; înfiinţarea centrelor medicale de testare în staţiunile turistice semnificative; acordarea sumei de 1.000 de euro pentru pensiunile turistice ca suport pentru redeschidere; reducere de 75% din valoarea chiriilor pentru plaje faţă de 2019; constituirea unui registru unic de control privind măsurile care trebuie aplicate în actuala conjunctură provocată de pandemia cu coronavirus; deschiderea tuturor unităţilor hoteliere clasificate până la 10 iunie în condiţiile similare din alte ţări ale Uniunii Europene şi îngheţarea preţului la utilităţi pentru minimum 6 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Uite cum e treaba la Romania. Trei ani adio turism. Vinde hotelurile si pleaca la Mahomed.

  2. de la inalta poarta!
    O sa-l vezi pe Murat, aducandu-si ienicerii!
    Ai de salvarii lor, de patroni…

  3. Dacă se reduc cu 75 % chiriile pentru plaje, închirierea unui sezlong va fi taxatâ tot cât anul trecut?

  4. Intr-o tara in care preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul ROMANESC este un STRAIN (nu am absolut nimic cu religia respectivului, as fi fost exact la fel de scandalizat daca ocupantul postului ar fi un etiopian, un gabonez sau un eschimos ! si la fel de „mult” mi-ar fi pasat daca ar fi vorba de un evanghelist, un budist sau un martor de-al lui Iehova) cred ca nimic nu mai e de spus ! …

  5. La cate catralioanene costa o camera pe litoralul vietii de concureaza cu Burj al arab eu zic sa te duci in dubai ca e mai ieftin. Litoralul asta ar trebui inchis 100 de ani la ce preturi vor fi nici nu ma gandesc sa ma mai duc vreodata! Bulgaria are la juma de bani ultra all inclusive! Voi nici in vise nu veti oferi asa ceva!

  6. De cand fac libanezii legea pe litoral?Stie cineva?Daca Franta e a francejilor,Anglia e a englejilor,România de ce nu poa’ sa fie a românilor ? Cica si Japonia e a japonejilor. E de rau,frati români! Sculati!

  7. Baietelul asta care a venit cu 100$ in buzunar a ajuns sa dea el dispozitii guvernului.
    Sa vedem ce a investit individul acesta in hotelurile de pe litoral.Nimic.
    Asta este politica de 30 de ani. Bulgarii s-au combinat cu companii germane si le merge bine.
    Noi am dat hotelurile pe mana la araboi si machedoni si avem ce avem.
    Ce este pe litoral? Mizerie,jeg, mancare stricata si preturi ca in Baleare.
    Asta este cand in Romania ridica nasul tocmai jegurile astea.
    Asta ar vrea ca Statul Roman sa-i plateasca si profitul.
    Hai sa nu punem botul la asa ceva.
    Nu-ti convine, pleci la Liban acolo la tine si cu cat ai investit in turismul romanesc nu poti sa-ti deschizi nici o cafenea.

  8. Arabul smecher Murad asta, a cumparat pe nimic perlele Statiunii Olimp, hoteluri construite de Ceausescu, din Bugetul tarii din taxele si impozitele romanilor. Arabul smecher Murad asta, daca vreu sa inhate iarasi, miliarde de la Buget, trebuie sa gireze cu hotelurile pt. imprumuturile cerute de la Statul roman. Ce treaba avem noi, saraci si someri, cu afacerile arabului pagubite de Pandemia generala?! Arabul smecher Murad, nu ar fi indraznit jaful la Bugetul Angliei, Frantei, SUA, etc., acolo este pus sa plateasca impozite enorme, si nu I se acorda nici un sfantz „ajutor”. Atentie, guvernul PNL si Johanis !

  9. @ alan
    Pai nu arabul e de vina,el a intuit bine ce-i place romanului,adica mizerie,jeg,mancare stricata si prețuri ca la Acapulco,fara a uita de manelele de rigoare.Incapatinarea asta absurda de a merge pe litoral,an de an, când acolo găsești exact condițiile cum bine le-ai enumerat,îl absolvă total pe arab.Vina e in alta parte si nu e greu de depistat !

  10. Turismul de litoral a intrat dupa 1990 in mana unor afacerusti verosi. Preturile nu reflecta calitatea serviciilor, este o specula. Apoi, numarul hotelurilor si locurilor de cazarea reduse la jumatate pentru ca soatiul de plaja este cu mult mai mic. Distantarea de 2 m intre cearcea furi, sezlonguri nu mai permite sa se stea ca sardelele. Si aceasta pentru mukt timp de acum incolo. Sunt necesare mai multe spatii verzi si parcari si probabil unii isi vor demola singuri hotelurile pentru altceva. Hotelierii se vor manca intre ei pentru a le mentine deschise. Oricum anul acesta va fi compronis pentru turism in toata Europa

  11. Daca hotelurile de pe litoral ar fi pline de turisti straini, Murad ar avea dreptate. Dar cand traiesti de pe urma tichetelor de vacanta o lasi mai moale.

  12. Din cate stiu asta este prieten la catarama cu R Bogdan si Raluca Turcan ! De ce nu vorbeste direct cu ei !? Toti vor sa le dea statul, adica noi, cei care platim taxe si impozite la stat !!! Alo, nu ati vrut economie de piata ? exista si insolventa si faliment in capitalism, nu ?

  13. Afacerile cu arabii facute de Romania, au fost toate, dar absolut toate PAGUBOASE LA BUGETUL TARII, adica, jaf ordinar la banii publici, comis de niste neica-nimeni de musulmani semi-analfabeti. Murad asta, daca ar pune botul pe miliarde Euro din Buget, in urmatoarele 48 ore, declara insolventa/faliment, si dispare in desertul arabesc cu banii prostilor de romani. Coana Turcanca si mahalgiul ala de Rares, sa nu indrazneasca sa-l cadoriseasca pe acest neica-nimeni cu banii Statului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.