Un nou motiv de tensiune între CSM şi Ministerul Justiţiei

CSM cere Ministerului Justiției prelungirea cu o săptămână a termenului până la care un membru sau reprezentant al Consiliului să participe la dezbaterea Raportului MCV pentru 2019 și declasificarea documentului, precizând că „este fără precedent” consultarea lui în regimul unui document clasificat.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul instituției a ajuns vineri seara, la ora 20.16, a fost transmisă solicitarea președintelui și vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de către Ministerul Justiției, prin intermediul corespondenței electronice, ca până sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 12.00, un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019.

Reprezentanții CSM arată că Ministerul Justiției a informat că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul Ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate, aceste solicitări fiind considerate de CSM „fără precedent și inadmisibil”.

„Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate. Clasificarea

Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate”, arată CSM în comunicatul transmis sâmbătă.

Reprezentanții CSM mai spun că acordarea unui termen de doar câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului care să participe la dezbaterea Raportului MCV, în condițiile în care sunt cunoscute prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă „o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului”, iar acest lucru „naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”.

Astfel, CSM solicită, sâmbătă, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, prelungirea termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului.

Solicitarea CSM, potrivit comunicatului de presă citat, vine pentru a garanta accesul la informație al tuturor membrilor Consiliului, astfel încât formularea observațiilor solicitate să fie în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România și Bulgaria emisă în anul 2006.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Justitie cu servicii, mape profesionale secrete, rapoarte de activitate secrete, protocoale secrete… si cica justitiabilu’ trebuie sa aiba incredere in sistem. De la politistul care bea cot la cot cu interlopu’, la procuroru’ care e prieten cu toti oamenii de afaceri si politicienii, la judecatoru’ preten cu coloneii SRI, si, bine inteles incuscriti intre ei de vreo 2-3 generatii bune. „O Romanie normala” in care puterea judecatoreasca e singura care nu raspunde in fata celorlalte doua, pentru ca „independenta”

  2. Militarizarea Ministerului Justitiei e o urmare logica a protocoalelor Securitate-Institutiile Justitiei, fapt care-i lasa rece pe cret-ino-izii de „dreapta” care nu mai fac circ, intuind ca ministresa bolsevica e de-a lor. Danceala ar trebui sa puna jandarmii sa-i blochheze intrarea in ministerul din care a fost revocata, dar nu vrea sa plece, baricadandu-se precum
    teroristii secu Del Ponte si Grindeanul acum TREI ani, metoda care le demasca sorgintea bolsevica comuna…
    Pana unde pot merge acesti „Tica”-losi e de-a dreptul stupefiant, pe fata si fara rusinea demascarii!!! Precis continutul nu e cel asteptat si dorit de bolsevicii de „dreapta”, altfel MCV-ul era publicat pe toate gardurile…

  3. Doamna ministru Birchall se clasifică la categoria “Toți oamenii președintelui” Iohannis. Doamna ministru nu va da curs solicitării CSM, fiincă ea este nu-i așa ministru ministru și face cum vrea și fiind ministru totdeauna are dreptate. Și în spețe de nu are habar. Și domnul președinte Iohannis gândește și acționează la fel.

  4. https://revista.universuljuridic.ro/autoritatea-de-lucru-judecat-si-hotararile-pronuntate-camera-preliminara/2/
    ?
    Ce opinie aveți despre faptul că politicienii au stabilit și excepții de principiile ce asigură securitatea raporturilor juridice, ?

    https://www.national.ro/news/dragnea-cere-anularea-condamnarii-671939.html/
    ?
    https://www.national.ro/news/martora-acuzarii-in-dosarul-lui-dragnea-accident-teribil-671902.html/
    ?
    Opinați că și Nicolae Labiș s-ar fi putut să fi fost în vreo speță asemănătoare, ?

  5. Deci, cum considerați că se descurcă politicienii și judecătorii, inclusiv cei de la CCR , cu păstrarea securității raporturilor juridice, ?

  6. @,,Știri Actualitate Social Crima de la metrou. Magdalena Șerban a spus de ce a împins-o pe tânăra de la Dristor în fața metroului
    Crima de la metrou. Magdalena Șerban a spus de ce a împins-o pe tânăra de la Dristor în fața metroului”

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/crima-de-la-metrou-magdalena-serban-a-spus-de-ce-a-impins-o-pe-tanara-de-la-dristor-in-fata-metroului-848669?__grsc=cookieIsUndef0&__grts=52385398&__grua=6316045c4380f2d9a3a0fddf62cb7494&__grrn=1
    ?

  7. Nicolae Labiș
    From Wikipedia, the free encyclopedia
    ,,Nicolae Labiș (n. 2 decembrie 1935,[2] Poiana Mărului, Mălini, Suceava, România – d. 22 decembrie 1956,[2] București, Republica Populară Română) a fost un poet român.”
    Nicolae Ceaușescu
    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    ,,În toamna anului 1956, aflându-se la Cluj, Ceaușescu a avut un rol important în reprimarea mișcărilor de simpatie față de revoluția ungară.”
    ,,Nicolae Ceaușescu
    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România
    În funcție
    9 decembrie 1967 – 22 decembrie 1989″
    ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.