Un tablou care nu arată deloc bine

bani-moneda-romania-inflatie

România are cea mai mică pondere a veniturilor din taxe și contribuții sociale raportate la PIB din rândul statelor membre UE, cu excepția Irlandei, țară care are o situație mai specială, conform datelor prezentate de Eurostat – oficiul european de statistică.

Tabloul arată România cu venituri raportate la PIB cu puțin peste 25%, în condițiile în care media europeană este de 40%. Vecinii bulgari se apropie de 30%. La fel și lituanienii. Estonii, letonii și slovacii sunt undeva la 35%. Campionii Europei sunt danezii, belgienii și francezii, cu 42-45%. Irlanda s-a situat sistematic undeva la 33% -34% din PIB până în urmă cu trei ani, când relocarea unor multinaționale în perspectiva Brexit-ului și raportarea rezultatelor obținute de acestea într-o economie relativ mică au amplificat artificial PIB-ul, reducând ponderea veniturilor publice în PIB. Importanța veniturilor la buget rezidă din faptul că dacu nu se colectează, nu sunt bani pentru redistribuire în salarii, pensii, subvenții, asistență socială, investiții, în ciuda promisiunilor electorale.

Aceste venituri au fost de 25,8% din PIB în 2017, nivel minim istoric. În 2016, în guvernarea Cioloș, veniturile din taxe și constribuții sociale au scăzut brusc, de la 28% la 26%. În 1996, veniturile au fost de 25,9% iar un an mai târziu 26,4%. Vârful a fost atins în 1999, când s-a consemnat un nivel de 31,2%.
La nouă luni, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 205 miliarde lei, au reprezentat reprezentând 21,7% din PIB, adică 0,1% în plus față de perioada precedentă din anul trecut. Asta înseamnă că încă sunt foarte mari probleme cu colectarea. „Avem 25,8% din PIB, niciodată nu am avut mai puțin. Media europeană este de 40% din PIB. Nu are sens nicio comparație cu UE, deși la nivel de salarizare ca procent din PIB suntem peste medie în timp ce veniturile sunt sub medie. De ce? Avem o evaziune fiscală foarte mare. Gap-ul (deficitul de colectare n.r.) de TVA este foarte mare, de 35,9% din PIB, cel mai mare din Europa”, a afirmat recent președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

3 Comentarii

  1. „De ce? Avem o evaziune fiscală foarte mare. Gap-ul (deficitul de colectare n.r.) de TVA este foarte mare, de 35,9% din PIB, cel mai mare din Europa”, a afirmat recent președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.”
    Tocmai Ionut Dumitru acest „MISHA”ce raspunde de colectare cu consiliul unde onor conduce, afirma si raspunde- senin- si eventual zambind strengareste si infantil ?Dar de ce e colectarea mica ?Asta trebuia sa spuna.Omul este „neraspunzator”desi este raspunzator.

  2. poate daca ar mai angaja niste inspectori anaf ??? zi si ‘io’ , poate s prea putini , nu stiu’!

  3. Suntem nebuni? avem impozitare pe salariul brut de 60-70% si nu avem venituri la buget? Pai daca impozitam munca in halul asta va mirati ca e evaziune?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.