Undă verde pentru majorarea salariului minim

Update Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri hotărârea de majorare a salariului minim brut la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată miercuri. În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri.

„Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.

Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa.

Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru”, susține Guvernul într-un comunicat.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, le-a dat veste angajatorilor despre ceea ce îi așteaptă încă de la începutul şedinţei de Guvern.

”Avem astăzi pe ordinea de zi hotărârea de guvern pe care am prezentat-o într-o primă lectură în urmă cu o lună privitoare la creșterea salariului minim brut garantat în plată fără adaosuri și alte sporuri la suma de 1.900 de lei, care este corespunzător salariului de 1.550 de lei pe care îl avem în programul de guvernare plus întoarcerea sarcinii fiscale”, a spus Vasilescu.

Ministerul Muncii a postat proiectul privind majorarea salariului minim la 1.900 de lei pe pagina sa de internet în data de 26 octombrie și a așteptat propuneri, sugestii și opinii cu privire la acesta până pe 4 noiembrie. „Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul Muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ. În ceea ce privește impactul macroeconomic, în notă se estimează că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării și reducerii muncii la negru.

Majorarea salariului minim brut va urca salariul net cu aproape 100 de lei, iar costul angajatorului cu fiecare salariat plătit cu salariul minim va crește cu aproximativ 160 de lei.

HG-39

Ioana Radu

Cristian Crețu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Deși România e țara cu MILIOANE DE ȘOMERI REALI și cu alte MILIOANE plecați în străinătate în căutarea unui loc de muncă firmele cer lucrători străini asiatici. Lia Olguța Vasilescu: „Firmele ne cer să deschidem granițele pentru muncitorii străini”

    „Eu cel puțin nu sunt de acord cât timp avem trei milioane de români în afara granițelor și au început să crească salariile în România — la nivelul lunii septembrie, creșterea salariului în mediul economic a fost cu 14% mai mare față de anul trecut — nu văd de ce să acceptăm persoane din Africa și Asia să lucreze în România, când avem foarte multe măsuri la dispoziție, iar acest Guvern e foarte deschis la alte măsuri pe care le veți propune, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la forță de muncă din afara Uniunii Europene”, a adăugat ministrul Muncii.

    • unde vezi milioanele alea de someri reali ca eu nu i-am vazut

      unii dintre noi am ramas undeva prin anii 90-95 cu imaginile alea „romantice ale saraciei”

  2. Patrunsi de generozitate si empatie fata de angajati si clienti, patronii nu vor majora normele de lucru si nici preturile produselor ori serviciilor pe care le vand firmele lor, ci vor veni cu bani de acasa, cu care sa acopere cresterile salariale, păi nu?

  3. Ceausescu le-a oferit romanilor 100 de lei in 1989 dar romanii, nu au acceptat, astazi, guvernanti PSD le ofera mai mult romanilor dar, nu stie nimeni cat va costa ”toate contributiile si cat va ramane NET din salariu, VOR reusi sa-i cumpere pe romani guverbarea PSD ?. Daca romanii se lasa din nou prostiti … inseamna ca si Romania si romanii isi merita soarta. Sa nu uitam promisiunea pentru profesori a guvernarii Boc-Basecsu dupa care … s-a ales praful de ea, celebra majorare cu 50 % a salariilor profesorilor per care NU au vazut-o NICIODATA !!!, alti guvernanti, aceiasi minciuna.

  4. no sa vina ..cine ma filipinezele ca s mai mishi in…memorie..??… no si ce n seamana salar minim..adica nu mori az da malnutritie si mori mane da ciuda..sunteti si cinici sdi ironici…ati incercat sa ytraiti cu 500 lei per month cu; electricitate, caldura,intretinere,sa nu mai vorbim da …papa ..aaa va referiti la curele oanei roman …pai asta i in cur a mereu..fara da folos ..e jenetic..

  5. – cat va castiga Livia Damian director al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Brăila pensionara si reangajata pe aceeasi functie cu venituri cumulate de 15,000 lei
    – castig in plus la salariu = ?
    – castig in plus la pensie = ?

  6. Dar, daca tot mareste salariul minim, sper ca nu tine cont de propunerea Politiei rumanesti de a lasa punctul de amenda la 1450 lei.
    Daca legea spune ca punctul de amenda este egal cu salariul minim, sa se aplice legea.
    De ce vrea Politia rumaneasca sa pactizeze cu cocalarii (un raspuns ar fi ca si politia este formata tot din rumani)?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.