Unde a greșit Europa? Drama căderii. Cifrele comparative cu SUA și China

Europa devine din ce în ce mai mică pe harta economică a globului, afirmă analistul economic Petrișor Peiu într-un articol publicat în QMagazine.

Sursa citată este de părere că păcatul capital care a condus la eșecul proiectului european a fost tocmai ideea sinistră de a uniformiza economic și ideologic niște națiuni extrem de diferite.

Iată câteva fragmente din articolul pe care îl puteți citi integral pe QMagazine.

Acum 32 de ani, Uniunea Europeană începea o transformare radicală, de la o uniune vamală și economică la un fel de federație, condusă de o birocrație a-națională. Ca urmare a noii situații, birocrația de la Bruxelles a început să aplice un standard comun tuturor națiunilor, un fel de pat al lui Procust, deși diferențele erau și rămân insurmontabile.

Uniunea monetară a adus aceleași reguli pentru națiunile nordice și germanice, dar și pentru națiunile mediteraneene, mai puțin rezonante cu strictețea fiscală.

Uniunea politică a impus frigul în casele unora care au intrat în Uniune tocmai ca să fugă de frigul din perioada comunistă.

Și a mai adus ceva uniunea politică: o birocrație alienată a impus unor popoare creștine, precum cele din Est, monstruozități imposibil de digerat, încă din anii educației primare.

Rezultatul? A doua cea mai mare economie a Uniunii a preferat să iasă, iar ceea ce a rămas este o continuă dezamăgire în planul economiei. Iar astăzi putem vedea cu claritate că păcatul capital care a condus la eșecul proiectului european a fost tocmai ideea sinistră de a uniformiza economic și ideologic niște națiuni extrem de diferite.

Economia Uniunii Europene reprezenta, în 1980, deci la apogeul războiului rece, mai bine de un sfert din economia planetei (mai precis 25,86%).

În 1990, după prăbușirea comunismului, începuse deja un declin evident, ajungând ponderea UE în economia globală la 23,42%. În anul 1995, atunci când s-a ajuns la UE-15, după integrarea statelor neutre nordice și a Austriei, ponderea respectivă pierduse deja o cincime și era de 21,12%. la finalul anului 2004, după marea creștere, prin integrarea a 10 state estice, ajunge ponderea aceasta la 18,85% din totalul mondial.

În 2007, după intrarea României și a Bulgariei, indicatorul respectiv era la nivelul 18,1%, iar la începutul pandemiei era de 15,31%.

Astăzi a ajuns la 14,55% și va continua să scadă spre 13,65% în 2028, dacă se păstrează actuala tendință.

Toate aceste date sunt furnizate de cel mai bun aparat de analiză din lume, cel al Fondului Monetar Internațional (FMI):

 

 

Toți indicatorii importanți care măsoară nivelul de dezvoltare al infrastructurii, al competitivității economice, al ponderii producției europene în domeniile de vârf sau de bază ale industriei, toți indicatorii respectivi plasează Uniunea mult în spatele Chinei, Statelor Unite, Japoniei sau Coreei de Sud, adică în spatele marilor competitori economici ai bătrânului continent.

În toată această perioadă, atât China cât și Statele Unite au avut o creștere economică mult mai mare decât cea a Uniunii:

 

Pentru a înțelege imensul decalaj de competitivitate pe care îl acumulează Europa față de competitorii săi globali, nu avem decât să privim (probabil consternați) tabloul prețurilor pe care industria le plătește pentru energie în diverse state ale lumii, așa cum a fost identificat de Asociația Industriei din Bavaria,  vbw—Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft e. V:

 

 

Foarte simplu spus, prețul mediu pe care îl plătesc firmele europene pentru electricitate este de două ori și jumătate mai mare decât cel plătit de competitorii lor din SUA și China!

EUROPA NAȚIUNILOR A DEVENIT UN IMPERIU BIROCRATIC CENTRALIZAT

Ședința Consiliului de Afaceri și Justiție a UE, decembrie 2022 Foto UE

În tot acest timp, de buna conducere a Uniunii Europene se ocupă, zi de zi, Consiliul European (cei 27 de șefi de state sau de guvern plus președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene), Consiliul Uniunii Europene (cam 80 de ședințe anuale la care participă miniștrii din statele membre grupați pe diferite domenii), Comisia Europeană (cu 27 de comisari) și Parlamentul European (cu 705 europarlamentari). Asta numai la nivel de vârf. În plus, Uniunea Europeană are nu mai puțin de 49 de agenții, cu sedii în 24 de state diferite. Plus o Bancă Centrală Europeană, o Curte de Conturi Europeană și o Curte de Justiție. În total, de binele nostru se ocupă cam 60 000 de funcționari europeni.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

24 de Comentarii

 1. A uitat sa menționeze gazul Rusesc aproape moca și banii aruncați pe Apa Sâmbetei în Urcaca…
  Fără număr, fără număr, măRog…🤮
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 2. Aiurea, in realitate nu a uniformizat mare lucru in zeci de ani. Cauzele importante ale prabusirii sunt mai recente si cu totul altele.

 3. Inginerule, cauzele sunt femeile puse sa conduca unde nu se pricep pentru o falsa egalitate de gen ! Globalizarea produce poluare (transport inutil), someri si preturi de santaj. Barbatii unguri s-au prins de mult si produc local, nu invart TIRurile pe 4 benzi de autostrata toata ziua cum fac nemtii in Germania de Vest, ca in Est au facut degeaba 3 benzi pe sens, autostrazile sunt goale. Tot la nemti s-a ajuns la 2×60 km naveta auto in cele mai industrializate zone. Cine conducea cu mana de fier Germania ? Mamitica lor. Apoi vezi tarile baltice si Finlandia unde barbatii sunt cu sticla in gura toata ziua. Danezii trec pe genericele de la filme: „Viitorul este (dej) feminin” ! Shosho presedinta !

 4. UE a gresit atunci cand a acceptat sa devina TABARA MILITARA AMERICANA. Atat si nimic mai mult. Nu mai au voie sa cumpere ieftin de la rusi/chinezi, ci obligatoriu scump, de la americani. Ca, altminteri, scoate NATO trupele in strada si-i aresteaza pe lideri.

 5. UE este un colhoz condus de la centru de secretarul general al partidului sorosist. Conducatorii tarilor sunt niste marionete sorosiste, incompetente habarniste economic care executa o propaganda si niste politici absurde. Adaugati la asta sabotarea Nordstream deci reducerea unei surse de energie foarte importanta si aveti tabloul unui esec anuntat. Sistemul se va distruge singur.

 6. Buna !
  Sa mentionam supunerea oarbă a Europei la tot ce spune si vrea SUA.
  Si SUA spune si vrea cum ii dictează interesele ei care nu sunt si interesele si nevoile Europei.
  Razboiul din Ucraina? Ingenuncherea Europei!

 7. Si asta s-a intamplat pentru ca UE a fost penetrata la varf, la fel ca toate tarile ce o compun, de alogenii khazari care au transformat Occidentul in sclavul Ocultei Mondiale Khazare care stabileste obiectivele politice-economice-militare si mediatice ale UE in functie de Agenda OMK. De exmeplu, razboiul din Ucraina ducandu-se efectiv intre Oculta Mondial Khazara si Rusia cu ajutorul banilor platitorilor de taxe din UE si USA dar cu carnea de tun ucrainiana.

 8. Din punct de vedere istoric ne-am obișnuit ca alții sa aibă grija noastră: austrieci, francezii, turcii, rușii, acum UE. Aderarea la UE a fost foarte convenabilă, ne-am gândit ca noi vom căpăta dar nu vom da nimic la schimb. Am primit maculatură și-am dat resurse naturale. Pe deasupra, ne-am lenevit intelectual și am permis revenirea la butoane a aparatului represiv. În umbra UE s-au făcut si se fac mari averi în timp ce ansamblul populației trăiește de azi pe mâine. În Europa s-a uniformizat sărăcia în clasa muncitoare și a crescut birocrația, prosperând gardienii.

 9. UE este si arta exact cum trebuie sa arate o vasala a SUA.
  UE (dar si tarile mebere in parte) serveste interesele globilistilor americani nu interesele cetatenilor sai. Cum a renunti la energia ieftina din Rusia si sa speri ca vei produce la fel de eficient ca SUA care cheltuie JUMATATE ptr energie?
  Interesant e ca V. Orban de mult spune asta, ca nu poti conduce economia unei tari (uniuni) pe baze ideologice. Economia are regulile sale.
  Asa e cand in 2024 au ajuns din nou marxistii la putere. Procesul de saracire va continua in Europa cat timp UE va fi condusa de conducatori loiali intereselor SUA si nu ale UE.

 10. Birocratia Comunitatii Europene si-a batut joc de tot ce inseamna competitivitate,transformand energia electrica din serviciu public cu tarif/MWh,prin privatizare in marfa speculativa cu pret liber/MWh,plus ineptiile ecologice ale (editat)’verzi’,din care cauza sufera agricultura din toata Europa

 11. Birocratia Comunitatii Europene si-a batut joc de tot ce inseamna competitivitate,transformand energia electrica din serviciu public cu tarif/MWh,prin privatizare in marfa speculativa cu pret liber/MWh,plus ineptiile ecologice ale cretinilor ‘verzi’,din care cauza sufera agricultura din toata Europa
  Rad China si SUA si cu tuhasul de Europa,plus ca finanteaza discret miscariile ecologice si impun ‘reforme economice’care conduc la dezindustrializare accelerata
  in plus fiscaliatea exagerata a cetatenilor,impusa de cheltuielile statului,fara control.Spunea un mare istoric roman,” fiscalitatea exagerata a fost cauza primordiala a destructurarii imperiilor’

 12. UE ne-a adus și politicieni corupți în pușcărie, ce monstruozitate! A lichidat frumusețe de „corupție fără corupți” de care vuia Presa românească până la integrarea în UE. În plus ne-a mai și dat 90 miliarde euro, deși cotizația noastră la UE a fost doar 30. Ce ne făceam fără profitul de 60 miliarde, agricultorii noștri arau tot cu vechile tractoare U650 și eu trebuia să cumpăr cafeaua tot la piață ca în `90, când dădeam bișnițarului 26 lei pe o jumătate de Iacobs, nu 21 ca acum sau 17 lei ca acum trei ani iar zahărul costa 5,2 lei, nu 4.5 ca acum sau 1,99 ca prin 2006-2019 !
  P Peiu nu vede adevărata cauză a declinului economic al Europei, atât de previzibil: la salariile de 3.000-5.000 € (brut) ale Vestului, produsele UE devin necompetitive în fața produselor asiatice, unde salariile sunt de 5-10 ori mai mici. De asta a fugit Nokia din Germania în România și apoi și mai la est, după ce și salariile din România au crescut spre 1.000 € brut. Un vecin sudor în Germania se plângea că în ultimii câțiva ani salariile le-au crescut doar cu 5%. „Fi mulțumit că nu v-au scăzut, nu încă”! Or să scadă sau vor reduce numărul angajaților, ca Nokia sau VW sau Renault, dacă nu vor să închidă de tot.

 13. Iooi, Duamne! Mândră mi-s că-s cetățancă ioropiană și am drepturi muulte..

 14. UE este varza motivul este ca sint sluga Diavolului Drogat si criminal amerlocc nesatul care a distrus zeci de tari ,iar la Bruxelles conduc tot felul de drogati si homalai

 15. Oiropa, mon amour, i-a soptit Unchiu’! Dupa care, zdrang, a servit-o cu o ranga-n proteza.

 16. Multiple greșeli, care se recuprează eventual in decenii,.Liberalzarea prețului energiei,. Susuținerea sancțiunilor contra rusiei, atunci cînd nu e războiul tău, iar ukranul demnstrat e nazist..Americanul de o vreme declarat vrea să rupă relația Ruso germană,.. Acu le-a reușit…și au mai distrus și NS2 cu gaz ieftin necesar economiilor europene pentru a fi competitive. \Deci s-au luat clar măsuri antieuropene de către lideri europeni,.care au promis pace și prosperitate.. Interesant e cornutul european..

 17. @Marcu
  Ai uitat sa bagi la socoteala optimizarile fiscale si monopolurile impuse de multinationale. Asa ca mai usor pe scari cu alea 60 miliarde profit. Daca pui si blocarea si distrugerea firmelor romanesti la mantinela occidentala si cumpararea de tot felul de jucarii obligatorii din occident, s-ar putea sa iesi pe minus. Da’ tu fii fericit ca ai ciunga, cafea si blugi la magazin, esti cetatean oiropean si ai drepturi. Nes pa?

 18. adeptii moloch si-au dat labele pentru distrugerea Europei. era libertate si prosperitate in vestul europei, mai ales. planul kalergi de babilonie se pare ca functioneaza. dupa babilonie vine moartea rasei albe, apoi dictatura. voi continuati sa vorbiti „pa cufre” tovarashi…hai (editat)

 19. In Romania platesti 1700 lei pe un Aer Cond performant made in China 1700 lei…Montajul care inseamna 3 lulele 3 surcele, costa 700 lei….Este absurd….l – as face singur dar pierd garantia de 3 ani oferita de chinez….Uniunea Europeana e o mizerie care puturoseste si mai mult pe romanii oricum puturosi….care asteapta biberonul de la UE…si sunt tare fericiti.

 20. Intr-adevar natiuni diferite ! S-ar putea sa urmeze si altii exemplul englezilor !

 21. Pe păcălicii din moțul UE nu-i interesează nici economie, nici ideologii ci doar sa pună în aplicare indicațiili prețioase ale davosiților, proprietarii lor.Davosiții vor bantustanizarea Europei pentru ca să-si asigure puterea, poziția și impunitatea.Majoritatea nu sunt în stare a se menține într-o piață reală așa că inventează tâmpenii pentru a bloca ascensiunea concurenței, mobilitatea reală verticală.De unde și regresul.Creștinismul este exclus pentru a nu mai avea norme morale care să se reflecte-n justiție. Acum 2 stm un puștan de 15 ani din anglia a fost atacat de o banda de mascați și lichidat.Atacatorului principal i s-au dat o amendă de 50 de lire și a fost obligat să-și ceară scuze în scris. UE nu e deloc altfel.

 22. …europa a gresit atunci cand a ales la conducere politicieni care nu au facut toata viata lor altceva decat sa dea din gura si sa se spaguiasca…formula magica a succesului in productia de marfuri si prestare de servicii este extrem de simpla: energie ieftina, materii prime ieftine, tehnologie performanta si oameni calificati…inca inainte de izbucnirea razboiului, deciziile privind energia si politicile de mediu aberante au rarit si scumpit energia…dupa inceperea conflagratiei, au disparut si materiile prime…tehnologii noi si performante au fost si sunt dar nu mai exista oameni calificati, peste tot au distrus invatamantul…dar, pe langa prostie, a intervenit si cointeresarea personala, adica sfanta mita, vezi afacerea vaccinuri si conturile familiei ursulei…

 23. UE a marsat la uniformizare ideologica, dar nu si la una economica. Domnul Peiu spune neadevaruri avand in vedere ca unul dintre motivele extinderii UE a constat în accesul economiilor germano-franco-engleze la piețele si la forta de munca bine calificata si ieftina din fostul bloc comunist, in contextul avansului economic luat de China dupa integrarea în OMC in 2001. Daca era vorba de uniformizare economica, Romania ar fi produs avioane – sau măcar componente -, mașini scumpe și armament de ultima generație. UE a început sa ia apa din 2008, cu ocazia crizei financiare cand BCE a salvat uniunea monetara cu prețul sacrificării Greciei in 2011. A dat rateuri si in 2015, cu ocazia crizei imigranților. Dar tragedia a început din 2016 cand unii dintre cei 60000 de speciali ai UE au pus problema suveranitatii strategice, adica armata pt UE. Dupa ce americanii n-or mai finanța razboiul din Ucraina, sa vedeți ce suveranitate strategica va avea o UE care va plăti toți banii. Spre prosperitatea si fericirea cetatenilor ei!

 24. Ce deosebire este între comisarii UE si cei sovietici KGB? Dar asemanare??Si atunci vedem si unde a greșit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.