Un caz special. Poziţia Ungariei la negocierea bugetului UE

Ungaria este un caz special la summit-ul de la Bruxeles dedicat negocierii bugetului UE pentru perioada 2014-2020, scrie Euractiv.com. Potrivit proiectului lansat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Ungaria ar pierde circa 30% din fondurile de coeziune, “o problemă uriaşă pentru Budapesta”, dupa cum declara un diplomat ungar pentru site-ul menţionat.

Totul se datorează estimărilor extrem de negative ale creşterii PIB-ului Ungariei realizate de Comisia Europeană, se plânge diplomatul ungar, sub protecţia anonimatului. Herman Van Rompuy a propus limitarea transferurilor fondurilor de coeziune la 2,4% din PIB, aceasta pentru a nu permite obţinerea de fonduri prea mari de către România şi Polonia. (Unele state bogate ale UE au propus chiar o limită de 2% din PIB.) Cum Comisia a estimat că PIB-u Ungaiei va creşte mai încet chiar şi decât cel al Greciei, Budapesta este marea perdantă sub acest aspect şi ar avea nevoie de o limită de 3,5% din PIB pentru a primi fonduri comparabile cu cele din perioada 2007-20013.

“Victime” a acestei corelări a PIB-ului cu fondurile de coeziune vor fi şi Estonia, Letonia şi Lituania, care au avut contracţii economice mai mari decât România, pentru a nu mai vorbi de Polonia.

Soluţia cea mai favorabilă Ungariei este acum un eşec total al summit-ului. În lipsa unui buget pentru 2013, bugetul pe 2014 va fi identic cu cel din 2012, numai că indexat cu rata inflaţiei. “Cineva a estimat că Consiliul European va deveni un Consiliu în care se vor stabili bugete anuale şi nu pe şapte ani”, a spus un diplomat ungar. El nu a sugerat că Ungaria se va folosi de dreptul de veto pentru a duce la un eşec al negocierilor convenabil pentru Budapesta, însă a declarat că această perspectivă ar fi cea mai fericită pentru Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.