Un extraordinar Festival Internaţional Mozaic Jazz, la Sibiu

Trilok Gurtu la Sibiu, la prima ediţie Mozaic Jazz Festival

Anul acesta, în peisajul cultural din România şi-a făcut apariţia un nou festival de jazz, ce se desfăşoară în perioada 14–16 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, având la bază un concept simplu, axat în primul rând pe calitatea artiştilor şi trupelor participante, cât şi pe experienţa oferită publicului.

Cu un line-up de doar şase trupe, Mozaic Jazz Festival va oferi publicului participant o atmosferă jazz-istică completă. În încercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe şi artişti, organizatorii şi-au îndreptat atenţia atât către artişti internaţionali consacraţi, cât şi pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentişti virtuozi şi artişti români.

“Părând a fi un festival exclusivist în abordarea numărului redus de trupe şi spaţii de desfăşurare, Mozaic Jazz Festival îşi propune să creeze atmosfera propice desfăşurării fiecărui concert atât prin producţia scenică, designul luminilor, calitatea sunetului, cât şi prin experienţa periferică oferită publicului încă de la intrare”, a declarat Silviu Scrob, directorul festivalului.

Primul invitat mare anunţat este Trilok Gurtu Band.

Trilok Gurtu este unul dintre cei mai mari percuţionişti de jazz şi world music ai tuturor timpurilor. În cariera sa de peste patruzeci de ani a colaborat cu artişti precum: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Zakir Hussain, Neneh Cherry şi mulţi alţii. LaSibiu va veni însoţit de bandul său.

Steve Coleman and Five Elements

Steve Coleman

Steve Coleman este unul dintre cei mai apreciaţi saxofonişti americani, profesor de jazz, compozitor şi documentarist. Influenţat de idolul său, Charlie Parker, îşi începe cariera la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume mari din lumea jazz-ului: Sam Rivers, Doug Hammond, Abbey Lincoln, Chico Freeman şi mulţi alţii, ajungând în anul 1985 să înregistreze primul său album ca solist principal. A fost momentul în care s-a lansat oficial pe scena jazz-ului mondial.

Unul dintre artiştii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, va susţine un concert la Sibiu, în data de 15 noiembrie, în a doua zi de Mozaic Jazz Festival. Saxofonistul american va aduce la Sibiu formula de trupă cu care şi-a început colaborarea acum aproape un deceniu şi cu care a înregistrat mari succese la cele mai importante festivaluri de jazz din lume.

Convins de importanţa pe care o are muzica în stabilirea legăturilor între oameni, mai ales în culturile non-vestice, Steve Coleman nu se mulţumeşte doar cu viaţa de artist, de aceea, în anul 2000, îşi întrerupe activitatea şi începe să călătorească frecvent în India, Indonezia, Cuba şi Brazilia pentru a documenta influenţele acestor culturi asupra muzicii afro-americane. Rezultatele cercetărilor sale din acea perioadă se regăsesc şi astăzi în muzica lui.

Klezmer jazz, muzica tradiţionala de petrecere a comunităţilor evreieşti

David Krakauer

Muzica clasică, improvizaţia avangardistă, dar mai ales klezmer sunt principalele ingrediente ale spectacolului Ancestral Groove cu care David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetişti de pe planetă, vrea să cucerească publicul român.

Vineri, 14 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, publicul este invitat la un concert extraordinar în care clarinetul este adus în prim-plan de un instrumentist remarcabil.

„…Importanţa lui David Krakauer pentru clarinet în muzica klezmer este comparabilă cu cea a lui Sidney Bechet pentru clarinetul clasic în anii ’30, a lui Jimi Hendrix pentru chitara electrică şi a lui John Coltrane pentru saxofon în anii ’60…”, afirma Mark Keresman în JazzReview.com.

Cunoscut publicului internaţional simplu, ca şi Krakauer, artistul american s-a îmbarcat în această călătorie în anii ‘70, când a început să studieze clarinetul cu unul din cei mai mari profesori ai timpurilor, Leon Russianoff. Dorinţa de a-şi găsi o identitate culturală şi o apartenenţă la un anumit stil, dar şi versatilitatea care l-a făcut celebru l-au purtat ulterior pe drumul muzicii evreieşti din estul Europei, pe care a reuşit s-o aducă pe marile scene ale lumii şi s-o transpună în contemporan, în combinaţii unice cu muzică clasică şi jazz.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest gen muzical, muzica klezmer este muzica tradiţională de petrecere a comunităţilor evreieşti din Europa de Est: Rusia, Polonia, Belarus, Moldova, România, Ucraina, statele baltice şi Ungaria. Klezmer, care în traducere din limba Yddish înseamnă “muzică”, a fost adusă în America de imigranţii evrei între anii 1880 şi 1920.

Nikoletta Szoke şi BaLaKo

Nikoletta Szoke

Ultimele două trupe confirmate, care întregesc line-up-ul festivalului, sunt Nikoletta Szoke Quartet, trupa care va deschide evenimentul, vineri, 14 noiembrie, şi trupa autohtonă BaLaKo, cei care vor închide programul Mozaic Jazz Festival, în data de 16 noiembrie.

BaLaKo

Nikoletta este una dintre marile voci feminine ale jazzului european şi singura prezenţă feminină de la Mozaic Jazz Festival. Artista de origine maghiară este câştigătoarea celui mai prestigos premiu de gen, Montreux Jazz Voice Competition. De-a lungul carierei a înregistrat numeroase colaborări cu nume mari din lumea jazzului dintre care, probabil cea mai notabilă, cu Bobby McFerrin în anul 2010.

Tord Gustavsen Ensemble aduce misticismul nordic

Tord Gustavsen Ensemble

Cu peste 6 albume înregistrate la ECM Records, câştigătorul unui Premiu Grammy, acordat la nivelul Norvegiei (Spellemannsprisen), şi a numeroase alte premii, Tord Gustavsen este unul dintre cei mai talentaţi şi prolifici pianişti norvegieni. Cu o muzică în care regăsim un puternic aer de misticism nordic, Tord Gustavsen Ensemble este una dintre acele trupe care fac notă distinctă în orice festival prin fineţea şi rafinamentul prestaţiei artistice. Tocmai de aceea vor avea ocazia să închidă ultima seară a Mozaic Jazz Festival, cântând la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu în data de 16 noiembrie.

Aşa cum era de aşteptat, proiectul muzical început în anul 2008, cvartetul Tord Gustvasen Ensemble, îl are pe Tord în prim-plan. Alături de Tore Brunborg (saxofon), Sigurd Hole (contrabas) şi Jarle Vespestad (tobe), cvartetul a reuşit să impresioneze lumea jazzului mondial prin flexibilitatea cu care cântă împreună şi modul aproape intuitiv în care se completează pe scenă.

Ultimul album înregistrat în vara anului 2013 şi lansat la începutul acestui an, Extended Circle, a adunat numeroase recenzii pozitive din întreaga lume. “Foarte puţini pianişti de jazz au maturitatea şi capacitatea de a transmite atât de multe cu resurse atât de limitate”, afirma Srajan Ebaen, în 6 Moons.

Iar John Bungey de la The Times nota: „Fiecare notă este la locul ei”.

„… Un colaj absolut delicios pe teme de gospel combinate cu cel mai pur jazz pe care l-am auzit la Tord, dintre toate cele şase albume lansate”, scria şi John Fordam, în The Guardian.

Mozaic Jazz Festival este un eveniment produs de Hermannstadt Events, o agenţie din Sibiu cu o bogată experienţă pe piaţa evenimentelor culturale. Fondată în anul 2011, compania oferă consultanţă de specialitate în planificarea şi implementarea evenimentelor, producţiei tehnice, logistice şi de infrastructuri pentru evenimente publice şi private. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Artmania sau Festivalul Internaţional de Film Transilvania sunt doar câteva dintre ele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.