Un incinerator și o groapă de gunoi a Europei

Un infractor italian investigat pentru trafic de deșeuri, ale cărui afaceri cu incinerarea deșeurilor în România au fost oprite, își vede liniștit de activitățile ilegale în Bulgaria, o țară care este prezentată în acest moment mai bine decât Romania în rapoartele MCV privind justiția și combaterea crimei organizate. Italianul aduce deșeuri în Bulgaria prin compania Ecoexport SRL și le arde în termocentralele detinute cu paravan de un mare afacerist bulgar, Hristo Kovaciki.

Italianul Sergio Gozza a fost arestat în 2010, împreună cu alți 15 suspecți, într-o operațiune a procurorilor din Napoli și Ancona, acuzați că au falsificat testele pentru arsenic pentru 150.000 de tone de deșeuri ce trebuiau să ajungă în Germania, scrie site-ul bulgar Bivol.bg. Potrivit unei investigații a Rise Romania, Gozza a fost în spatele unui scandal legat de incinerarea a circa 3.000 de tone de deșeuri la fabricile de ciment ale Holcim România. Deșeurile erau aduse prin intermediul firmei Ecovalsabbia, cu sediul în Brescia. Același număr de telefon și același sediu în Brescia are și compania care aduce deșeuri în Bulgaria, Ecoexport SRL.

După ce afacerea din Romania s-a lovit de un zid, italianul a continuat în Bulgaria, unde a incinerat deșeuri la fabrica de ciment Holcim din Beli Izvor. ”Mulți dintre cei implicați în afacerile cu deșeuri sunt asociați cu grupări criminale precum Camorra”, spune unul dintre ofițerii Grazii Financiare din Toscana. Potrivit surselor Bivol.bg, italianul Gozza nu ar avea însă asemenea legături.

Traseul gunoaielor din Italia trece printr-un terminal al portului Burgas deținut de afaceristul bulgar Kiril Domusciev, iar apoi ajunge la termocentralele deținute de amintitul Kovaciki. Reprezentanta de vânzări a companiei din Brescia care aduce deșeurile este bulgăroaica Iuliana Stoianova, în timp ce reprezentanta pentru Europa de Est a companiei italiene este românca Cristina Tănasă, scrie Bivol.bg. Contactată de repoterii bulgari, Stoianova i-a indrumat către Ministerul Mediului și Apelor de la Sofia, spunând că totul este legal și că ministerul le poate oferi informații. Ceea ce nu s-a întâmplat pentru moment, oficialii de la Mediu cerându-le ziariștilor să facă o cerere oficială pentru aceste informații și să aștepte.

Napoli este un oraș sufocat de gunoaie de circa un deceniu. Au existat și cazuri la CEDO în care locuitori din Napoli au cerut drept de azil într-o altă țară europeană, arătând că le este pusă sănătatea în pericol și că în oraș nu sunt respectate drepturile omului. Bulgaria a devenit o soluție criminală pentru criza din Italia. Fumul negru și gros care se ridică din furnalele a cel puțin trei termocentrale bulgare provine de la gunoaiele Italiei, scriei Bivol.bg. Totul cu complicitatea deținătorului termocentralelor, Hristo Kovaciki, catalogat în telegramele ambassdei SUA la Sofia publicate de WikiLeaks drept un membru al ”mafiei energiei” din Bulgaria. Acoperirea legală a incinerării deseurilor este un permis pentru efectuarea unor ”experimente”.

Experții bulgari susțin că incinerarea gunoaielor în instalații vechi precum cele din țara lor este foarte periculoasă. Incineratoarele sunt construite în anii 1960 și 1970. Autoritățile bulgare nu au pornit nicio investigație în cazul afaceristului Kovaciki, susținând că termocentralele nu sunt deținute de el, ci de o serie de companii străine, niște companii offshore înregistrate în Seychelles. Banca asociată cu cele mai multe afaceri ale lui Kovaciki este First Investment Bank, o bancă folosită deseori și de guvernul de la Sofia și în jurul căreia gravitează multe grupări politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.