Unde au ajuns măşti de milioane de euro prin Unifarm

De la începutul anului şi până în prezent, Compania Naţională Unifarm SA, societate cu capital deţinut integral de statul român şi aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, a vândut cele mai multe materiale şi produse împotriva COVID-19 către Ministerul Apărării Naţionale și cel al Educației.

Datele sistemului electronic de achiziţii publice din România arată că CN Unifarm SA, condusă la acea vreme de directorul general Adrian Ionel, a avut cele mai mari contracte de furnizare şi acorduri cadru de furnizare de produse şi materiale împotriva coronavirusului cu Ministerul Apărării din România- UM 02464.

Armata României a fost prevăzătoare. Adrian Ionel a încheiat un prim acord de furnizare de biocide- dezinfectanţi, pe o perioadă de un an, pentru MApN- pe 28 ianuarie 2020, când încă în România şi în multe zone europene nu îşi făcuse apariţia noul coronavirus. Însă, la acea vreme, China notificase deja de o lună Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre apariţia noului virus în Wuhan.

Acordurile cadru încheiate de UM 02464- Ministerul Apărării cu Unifarm au continuat în aprilie şi mai 2020, iar ele se ridică la o valoare de aproape 4 milioane de euro.

Unifarm a vândut în perioada 28 ianuarie- 14 mai 20207 prin şapte acorduri cadru (şase prin negociere fără publicare prealabilă şi unul prin procedură simplificată) către UM 02464 Ministerul Apărării măşti chirurgicale cu elastic, măşti FFP2, măşti FFP2 cu supapă respiraţie, mănuşi de examinare nitril, combinezon de protecţie şi ochelari de protecţie, alcool sanitar, dezinfectanţi – în valoare totală de 14.202.277,75 de lei. Adică de 2.958.807,86 de euro.

Pe lângă acestea, se mai adaugă şi alte şase contracte de achiziţii în sistemul electronic făcute în aprilie şi mai 2020 prin care Unifarm vinde UM 02464 Ministerul Apărării dezinfectanţi şi echipamente de protecţie de 4.484,461,74 de lei. Adică de 934.262, 862 de euro.

Vânzările Unifarm către UM 02464- Ministerul Apărării au fost în total de 3.893.071 euro şi s-au oprit cu o lună înaintea inculpării de către DNA a directorului general Unifarm, Adrian Ionel.

În luna inculpării lui Adrian Ionel de către DNA, ministerul condus de Monica Anisie a cumpărat de la Unifarm măşti de 1,1 milioane de euro.

Cu o zi şi, respectiv, nouă zile înaintea inculpării DNA a şefului Unifarm, acesta a semnat alte două contracte mari de furnizare de măşti şi cu Ministerului Educaţiei şi Cercetării, condus de Monica Anisie.

La 14 iunie 2020, Adrian Ionel încheie contract prin negociere fără publicare prealabilă de furnozare de măşti faciale de uz medical tip II cu ministerul condus de Anisie de 735.731,25 de euro.

Iar la 22 iunie 2020, cu o zi înaintea inculpării din 23 iunie, Adrian Ionel mai încheie un contract asemănător cu ministerul Educaţiei, dar în valoare de 371.962,5 de euro.

Vânzările de măşti ale Unifarm către Ministerul Educaţiei sunt de 5.316.930 lei (1.107.693,75 de euro) şi se opresc după inculparea de către DNA a lui Adrian Ionel, arată datele sistemului electronic de achiziţii publice.

DIICOT şi-a cumpărat produse de 12.000 de euro, bani publici, dar a refuzat ofertele Unifarm.

Prin achiziţii iniţiate din catalogul electronic şi nu numai, printre sutele de instituţii publice din România, Unifarm a mai vândut în timpul stării de urgenţă dezinfectanţi, combinezoane, materiale de protecţie şi teste rapide către SN Nuclearelectrica SA în total de 37.371 de euro, către Hidroelectica SA în total de 85.354, 16 euro, a vândut 28.000 de măşti, 56.000 de mănuşi şi dezinfectanţi către ANAF în total de 28.171 de euro, a vândut alcool sanitar şi Camerei Deputaţilor de 1451,02 euro, a vândut DGIA produse şi materiale în valoare totală de 2773 euro (DGIA având şi alte 12 achiziţii directe de produse de la alte firme de aproape 23.000 de euro), şi Secretariatul General al Guvernului- alcool sanitar de 231,18 euro.

Datele din sistemul de achiziţii arată că Secretariatul General al Guvernului a preferat să evite Unifarm în perioada pandemiei, dar şi ulterior şi să cumpere produse împotriva COVID19, măşti, dezinfectanţi şi produse de curăţenie de la alte firme private, în valoare totală de 37.073 euro.

Printre extravaganţele achiziţiilor Secretariatului General al Guvernului se numără cumpărarea unor insigne placate cu aur, personalizate (16 mm, cu cutie pluş) de la Bograve Advertising SRL de 7200 lei (1509,56 euro).

De asemenea, informaţiile electronice arată că, spre deosebire de DNA, DIICOT a refuzat ofertele Unifarm SA. Procurorii DIICOT şi-au luat măşti, termometre medicale, mănuşi, alcool sanitar în valoare totală de 12.078 euro de la alte firme private.
De la începutul anului până în prezent, Unifarm SA a vândut către majoritatea instituţiilor de stat din România produse şi materiale de protecţie împotriva noului coronavirus prin intermediul a 433 de acorduri de furnizare, peste 2000 de achiziţii iniţiate din catalogul electronic şi 613 de achiziţii directe.

La 23 iunie 2020, DNA l-a inculpat şi pus sub control judiciar pe pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. Acesta este acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie şi de faptul că a pretins de la un intermediar suma de 760.000 de euro pentru un singur contract de achiziţie, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecţie pe perioada pandemiei COVID-19. Din cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, DNA arată că în România au ajuns doar 1 milion de măşti care nu corespundeau specificaţiilor tehnice şi doar 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de lei. În plus, DNA îl acuză pe Adrian Eugen Ionel că a ajuns în 2016 şef al Unifarm cu încălcarea legii. Adrian Eugen Ionel a respins acuzaţiile pe care i le aduc procurorii şi se declară nevinovat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Statul roman este furat pe fata si toata lumea este multumita!
    Dormi, romane, somnul de veci nu este departe!

  2. Mare atentie!, poate garanta cineva ca mastule sunt sterilizate conform standardelor reale? Nu cred! Deja sunt atentionari in tarile serioase privind achizitionarea de masti si in Romania…canci!, sase vanda tot sa mearga din plin afacerile!

  3. Sa ne amintim ca si primul ministru al sanatatii, dar mai ales al doilea, Nelu Tataru insista ca toate achizitiile sa se faca centralizat prin Unifarm, pentru ca sa poata avea controlul achizitiilor dar si al contractelor. Au emis si ordine de ministru in acest sens.
    Acum aflam ca s-au cumparat materiale neconforme de la firme de apartament si ca s-au vandut pana si la DNA, iar de vina e doar Ionel … ???

  4. Adica o companie a statului (oare ? care stat, „deep state” ? …) vinde unei alte companii a statului (armata, ca doar n-o sa-mi spuneti ca o grupare de mercenari care „apara” Romania prin Afgansitan nu e pur si simplu o societate pe actiuni ! …) Cred ca pina si in tari bananiere ca Burkina Faso sau Tonga armata are propriul sau sistem de aprovizionare, inclusiv cu materiale medicale ! Dar se pare ca e mai rentabil asa, cu o „armata” in care tot felul de generali burtosi sint capi de familii mafiote : se schimba un ban dintr-un buzunar in altul, ca poate mai cad ceva milioane „pe linga” …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.