Politica socială în era PSD-ALDE

Un nou exemplu de redistribuire a banilor de la săraci la bogați

Un proiect de act normativ votat de Comisia de buget din Camera Deputaților stipulează acordarea unor ajutoare de stat pentru băncile de locuințe în scopul susținerii îmbunătățirilor imobiliare.

Practic, deputații PSD și ALDE au acceptat solicitarea reprezentanților băncilor de aprobare a unei dobânzi de 25% (maxim 250 de euro pe an pe persoană) plătibilă de la bugetul de stat pentru clienții lor care își blochează banii la ele timp de cinci ani. Până în prezent trebuia justificarea faptului că banii respectivi au fost cheltuiți pentru îmbunătățirea locuințelor, lucru care îndepărta potențialii clienți. Curtea de Conturi a atras atenția că banii trebuie justificați, dar băncile au spus că merge fără nicio justificare.

Asta înseamnă că de acum în colo, o jumătate de miliarde de lei strânși din taxe și impozite vor merge către cei suficienți de apți financiar încât să poată economisi maxim 1.000 de euro pe an pentru că versiunea actului normativ ieșit din comisie stipulează faptul că pentru până la 1.000 de euro pe an, primești dobândă 25% fără să trebuiască să arăți că ai cheltuit banii pentru a-ți îmbunătăți locuința.

Este o distribuție clasică de la săraci la bogați pentru că este greu de crezut că cineva cu salariul minim pe economie, în jur de 1.000 de lei net pe lună, poate strânge 1.000 de euro pe an, pentru a beneficia de dobânda de 25%.

Pentru cei care își permit să facă o asemenea economie, este o adevărată mană cerească întrucât nicăieri nu mai există un randament garantat și neimpozitat uriaș, care vine direct de la statul român. Practic, randamentul anualizat pe toata perioada de cinci ani a contractelor e cuprins între 8% si 9% – echivalent depozit bancar. 25% randament este în primul an, când prima este de 250 de euro la o sumă investită de 1.000 euro. În anul 2 se primesc tot 250 euro, dar suma blocată se dublează cu ce economisește în anul 2. La fel se procedează în anii 3, 4 și 5.

Reprezentanții băncilor au spus în cadrul comisiei că aproximativ 90% din bani se duc pe titluri de stat și doar 10% se duc pe credite imobiliare. Asta înseamnă că statul român le dă bani băncilor, pe care ele apoi îi folosesc pentru a împrumuta statul român. Ca să își acopere deficitele, Finanțele recurg adesea la împrumuturi interne și externe iar băncile autohtone sunt principalii finanțatori ai statului.

Cine beneficiază mai exact de aceste facilități? „BCR și Raiffeisen”, susține deputatul Cosette Chichirău. „Ei sunt cei care au programe în acest sistem, Banca pentru Locuințe. De fapt, acest program este doar o altă formă de risipă a banului public în beneficiul unei clientele politice.

Programul nu încurajează deloc îmbunătățirea locuințelor sau achiziționarea lor, ci pur și simplu depunerile pentru dobânzi mari pe banii statului, adică pe BANII TĂI. Din 378.756 de contracte de economisire-creditare încheiate de BCR, doar 2.836 au solicitat credit. Restul au luat banii statului și au plecat acasă”, a mai spus deputatul.

Statul cheltuie anual peste 150 de milioane de lei pe acest program care nu funcționează deloc pentru scopul declarat. Paradoxal, deputații PSD-ALDE au trecut în comisie peste părerea Guvernului care a venit cu un amendament: adică dacă tot dăm bani de la buget, hai să-i justificăm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

4 Comentarii

  1. siiguuur, asta’i o masuri nieo’liberali, marka al’de !

  2. Au devenit bancile dintro data generoase? Mai degraba se asteapta la o inflatie de 25% pe an care sa stearga dobinda data de banci. Nu pierd bancile.

  3. Ce daca au spus bancile ca „merge fara nicio justificare”, important este ce spune legea. Legea asta a fost facuta pentru stimulasrea investitiilor in constructii,si a inceput in 2008 pe vremea crizei. Ce treaba are PSD si ALDE in afacerea asta, mai „RAM PAM PAM”? Si de unde chestia asta cu „beneficiul unei clientele politice”? Este la liber. Intotdeauna am spus ca mai rau decat un politician corupt, este un ziarist corupt si mincinos.

  4. Doamna CHICHIRAU sa se informeze, ce se intampla in ale tari din U.E pe aceasta tema, si apoi sa comenteze.De fapt astea din USR comenteaza tot aiurea. Ce sa ceri de la niste oameni care au gasit si ei un os de ros in parlament, ca alt fel erau muritori de foame prin lume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.