Un Nobel pentru Pace în Kashmir

Kailash Satyarthi, 60 de ani, este noul laureat al Nobelului pentru Pace din 2014, alături de pakistaneza Malala. Dacă la doar 17 ani Malala este celebră în întreaga lume pentru poziţia adoptată împotriva talibanilor, numele indianului Kailash Satyarthi este puţin cunoscut.

O mână de ajutor pentru pacificarea Kashmirului

Acordarea acestui premiu este o mână întinsă de Comitetul Nobel norvegian pentru premierul pakistanez Nawaz Sharif şi pentru omologul său indian Narendra Modi, în dorinţa de a pacifica cele două naţiuni desprinse în 1947 din Imperiul Indian al Marii Britanii şi care au purtat până acum patru războaie şi s-au angajat într-o cursă a înarmării nucleare.

Premierul Modi a postat un mesaj pe Twitter in care arată că “Kailash Satyarthi şi-a dedicat viaţa unei cauze foarte importante pentru întreaga omenire. Salut aceste eforturi”, adăugând că viaţa Malalei este “un parcurs de un mare curaj şi o mare energie”.

“Este o veste mare din partea Comitetului Nobel, având în vedere situaţia de acum din India şi Pakistan”, a spus Kailash Satyarthi, imediat după anunţul făcut la Oslo.

În ultima săptămână, armatele celor două ţări sunt implicate în confruntări în Kashmir, soldate cu aproape 20 de morţi.Mii de localnici s-au refugiat, iar presa internaţională arată că sunt cele mai puternice confruntări din ultimii zece ani, de la acordul de încetare a focului încheiat în 2003. Cele doua state se acuză reciproc pentru provocarea ostilităţilor.

Disputele din Kashmir sunt extrem de îngrijorătoare pentru puterile occidentale, care sunt implicate acum în coaliţia împotriva Statului Islamic, în Siria şi în Irak, în timp ce talibanii fac şi ei progrese în Afganistan. O destabilizare a relaţiilor dintre două naţiuni nucleare care îşi dispută Kashmirul ce musteşte de grupări islamiste radicale este ultimul lucru cu care cancelariile occidentale doresc să se confrunte. Iar Comitetul Nobel a raspuns acestor îngrijorări, trimiţând un mesaj clar la nivel diplomatic şi foarte consistent pentru setea de recunoastere a valorilor din cele doua ţări.

“Pe lângă lupta noastră împotriva sclaviei copiilor şi a ameninţării analfabetismului pe subcontinentul indian si pe plan global, sperăm amândoi că vom putea să luptăm pentru pace”, a spus el, referindu-se la Malala. “O ştiu pe Malala. Vom vorbi imediat şi o voi invita să ne dăm mâna şi să aducem pacea pe subcontinent – un lucru care este obligatoriu pentru copiii noştri, pentru fiecare indian, pentru fiecare pakistanez şi pentru fiecare om”.

O viaţă şi o luptă în tradiţia lui Gandhi

De obicei, Kailash Satyarthi este catalogat drept militant împotriva sclaviei copiilor. Numele său apare şi pe pagina web a Departamentului de Stat al SUA dedicată “eroilor luptei impotriva sclaviei moderne”.

“Pentru mine a fost o pasiune încă din copilărie să lucrez cu copiii şi am continuat să o fac. Am luptat pentru ca sărăcia să nu poată fi folosită ca o scuză pentru a continua să pui copiii la muncă. Aceasta duce la perpetuarea sărăciei. Dacă aceşti copii sunt privaţi de dreptul la educaţie, ei rămân săraci”, spune Kailash Satyarthi. A avut o prima revelaţie la doar 6 ani, atunci când a văzut pe treptele şcolii un copil care îşi ajuta tatăl lustragiu.

Kailash Satyarthi s-a pregătit pentru a fi inginer, însă la doar 26 de ani a decis să lupte pentru drepturile copiilor şi a inceput să verifice suburbiile capitalei indiene, uzinele în care familii întregi erau supuse sclaviei. “La un moment dat mi-am dat seama că era imposibil ca o singură persoană să producă schimbări importante şi că este necesară o organizaţie”, spunea el pentru The Wall Street Journal, în 2011.

A lansat programe menite să încurajeze a comunităţile rurale să renunţe la munca copiilor şi a creat eticheta Goodweave, care certifică faptul că produsele din Asia de Sud au fost obţinute fără a folosi munca copiilor.

Kailash Satyarthi este liderul mişcării Bachpan Bachao Andolan (BBA), fondată în 1980, care are drept prioritate promovarea. Din această organizaţie a luat naştere, nouă ani mai târziu, Coaliţia împotriva Sclaviei Copiilor din Asia de Sud, mişcare care s-a extins şi în Nepal, Bangladesh, Pakistan şi Sri Lanka. Aceste organizaţii au reuşit să elibereze nu mai puţin de 75.000 de copii care erau obligaţi să lucreze, începând din anii 1980. Victimelor muncii forţate le-au fost oferite consiliere juridică şi sprijin pentru integrarea în societate. Strategia organizaţiilor conduse de laureatul Nobelului a implicat foarte multe campanii de sensibilizare a opiniei publice. Kailash Satyarthi s-a alăturat apoi şi Marşului Mondial împotriva Exploatarii Copiilor şi a participat şi la Marşul împotriva Traficului de Copii în Asia de Sud.

Într-un interviu acordat la Centrul Robert F. Kennedy pentru Justiţie şi Dreturile Omului, Satyarthi descria astfel sclavia modernă a copiilor: “Dacă plâng după părinţi, copiii sunt bătuţi crunt, uneori spânzuraţi de picioare în ramurile copacilor şi apoi însemnaţi şi arşi cu ţigara”.

Organizaţiile înfiinţate de el nu numai că îi salvează pe copii de munca forţată, dar îi ajută în procesul de educaţie şi îi învaţă cum sa plătească datoriile părinţilor şi apoi, deveniţi maturi, cum să acţioneze pentru a preveni fenomenul căruia ei i-au căzut victime. “Activitatea pe care domnul Satyarthi a avut-o în ultimii 35 de ani împotriva muncii forţate şi a traficului de copii a ajutat la schimbarea mentalităţii comunităţilor, pentru a proteja drepturile copiilor şi pentru a crea o societate mai dreaptă”, spune fondatorul unei organizaţii filantropice din Mumbai, citat de Hindustan Times.

În 2002, într-un discurs la ONU, Kailash Satyarthi arăta că “libertatea şi educatia sunt doua drepturi imuabile de care trebuie să beneficieze orice om. Orice activitate care îi privează pe oameni de aceste drepturi estre o crimă împotriva naturii şi a umanităţii. Dacă un copil este constrâns să muncească, indiferent de motiv, cu preţul libertăţii şi al educaţiei sale, este ruşinos. Este o ruşine pentru exploatatori şi una şi mai mare pentru cei care spun vorbe mari şi fac promisiuni goale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.