Un cod pierdut (o filă din prietenia Nichita Stănescu – Gheorghe Tomozei)

Cu imaginea pe care ne-a lăsat-o, să recunoaștem, de neuitat, de excepție, aceea de bonhomme atins de geniu, generos, bun conviv, botezând cu vorbă bună zeci dacă nu chiar sute de autori ( care deveneau brusc încrezători, fericiți, histrioni, unii plini de ei, alții decorați abundent cu speranțe, unii sorțiți eșecului definitiv, alții anonimi cu desăvârșire, alții în rândul unu de pluton), cu acel histrionism aureolat de semne, de noduri, inaugurat de cele 11 elegii, Nichita Stănescu frecventa cu decență un anume cod al onoarei.
Cod abandonat de altfel în majoritate, de lumea literară de azi.

Dramoleta poeziilor publicate de dumnealui de două ori ( eroare? deliberat / cine știe…) n-ar fi zguduit pe nimeni dacă s-ar fi petrecut azi. In Lumea Nouă a lui Breaking News care lovește galben și superrepetitiv.
Codul s-a piedut, s-a irosit în timp, odată cu acel simț de respect în branșa autorilor, la fel cum respectarea cuvântului dat. Să fii om de cuvânt a ajuns pentru unii de azi o desuetudine.

Așadar întâmplarea înfățișată e asta: Redactor șef fiind la Revista culturală Argeș care apărea la Pitești, Gheorghe Tomozei primește un grupaj de versuri de la genialul Nichita Stanescu, prietenul său bun. Aflat în măreață ascensiune la clipa aceea.
Dintr-o încurcătură, o lipsă de atenție, se pare că genialul ar fi trimis același grupaj și altei reviste.
Iată remușcările și scrisoarea de scuze scrisă de Nichita, trimisă prietenului lui, Tomozei. Prieteni, prieteni dar pe fundalul supărării lui Tomozei, codul onoarei se respectă, va să zică . Și uitați scrisoarea liderului generației :

”Tom iubite și drag prieten, N-am vrut niciodată să cadă între noi un zid al tăcerii.El a căzut datorită murdăriei lumii în care ne-am născut.
Iartă-mă Tom.
Niciodată n-am vrut să te jicnesc, nobile prietene. Acel accident grav, al poeziilor publicate de două ori, care adaugă încă odată, prietene, atâta amărăciune în sufletul tău, și, și în sufletul meu, mi-a dat inimii mele măsura neptinței în fața trivialității unor falși colegi.
Mi-e dor de tine, de inefabilul tău, de felul rar, unic, al făpturii tale sensibile.
Nu puteam să te privesc în ochi atunci când o falsă vină de care tu nu mă puteai disculpa, s-a ivit între noi doi.
Am zis în mine, să nu ne vedem un timp, o vreme.Ea a trecut și nimic nu s-a șters .N-am fost în stare să te apăr, deși numai pe tine te înțeleg din lumea ast .
Din dor, îți cer iertare.Al tău, Nichita.
Aprilie, 1970.”

Așadar nivelul înalt, incandescența prieteniei lor, faptul că Nichita îi scrisese : ”Mi-e dor de tine, de inefabilul tău, de felul rar, unic, al făpturii tale sensibile”, nu atenuau cu nimic tensiunea evenimentului publicării de două ori a unor poezii.
Și ce! Ar zice unii, azi, mare lucru.
Ei bine, atunci funcționa acel cod, azi pierdut.

Cleopatra Lorințiu

Fotografii din Arhiva Gh. Tomozei

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

7 Comentarii

  1. Si azi? Azi nu mai e nimeni. Nimeni in poezie, literatura, muzica, film. Filmele noastre premiate sunt niste porcarii care se gudura pe langa capitalism cu imagini nenorocite din comunism. Ca sa se simta superiori acei straini cei care dau premiile unora din colonie. Credeti ca ar fi premiat un film in care rolul principal ar fi un elev roman premiant international la olimpiada de matematica?

  2. Nemaipomenit de rar, în spațiul cosmic .
    O întâlnire de acizi,
    Din care..
    Sa născut un geniu..

    Cam așa stil avea domnul Stănescu părinții căruia sau întâlnit fiindcă,posibil,așa a dorit Creatorul. Numai cu anii înțelegi că Geniul Stanescu poate fi un semnal pe care,cu o încăpăținare demnă de a fi folosita mai bine,il evitam..

  3. Chiar si greselile gramaticale sunt emotionante …

  4. E frumoasa ideea cu acel cod al onoarei. Cred ca e din ce posteaza pe FB Cleopatra Lorintiu sotia lui Tomozei acest text. chiar initialele R.C. nu sunt ale ei dar incearca sa aduca imaginea prieteniei lor.E bine pentru cei tineri care nu au auzit de Tomozei

  5. Da, in anii 70 a fost casatorita cu Tatulici mult mai tirziu cu Tomozei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.