Un Grigore Arbore mare și adevărat

Într-un fel, este și vina mea că am rămas dator. Cînd Grigore Arbore Popescu a împlinit 80 de ani, schimbul nostru de mesaje se afla între o promisiune și alcătuirea unui pachet de cărți. Așteptam să îmi parvină coletul cu cărți din Italia. Și ca o clipă a trecut ziua în care trebuia să subliniez o aniversare pe care cultura română a  scăpat-o, sau, așa cinic cum funcționează ea, a ignorat-o. Cînd a sosit coletul, era tîrziu. Dar aveam pe birou volume de versuri, albume de artă dedicate unor autori și unor epoci, studii dedicate unor perioade din istoria artei, cataloage impozante de la expoziții pe care noi nu le vom vedea niciodată. Cea mai impresionantă trebuie să fi fost cea intitulată I Daci (Palazzo Strozzi, Firenze, 1997) al cărei catalog de expoziție reprezintă o colecție  monumentală  de imagini dedicate obiectelor cunoscute din perioada dacică.

Tot el a publicat zece volume de versuri. Găsiți titlurile într-o fișă de autor publicată la subsolul editorialului. Lui îi aparțin și cîteva studii de referință dedicate unor mari personalități ale  artei universale – Chagall (1971); Piero della Francesca (1975); Giovanni Bellini (1979); Forma ca viziune: Bernini și stilistica barocului (1984)  sau românului Paul Vasilescu.

Grigore Arbore nu este academician și nu predă la nici o universitate în țara sa natală, unde nu este perceput la adevărata sa valoare. Este doar o cumplită nedreptate pe care România și-o face singură. Academia Română  a sărbătorit și a decorat tot felul de personalități de carton. Ba, a și ridicat pe funcții importante tot soiul de nulități păguboase pentru țară. Unii și-au  editat singuri tot felul de  volume omagiale pentru a-și sublinia opera fără conținut. Alții și-au pregătit și posteritatea, deși nu aveau pentru ce.

Departe de  țară, în nordul Italiei, Grigore Arbore Popescu și-a băut  șampania singur și a început să împacheteze cărțile sale destinate donației către Muzeul Cărții  și Exilului Românesc din Craiova. A donat o colecție de carte de o valoare inestimabilă. Presupun că, în asemenea momente, nu și-a pus întrebarea metafizică, dacă a meritat sau nu.

Grigore Arbore este unul dintre intelectualii români de mare ținută, un istoric de artă, un poet adevărat și un jurnalist pe mai multe meridiane. Am lucrat împreună vreme de cîțiva ani la Viața studențească și Amfiteatru, alături de Constanța Buzea, de Ion Cristoiu și Dinu Flămînd, de Mihai Tatulici și de MN Rusu, de Ioan Buduca și Octavian Știreanu și mulți alții reuniți în cea mai spectaculoasă enclavă de presă din anii socialismului. Poate că numai Flacăra în anii săi de glorie să o fi întrecut-o în atmosferă. Pentru cei mai tineri dintre noi, el a avut o influență hotărîtoare. Grigore  Arbore era de departe un reper. Unul tăcut, exasperant de tăcut. Mult mai tîrziu, aveam să aflu că Grigore Arbore fusese acceptat să lucreze la Viața studențească și Amfiteatru într-o formă de  exil intelectual și cultural. Altfel, ar fi trebuit să renunțe la publicistică. Și, ca să nu fie „expulzat“,  a fost ascuns la Viața studențească și Amfiteatru.

Grigore Arbore a ales libertatea și a urmat o carieră didactică, științifică  și culturală în Italia. Parcursul său intelectual conține  lucruri greu de contabilizat chiar și de o biografie detaliată. Grigore Popescu Arbore și-a pus numele pe monografii, pe sinteze, pe volume de versuri și a fost curator la expoziții care au făcut onoare țării sale. A redactat cataloage monumentale de expoziție care sunt  veritabile monografii în materie. Grigore Arbore, un om cu o operă impresionantă, a fost ignorat sau respins de instituțiile românești cînd și-a prezentat proiectele. O vreme, a făcut în Italia și în Europa o diplomație culturală de care mulți diplomați români trimiși la Veneția și la Roma nu au putut să se apropie.

Grigore Popescu Arbore face parte dintr-o generație de intelectuali cu rădăcini adînci din satul românesc, afirmați într-o perioadă în care activitățile culturale și intelectuale se aflau la mare cinste chiar și pentru țăranii satelor. Pentru că mahării instituțiilor publice și de cultură din țară nu îi găsesc locul, pentru cititorii cotidianul.ro reproduc o sumară  fișa de autor, cu principalele sale opere și activități.

În ciuda ostilităților și a coțeriilor autohtone, Grigore Arbore Popescu aparține culturii române adevărate. Nu celei dominate de oportuniști și  mediocrități.

Profil biografic Grigore Arbore

Scriitor și critic de artă. Pseudonim al lui Grigore Popescu. Născut la 11.06.1943.

  • Studii universitare la Cluj și București în istoria lumii antice și arheologie (1965) și istoria artei (1970). Studii post graduate (1973-1975) în teoria și istoria criticii, finalizate cu obținerea Ph.D., la Scuola Normale Superiore di Pisa.
  • Asociat pe lîngă catedrele de Istoria Culturii Europene și Istoria Artei la Institutul de Arte Plastice “N.Grigorescu” (1970-1972). Înlăturat în 1967, pentru motive de incompatibilitate politică, din redacția culturală a ziarului “Scînteia”.
  • Înlăturat, pentru aceleași motive, de la conducerea Secției de literatură și artă a cotidianului „Scînteia tineretului” (1970). Interdicție de participare la concursuri pentru posturi universitare cu motivația „necorespunzător politic” în 1977.
  • Între 1975-1987, șef al secției Cultură în redacția comună a revistelor “Viața studențească” si “Amfiteatru”.
  • În 1984, primește “ultima mustrare scrisă cu avertisment” din partea forurilor de partid diriguitoare ale presei.  Azil politic în Italia (1987).
  • Cadru didactic la Universitatea din Pisa (1987-1989), Institutul Universitar de Arhitectură din Venezia (1989-1994) și la Universitatea din Ferrara (2000-2002). Simultan, membru al Consiliului Științific al Editurii Electa (Milano) si al Grupului Elemond (Electra Einaudi Mondadori, 1987-1994 și, ulterior, director de colecție în cadrul editurii Electa (1994-2000).
  • Între 1991- 1995, a fost expert național în cadrul Consiliului Național al Cercetării (C.N.R.) din Italia cu responsabilități privind programe de cercetare în sectorul științei și tehnologiei bunurilor culturale și în promovarea raporturilor știintifice și tehnologice cu țările membre ale fostului Tratat de la Varșovia.
  • Din 1995, este Chief Technology Officer în cadrul aceleiași instituții (C.N.R.), avînd sediul operativ la Veneția.

Principalele cărți de literatură (poezie)

Exodul (1967); Cenușa (1969); Auguralia (1972); Poeme (1974); Averse (1976); Stolul de argint (1979); Retrageri (1982)1979 (antologie); Din toate părțile (1984); Comentariul unui vis (2011), Apa de Zăpadă. Opera Omnia, Ed. Școala Ardeleană 2018.

Principalele cărți de istoria artei și culturii, în limba română, publicate de editura Meridiane (ante 1987)

Chagall (1971); Piero della Francesca (1975); Futurismul (1975); Cetatea ideală în viziunea Renașterii: eseu asupra tipologiei formelor urbane (1977); Giovanni Bellini (1979); Forma ca viziune: Bernini și stilistica barocului ( 1984).

  • Între 1967-1987, a ținut rubrici de critică de artă în cotidianul “Scînteia tineretului” (1969-1970) și revistele “Luceafărul”, “Amfiteatru” și “Viața Studențească”. A scris despre principalii artiști români contemporani. A dedicat o monografie (1987) sculptorului Paul Vasilescu (“retrasă” din librării).

Principala lucrare publicată în Italia este sinteza L’arte nell’Età delle Monarchie Assolute (UTET, Torino, 1997), text de referință în bibliografiile de specialitate.

  • A coordonat colecția monumentală La pittura în Europa ( Electa, Milano 1994 si urm.) compusă din sinteze critice dedicate evoluției artei picturii în principalele arii culturale europene. Pentru aceeasi casà editorialà a ingrijit si alte opere.
  • A coordonat științific realizarea de mari expoziții: Da Antonello a Rembrandt ( Milano, 1996); I Daci (Palazzo Strozzi, Firenze, 1997); L’uomo d’oro. La cultura delle steppe dell’Asia Centrale tra la seconda metà del I millenio a.C. e la meta dell millenio d. C. (Palazzo Te, Mantova si Palazzo delle Esposizioni, Roma, 1998); Traiano: ai confini dell’Impero (Molle Vanvitelliana, Ancona, 1998); Cristiani d’Oriente (Miramare, Trieste, 1999), Siberia. Gli uomini dei fiumi ghiacciati (Miramare, Trieste, 2001).
  • A îngrijit, fiind și coautor, respectivele cataloage științifice, publicate de Electa, alcătuite precum sinteze sectoriale de istoria artei și culturii. A coordonat științific organizarea expoziției Le vie del mondo: Berlino, Praga, Vienna, Budapest, Trieste: intellettuali ebrei nella cultura europea tra 1880– 1930 (Miramare, Trieste, 1998 – 1999) și a fost coautor la catalogul expoziției.
  • A făcut parte din comitetele științifice ale unor prestigioase manifestări internaționale precum expozițiile Il futuro dei Longobardi ( Brescia, 2000), Tiziano: ultimo atto (Bellun, 2007-2008) fiind și coautor al cataloagelor științifice.
  • A îngrijit, fiind și coautor, volumul de studii „De la morfologia degradării la morfologia conservării (Ed. C.N.R., Roma, 1994), dedicat problematicilor salvării Veneției. Împreună cu antropologul Giancarlo Ligabue a coordonat volumul de studii I cavalieri delle steppe. Memoria delle steppe del Kazakhstan ( Electa, Milano 2001). A coordonat și îngrijit – fiind și coautor – sinteza Dall’Adriatico al Mar Nero. Veneziani e romeni – tracciati di storie comune (Ed. C.N.R., Roma, 2003).  A publicat în română volumele de eseuri pe teme social-politice și culturale Libertatea fără democrație și glonțul de aur (Ed. RAO, București, 2005), Destrămări multicolore (Ed. RAO, București, 2007), Periculoasele derive (Ed. Școala Ardeleană).
  • Între 1989 și 2004, a fost membru al consiliului de conducere al Institutului pentru Colaborare Economică Internațională (ICEI) din Milano și membru al direcției revistelor de studii geopolitice și de cooperare pentru dezvoltare „Acque e terre” si „Marco Polo” (1988 -2012). Consilier director și membru al comitetului director al cotidianului „Cronica Română” (2003-2006).

Consilier personal al președintelui României Ion Iliescu între 1990-1992, 1992-1996, 2000-2004.

Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italia (1982, președinte Sandro Pertini)

Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios al României (2002).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 40

68 de Comentarii

  1. In sfarsit, o veste buna. Triumful vietii! La multi ani in sanatate, Dle Grigore Arbore!

  2. Grigore Popescu (cunoscut ca Grigore Arbore:))); n. 11 iunie 1943 la Pietroșița, Dâmbovița) este un poet, istoric de artă și publicist român.
    In pasaport e trecut Popescu sau Arbore ,sa bage spaima in capitalisti?

  3. S disparut comentariul lui Margelatu, pentru că il comparase cu „un mic Pacepa”? ,
    Publicațiile unde a lucrat, erau pepiniere de mici securiști ?

  4. Domnule Cornel Nistorescu, azi este Ziua Armatei.
    Im opinia dumneavoastră, nu merita un editorial?
    Evident, a fost o întrebare retorică.

  5. @Drag de Romania :dar nu aveai acces in presa comunista ,daca nu erai verificat si aprobat de Manastirea Seku cu angajament olograf,doar nu aveti copilaria necesara sa credeti ca urla talentul in ei, dadea pe dinafara:)))
    Celebrul caz al cuplului Romulus Rusan & Ana Coman aka Blandiana spune tot,azi declarati luptatori pentru pentru ‘libertate civica’,dar in anii 70 bateau SUA ca la mama acasa,vezi ‘America ogarului cenușiu’
    Dar ,mama prostilor e permanent gravida,daca scrie la ziar ca e erou,e erou

  6. Putem adauga fara sa gresim si un omagiu pentru Regele Mihai.

    „Atacurile împotriva monarhiei și împotriva mea dovedesc că actualii conducători ai țării nu sunt siguri pe poziția lor. Ei știu mai bine decât toți că republica a fost instalată fără să se consulte părerea poporului. Acum vor s-o consulte, dar pentru a o determina să legitimeze vechea fraudă.
    Când regii Olandei sau Norvegiei și-au părăsit țara din pricina nemților, au consultat poporul când s-au întors în țară? Ce să-l întrebe? Dacă între timp s-a obișnuit cu stăpânirea lui Hitler? Românii ar trebui să fie întrebați în acești termeni: VREȚI VOI să rămâneți cu o formă de guvernământ pe care v-au dat-o rușii în 1947?”

    Maiestate, trebuie sa stii ca Imnul a ramas acelas. Tot dezbinati suntem.

  7. Ce spusesem la 11:22 si s-a tras automat cortina? – Nea Cornel nu realizeaza ca CULTURNICII de azi devotati NEOBOLSEVISMULUI mioritic fac concurenta CULTURNICILOR de ieri din BOLSEVISMUL mioritic si de alaltaieri din NARODNICISMUL MARXIST romanesc din
    secolele XIX si XX, aceasta fiind o explicatie pentru valul(acoperamantul!)de tacere asternut peste notorietatea externa a lui Arbore…Sunt tare curios daca poetul si memorialistul Arbore descinde din familia lui Zamfir Ralli Arbore…

  8. Tică, mai taci racului, degeaba semnezi Radu humiroidu, miroase comentariul tău a ghenă, după o petrecere de șobolani,în ghena confort trei. (tu și charlie.)
    ORNEL Nistorescu, cum ai comentat despre Regele Mihai, când ai comentat?

  9. 12:19, imi imaginam ca stiti:

    Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia.

    25 octombrie, ziua de nastere a regelui Mihai.

    Daca lui Grigore Arbore ii uram la multi ani cu ocazia zilei de nastere, regelui Mihai ar trebui sa-i aducem un omagiu.

  10. ” CUMPLITA NEDREPTATE ” ? Multumim Cotidianului ca putem comenta , LA ZIARUL NATIONAL A FOST INTRODUSA CENZURA . Apar doar postarile trollilor de pe malul stang al Nistrului , comentariile ROMANILOR nu sunt publicate .

  11. Spuneam la 12:59 si a cazut automat cortina: Ce mai tura-vura, core care-si zice de vreun an Core intrucat si la postaci au loc schimburi de generatii, nu numai la Sekuku, e lovit de da am bla-bla daca poate comite actul deviationist de la idealurile Haitei hemo roide daca si-a permis sa-l OMAGIEZE pe REGELE Mihai I de ROMANIA GENERICA!!! Astept plin de incredere si satisfactie reactii
    ale hemo roidilor!!!

  12. lasati bha ca voi intrati an Schengen in valu doi. Ardevar focu de tatari de Bukres.

    cel mai aplauda tataru turc nespalat iliescul pa turcu erdogan, can venisa an visita la Brussels, parca asi aplauda stapanul care la adus an teleorman sa jefuiasca tara.

    daia de cutremurile alea mari nu scapati, camas pa mormantu vostru de tatari spurcati, van ghura de sinistrati.

    pana si Palestina and Gaza arata mai bine ca Bukres ul, ardevar aburu chachatului de tatari strambi manelisti olteni de teleorman.

  13. @Core:

    Exagerezi in privinta fostului rege si a monarhiei.

    Problema a fost rezolvata odata cu votarea constitutiei. Nici o tara care a renuntat la monarhie, de voie au de nevoie, nu plinge dupa regimul monarhic, asa cum facem noi.

    Singurul cap incoronat, care merita deplin respectul romanilor, este cel al reginei Maria, numai ca ea nu era o Hohenzollern – ea nu provenea din niste vamesi ajunsi sus…

  14. %62%61%73%65%73%63%75 nu face puscarie ca an capitalism nu se face puscarie.

  15. basescu spiculeaza ” cu ukraina an Schengen, vom intra an valu doi”.

  16. Constituția nu interzice opiniile, cunoașterea istoriei României și delirul de a fi mereu contra altorcomentatori mai „mobilați la mansardă, care se remarcă față de” anonimi”prin acuratețea opiniilor.

  17. Acesta e adevărul și paradoxul democrației și democraților ajunși la putere după 1990. Domnul Grigore Arbore Popescu marginalizat în comunismul de tristă amintire, plecat în lumea atunci liberă a fost apreciat și i-a fost folosită valoarea doar de către hulitul și “comunistul” președinte Ion Iliescu fiind în toate mandatele acestuia Consilier personal al președintelui României între 1990-1992, 1992-1996, 2000-2004. Domnul Constantinescu nu a avut probabil voie fiindcă Convenția Democrată s-a dovedit un fiasco cu
    cu persoane ranchiunoase care nu puteau lua consilier pe cineva din echipa Ion Iliescu. Cât despre cei 20 de ani Băsescu + Iohannis de întuneric intelectual și politic intern și extern pentru România T. Bădescu avea cunoștințe doar despre băuturi, țigări, gumă de mestecat, cafea, blugi, casete radio și video la bișniță, fraudă valutară, iar domnul președinte Iohannis mărci de biciclete, costumații de casual, ținute pentru mers cu bicicleta, tenis, compot de revent, meditații, învârteli imobiliare dubioase. Suntem ce am fost puși să alegem și chiar mai rău.

  18. Anonim, dincolo de discutia monarhie sau republica, regele Mihai face parte din istoria noastra si pe mine m-a impresionat prin demnitatea, taria de caracter, inteligentă…
    A avut un destin cu multe incercari carora le-a facut fata, barbateste.
    Un suflet frumos. Nu s-a plecat, nu s-a plans, a rezistat… Copacul mandru din gradina noastra…

  19. Știam , am auzit, de Hatmanul Luca Arbore , de domnul Grigore Arbore Popescu mă bucur să aud aceste frumoase cuvinte de recunoștință, mai ales dacă cel de al doilea nume pe care și l-a luat vine de la istoricul personaj care a dat și numele, nu numai că a construit „Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore (cunoscută și ca Biserica Arbore, deși nu este singura biserică din localitate) este o biserică ortodoxă construită în anul 1502 în satul Arbore din comuna omonimă (județul Suceava) de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară. Biserica Arbore are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (sărbătorit în fiecare an la data de 29 august) și a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05487 [1] .”
    Dealtfel
    Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore (cunoscută și ca Biserica Arbore, deși nu este singura biserică din localitate) este o biserică ortodoxă construită în anul 1502 în satul Arbore din comuna omonimă (județul Suceava) de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară. Biserica Arbore are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (sărbătorit în fiecare an la data de 29 august).

    Ansamblul bisericii Arbore a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05487 [1] și fiind format din două obiective:

    Hatmanul Luca Arbore a fost decapitat în aprilie 1523 la Curtea domnească din Hârlău, din ordinul domnitorului Ștefăniță Vodă (1517-1528). El a fost acuzat de trădare de către voievod, dar nu a fost găsit vinovat și nici măcar judecat. După moartea sa, în urma unei porunci a domnitorului au fost uciși și doi fii ai hatmanului: Toader și Nichita. ”

  20. Așadar, mă bucur că mai este adusă în actualitate o asemenea personalitate , un intelectual român recunoscut și peste granițe , dar uitat , sau denigrat, că de tăiat capul, acum, doar la figurat… , sau, mă Rog, prin alte părți, dar tot la figurat 😎
    Autorului acestui articol nu pot să-i aduc aminte de o veche zicală românească : Cin-se-aseamănă, se-adună !
    Felicitări, Cornel Nistorescu !
    P.S.
    Și eu am avut pe cineva din familie, avocat de profesie, care a fugit din Țară și a ajuns vice, sau chiar guvernator al unei provincii canadiene, dovadă că pe atunci se făcea școală adevărată !
    Astăzi cei care pleacă nu se ridică mai mult de bordura trotuarului 😎 ….
    Și fiindcă veni vorba de specialiștii noștri, nu pun „” , că au ceva special în tâmpenia lor, , cum o dovedesc cu mult zel atunci când este vorba de făcut sau aplicat legi. Asta cu pensionarii care vor primi indiferent de mărimea pensiei 13,5 % , pentru a acoperi rata inflației este de o imoralitate crasă.
    Ăla care 2.000 va primi 2.270, iar ăla care are 20.000 va primi 22.270 , adică încă odată pensia mărită a celui dintâi , de parcă pâinea , carnea, curentul, sau gazele și celelalte nu se scumpesc la fel pentru toți și atunci normal ar fi ca toți să primească aceeași sumă în funcție de „coșul zilnicm eventual, pentru că toate se scumpesc la fel. Iar dacă pe speciali îi costă mai mult caviarul, somonul, vita Cobe și alte băuturi străine, sejururi sau apartamente prin cele insule , n-au decât să suporte din pensiile lor , nu să le plătim noi și extravaganțele la care se dedau ca orice neam prost !

  21. „…regele Mihai face parte din istoria noastra si pe mine m-a impresionat prin demnitatea, taria de caracter, inteligentă…”
    Core dragă, la inteligență las-o mai moale….;)
    Mă așteptam să spui că a fost un bărbat frumos, dar nu de Stat, ci de statură ! 😎
    Și să știi că am fost un regalist convins, până ce n-a mai fost Regina Elisabeta …

  22. Da, Radu Humor, si a fost un barbat frumos. Exista mai multe forme de inteligenta si tu stii la fel de bine ca si mine ca numai un om inteligent rezista. Nu esueaza. Sa-l vezi demn dupa atatia ani de exil…

  23. Până în 1957 a lucrat la Geneva în calitate de pilot de încercare și demonstrații de zbor fără vizibilitate, precum și ca instructor de zbor în cadrul societății americane de aviație Lear.

    În 1957, filiala de la Geneva a societății Lear desființându-se, Mihai de Hohenzollern a deschis, în coproprietate cu un elvețian, o reprezentanță pentru desfacerea de aparate electronice.

    Din 1968 lucrează la Lausanne ca reprezentant (agent) al firmei americane de bursă New York Stockbrckers Drouilla&Co, având un salariu lunar de 4.000 de franci elvețieni. În această calitate se ocupă de tranzacții de bursă ale unor foste familii regale, printre care cea a fostului rege Umberto al Italiei. Totodată, lucrează în calitate de inginer la reprezentanța de la Geneva a companiei de aviație Scandinavia“. (CNSAS)

  24. lasa sangele albastru ca are mainele pline de sangele celor pe care neamul lui i-a jefuit pt a-i stapani si el pt toti militarii luati prizonieri in Romania de URSS dupa 23 august 1944 pt ca n-a negociat si n-a cerut eliberarea lor si care au murit cu inima franta pt ca regele caruia i-au jurat credinta i-a parasit. Tineri de o seama cu el n-au avut nici o sansa, iar ca el au fost multi piloti de incercare in lume, nu face un act de virtute pt ca o perioada si-a castigat cinstit paine ne mai fiind intretinutul Romaniei, dar pana vor dispare ca neam Romania cheltuieste milioane pt urmasii lui. Tu chiar nu-ti dai seama ca si tu existi de sute de ani sau mii de ani pe linie paterna pt ca de atata timp s-a pastrat numele? A ca stramosii tai n-au avut carte si nu si-au pastrat in memorie stramosi asta este. Respecta-l cum respecti toti oamenii nu-i mai bun decat altii, ba poate fi considerat chiar rau pt militarii lasati sa moara in lagare.

  25. Redactiei:

    Ce cusur ati gasit comentariului meu, transmis ieri seara, de nu l-ati publicat? Am raspuns lui core. Nu era mai acid decit comentariul adresat mie, ieri la 17:38, de cineva care nici macar un pseudonim nu isi iea. Core si cu mine folosim mereu acelasi pseunonim. Ipochimenul nu, ceea ce indica trollingul.

    Dupa cum usor se poate observa, monarhia, chiar fostul rege si actuala familie Duda, nu se bucura de prea multa simpatie. In plus, argumentele in favoarea restaurarii monarhiei, cu toata propaganda de invidiat chiar si de Ceausescu, sin foarte subtiri.

    Atunci, de ce mi-ati respins comentariul?

  26. Totusi, de ce nu imi publicati comentariul adresat lui core? A spune cuiva ca e naiv sau ignorant nu este o insulta, ci un avertisment.

    Dupa cum se vede, sint destui forumisti care nu sustin monarhia si nici nu il simpatizeaza pe fostul rege, caci fost este.

    Binevoiti si dati o singura realizare, una singura!, demna de luat in seama a lui Mihai.

    Uitati va rog de 23 august. A fost un act unic in istoria militara a intregii lumi: incetarea luptei fara a avea nici o intelegere cu inamicul. Ceea ce spune forumistul Vai Core este doar un aspect al nesabuintei comise la 23 august.

    Pe scurt, intre leagan si mormint, viata lui Mihai a fost un mare gol. Daca azi i se ridica osanale, care il pot face gelos si pe Ceausescu, este pentru ca dogma comunista a fost inlocuita cu corectitudinea politica. E musai ca numai ea sa ne spuna ce istorie sa invatam, ce statui sa ridicam, ce nume de strazi si institutii avem voie sa dam.

  27. Ce spuneam ieri la 18:57 si a cazut automat cortina impiedicand si repostarea de la 21:01? – Monstruozitatea ceausistului infam Anonim e identica cu a ANTISEMITULUI/CARE URASTE ATAVIC EVREII si ROMANII si TOATE POPOARELE, NEBOLSEVICE, ale Lumii doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID UCRAINEAN SOVIETIZAT, intrucat SUNT GEMENI speciali, doua trunchiuri de „arbore” si o „unica …Coroana” plebee! Aceasta forma bolsevic-antiromaneasca de viata apartinand grotelor si care URASTE VISCERAL intreaga ISTORIE MILENARA A ROMANIEI GENERICE invoca nerusinat „votarea constitutiei”, in loc de „votarea Constituriei”, fara a specifica la care Constitutie se refera, dar fiind clar ca are in vedere constitutia(folosesc formularea Mac Cack-ului)COMANDATA FARA CONSULTARE/ CONTRIBUTIE POPULARA in FAZA PRIMARA de O CONSTITUANTA care sa o FORMULEZE CU CONSULTAREA/CONTRIBUTIA/VOINTA POPULARA, DUPA CE S-A ORGANIZAT UN REFERENDUM cu O INTREBARE UNICA: CE FORMA DE STAT DORESTE POPORUL ROMAN SA FIE ADOPTATA, MONARHIA-„republica”? COMANDATA de Ilici GENOCID dupa ce A ORGANIZAT MINERIADA a TREIA cu ASALTUL PARLAMENTULUI si al Palatului Victoria rezultat cu FUGA RUSINOASA a lui Pedro GENOCID si DESTABILIZAREA ROMANIEI, FOLOSITE CA MOTIV PT „votarea Constitutiei” IN NECUNOSTINTA DE CAUZA, adica IN NECUNOSTINTA CONTINUTULUI!!! Ilici GENOCID COMINTERNIST din FAMILIE COMINTERNISTA si AGENT SOVIETIC care ARE PE ROL UN DOSAR PENAL pentru CRIME CONTRA UMANITATII!!! Anonim doru popescu prin formularea voalata a ocolit cu un cinism infect
    MODALITATEA BRUTALA si ILEGALA/NELEGALA cum a devenit ROMANIA MONARHICA „republica BOLSEVICA” dupa 1945, cu Armata ROSIE de OCUPATIE in TARA si modul monstruos cum a fost SANTAJAT REGELE Mihai I de ROMANIA GENERICA sa „abdice”, fapt care LEGAL NU A INSEMNAT „abdicarea” MONARHIEI si NICI NU FUSESE TINUT ULTERIOR UN PLEBISCIT pe chestiunea FORMEI DE STAT!!!

  28. PARTEA A DOUA
    Aceasta STRUCTURA de Putere va amenda imediat

    -Drastic,
    – La VEDERE prin Televizareain DIRECT si OBLIGATORIU a oricaror Sedinte si Decizii ale sale

    ORICE, ORICARE, ORICAND produs Abuz Imputzit,
    OBICEI Local care face Ravagii din Evul MEDIU si pana la „Prezntuu’ ACTUAL” dsitrugand permanent Romania si impidicand mereu si mereu Orice Evoluie Naturala,firesca Tarii.

    Astfel, M’aam DAMACRACY Cracita si RasCRACITA in Porno Style peste Romania de 34 de Ani, de catre Lepre Externe si Interne,Slugile primelor Lepre
    va deveni Femeie de Casa si Buna, ASHACUM a fost GANDita imprudent de Filozofii NAIVI, care NU realizau ca pe Labele PAROASE ale altor LEPRE va incapea Dansa, din Copilarie, in Grecia lu’ Pericle … 😊 formata intru Prostitutie POLITICA.

    Adica o STRUCTURA inspirata din AYATOLAHIA din Iran

    (SI, NU numai, ca ASHAESTE si Unde nici cu GANDuu’ NU gandesti a o afla … 😊, in TOATA Apusenia, ca de Acolo s-a inspirat Ayatolahuu’ Kommeini The First, da’ ACOLO NU este la Vedere, … 😊 … )

    Dar FARA Religie de ORICE Rit si fara Exagerari Absurde (Val, Comportmente dictate de Religie, etc.)
    Daca era ASHACEVA Polizista care l-a UCIS, UCIS, UCIS, din PURA Placere Sadica pe Bietul Eduard,
    posibil drogat de Anturajul din Seara Fatidica, gelosi pe Faptul ca mergea la un , de Interviu de Promovare, sa SCAPE de Mediul Toxic in care se angrenase far’ de Grija,
    era demult executata in Public.
    Este numai UN Exemplu !
    MUUUULTZI Nemernici care au SPURCAT Romania in 34 de Ani de la Lovilutzia LIFTELOR, ar trebui sa STEA la Rand … 😊,

    De CINE depinde de Depanda „implementarea” in Ropmnia a ASHACEVA ?
    Numai si numai de Marele STAPAN al Inelelor, care se va fi trezi in Fine, din Somnul de 200de Ani, in care a avut Alte MATZE Ideologice FANTASTICEde Biciuit.
    Intr-un Fel su Altul, TOT a ASHACEVA se va ajunge !

  29. PARTEA A TREIA

    Depinde de CINE o face Primul in Lume, dr LA VEDERE, sa se sperie Cazaturile de ORICE Fel dinTOATA Lumea !

    FRICA de Bata STRUCTURII Supreme si LINISTEA data de o DAMCRACY Pazita si Ponderaat in Curvasarii Tentante
    ESTE singura Cale de Evolutie Rationala, Umana, Corecta a Omenirii.
    Sistemul trebuie „implementat’ de Buna Voie, de TOATE Statele Lumii, ca altfel CAZATURAlu’ DREACuu’ fuge in AltaTara … 😊

  30. Anonim, nici tu, nici Radu Humor nu sunteti oamenii care sa judecati simplist. A-l gasi pe el vinovat de tot ce s-a intamplat in acel razboi…
    Cine nu s-a oprit la Nistru?
    Cine i-a jurat credinta unui ne bun care se credea stapanul lumii si care hotarase ca trebuie sa omoare un popor intreg dupa cum spunea parlamentarul acela turc? Este imposibil sa nu stii despre masacrele faptuite in numele aliantei. Si regele trebuie ca a stiut. Hotararile le-a luat impreuna cu un consiliu…
    Sunt convinsa ca regele Mihai ar fi fost mult mai bun in sensul de conducator decat Iliescu, Constantinescu… De ce mai bun? Iliescu s-a bazat pe activistii de partid, nu a vrut „sa intineze nobilele idealuri” si am trecut in noile vremuri cu vechii tovarasi care-si ziceau domni. Ma intreb daca intre ei, cand se intalneau doi fosti secretari de partid, nu-si spuneau tovarase.
    Am citit comentariile din Adevarul la articolul despre rege. Sa spun oameni mici, sa spun pr osti, sa spun fosti activisti cu scoala de indoctrinare?
    Il pretuiesc pe regele Mihai pentru ce ar fi putut sa fie.
    Eu nu stiu ce „intelegeri” a facut Ioha cu aliatii nostri, cat de benefice au fost dar spectacolul grotesc cu geaca rosie a dovedit un caracter mic. Toti presedintii pe care i-am avut nu se ridica la nivelul de prestanta si responsabilitate ale regelui Mihai.
    Nu sunt nici monarhista, nici republicana, sunt un om care traieste sub vremuri dar care cred ca ar trebui sa avem presedinti… ce sunt ei, cu educatie. Si regele Mihai avea educatie.

  31. @Core: Tot ce afirmi confirma ce ti-am scris in primul mesaj, care nu a fost publicat: naivitate si lipsa crasa de cunostinte.

    In consecinta, te complaci in a repeta aceleasi clisee mincinoase. Acestea au fost produse intii de comunisti, care isi fabricau o falsa legitimitate, fals imbratisat apoi de regalisti tot in cautare de justificari, in fine, fals preluat sub dogma corectitudinii politice.

  32. POPORUL NOSTRU ROMANESC a APLICAT legea TALIONULUI … adica ceea ce Carol I a facut POPORULUI nostru INDRAZNIND sa ADUCA si sa IMPUNA, la 1866, o ‘monarhie straina de neam si popor PAMANTEAN, ILEGITIMA si UZURPATOARE’ … ASA SI POPORUL NOSTRU cel PAMANTEAN A INDRAZNIT sa ALUNGE, la 1947, acea ‘monarhie straina de neam si popor PAMANTEAN, ILEGITIMA si UZURPATOARE’ FARA SA CEARA sau SA DEA SOCOTEALA NIMANUI (doar cf. CONSTITUTIILOR noastre NATIONALE cele PAMANTENE adoptate din 1948 si pana ASTAZI) !

  33. Anonim, fara a cauta argumente insist pe ideea:
    Il pretuiesc pe regele Mihai pentru ce ar fi putut sa fie daca ar fi putut fi. Asa l-am perceput eu din tot ce am citit in timp.

    Si insist pe ideea ca trebuiesc oameni educati in toata functiile cu raspundere, cu atat mai mult in cele de stat.
    Dar, clar, pe langa educatie mai trebuie si harul pe care il da numai credinta profunda ca nimic nu se poate face fara Dumnezeu. Si regele Mihai avea acea credinta care nu l-ar fi lasat sa se alieze si sa adopte planurile unui cri mi nal.

  34. Si, da, Anonim, oricarui om al lui Dzeu ar trebui sa-i repugna profund cineva care-si propune sa ucida un popor. Acesta ar trebui sa fie cel mai puternic criteriu de acceptare sau respingere a cuiva. Si un uci gas poate fi sclipitor de inteligent si educat dar ar trebui sa fie de neacceptat.

  35. POPORUL nostru PAMANTEAN/ROMÂNESC … A AVUT, INTOTDEAUNA, conform OBICEIULUI nostru … doar CONDUCATORI de tip PAMANTENI si alesi in mod AGNATIC … BASILEI ai GETO-DACILOR, PRINCIPI si DUCI, DOMNI, DOMNITORI, PRESEDINTI alesi DOAR in mod AGNATIC.

    POPORUL nostru PAMANTEAN/ROMÂNESC … NU am avut, in ISTORIA noastra, o institutie monarhica de tip ereditara, straina de OBICEIUL cel PAMANTEAN al NEAMULUI nostru, decat in perioada 1866-1948.
    Pe care AM INLATURAT-O in anul 1948, APLICAND legea TALIONULUI monarhilor uzurpatori ilegitimi de TRON PAMANTEAN … FARA sa fim nevoiti sa dam seama nimanui … DOAR pentru a REINSTAURA o CONDUCERE de tip PAMANTEANA si ALEASA in mod AGNATIC ! INTR-O FORMA de ORGANIZARE STATALA de tip SUPERIOARA … cea REPUBLICA de tip NATIONALA a celor PAMANTENI de pe acest TARAM !

  36. Sclavetii sovietici cunosc doar „legea talionului, a ghilotinei, a naganului, a plutoanelor de executie in grupuri, a lagarelor de concentrare si exterminare in MASA”!!! Sclavetii sovietici in fanatismul lor abject fac gafe care le demonstreaza prostia crasa… Cica, REGELE Carol I care A CREAT REGATUL ROMANIA MICA ar fi aplicat LEGEA TALIONULUI!? EXACT CA poporul BOLSEVIC in 1947!? De unde REZULTA ca REGELE Carol I APARTINE POPORULUI ROMAN, NU SI doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID BOLSEVIC care apartine poporului bolsevic INTERNATIONALIST si care a dam bla-bla git la batranetze!!! REGELE Carol I nu a aplicat alta LEGE decat aceea de INDEPENDENTA fatza de Imperiul Otoman si DECRETUL de TRANSFORMARE A PRINCIPATELOR/VOIEVODATELOR UNITE IN REGATUL ROMANIA!!! Nu POPORUL ROMAN l-a fortzat sa abdice si sa paraseasca ROMANIA MARE CIUNTITA de Stalin pe Regele Mihai I DE ROMANIA GENERICA, ci AGENTII COMINTERN in frunte cu ILEGALUL Petru Groznai!!! NU POPORUL ROMAN a instaurat „republica BOLSEVICA”, ci AGENTURA COMINTERNISTA din Romania COMPUSA DIN ALOGENI APATRIZI BOLSEVICI, iar constitutia bolsevica de la 1948 NU A FOST SUPUSA UNUI REFERENDUM in care POPORUL ROMAN sa se PRONUNTE!!! ALBA-NEAGRA ca in 1991…

  37. doru popescu, ce este gresit in textul:
    „Monarhia constituțională a fost, oficial, forma de guvernământ a României între 1881 (anul încoronării ca Rege a Principelui Carol I, aflat pe Tron din 1866) și 1947.
    De facto, existența monarhiei în România este mult mai veche, fiindcă titlul istoric de Domn (voievod) al Țărilor Românești poate fi asimilat cu acela de prinț (principe) sau rege, iar prima constituție românească este considerată a fi Regulamentul Organic.
    Monarhia a fost înlăturată neconstituțional, cu forța, prin lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, în contextul politic al ocupării militare a țării de către Uniunea Sovietică. Pentru prima dată, ocupația militară a adus la putere treptat, cu acceptul Aliaților vestici, Partidul Comunist Român (prin guvernul Petru Groza, instalat forțat la 6 martie 1945)”?

  38. Pentru că era o persoană tolerantă, Regina – Mama Elena a fost marcată de manifestările de ură împotriva minorităților, de asasinarea de către legionari a lui Nicolae Iorga și a lui Virgil Madgearu, fapt pentru care, în zilele de 27-28 noiembrie 1940, a cerut o audiență lui Adolf Hitler, cu care s-a întâlnit la 10 decembrie 1940, la Berchtesgaden, însoțindu-l pe Mihai. Regina-Mamă Elena a fost dezamăgită de întâlnirea cu Hitler, cu care nu a putut discuta subiecte importante pentru situația internațională din acel moment, discuția fiind, mai degrabă, una de complezență, Hitler motivand ca regele Mihai era prea tanar dar adevarul era ca stia foarte bine ca regele nu s-ar fi facut in veci, partas cu el la cri me. (historia)

  39. La 102 ani de la nașterea sa, Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) îi cinstește memoria prin prezentarea unor documente din arhivele Securităţii comuniste.

    „Regele Mihai a fost, sistematic, ținta comuniștilor din țară și a foștilor legionari din exil. Serviciile secrete comuniste au răspândit nenumărate minciuni în vederea discreditării familiei regale. După 1989, propaganda din exil a fost pusă în circulație în țară.”

    Istoricul Demetriade arată că structurile Securității Statului nu au vizat în primul rând culegerea de informații despre Rege, ci mai degrabă compromiterea sa pentru ca punea într-o lumină extrem de precară figura negativă a despotului Nicolae Ceaușescu și dezastrul umanitar prin care își zidea așa-zisa „Epocă de Aur”.

    Regele Mihai a fost urmărit de instituțiile statului roman și după Revoluția din decembrie 1989. „Un număr de 11 documente din dosarul său de la Securitate sunt datate după momentul decembrie 1989. Ele privesc interviurile pe care le dădea regele, cu cine se întâlnea, pozițiile sale publice etc.”, mai arată consilierul Demetriade, CNSAS.

    25 octombrie, 2023 Virgil Burlă

  40. PARTEA INTAIA

    CE de Cestii interesante SE afla, cu Voia Stpanirii, citind the Comments of the Commentacks …

    Vorba lu’ Maistruu’ din Puscaria Comunista, care era incantat de Feluu’ in care ‘Telectualii Romani, priepeau rapid Alcatuirea „Cosorului lui Moceanu” :

    „Este o Placere sa AI ‘Telectuali printre Commentacks !”
    A. Ideea Regalitatii in Romnia are o MARE Hiba :

    Alcatuirea Mentala a Boborului ROMAN.
    IMEDIAT dupa Inscaunarea unui REGE (CARE ?) se agrega :

    IMPLACABIL,
    INEVITABIL,
    NEGRESIT,
    INCONTURNABIL SI MAI ALES

    I_RE_FUTABIL,
    O Camarila Jegoasa in Intentii si CRIMINALA in FAPTuire !

    Regele Mihai a fost in primul Rand interesat de Perpetuarea Domniei sale.

    A facut CE i s-a spus, la 23 August, mai putin Trimiterea in Exil in ALTA Parte a lui Ion Antonescu, NU in URSS.

    A inchis Ochii Sufletului de Roman in Devenire, din Ranchiuna de Copil RETARDAT pe Maresal, care il trata dupa Merit … 🙂

    In REST, NU este Vina lui ca a avut un ADN incarcat de Casatoriile REGALE TAMPITE din Europa Secolului Trecut si chiar al 19 – lea …

    Romaniei NU ii trebuie Regalitate, ci doar o Dubla Putere Interna :

    – Democratie Teoretica PAZITA contra EI Insesi de Tentatziil de Courva Veche de catre

    – O STRUCTURA de TREI maximum CINCI Persoane

    de peste 65 de Ani (sa fie relativ imuni la The Pho-Phos trimise imediat din Extrior catre EI,
    FARA Copii, ca sa NU intre obligatoriu in Conflicte de Interese cu Ispravile Beizadelelor
    FARA Posibilitatea Obtinerii si Detinerii de AVERI, altele decat Salarii Consistente

    FARA ABSOLUT NICIO ADIERE DE PARERE DE RELIGIE DE ORICE RIT IN REGULILE DE CONSTITUIRE SI ACTIUNE.

  41. @Core: CNSAS a produs multe, vrute si nevrute. Nu era nevoie ca Securitatea sa il compromita pe Rege, pentru ca s-a compromis singur, prin faptele sale, irationale si imorale.

    Literatura exilului nu este toata de provenienta legionara. Scrierile lui Nicolae Baciu, transmise pe bucati de Europa Libera, sint bazate pe documente de arhiva. In 1984, Europa Libera a dedicat multe emisiuni actului de la 23 august. Trecusera doar 40 de ani si inca existau destui martori ai acelui timp, oameni in putere, cu memoria vie. Nimeni nu a vorbit favorabil despre rege. Emisiunile au demontat mitul conunist al unui Antonescu legat prin cuvint de onoare de Hitler. Restaurarea monarhiei nu era un subiect de actualitate si nici corectitudinea politica nu isi aratase inca fata-i hidoasa. Era Europa Libera controlata de Securitate?

    Spui ca este un om inteligent, cu educatie. Nimic din acestea nu au fost de vazut in exil. Cei care l-au cunoscut acolo l-au gasit rupt de lume, fara nici o viziune asupra a ceea ce se petrecea in jur. Spui ca a lucrat ca inginer. Cibd si ce facultate de inginerie a absolvit Mihai?

    Mai spui ca il apreciezi pentru ceea ce ar fi putut fi. Data fiind precaritatea materialului, greu de crezut ca ar fi fost altceva decit un incurca lume, daca s-ar fi aflat iar intr-o functie de raspundere.

    Mai aduci in discutie alianta cu Germania si trecerea Nistrului. In pofida numeroaselor critici, nimeni nu s-a invrednicit sa dea o solutie mai buna, care sa fie si fezabila in imprejurarile de atunci.

    Pe scurt, Mihai este un exemplu magistral de om nepotrivit intr-un loc nepotrivit la un timp nepotrivit.

  42. „Am descoperit zeci de informatori pe lângă Familia Regală din 1948 până în 1989. Astfel, am identificat 14 informatori în proximitatea Regelui și 20 indirecți. Camerista, garderobierul, bibliotecara, toți erau informatori ai Securității în primii ani ai exilului” susține Mihai Demetriade.
    O organizație patriotică radicală a exilului românesc având ca motto: ‘Numai sabia mai poate hotărî!’ a trimis Familiei Regale o fotografie cu chipul regelui găurit de gloanțe din care curgea sânge ne-a declarat Demetriade.
    Privind din această perspectivă, eforturile permanente făcute de Majestatea Sa, Regele Mihai pentru tot ceea ce a însemnat lupta împotriva abuzurilor săvârşite de regimul comunist din România devin şi mai valoroase, iar noi le putem păstra ca lecţii autentice pentru apărarea libertăţii şi democraţiei, spune CNSAS.
    Istoricul arată că structurile Securității Statului nu au vizat în primul rând culegerea de informații despre Rege, ci mai degrabă compromiterea sa.
    Izolarea și compromiterea Regelui în exil au fost realizate, în principal, prin intermediul legionarilor, după ce Securitatea a reușit să penetreze sau să influențeze aceste organizații”, mai arată cercetătorul CNSAS.

    Anonim, crezi ca regele nu traia permanent sub presiunea ideii ca este urmarit? Si poate, cel mai mult se temea pentru sotia si fiicele lui. In aceste conditii, nu-si putea permite alta atitudine in afara uneia modeste.

  43. @Core:

    Foarte probabil ca guvernul comunist sa il fi supravegheat, dar:

    Care lupta anticomunista, cibd Mihai si familia a trait pe rebta viagera platita de statul comunist?

    Care lupta anticomunista, cind dezertorul Bodnaras, dupa parasutare in Romania, s-a ascuns in iatacul unei principese?

    Care lupta anticonunista, cind comunistii i-au permis sa plece cu tot ce a vrut, insemnind valori de patrimoniu, care nu ii apaetineau personal?

    In fine, care lupta anticomunista, cind, in exil, fostul rege nu a facut nimic? Nu a participat la dezbaterile timpului si nu a scris nimic memorabil, de la inaltimea distinsei sale educatii. In schimb, si-a dat acordul pentru Declaratia de la Budapesta – inca o strachina, in care a calcat cu maiestrie regala.

  44. Anonim, sunt istorici care au studiat ani de zile arhive, studii… si cateodata ma intreb de ce nu participa la astfel de dezbateri absolut necesare. Poate o fac in cercul lor stramt.
    Poate ar fi necesare in constientizarea trairilor romanilor, in deschiderea ochilor cum se spune, un fel de tratament al constiintelor.

  45. @Core:

    Nu ii stii tu, poate pentru ca nu vrei, dar si pentru ca nu sint de prim plan, fiind ostracizati de dogma care a inlocuit-o pe cea veche.

  46. Da, pacat. Tu s-ar putea sa fii unul dintre ei. Din pacate, pentru o discutie corecta si eficienta, tu ar trebui sa discuti cu cineva cel putin egal ca pregatire.

  47. @Core:

    In seara zilei de 22 august, Antonescu, abia intors de pe front, discuta cu Clodius, reprezentantul Germaniei, si ii spune ca vrea sa iasa din razboi, cerind acestuia sa transmita la Berlin solicitarea sa, intrucit vrea sa se desparta de Germania in mod loial. Clodius a raspuns in dimineata de 23 august, ca are imputernicire de la Berlin sa discute aceasta problema, raspunsul fiind favorabil.

    Relatarea se afla in interogatoriul lui Antonescu, precum si in memoriul adresat de Antonescu tribunalului, pe 15 sau 16 mai 1946. Textul exact se afla in documentele procesului, fiind mentionat in cartea lui Tesu Solomonovici.

    Textul nu spune explicit, clar si fara echivoc, ca Germania permitea Romaniei iesirea din razboi. Nici nu poate sa o faca. Desfasurarea evenimentelor a fost intrerupta brutal de arestarea lui Antonescu. Textul arata totusi, dincolo de orice dubiu, ca Antonescu nu se crampona de cuvintul de onoare dat lui Hitler, asa cum pretind vocalii dar mincinosii avocati ai oportunitatii rasturnarii lui Antonescu.

    A ascunde aceste fapte, plus inca multe altele, inseamna a reveni la dogma comunista. Istoria contrafacuta, indiferent carui curent politic i se inchina, nu poate fi decit nociva.

  48. Anonim, te apreciez foarte mult si de multe ori, chiar te-am invocat, in anumite dezbateri.
    Ieri, cand ai scris de renta viagera, nu am pus la indoiala dar m-am gandit ca sunt lucruri pe care nu le stiu…
    Anonim, din punctul meu de vedere, absolut subiectiv si naiv cum ai spus, ma intreb daca Romania trebuia sa intre in razboi alaturi de Germania si ce fel de om a fost Antonescu sa gandeasca in teza uciderii in masa a evreilor?
    Antonescu era un tactician sau doar un executant, un bun soldat? As putea cauta pe internet motivele pentru care noi am intrat alaturi de un dictator feroce dar sigur, tu ai un raspuns.

  49. @Core:

    Pentru un motiv pe care nu il cunosc, prima parte a comentariului meu nu a aparut. O redau mai jos.

    Pregatirea o poti avea si tu. Cartile publicate in anii ’90, cind inca nu se instaurase dogma corectittudinii politice, se pot gasi pe la anticariate sau chiar in biblioteci. Poti consulta Revista de Istorie Militara din acei ani. Poti cauta scrierile lui Nicolae Baciu, Gheorghe Barbul, Buzatu, George Magherescu, documentele procesului lui Antonescu, publicate sub ingrijirea lui Marcel Ciuca. Mai nou, poti cauta biografia lui Antonescu intocmita de Tesu Solomnovici. Cartea sa se bazeaza pe documente, citate minutios, prin note de subsol. Pentru istoria acelor ani, incepind cu perioada interbelica si terminind cu bolsevizarea Romaniei, cauta excelenta si rara lucrare a lui Constantin Corneanu, Sub povara marilor decizii.

    Pentru a-ti deschide apetitul, iti fac cunoscut un fapt, foarte important dupa mine, trecut cu vederea de mai toti cei care s-au ocupat de 23 august.

  50. @Core:

    Te invit ca raspunsurile la acele intrebari sa le cauti singura. Va fi efortul si satisfactia ta.

  51. Multumesc, Anonim!
    Mai am o observatie, stiu, absolut naiva dar cred ca atunci cand oamenii vor accepta porunca „sa nu ucizi”, de-abia atunci oamenii isi vor putea trai vietile asa dupa cum le-au fost destinate.

  52. Cred ca trebuia sa intreb „ce-ar fi fost daca” nu „de ce”. Stiind ca la sfarsit a contat doar impartirea intre cei puternici… probabil am fi cazut in aceeasi parte dar poate, cu pierderi mai mici.
    Ma intreb spre ce ne indreptam, spre a fi sau a nu fi?
    Ce rol va juca AI in viitorul omenirii?
    Noi oamenii, ne vom distruge reciproc pana unde? Pana la insusirea celor 10 porunci?
    Intrebari naive.

  53. Regele Carol I a devenit ‘rege’ si a instaurat ‘o monarhie ereditara’ straina de neam si tara (Casa Regală de Hohenzollern-Sigmaringen, nascut fiind in localitatea Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germania ) printr-o manerva ilegala si uzurpatoare … DETRONAND si SILIND sa ABDICE Domnitorul NOSTRU Cuza, cel PAMANTEAN si ales in mod AGNATIC de catre POPORUL nostru ROMÂNESC.
    ‘Regalitatea cea ereditara si straina’ constituind o forma TOTAL STRAINA de organizare politica pentru neamul nostru.
    FATA DE CEA TRADITIONALA a poporului nostru in decursul ISTORIEI noastre (o organizare de tip PAMANTEANA si ALEASA in mod AGNATIC, conform legilor noastre STRABUNE/lus valachium). Precum conducatori de triburi GETO-DACICE alesi, VREMELNIC si AGNATIC, ca BASILEI in epoca IE/1500 BC, DUCII cei din Evul Mediu, DOMNII si DOMNITORII din epoca Medievala.

    RECTIFICARE … doru popescu cel CU DumneZEU (DZEUL cel autohton de tip PIE/3000 BC, diferit de cei de pe taramurile semitice) …
    CU PATRIE/ROMÂNIA (fiind nascut si botezat in stravechiul oras Craiova, cel al civilizatiei Neolitice Salcuta/6000 BC, al Pelendavei GETO-DACICE/600 BC, oras care face parte din Romania/383 AD, Tara Româneasca/450 AD si ROMÂNIA /1859).

  54. Subscriu fara rezerve tuturor opiniilor anti-monarhiste aparute aici. TVR gratuleaza memoria regelui Mihai I prin emisiunea ” Ora regelui”.Cu tot respectul pentru M.Kogalniceanu & co , a fost o prea mare graba de a scapa de „Cuzache” si de a aduce pe Carol , sosit cu o valiza , probabil cu pijamale si alte articole vestimentare. Mai avea si acte , dar numai de identitate , nu si de valori , ori posesii . Si Casa Regala ,strangatoare de felul ei , a tot agonisit.Atat Carol II , cat si Mihai nu au plecat cu mana goala din Romania , iar la reintoarcerea in tara Casei Regale i s-au retrocedat palate ,avere furata , nu facuta cinstit.

  55. Despre numele TARII noastre ca România … inainde de anii 1859 si 1866 …
    „„Precum Hristos pe Lazăr din morți a înviat/Așa tu România din somn ai deșteptat.” (Inscripția de pe piatra funerară a lui Gheorghe Lazăr din Avrig, datând din 1823).
    „Daca cea mai dintâiu deșchidere a școalelor Naționale din Craiova (*) s-a închinat dumitale ca unuia ce atunci erai Caimacam Rumânii Mici, și care ai îndemnat toată rostirea deșchiderii, și ai dat tinerilor copii cel mai bun curaj la frumoasele îmvățături prin cuvântare și patrioticeasca” (Cele dintâiu cunoștințe, pentru trebuința copiilor care încep a citi. Traduse din Franțozește și adăogate de Grigorie P. Pleșoianul, Profesorul de împrumutata îmvățătură al școalelor Naționale din Craiova. 1828)
    „Romania este acum pământul dintre Carpați, Dunăre și Prut; cuprinde două staturi sau țări: Romănia și Moldavia; apoi Transilvania și alte ținuturi și colonii romănești vechi, zece cu totul.” (Iosif Genilie, Principe de Geografie și Astronomie, București, 1847).
    „Fraților romăni din toată Romănia! ” (Vasile Alecsandri, Protestație în numele Moldovei, a omenirei și a lui Dumnezeu, 1848).
    „Vă dăm sărutare de frate; trăiască libertatea! trăiască Romănia!” (Ziarul revoluționar „Pruncul român”: Către frații noștri din Moldova (București, 1848).

  56. Despre numele TARII noastre ca România … inainte de anii 1859 si 1866 …
    „„Precum Hristos pe Lazăr din morți a înviat/Așa tu România din somn ai deșteptat.” (Inscripția de pe piatra funerară a lui Gheorghe Lazăr din Avrig, datând din 1823).
    „Daca cea mai dintâiu deșchidere a școalelor Naționale din Craiova (*) s-a închinat dumitale ca unuia ce atunci erai Caimacam Rumânii Mici, și care ai îndemnat toată rostirea deșchiderii, și ai dat tinerilor copii cel mai bun curaj la frumoasele îmvățături prin cuvântare și patrioticeasca” (Cele dintâiu cunoștințe, pentru trebuința copiilor care încep a citi. Traduse din Franțozește și adăogate de Grigorie P. Pleșoianul, Profesorul de împrumutata îmvățătură al școalelor Naționale din Craiova. 1828)
    „Romania este acum pământul dintre Carpați, Dunăre și Prut; cuprinde două staturi sau țări: Romănia și Moldavia; apoi Transilvania și alte ținuturi și colonii romănești vechi, zece cu totul.” (Iosif Genilie, Principe de Geografie și Astronomie, București, 1847).
    „Fraților romăni din toată Romănia! ” (Vasile Alecsandri, Protestație în numele Moldovei, a omenirei și a lui Dumnezeu, 1848).

  57. CONTINUARE … Despre numele TARII noastre ca România … IN LUME … inainte de 1859 si 1866 …
    „Vă dăm sărutare de frate; trăiască libertatea! trăiască Romănia!” (Ziarul revoluționar „Pruncul român”: Către frații noștri din Moldova (București, 1848).
    „Hai să dăm mănă cu mănă
    Cei cu inimă romănă,
    Să-nvărtim hora frăţiei
    Pe pămăntul Romăniei!” (Vasile Alecsandri, Hora Ardealului, publicată în Foaie pentru minte, inimă și literatură (Brașov, 14 Iunie 1848).
    „„Romania, Libertate, Egalitate, Fraternitate” (Ziarul „Romania”, București, 1848).
    „Dar acest present, bucurător pentru Romăniea întreagă, pernicios pentru căteva părți a ei, se poate tălmăci numai de trecutul, care cu căt e mai aproape de noi, cu atăta are o influință mai puternică și mai directă asupra duhului Romăniei de astăzi.” (Bucovina. Gazetă Romănească, Cernăuți, 1848).
    „„Rămân memorabile declarațiile acestor doi oameni [Alexandru Bătrâneanu și Vasile Simonis]. Ei au povestit cum se urmărește transformarea Ardealului în România.” (Istoria revoluției maghiare din 1848-1849, Pesta, 1850).
    „Din punct de vedere al principiului naționalităților, acest popor mutilat nu formează în prezent decât un singur corp și vasta unitate teritorială pe care locuiește se numește România, dacă nu în limba tratatelor cel puțin în cea a patriotismului (Romanie).” (Hippolyte Desprez, Moldo-Valahia și mișcarea românească, Paris, 1848)
    „Înalta ocărmuire încuviințănd Domnului V. Alecsandri voiea de a scoate la lumină o publicare periodică sub titlul de Romănia literară” („Romănia literară, Foaie periodică sub direcția Domnului V. Alecsandri, Anul I – 1855, Iassi, Tipographia Franceso-Româna Pecorari No. 36).
    „România: Granița dintre creștini și turci”, James Noyes, New York, 1857.

  58. Despre numele TARII noastre ca România … inainde de anii 1859 si 1866 …
    „„Precum Hristos pe Lazăr din morți a înviat/Așa tu România din somn ai deșteptat.” (Inscripția de pe piatra funerară a lui Gheorghe Lazăr din Avrig, datând din 1823).
    „Daca cea mai dintâiu deșchidere a școalelor Naționale din Craiova (*) s-a închinat dumitale ca unuia ce atunci erai Caimacam Rumânii Mici, și care ai îndemnat toată rostirea deșchiderii, și ai dat tinerilor copii cel mai bun curaj la frumoasele îmvățături prin cuvântare și patrioticeasca” (Cele dintâiu cunoștințe, pentru trebuința copiilor care încep a citi. Traduse din Franțozește și adăogate de Grigorie P. Pleșoianul, Profesorul de împrumutata îmvățătură al școalelor Naționale din Craiova. 1828)
    „Romania este acum pământul dintre Carpați, Dunăre și Prut; cuprinde două staturi sau țări: Romănia și Moldavia; apoi Transilvania și alte ținuturi și colonii romănești vechi, zece cu totul.” (Iosif Genilie, Principe de Geografie și Astronomie, București, 1847).
    „Fraților romăni din toată Romănia! ” (Vasile Alecsandri, Protestație în numele Moldovei, a omenirei și a lui Dumnezeu, 1848).

  59. ASADAR … NOI Românii … am folosit numele de România pentru TARAMUL nostru … chiar si inainte de Unirea lui Cuza/1859 … cat si inainte de Carol I/1866 !
    Precum si toti STRAINII din LUME, care au vorbit, in sec. XIX, si inainte de 1859, despre TARAMUL numit România !
    Si, SA NU MAI VAD NICIODATA SCRIS si SA NU MAI AUD NICIODATA … STUPIZENIA … ca regele Carol I ar fi pus si folosit numele TARAMULUI nostru drept România (in asa numita ‘constitutie a sa’ straina de neam si de popor, din 1866) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.