Un nou efect advers al vaccinului anticovid

Riscul de tulburări menstruale este „uşor crescut” în cele trei luni de la administrarea unui vaccin ARN mesager anticovid, sugerează un studiu publicat miercuri de autorităţile sanitare franceze, în timp ce o astfel de legătură rămâne dezbătută în comunitatea oamenilor de ştiinţă, menţionează AFP.

Studiul „arată o creştere cu 20% a riscului de sângerare menstruală abundentă care necesită tratament spitalicesc în decurs de 1 până la 3 luni”, după administrarea primei doze dintr-un vaccin produs de Pfizer sau Moderna, rezumă într-un comunicat organizaţia Epi-Phare, care reuneşte autoritatea pentru medicamente şi securitate socială, însărcinată în special cu protecţia persoanelor în materie de sănătate.

De la începutul campaniilor de vaccinare anticovid, în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, multe femei au raportat tulburări ale ciclului menstrual.

Pe baza acestor informaţii, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a inclus prezenţa sângerărilor menstruale abundente ca posibil efect secundar al vaccinurilor cu ARN mesager produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Studiile pe acest subiect rămân însă contradictorii, susţine AFP. Cel realizat de Epi-Phare le oferă argumente celor care susţin existenţa unei astfel de legături.

Cercetătorii au identificat statutul vaccinal al câtorva mii de femei spitalizate pentru sângerare menstruală abundentă în 2021 şi 2022. Situaţia lor a fost comparată cu cea a unui grup de control format din femei care nu au fost tratate din acest motiv.

Concluzia studiului este că riscul unei astfel de tulburări menstruale este „puţin mai mare” prima dată când o femeie primeşte un vaccin Moderna sau Pfizer, fiecare administrat în câte două doze succesive. Riscul durează trei luni şi apoi, chiar şi după o doză de rapel ulterioară, dispare.

Aceste rezultate contrastează cu cele ale unui studiu la scară largă realizat în Suedia şi publicat în primăvara anului 2023 în BMJ. Aceasta a estimat că nu există dovezi solide ale unei legături între vaccinarea Covid şi tulburările menstruale.

Chestionaţi de AFP cu privire la aceste concluzii diferite, cercetătorii Epi-Phare au invocat diferenţe de metodologie între cele două studii. Ei au menţionat în special că studiul suedez a luat în considerare o perioadă de risc care a început la mai bine de o săptămână după vaccinarea pacienţilor.

O astfel de strategie „ar fi putut duce la mascarea unei eventuale creşteri a riscului care se produce puţin mai târziu”, a explicat epidemiologul Rosemary Dray-Spira, care a supravegheat studiul francez, în cadrul căruia s-a optat să se aştepte o lună după prima doză de vaccin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. @ Dacă vaccinul are efecte pe inhibarea reproducerii și prin manipularea propagandei războinice, la vaccinați, militarii fiind expuși cu ”prioritate”, efectele ”promovate” fiind cele din mataerialul publicitar cu Câțu , ?

  2. De ce nu spuneti și ca tălâmba vacsinatiilor e mai viguroasa in primele 6 luni după vacseen? Să vedeți atunci cum stau “berbecii” la coadă…

  3. In 2018, la o luna dupa expunerea la norul toxic de K-Othrine aruncat in aer de tunul de ceata folosit in Mosnita Noua (Timis), in campania de dezinsectie care a durat o vara intreaga, era sa ajung pe lumea cealalta dupa o poveste de genul asta. E doar una dintre consecintele intoxicarii cu substantele toxice din acea mizerie avizata de ministerul… sanatatii (mi-e rusine sa folosesc majuscule). O alta consecinta interesanta a expunerii repetate la acest cocktail toxic este cresterea sensibilitatii la radiatii electromagnetice, care se poate manifesta si prin modificarea perceptiei auditive (fenomene gen vuiet si tiuit in urechi), care este foarte utila in contextul in care din 2018 incoace in Romania s-au instalat o multime de antene de tip 5G si s-au inmultit exponential sursele de radiatii wifi care vin la pachet cu lumea de tip SMART. Cu alte cuvinte, devii capabil sa auzi radiatiile din vecinatate, asa ca nimeni nu te poate minti in privinta existentei lor. Alta forme de manifestare a acestei intoxicatii sunt simptomele de genul COVRIG, asa ca nu e deloc de mirare ca acele zone in care s-au aruncat ani de zile in capul oamenilor tot felul de otravuri persistente pentru asa-zisa combatere a vectorilor de boli devenita obligatorie dupa bau-baul zika, west nile etc., au fost fruntase pe tara la raportarea de cazuri de carcalac (si de regula si la vaccinare). Mosnita Noua a fost printre ele. Ce coincidenta…

  4. Daca citeai biografia lui Citu aflai toate efectele secundare ale vaccinurilor germano-turcesti.

  5. Nu stiu ce sa mai zic ! Producatorii de vaccinuri anticovid , au recunoscut , din start , ca pot aparea 1-2% efecte adverse ale vaccinurilor , ca la orisicare alt tip de vaccin ! Acum , ne scapam pe noi si mai e putin pana o sa aflam ca vaccinarea anticovid a fost o „crima impotriva umanitatii” ! Eu, unul, cred ca datorita vaccinarii au fost salvate sute de milioane de vieti!

  6. Foarte puține comentarii și păreri ,despre ceva atât de grav și dezastruos,,care sa întâmplat nu foarte demult ,am uitat repede cum eram izolați în case și lipsiți de drepturi, forțați și îndemnați de toate clasă politică împreună cu mass-media ,că să ne injectam cu un ser experimental,pe care multi din acești informatori de opinie nu l-au făcut,doar au recomandat plebei,dacă era un articol cu teme despre suveranism și prăfuirea țării , erau deja toți trolii trotinetari la datorie

  7. @x, ai dreptate, dar multi de aici ar vorbi despre funie in casa spânzuratului! Iar alți nu pot face propaganda antipsd deci avem explicații.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.