Un sat libanez a primit mai mulţi refugiaţi sirieni decât SUA

Ketermaya este un mic sat din sudul Libanului aflat la circa 40 de kilometri de Beirut, care a primit mai mulţi refugiaţi decât toate statele ce fac parte din SUA. Din 2014 şi până azi, la Ketermaya au venit 1.954 sirieni, în timp ce Statele Unite au primit 1.584 după 2011, anul în care a început războiul civil din Siria (ei aflându-se între cei 70.000 refugiaţi de toate naţionalităţile primiţi în fiecare an de autorităţile de la Washington). Potrivit Slate.fr, în satul Ketermaya, numeroşi libanezi le-au oferit gratuit locuinţele neocupate şi corturi, în vreme ce alţii au făcut la fel cu terenurile. Este cazul lui Ali Tafesh, care are o întreprindere locală. Pe o parcelă de un acru (cca 4.046 mp) el a primit 330 de sirieni. „Pe cheltuieli proprii el a construit toalete şi a instalat robinete de apă potabilă pe acest teren”, povesteşte un jurnalist de la Globalpost. Ali Tafesh face, totuşi, parte dintr-o minoritate. De fapt, Ketermaya nu este singurul sat libanez aflat în această situaţie, şi Qaraoun, sat din sudul câmpiilor Bekaa, locuit de 5.000 de persoane, a primit 5.000 de refugiaţi sirieni, iar autorităţile se preocupă de primirea, hrana şi, fapt la fel de important, de controlarea lor.

Peste patru milioane de sirieni au fost obligaţi să plece din ţara lor din cauza războiului, cei mai mulţi dintre ei aflându-se în Liban, Turcia şi în Iordania. În Liban, mai mult de o persoană din patru este un refugiat sirian. Aceşti refugiaţi se duc unde pot, construiesc adăposturi improvizate, dorm în maşini sau se adaugă celor ce se află în taberele palestiniene deja suprapopulate. Ca urmare, presiunea asupra Libanului este puternică, iar rasismul în creştere.

În ce le priveşte, Statele Unite au primit mai mulţi refugiaţi în urma conflictelor precedente: un milion, ce au provenit din sud-estul Asiei în timpul conflictului din Vietnam, sau mii după războiul din Kosovo, de la sfârşitul anilor ’90.

Ca urmare, numeroase ziare americane îşi pun întrebări asupra raţiunilor acestei politici. Potrivit „Vox”, sistemul american de primire a refugiaţilor „nu este făcut pentru urgenţe umanitare”. „În medie, trebuie 18 luni înainte ca un refugiat desemnat pentru o relocare în Statele Unite să pună efectiv piciorul în această ţară”, precizează un jurnalist de la CNN, citat de Slate.fr. Tot „Vox” apreciază că voinţa politică lipseşte şi că ţara este paralizată din cauza pericolului terorist. În mai, mai mulţi senatori au cerut în van primirea în plus a 60.000 de sirieni. Abia la 10 septembrie, Administraţia Obama s-a angajat, în fine, să primească 10.000 de sirieni până în octombrie 2015. Cum se ştie, Statele Unite sunt unul dintre autorii morali ai acestui exod sirian, Administraţia Obama a susţinut cu arme şi fonduri tot felul de rebeli care nu au avut reprezentativitate pe plan local, dovadă fiind că, în cei patru ani de la declanşarea războiului civil din această ţară, singurele rezultate palpabile sunt: avântul incontestabil al Statului Islamic, marile distrugeri materiale, victimele numeroase şi exodul uriaş, dar care afectează extrem de puţin Washingtonul. Dincolo de orice altă constatare, marile ziare americane subliniază, aproape la unison, că, după usturătorul eşec suferit în Irak de Administraţia Bush, Administraţia Obama înregistrează unul asemănător în Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.