Un nou caz Sorina

copil-trauma-cearta

UPDATE Gabriela, o fetiță în vârstă de șapte ani, a fost luată în plasament de către un asistent maternal din orașul Bocșa, județul Caraș-Severin, în anul 2013, și a fost dată spre adopție unei familii din Timișoara. Fetița s-a născut cu mai multe probleme de sănătate, astfel că s-a aflat pe lista copiilor greu adoptabili.

Reprezentanții DGASPC Caraș-Severin au anunțat, vineri, că asistentul maternal în grija căruia se află fetița de 7 ani, care a fost dată spre adopție unei familii din Timișoara, s-a adresat instanței în speranța că nu va pierde copilul, deși menționase înainte că nu este decis în privința adopției.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin a arătat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că fetița de șase ani și unsprezece luni se află în grija asistentului maternal profesionist din orașul Bocșa de la vârsta de un an și două luni. Reprezentanții instituției susțin că asistentul maternal a declarat în scris că nu dorește să adopte fetița.

„Întrucât măsura de protecție specială a plasamentului la un asistent maternal profesionist are un caracter temporar, reprezentanții DGASPC Caraș-Severin au obligația, potrivit legislației în vigoare, să efectueze toate demersurile necesare în vederea reintegrării copilului în mediul său familial, iar în cazul în care familia naturală/extinsă manifestă dezinteres față de situația copilului, singura variantă posibilă pentru copil este deschiderea procedurii de adopție, aceasta fiind dispusă în luna iunie 2014 de către instanța de judecată competentă pentru copilul SG. Întrucât persoana/familia cu care copilul are viață de familie, pe o perioadă de minim 6 luni, are prioritate în a adopta copilul, dacă deține un atestat valabil de persoană/familie aptă să adopte, asistentul maternal profesionist al copilului SG a declarat, în scris, că nu dorește să îl adopte pe acest copil și nu a mai revenit asupra deciziei sale”, se arată în comunicat.

Sentința civilă de deschidere a procesului de adopție a avut o valabilitate până în iulie 2016, iar în tot acest timp nu s-a reușit identificarea unei familii adoptatoare pentru Gabriela. Astfel, reprezentanții DGASPC Caraș-Severin au luat din nou legătura cu rudele până la gradul IV ale fetiței, care nu au dorit să o ia acasă.

Prin urmare, instituția arată că a fost redeschisă procedura de adopție, iar în decembrie 2018, Gabriela a devenit din nou adoptabilă, clasificându-se atât pentru adopția internațională, cât și la secțiunea copilului greu adoptabil din Registrul Național pentru Adopții.

„De asemenea, precizăm faptul că în cadrul întâlnirilor avute cu asistentul maternal profesionist, acesta a menționat de 5 ori că nu este hotărât cu privire la adopția copilului în cauză. Aceste informații sunt consemnate în dosarul copilului și sunt confirmate, cu semnătură, de către asistentul maternal profesionist. Totodată, asistentul maternal profesionist a precizat că nu dorește să renunțe la beneficiile care rezultă din statutul de asistent maternal profesionist, deoarece mai are o perioadă de peste 1 an până la ieșirea la pensie”, a informat DGASPC Caraș-Severin.

Reprezentanții instituției mai arată că, în luna martie a acestui an, au fost solicitate informații despre fetiță de către familia adoptatoare din Timișoara. Astfel, au avut loc mai multe întâlniri între familia adoptatoare și fetiță, la care au fost prezenți și un asistent social și un psiholog din cadrul DGASPC Caraș-Severin, care au observat că fetița „a relaționat pozitiv cu membrii familiei potențial adoptatoare, a petrecut timp alături de aceștia, fără a manifesta anxietate de separare față de persoanele de referință, iar la finalul etapei de pregătire, copilul SG era pregătit emoțional pentru adopția sa”.

DGASPC Caraș-Severin a mai precizat că doar după inițierea procedurilor de potrivire practică, familia asistentului maternal a început să facă primele demersuri pentru a o putea adopta pe Gabriela. Între timp, asistentul maternal profesionist s-a adresat instanței de judecată, în speranța că va reuși să n-o piardă pe fetiță.

„Ulterior, instanța de judecată competentă s-a pronunțat cu privire la încredințarea în vederea adopției, în luna aprilie, iar asistentul maternal profesionist a refuzat să predea copilul pentru mutarea sa. În acest sens, precizăm că familia adoptatoare a efectuat demersurile necesare, printr-un executor judecătoresc, pentru punerea în executare a sentinței civile definitive. În prezent, întrucât mama biologică a copilului SG s-a adresat instanței de judecată cu cerere de intervenție accesorie, iar asistentul maternal profesionist cu o cerere de intervenție principală și cu cerere de suspendare a executării provizorii, pe rolul instanțelor de judecată competente există procese cu privire la situația juridică a copilului, care se află în curs de soluționare. De menționat este faptul că, deși s-a solicitat prezența copilului pentru consilierea sa, asistentul maternal profesionist refuză cu vehemență să prezinte copilul reprezentanților DGASPC Caraș-Severin”, se arată în comunicatul de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. De data asta nu mai puteti spune ca este vorba de a da copilul la straini. Situatia este destul de limpede: copii greu adoptabili, cu probleme de sanatate sau de etnie nedorita. Poate ca asistentii maternali isi fac cat pot de bine treaba (?) in sensul ca se poarta frumos cu copii, probabil ca nu ai ce sa le reprosezi, si copii s-au obisnuit cu situatia, fiind greu pentru ei sa schimbe familia. Dar asistentii refuza adoptia din diferite motive: ca pierd banii primiti de la stat, ca nu vor sa aibe un copil rom efectiv in familie… poate ar fi si alte motive. Si incearca sa impiedice alte adoptii. Ei influenteaza copii… e si usor sa influentezi un copil de 6-10 ani. Statul nu se preocupa de rezolvarea efectiva a problemei, oamenii nu au empatie pentru asta. Iar ziaristii expun aceste cazuri in modul cel mai subiectiv posibil pentru a face rating. Totul este in detrimentul unui copil nevinovat, care ar trebui sa aibe o familie care sa-l iubeasca si sa-l sustina toata viata, nu doar pana la 18 ani.

  2. sa-l infieze asistentul maternal ca sigur a vrut dar cineva a luat SHPAGA si nu a dat copilul asistentului.
    Trebuie data lege ca asistentii maternali sa aibe prioritate la infiere si sa fie platiti cu suma pe care o cheltuia statul cu mancarea si cazarea copiilor in caminele de copii. Fara salariu de asistent maternal.

    • Legea exista, asistentii au prioritate la adoptie. Doar ca odata ce au adoptat copiii, asistentii nu mai au dreptul de a primi bani pentru copilul adoptat. Nici nu ar fi corect, deoarece dupa adoptie copilul este in familie, si nu il poti dsicrimina fata de alti copii naturali sau adoptati de familii care nu sunt asistenti maternali. Deci vedeti ca nu e chiar asa de simplu.

  3. Asa baieti, inainte ca nu-i greu! Huuo mafiotilor de la protectia”mafiotilor” si din justitie! La haules cu voi!

  4. Despre ce vorbim?SA NU UITAM CA SUNT CCA.50000 DE COPII INTRATI IN VALTOAREA ASTA,UN STADION PLIN CU EI!EI NU AU TIMP DE PIERDUT PRINTRE ASISTENTI MATERNALI,TIMP IN CARE AR FI TRAIT INTR-O FAMILIE REALA,IMI PARE RAU AU SERIOASE PROBLEME DE EDUCATIE MORALA,DE TOT FELUL,CARE BA NU-I VOR,BA II VOR,II CUPRINDE „DRAGOSTEA”CAND AFLA CA VOR FI ADOPTATI SI AJUNG IN FINAL TOT AI NIMANUI!CEI CE SE DAU „STAPANII”DESTINELOR UNOR SUFLETE INOCENTE,SA STIE CA APASA CONSTIINTE LA JUDECATA FINALA!SI DA-MI VOIE SA-I VAD IRESPONSABILI,AGNOSTICI SI IPOCRITI,SI MA DELIMITEZ TOTAL DE CEI CARE RIDICA „OSANALE”ASISTENTILOR MATERNALI,FOSTI,DIN BAIA DE ARAMA!SUCCES FAMILIILOR ADOPTATOARE,ROMANII-AMERICANI SI DE LA NOI,CAND AI UN TEL NU CONTEAZA CAT DE ABRUPTA E CALEA,SI FAPTUL CA-SI DESCHID FAMILIA PENTRU UN NOU MEMBRU E DEMN DE TOT RESPECTUL SI PRETUIREA MEA!

  5. In cazul Sorinei se vehiculeaza (zvoneste) de o anumita suma de 30.000 USD… De aceea sunt innebuniti cei doi useristi din SUA.

  6. @ Flori Ciuca: mai intai invata sa scrii, apoi arunca pareri de doi bani.

  7. Asistentul maternal a fost intrebat in 2013 daca doreste sa o adopte. Poate ar fi trebuit intrebat si in 2014, 2015, 2019 pentru ca din copilul cu probleme medicale a facut poate cu mari eforturi un copil normal. Poate pentru a evita astfel de situatii ar trebui data o lege pentru copii aflati in plasament, sa beneficieze, chiar daca nu sunt adoptati de un procent la mostenire, sa fie oarecum protejati fata de copii naturali ai asistentilor maternali. Daca sta 2, sau 5 ani intr-o familie, chiar daca nu e adoptat, sa aiba niste drepturi, la fel ca persoanele care nu sunt casatorite dar locuiesc impreuna.

  8. Problema e la DGASPC, „timpu’ trece, leafa merge, noi muncim cu drag”, organism STATAL, platit din banii contribuabilului. Curatenie generala-n DGASPC-uri partea primului ministru, a lui DANCILA, si imediat, si abuzurile-nceteaza, si ele. Ce graba sa fie „înfiati” copiii ajunsi în grija statului ? (50 000 la o populatie de 16 000 000 e-un IMENS VAX, si STATUL POATE SI TREBUIE S-AIBA GRIJA DE EI! Sa-i creasca decent – îmbracaminte, camin, educatie, vacante… pâna ajung meseriasi ori îsi termina facultatea). Ce-i asta ca statul s-a … plictisit, îsi bate joc de propriile datorii fata de societate? Fetita din articol având deficiente mentale, NICI VORBA sa fie replasata, Judecatoria si Tribunalul Timisoara au comis un abuz, dupa abuzul de la Craiova. Si-n privinta familiei asistentilor maternali, e normal s-aiba un salariu DECENT + alte drepturi sociale (concediu platit, pensie, etc.). Ce-i aia somatia DIN PARTEA INSTANTEI ROMÂNE „de-a preda copilul „la 3 iulie? Ce-i aia sa fie adoptati copii de-o anume vârsta, si care i se OPUN adoptiei (cazul Sorina, unde a intervenit numita Vasilescu Lia-Olgutza, în favoarea numitilor Sacarin, s-au comis 5 tentative NEREUSITE de „potrivire familiala”, fiindca Sorina nici nu voia s-auda de adoptie). Un abuz s-a comis si la Judecatoria/ Tribunalul Mehedinti, fiindca fetita, cu afectiuni, NU SI-A PUTUT EXPRIMA CONSIMTAMÂNTUL. Rezultat : alta „ADOPTIE” NULA ! @crocodilul satului : madam Dancila si gasca sa modifice legea de urgenta, în sensul RESPECTARII COPILULUI. ORI, FARA CONSIMTAMÂNT DIN PARTEA LUI, COPILULUI NU I SE RESPECTA NICI UN INTERES. Istoria fiind si mai complicata : se planuieste ca un MINOR infractor sa poata fi-nchis LA-NCHISOARE de la 13 ani, vârsta, la care, însa, NU I SE RECUNOASTE … DISCERNAMÂNTUL (…). Ori, fara discernamânt, nici fapta penala…

  9. Daca interesul copilului primeaza,atunci nu trebuie sa conteze ce familie il adopta,trebuie dat celor care ofera cele mai bune conditii,in tara sau afara.

  10. @Tarabostes

    Elodia vehiculeaza suma de 300,000,000,000.00 USD
    Informati-va mai bine data viitoare.

  11. Inainte de a face atatea supozitii, ar fi bine pentru fiecare sa stie ca intr-adevar, in Romania exista multe familii care iau copii in plasament cu scopul principal de a avea asigurat un castig lunar. In General sunt familii cu venituri mai modeste. Unii chiar le poarta de grija copiilor, dar asta nu inseamna sub nici o forma ca doresc sa-i adopte, pentru ca in locul indemnizatiei de ingrijire ar primi doar alocatia si s-ar trezi cu o sumedenie de cheltuieli si de griji fata de „propriul” copil. Nu, copii luati in plasament sunt o sursa de castig, la care se adauga uneori mila crestineasca pentru oameni napastuiti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.