Unde este elita intelectuală? de Andrei Marga

Dintr-o țară cu resurse considerabile, România a fost adusă în acești ani într-o situație fără precedent. Ea a devenit cea mai săracă țară a Europei, țară în afara marilor rute feroviare și terestre continentale, cu cea mai mare emigrație din lume în timp de pace, cu cel mai mic consum de carte pe cap de locuitor, cu abandonul școlar și analfabetismul funcțional cele mai ridicate pe continent, cu cea mai mare mortalitate la milionul de locuitori, cu o îndatorare excesivă, pe decenii.

Românii sunt ca oricare alt popor. Dar administrația lor, colonizată de nepricepuți și de un autoritarism incult, bazat pe securism și vânzarea de funcții, i-a adus la coada Europei.

Duce țara în jos liberalismul prost înțeles, devenit azi ideologia unor neisprăviți ce distrug libertățile. Nu duce departe social-democrația gata mai nou să slăbească căutarea dreptății. Absența creștin-democrației și lacunele asumării de sine bine organizate sunt piedici în calea dezvoltării României. Duce continuu în jos diletantismul decidenților, mai preocupați de turism, de golf și de comercializări, decât de soarta țării. Aceștia au amputat capacitatea României de a-și promova vederi în lumea în schimbare de astăzi.

Așa stând lucrurile, în România de azi întrebarea „ce este de făcut?” se acutizează. Se știe prea bine că nu este este posibilă modernizarea fără democratizare și democratizarea fără unitate. Dar întrebarea „ce ne unește?” nu vine legitim decât în prelungirea întrebării „ce este de făcut pentru a readuce această țară la potențialul ei?”.

Se poate ușor constata că pe tot ce a pus mâna regimul actual – economie, asistență socială, justiție, sănătate, educație, partide etc. – s-a stricat. Degradarea vieții, sub varii aspecte, sporește cu repeziciune, iar nemulțumirile sunt tot mai extinse printre cetățenii României. Deja, sub 15% dintre ei îi mai creditează pe cei care decid astăzi.

Dar agenda României nu se rezolvă cu lamentări. Ea se rezolvă lucid, cu schimbarea ocupării funcțiilor de decizie, reorganizare profundă și relansarea energiilor. Țara noastră are de găsit soluții la distrugerea industriei proprii și la sărăcia marii părți a populației. Ea are de înlocuit o administrație incompetentă și o justiție instrumentată. Ea are de realizat idealul din 1918 al „democrației curate”. Cum semnalează tot mai des istoricii, România are de adus sub control democratic serviciile ei secrete, care îi desfigurează din nou dezvoltarea.

Este nevoie ca de oxigen de politica înțeleasă ca servire a interesului public. României nu-i lipsesc oamenii pregătiți și devotați, dar soarta ei o decid astăzi inși slabi și cupizi, sub un vătaf ce se dovedește rudimentar și autist.

Demnitari străini și mulți concetățeni se întreabă și ne întreabă: de ce ajung pe aceste meleaguri la decizii asemenea inși? Cauzele sunt, după părerea mea, intervenția serviciilor secrete în selectarea pentru funcții, redusa preocupare a partidelor de a-i valorifica pe cei mai bine pregătiți și tradiția nefastă a pasivității din societate.

Destui sunt cei care pun întrebarea plină de speranță: „unde este elita intelectuală?” Pe bună dreptate o pun, căci toate asanările din lume au început cu inițiativa cuiva, iar elita poate schimba enorm. Nu are importanță dacă inițiatorul a ajuns la conducere – în societăți democratizate nici nu există predestinare.

În discuția despre „elita intelectuală”, mă tem însă că, în România actuală, în care meritocrația a mai rămas doar în vocabular, se vântură mai degrabă o iluzie. Ca să fiu direct, teza mea este aceea că nu putem vorbi de o „elită intelectuală” distinctă și cu rol asumat în România de azi. Putem spera că se va coagula într-o zi, dar, deocamdată, mai este de lucru.

Să ne amintim de ceea ce se ia frecvent ca reper –„elita intelectuală” a perioadei interbelice. La sfârșit s-a spus, îndreptățit, că România a fost condusă de „o clasă privilegiată căreia îi lipseşte orice simţ al responsabilităţii sociale”, din rândul căreia, chiar cei mai străluciți, erau mai interesați de căpătuieli și favoruri venite de sus (Seton Watson, Eastern Europe Between the Wars, Cambridge University Press, 1945). Evaluări apropriate au făcut cunoscători francezi și italieni, dar și cugetători români!

Azi, nu mai sunt la deciziile României brilianții. Nici nu mai este elită intelectuală conturată. Aduc în sprijinul acestei susțineri trei argumente: starea de fapt, atitudinea și consecințele.

Primul argument este al stării de fapt. În mod curent, și în România se consideră „elită intelectuală” ansamblul celor cu calificări formale, precum licență, master, eventual doctorat, sau care funcționează în poziții de universitar, cercetător, magistrat, director, diplomat. Replica este însă la îndemână: tot mai mulți dintre aceștia au o pregătire sumară și au fost ridicați pe căi și cu mijloace discutabile. Calificarea formală și funcția nu mai sunt în România indicii ale valorii. Mai ales după ce se știe cum s-au obținut unele diplome și cât de necurat s-au obținut unele funcții! Cum semnala cu un secol în urmă, dar premonitoriu, Virgil Bărbat, valoarea omului se stabilește aici mai curând după funcție și nu invers!

Totodată, este răspândită echivalarea „elitei intelectuale” cu ansamblul celor care au dobândit notorietate grație mediatizării. Or, odată cu pulverizarea meritocrației și confuzia de valori organizată din România ultimilor ani, ajung notorii mulți pseudocalificați. Unii par spontani și stăpâni pe subiecte, dar nu au o cuprindere a situației și nu au soluții, în afara alinierii la opinii conforme.

La starea de fapt descrisă astfel se adaugă un al doilea argument, atitudinea. În România s-a creat impresia că cei care stau deoparte, dar discută depreciativ despre „politicieni”, ar avea o optică salutară asupra evenimentelor. Aceia ar forma „elita intelectuală” veritabilă. Ei nu numai că ar fi „apartinici”, dar, în virtutea unei confuzii aflate în circulație, ar fi și „apolitici”. Nu se percepe să poți fi în afara partidelor, dar nu ai cum să fii în afara constelației politice. În fapt, și abstinența implică sprijinirea unei politici. „Apolitismul” mai trece însă, azi, în mod fals, ca semn de distincție.

Numai că, și în acest caz, obiecțiile sunt la îndemână. Unii stau de o parte, dar de aici nu rezultă că lucrează la ceva important. De „apolitici” care nu produc mare lucru este plină lumea. Politicienii sunt cum sunt, dar este iluzoriu să se creadă că cei care îi dezavuează sunt, din acest motiv, altfel.

Probele că cei care pretind că sunt „apolitici”, „neutri” nu oferă ceva salutar sunt numeroase. De pildă, promisiunea „operelor la sertar” s-a infirmat, relativ la ceea ce a fost înainte de 1989 și după. Nu s-au descoperit astfel de opere. Apoi, ca să rămânem în actualitate, România a trebuit să intre în reforme economice, după 1989, fără să aibă sprijinul unor analize indigene făcute până la capăt. Nici azi nu le are. Specialiști în științe și tehnologii nu au scos un cuvânt după 1989 pentru a arăta ce este de făcut cu industria, chiar dacă industriile din domeniul lor se prăbușeau. În absența unor analize sistematice și a unor proiecte viabile ale juriștilor de vârf, reforma justiției a intrat după 2004 pe mâna unora cu pregătire îndoielnică, încât se cer făcute corecturi din greu. Acum, cei care fac cercetare științifică publică mai multe articole ISI, dar țara importă patente pe scară fără precedent. De fapt, multe contribuții ISI sunt, cum constată chiar avocații lor, de-a dreptul triviale. La comparație, contribuțiile indigene în științele experimentale nu mai ating relevanța de odinioară. Criza elaborării de monografii lămuritoare și de ediții de autori, ca și criza de traduceri de scrieri reprezentative, este mai adâncă în România decât altădată. Nu s-a scris concludent istoria contemporană a țării, iar când se încearcă, eșecul este după ușă, căci nu se explorează arhivele.

O „elită intelectuală” este legată de valori civice și morale. Când aceste valori și-au făcut simțită prezența, a fost vie dedicarea intelectualilor. Acum, tocmai acestea sunt în discuție. Tudor Arghezi întreba ironico-dramatic „unde-s caracterele?”. Este clar că tema joacă feste și în România actuală. Menționez aici doar câteva aspecte.

Un exemplu concret este recunoașterea a ceea ce au făcut alții. Destul să vezi câți inși, ba chiar partide, își atribuie înfăptuiri ale antecesorilor. Confuzia realizatorului construcției unei porțiuni de autostradă sau a unui pod cu insul care o inaugurează festiv este exemplul grotesc cel mai cunoscut.

Un alt aspect al lacunelor de caracter este ușurința cu care se minte, profitând de faptul că, odată cu trecerea timpului, oamenii uită. Un exemplu discutat a fost suspendarea președintelui în 2012. Aceasta era legală, legitimă, întemeiată și niciuna dintre forțele lumii nu emitea rezerve. S-a făcut însă imediat nefericita declarație a unui ministru, care a amenințat că va schimba judecătorii de la Curtea Constituțională. Reacția internațională a fost instantanee. Cum să schimbe Executivul judecătorii? La ea s-a adăugat declarația unui activist social-democrat european, care a acuzat, aiuritor, o „lovitură de stat”. În acel moment, liderii popularilor europeni au ieșit la rampă, cu potențialul cunoscut.

Recent, tocmai autorii gafei, reținută ca atare în analele timpului, declarau, falsificând lucrurile, că inițiatorii suspendării nu s-au pregătit pentru prezentarea acesteia în afara țării. Pesemne că autorii gafei nu erau pregătiți, dar restul oamenilor își cunoșteau pătimirile.

Mai găsim apoi plăcerea sadică de a-l lovi pe cel împins în dificultate. Nu mai discut exemplul lovirii unor oameni care făcuseră istorie (Iuliu Maniu, Nicolae Mărgineanu, Lucrețiu Pătrășcanu și alții) din momentul în care au fost încarcerați abuziv. Unii intelectuali au publicat atunci articole de „înfierare” a celor care nu mai aveau nici măcar șansa de a se apăra. Nu mai discut meteahna de a considera că omul dus la tribunal este deja „penal”, cum se spune astăzi cu apetit deloc creștin. Sau meteahna de a socoti că sentințele „justiției” aservite ar fi de luat în seamă, fără a vedea felul deloc juridic cum au fost confecționate. Dar este evident că, și azi, destui intelectuali se iau după atmosfera creată de tot felul de servicii și oficii, în loc să examineze cu capul propriu și corect faptele.

În sfârșit, e de menționat disponibilitatea devenită azi endemică de a vinde. Sunt elitiști care nu luptă pentru operă proprie, ca mijloc de consacrare și de obținere a recunoașterii. Ei acționează pentru aranjare – în interior, dar mai nou și în exterior. Culmea penibilității s-a atins atunci când exponenți ai țării au luat liste de însemnări din mâna unor lideri europeni și le-au prezentat ca imperative pentru țară sau au prezentat țara de care răspund ca una „rătăcită”. Mai nou, ca „stat eșuat”!

Al treilea argument privește consecințele – care sunt cea mai bună verificare a adevărului. În definitiv, omul performant prin ceea ce cunoaște și face în interesul public merită cea mai mare stimă. Este destul să se vadă ce a ieșit dintr-o asemenea „elită”. De pildă, poate fi veritabil universitarul când în domeniul său se prelungește înapoierea și el n-a mișcat un deget? Justiția este luată iarăși sub controlul politicii, al serviciilor secrete. Câte nedreptăți nu se săvârșesc la noi cu mijloacele acesteia! De ce protocoale secrete ale justiției și serviciilor? Este prea rară azi vocea profesorilor de drept. Se spune că diplomația este la înălțime. Dacă luăm în seamă faptul că pragurile istorice (intrarea în Uniunea Europeană, în NATO) sunt ale epocii și sunt legate de politici ale unor supraputeri, înfăptuirea diplomației rămâne modestă. În afară de devalizări de active industriale, prestigiu diminuat și profil șters, politica externă a ultimilor ani nu are de etalat ceva relevant.

O distincție ar trebui luată în serios în România actuală. Este vorba de distincția între „a fi membru al unui grup profesional” și „a te comporta ca profesionist” (Howard Gardner, Five Minds for the Future, Harvard Bussiness Press, 2008, p.129). O seamă de profesii – profesor, prelat, magistrat, jurnalist, ofițer superior, demnitar, de exemplu – pretind, pentru a fi exercitate conform sensului lor, ceva mai mult decât alte profesii. Ele pretind o înțelegere a vieții și devoțiune față de adevăr și dreptate. Oare cât de răspândite sunt acestea în jur?

„Elita” nu este posibilă fără integritate și onoare. Acestea, la rândul lor, nu pot sta pe altceva decât pe un sănătos idealism al vieții, care condiționează coeziunea persoanei și a comunității. „Elita intelectuală” este de fapt mănunchiul de personalități dintr-o comunitate care au pregătire cert competitivă, care dispun de capacitatea de a-și asuma probleme ale vieții în interes public, care au ceva de oferit celor care așteaptă vocea cunoscătorului și care se angajează cu soluții în dezbaterea publică, fie ea și inconfortabilă. Intelectuali există oriunde în lume, dar, la propriu, nu este vorba de „elită intelectuală” dacă pregătirea nu este în regulă, dacă asumarea de probleme ale comunității este defectuoasă, dacă componenții mănunchiului nu au ceva de oferit și dacă nu participă la dezbaterea argumentativă pe chestiunile vieții.

În mod firesc, chestiunea nu este acum doar de a defini „elita intelectuală”, ci și de stabili dacă suntem în prezența ei. La drept vorbind, dacă „elita intelectuală” există într-o țară, dar acea țară este adusă la declin, atunci acea elită sau nu se pricepe, sau nu se angajează. Și într-un caz și în celălalt, o asemenea elită se demite singură.

Opinia mea este că din această dilemă se poate ieși numai diferențiind lucrurile. Înțelesul de mai sus al „elitei intelectuale”, rezultat dintr-o lungă istorie, permite această diferențiere. Putem astfel evita, deopotrivă, căderea în naivitatea de a lua „elita intelectuală” drept fapt, pe când realitatea este decepționantă, dar și în obtuzitatea de a nu vedea ceea ce avem în realitate – în acest caz, o seamă de intelectuali cu anumite performanțe și impact.

Sunt de părere că de la fapte se cuvine plecat. Personalități care au pregătire cert competitivă există în România actuală. Există și capacitatea de a asuma frământările vieții în interes public. Dar gravitatea situației în care s-a ajuns este, se recunoaște sau nu, fără precedent și nu este ieșire fără a regândi, cu competență și devoțiune, funcționarea statului, mecanismul deciziilor și valoarea decidenților. Din orice punct de vedere, chestiunea crucială acum rezidă în angajarea personalităților existente cu soluții în dezbaterea publică argumentativă și cooperare. „Elita intelectuală” este, în ultimă analiză, chestiune de pregătire, de convergență de personalități și de manifestare a pregătirii în interes public.

Andrei Marga</a

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26
Andrei Marga 588 Articole
Author

90 de Comentarii

  1. 15.000 de specialiști de calibrul USRistul Bulai Șef la Vomisia de cultură a Parlamentului.
    Întrebarea plină de speranță: „unde este elita intelectuală?” La Cotroceni, la piramide, terenul de golf.

  2. Personalitatea cu pregătire cert competitivă există în România actuală chiar la Palatul Victoriei. Intelectualu nu pleacă nici demis, e cel mai tare din parcare. Cea mai tare datorie guwernamentală la secret.

  3. Diagnostic clar, elita de creat și acțiune. Clar, dar de acum mai trebuie fapte, într-o situație grea. Tragerea la răspundere?

  4. …e – cu aproximație – la 2 metri sub pămînt, ca clerul greco-catolic, exterminat cu miile de Bukale (e drept, multora dintre ei, mai ales celor uciși la Canal, nu li se știu locurile în care trupurile au fost aruncate), și Lucian Blaga mort de moarte naturală dupa ce același Bukale a avut grijă să-l aneantizeze intelectual și profesional.

  5. 1. PREZENT !!!Intelectualitatea ROMANEASCA pre ’89 si post ’89 ESTE PREZENTA la APEL !!!
    Si isi DESEVARSESTE MUNCA sa INTELECTUALA, aPOLITICA, in toate DOMENIILE de VARF ale SPIRITUALITATII ROMANESTI !!!
    CELE ale VALORILOR civice și morale !!! CELE APOLITICE si NEUTRE !!!
    2. ” Ea a devenit cea mai săracă țară a Europei, …, cu cea mai mare mortalitate la milionul de locuitori, cu o îndatorare excesivă, pe decenii.” ASTA DATORITA (exclusiv) POLITICIENILOR , clasa de NONintelectuali PROSTOCRATI !!!
    3.”Să ne amintim de ceea ce se ia frecvent ca reper –„elita intelectuală” a perioadei interbelice. La sfârșit s-a spus, îndreptățit, că România a fost condusă de „o clasă privilegiată căreia îi lipseşte orice simţ al responsabilităţii sociale”, din rândul căreia, chiar cei mai străluciți, erau mai interesați de căpătuieli și favoruri venite de sus”
    DE ACEEA, rugamantea MEA este sa nu mai vorbiti despre „ELITE” . Acesta este un termen RASIST (pre si post WWII), care TINE(-a) de lungimea nasului, de IQ, de culoarea pielii … un TERMEN care TREBUIE sa DISPARA din VOCABULARUL omeniri !
    4. „Personalități care au pregătire cert competitivă există în România actuală.” CU SIGURANTA ca EXISTA azi in ROMANIA!
    5. ” „Elita intelectuală” este, în ultimă analiză, chestiune de pregătire, de convergență de personalități și de manifestare a pregătirii în interes public.” NU CONFUNDATI INTELECTUALITATEA ROMANEASCA ACTUALA cu PROSTOCRATIA clasei politice si mai ALES cu termenul RASIST de „elite”. Intelectualitatea de la noi si de oriunde in lume NU SE CONSIDERA drept „elitista”. DOAR CLASA POLITICA de la noi si din lume se CONSIDERA de tip ELITISTA, dar fiind doar PROSTOCRATICA !

  6. Unii „trăiesc bine”că a avut grija de ei Petrov ,alții stau ascunși de frica sorosistilir sa nu-i hăituiască și compromită .Ați mai rămas Dvs.ANDEI MARGA!!!

  7. „Nu putem vorbi de o elită intelectuală distinctă și cu rol asumat în România de azi. Putem spera că se va coagula.” Corect, PUTEM SPERA. Vanzarea de speranțe sau iluzii este o altă meteahnă a actualelor vremuri și se pliază perfect pe sintagma neaoș românească, „Nu ne vindem țara, vindem tot sau dăm totul pe degeaba! ”
    Cât privește „schimbarea modului de ocupare a funcțiilor de decizie” să intrăm direct în subiect. Sub ochii și deasupra urechilor întregii țării, se decid zilele acestea funcțiile de decizie în unele dintre cele mai înalte demnități ale statului. Guvern și Ministere. Modul de ocupare este binecunoscut, unul și același: Trocul politic cu infinitele influențe adiacente. Poate să spună cineva cum poate fi schimbat, excluzând momeala anticipatelor ? Există vreo modalitate de investire a unui guvern pe care nu o cunoaștem sau nu suntem noi, țara, în stare să o utilizăm? Poate are cineva niște variante le oferă gratis și fără pretenții la drepturi de autor.

  8. „Elite” nu este deloc rasisit, înseamnă cei mai buni dintre cei buni, iar aceștia sunt acum foarte puțini și sunt marginalizați prin munca serviciilor care își bagă de zor coada în tot și-n toate. Am trecut prin „filtrul” lor și știu cum merge treba. Cei mai buni, care au vrut sau au putut, au plecat demult din țară ori in altă dimensiune.

  9. Eu, spre exemplu, aș propune ca toate discuțiile și „negocierile” să fie purtate direct în Parlament. Să stea închiși acolo trei zile și trei nopți cu apă și pesmeți iar când ies de acolo să spună toți ! Avem Guvern! Țara are Guvern!

  10. D-le profesor, un om drept poate schimba o țară strâmbă, dar o întreagă țară dreaptă nu poate schimba câțiva conducatori strâmbi. Am mai spus-o, noi trebuie să găsim acel om drept, care să știe cum să îndrepte țara asta strâmbă. Trebuie să-l ajutăm, și protejăm, inclusiv de noi. Avem o atracție morbidă pentru trădare. Bineînțeles, nu e suficient să-l găsim, mai trebuie ca acel om să și vrea.
    Istoria recentă a arătat că se poate. Cazul Marii Britanii prin Margaret Thatcher, al Germaniei prin Angela Merkel, al Poloniei, al Ungariei și mai nou a Ucrainei, arată că se poate. Și exemplele pot continua.
    Și mai trebuie înțeles un lucru : cine se înhamă să vrea să facă bine României și românilor, trebuie să-l facă cu forța. Din nou, istoria noastră e plină de astfel de exemple.

  11. Elita intelectuală s-a retras în turnulețe de fildeș.
    Dintr-un motiv extrem de lesne: fiind elită gânditoare și nicidecum plantă de fotosinteză, i-a fost lesne să coroboreze istoria epurărilor din anii 50-60 cu vremurile actuale.

    Vremuri definite strălucit de un britanic: „răfuiala repetenților cu premianții”.

    Fără a fi neapărat nevoie de invocarea unui elementar simț de autoconservare, se poate spune că elita s-a retras pe trotuare, în vârful degetelor de la picioare, pentru a lăsa liberă strada marșului furibund-animalic al batalioanelor de repetenți.

    A dispărut cumva din amintiew funestul ecou prevestitor de rele?

    „Die Strasse frei!
    SA marschiert!”

  12. „Unde este elita intelectuală?”
    S-a retras . Sfaturile elitei au fost precum ale rabinului din bancul cu gastele. Poporului roman i s-au terminat gastele .
    ( Lui Itic ii mureau din gaste . Vine la rabin si-i cere sfatul . Rabinul :-Ia masura X si vino de-mi spune rezultatul . Itic se executa , dar din gaste continuau sa moara . Rabinul :-Ia masura Y si vino de-mi spune rezultatul . Gastele insa mureau si dupa aplicare masurii Y . Si tot asa , pana in ziua in care Itic il anunta pe rabin ca toate gastele au murit . Rabi :-Pacat , eu sfaturi mai aveam !.)

  13. Sau: La discuții și „negocieri” să participe șefii celor mai mari instituții, magistrați profesori universitari, decani, medici, poate chiar și militari sau șefi din servicii, funcționari, muncitori, fermieri, etc. În definitiv, nu aceștia sunt cei care trebuie să pună în practică direcțiile de gândire pe care le „negociază” ei acolo?

  14. „Elite” nu este deloc rasisit, înseamnă cei mai buni dintre cei buni” …GRESIT !!!
    NU EXISTA, NICIODATA, CEI MAI BUNI dintre cei BUNI !!! ESTE doar un NONSENS !!!
    Lumea se afla in EVOLUTIE continua a CUNOASTERII … si deci NICIODATA nu ne PUTEM opri la „fosti” cei mai buni !!!
    INTOTDEAUNA, vor EXISTA „noi” si „noi” cei mai BUNI !!!
    NICIODATA domeniile cele mai AVANSATE ale CUNOASTERII UMANE (stiinta, IT, tehnologii avansate) nu pun PROBLEMA elitelor din DOMENIILE lor de ACTIVITATE si de CUNOASTERE umana !!!
    Determinarea de IQ, ca si masurarea lungimii nasului, a culorii pielii … SUNT DOAR METODE INAPOIATE de a a considera pe unii oameni mai superiori DECAT altii !!! DECI ESTE o FORMA de DISCRIMINARE RASIALA !!!

  15. Domnule profesor,mi-am pus adesea intrebarea ,,unde este elita intelectuala din Romania?” sau intrebarea,,care e rolul elitei intelectuale romanesti in dezvoltarea democratiei?”.Nu am gasit raspunsul,caut sa inteleg anumite scrieri, dezbateri,eseuri despre aceasta,,elita intelectuala”. Intr-un articol scris de asistentul universitar Gomis Souleymane (Elitele intelectuale in fata realitatii democratiei din Senegal) am gasit niste explicatii care raspund intr-un fel celor 3 argumente despre care amintiti.,, In numele cui au ceva de zis sau de facut intelectualii in politica? Exista o intrebare pe fundamentul raportului dintre intelectuali si angajamentul lor in societate. Trebuie,in opinia mea, reafirmarea grijii de a nu separa exercitiul actului intelectual de reflectia asupra conditiilor si limitelor sale” spune asistentul universitar. Edward W Said afirma ca:,,intelectualul nu este nici pacificator ,nici constructor de consensuri ci,unul care se angajeaza si risca toata existenta sa pe baza unui sens in mod constant critic,unul care refuza cu orice pret formulele usoare, ideile gata facute,confirmarile de complezenta ale cuvintelor sau actiunile oamenilor de la putere sau alte spirite conventionale.Nu numai ca le refuza dar, in mod activ, se angajeaza sa le spuna in public”(Intelectualii si puterea- editura Seuil, Paris, 1996).Sustineti, domnule profesor,ca ,,exista personalitati cu pregatire certa in Romania”. Va intreb: de ce tac, de ce nu actioneaza?

  16. „unde este (b)elita intelectocană?”

    Pai dintai ar trebui sa stabilim ce este aia „elita intelectuală” . Adica Tismaneanu si Patapievici sunt „elita intelectuala” dar Razvam Teodorescu , e sau nu ?

    Doi – la ce este buna „elita intelectuala” ?! Sa zicem .. un stralucit eseist pe teme de morala, arta plastica samd care habar nu are de complicatiile politice ale „politicii agricole” din UE , care nu a auzit de „renta diferentiata” samd etc , poate da sfaturi el despre „cum e in vest”? Unu care e gata sa cumpere kohlendere si covcarturi din Japonia , unu care crde ca linia de ochire se poate pierde samd etc ce dracu cauta el in politica chiar daca e superbazat in filozofia neotomista ??!!

    Pot continua….

    O astfle de „elita intelectuala” … mia bine lipsa!

    Apopos dpmn profesore eu am o proasta parere despre „reforma” invatamantlui pe care ati inceput-o ….

  17. Care ”elită” bre ?? Ai avut vreodată in istorie elite ?? Niciodată,. Elita inseamnă nobilime, inseamnă om de cuvânt, inseană verticalitate in orice ipostază, chiar de ți se ia capul..Cu una două flori nu faci primăvară bre,.Plus elita se formează prin școală,.prin măcar cei șepte ani de acasă, nu cu mama casnică și tatăl ”procuror”..nu cu funcționali cu dottorate sau examene luate cu mita..Ar trebui să intrebi, unde ne sunt adevărații profesori, intretimp să te uiți in oglindă..

  18. In gneneral …

    Ce este acia „elita” la oameni?
    La proci, vaci standarele sunt clare.
    Dar la omaneni?
    Ca fiecare grip are elita lui. Asa ca sunt si hoti de elita si curve de eluta samd de care mai bine lipsa!!

  19. De cum a ajuns la putere in Albania,Enver Hogea I-a asasinat pe toti intelectualii care,credea el,ca sunt periculosi pentru sacunul lui de presedinte.Enver hogea s-a dus in pamint,reperele intelectuale albaneze s-au regenerat.La noi a fost si este mult mai rau.Securitatea i-a terminat pe toti.La canal pe timpul lui dej,s-a continuat pe timpul lui ceausescu inclusiv dupa ce cu mindrie a declarat ca in Romania nu mai exista detinuti politici,si pe timpul lui iliescu-MOARTE INTELECTUALILOR,semn ca securitatea si-a facut treaba si si-o face pe indelete.Au disparut reperele intelectuale ale Romaniei? Nu-i nimic,tot securitatea,sereista de aceasta data, a avut rezolvarea.Ne-a pricopsit cu gasti intregi de analfabeti cu diplome universitare.Si sunt asa de multi încit au ajuns sa-i conduca inclusiv pe ei (nu mai dau nume na sunt prea faimosi).Cine mai poate lupta impotriva acestei plagi si cum? Cu articole in ziar? Cu flit de muste? Cu prastia? Fiti seriosi! Trebuie arme serioase, grenade ofensive.

  20. „Va intreb: de ce tac, de ce nu actioneaza?”
    Deoarece adevaratii intelectuali sunt interesati doar de domeniile lor de activitate. Ei nu tac, ci doar ACTIVEAZA in domeniile lor, APOLITIC/nefiind interesati decat de politica DOMENIULUI lor de ACTIVITATE !
    Deoarece adevaratii intelectuali sunt doar pasionati in domeniile lor de activitate . Ceea ce le ocupa tot timpul !
    Deoarece adevaratii intelectuali muncesc cu pasiune si sunt extrem de modesti si cu masura in cerintele lor lumesti.
    Asa precum toti ceilalti oameni normali/de rand/modesti/si cu mintea la ei (tarani, muncitori, bugetari …) .
    Nefiind preocupati si neavand timp de propria lor parvenire (imbogatire, faima, putere) !

    CEI care au timp (de filozofare demagogica), FIIND doar interesati de propria lor parvenire (imbogatire, faima, putere) se NUMESC PARVENITI si POLITICIENI!

  21. Toate comentariile, dar absolut toate comentariile, confirma ca analfebismul functional a atins dimensiuni uriase in Romania postmoderna! Nu-i exclus ca aceasta realitate sa fie stimulata intr-un mod concret de Inalta Poarta care nu si-a putut explica impresionanta emancipare a romanilor de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Fara un „sprijin” extern, inteligent, Romania nu se putea prabusi atat de consistent in ignoranta si confuzie. Si pentru ca asa stau lucrurile sa nu fim prea surprinsi de evolutiile imediat urmatoare cand recuperarea va debuta cu mijloace „ancestrale”, ca cele folosite in respingerea cu succes a statutului de RAIA in perioada domintiei torcesti care a durat sute de ani.

  22. Principiile lipsesc, după părerea mea. E plină societatea de acțiuni de dragul acțiunii, de resurse cheltuite doar pentru a crea fațete conjuncturale.
    Uitați, eu cred că Statul paralel, atât de blamat, funcționează pe principii clare, căci el nu poate avea legi scrise. Și de aceea cred că acolo sunt elite.
    Și atunci, cred eu, ar trebui să ne întrebăm cum se construiesc aceste principii? Cât durează crearea lor? Avem destul timp, sau e un tren pierdut? Ne apucăm de construit, sau ne predăm elitelor constituite deja?
    Nu cred că sunt productive analize nesfârșite despre ceea ce ar fi trebuit să facem și n-am făcut, sau întrebarea retorică „ce e de făcut?”.
    Și mi-aș mai permite să fac o observație, banii nu țin locul principiilor, nici măcar în cazul noii ordini mondiale.

  23. Un articol foarte bun al domnului Marga!Imi aduc aminte cum intr-un judet, altfel serios si ‘industrializat’,dupa 1989 sapatul unei fantani era o „realizare”care se cuvenea sarbatorita de conducerea judetului si reflectata sarbatoreste in presa locala,nu mai aveau alte proiecte si realizari,si le duceau dorul!
    În „Amurgul idolilor sau cum se filosofează cu ciocanul”, Nietzsche vorbește despre cum trebuie să tratăm „cu ciocanul” falsii idoli sau lucrurile „perfecte”. La treaba!

  24. Elita „intelectuala” e cocota basista sau iohannista(dupa caz s-au intors sa-l injure de cand cu PeeSeeDee la guweeernaree). Intr-un cotetz se intampla sa existe o elita mai de elita peste intelectualii de elita prezidentiala.

  25. sa intelegem ca Dl Marga s-ar autopropune ca lider al viitoarei Elite?? Sa vedem cum ii va aduna pe ceilalti „elitzi” si cum se vor pozitiona ei fata de restul ..ulimii. Ca sefi probabil, altfel cum?

  26. – Unde este elita intelectuala ?

    – De voie de nevoie , de partea cealalta a baricadei , d-le profesor Marga .

    Care a indraznit sa revina de partea multimii a fost repede lapidat .

  27. IN Romania nu exista elite intelectuale , nici de alta natura . Romania este o tara saraca astazi in resurse umane – milioane de romani de calitate buna au fost siliti sa-si paraseasca tara – doctori , ingineri , arhitecti , personal medical , muncitori calificati , muncitori necalificati – toti in categoriile de virsta cele mai productive ! SI acest exod continua neintrerupt . Exista o serie de oameni care se autointituleaza elita intelectuala , majoritatea provenind din structurile fostului PCR , oameni in virsta , preocupati ( cit de ironic ) excesiv de venituri banesti , diferite sinecuri si ” recunoasteri publice ” . Iar ura si gilceava dintre ei , le epuizeaza toata energia ! Nu asa arata o elita intelectuala ! Intr-o tara in care nu se traieste ci se supravietuieste , despre ce elita intelectuala ( sau politica ) se poate vorbi ?

  28. Date fiind, în ultimii 30 de ani, subfinanţarea cronică din Edu-Cultură şi emigrarea, e posibil ca invocata elită culturală să nu se mai fi format.

  29. Trebuie sa recunoastem un fapt: elita actuala (sau ce a mai ramas din ea) e TOATA/IN INTREGIME formata in perioada comunista, cand scoala era SCOALA si pretuia creativitatea, atat cat era!Astazi nu gasiti, la intern, un licentiat Harvard sau Priceton (distanta pe harta nu e mare:))care sa poata fi considerat”elita”
    Cei mai buni,creativii,au ramas in tari mai binecuvantate!
    Toti semnatarii elitistei „Declarații de la București”din septembrie 2021,de exemplu, sunt formati in vechea scoala,chiar si Patrick André de HILLERIN de PRÉSSEC,(din rasa de francezi altoiti cu secui si romani:)care a debutat in presa post-Lovilutie in 1990, la 15 ani

  30. „milioane de romani de calitate buna au fost siliti sa-si paraseasca tara – doctori , ingineri , arhitecti , personal medical , muncitori calificati , muncitori necalificati – toti in categoriile de virsta cele mai productive ! ”
    Oare acestia, care si-a pus palma in fund si s-au carat … pot fi numiti „ELITELE din ROMANIA” ??? NU !!! Doar niste „profesionisti”.
    Ce sunt „elitele” ??? Aici astept raspunsul clar al autorului articolului !
    Toti oamenii avem propriile noastre domenii de activitate . Oare cum se pot recunoaste „elitele” din aceste domenii?
    Toti intelectualii avem propriile noastre domenii de activitate . Oare cum se pot recunoaste „elitele” din aceste domenii?

    Probabil ca „elitele” la care se refera autorul … sunt reprezentate doar de „elitele politice”. Din fiecare partid in parte. Dar, oare, putem vorbi de „elite din domeniul X de activitate” despre acele „elite care isi petrec timpul doar in ACTIVITATILE CURENTE din partidul Y”? Vorbim in acest caz, de „elite in domeniul X” sau de „elite din partidul Y” ?
    A le face pe amandoua la fel, cu aceeasi dedicare si pasiune, ESTE practic IMPOSIBIL !!! De aceea o serie de „elite” prefera sa ramana doar PROFESIONISTI EXCELENTI („elite” doar in domeniul X de activitate) .
    Cand vorbim doar de „elitele din partidul Y”, are acel partid un rezervor de cadre ACTIV (chiar si din esalonul doi de cadre din domeniul X) ? NU PREA !
    Partidele actuale din ROMANIA nu prea au astfel de REZERVOARE de cadre. Din esalonul doi, sau, optim, din esalonul unu de PROFESIONISTI ! Un BUN doctor, poate fi sau nu, un BUN politician. Este adevarata si reciproca .
    DECI, problema revine la EXISTENTA „adevaratelor elite politico-profesioniste din partidul Y”, care sa recunoastem ONEST … NU PREA EXISTA ASTAZI in ROMANIA !

  31. trebuie să înţelegem de unde a plecat această cădere a elitei româneşti, aşa cum era ea la un moment dat şi ar fi câteva cauze:
    – decăderea politicienilor este principalul motiv
    – propaganda de tip protv si cancan finanţată de afară
    – rolul nefast al vârfurilor din serviciile secrete – promovarea politicienilor de tip petrov

  32. Excelent comentariul lui Darius! Excelent la cub! Așa este! Exodul, exodul, exodul, exo… Frumos comentariu, neimpaunat ca să plictisească. Bravo…

  33. Eu nu cred ca poporul roman e ca orice popor. A votat PSD ani la rand. Dați exemplu de un alt „PSD” în lume. Facultăți, asa zise centre de învățământ, diplome care nu au nimic de a face cu conținutul, nu sunt toate opera PSD. Sigur se poate spune și ca de 30 ani detest acest partid. Creștin democrația parca a ajuns pe mana lui Pavelescu. Aferim!

  34. De ani buni ruleaza in spatiul public o parodie cu intelectuali care au fost inlocuiti recent de diverse asa zise personalitati medicale care propovaduiesc apocalipsa in timp ce pandemia covid-19 scade.
    Adevaratii intelectuali sunt aia plini de miliarde cu actiuni la Big Pharma care arunca cu tone de dolari pe la publicatii, posturi de radio, televiziuni de la locale la internationale.
    Cine plateste stabileste ce spun si ce nu spun elitele cica intelectuale. Sau pe cine ataca si pe cine nu in functie de interese financiare, corectitudine politica. Astazi elitele intelectuale il pupa in fund pe Klauss, maine il iau tinta de scupiat intelectual de elita.

  35. Marga matale ar trebui sa sti ca „externii” care se impun si profita de laxitatea
    descrisa cristal clar de tine
    a societatii para-anarho-democratic-ideologice romanesti castiga enorm pe termen scurt
    insaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    vor pierde taman prin lipsa unui „miez societal stabil, real si SINCER” in viitor prin asta !

    Cand va sigur veni vremea (si te asigur ca istoric va veni !AMEN!) ca romanii sa faca fratie cu alt drac
    pentru a trece alta punte
    nu va avea nimeni regret la DRACUL cu care ne-am infratit (dez-comunistizarea brutal-absurd-rapida absoluta a romanului`de 4 milioane de membrie sinceri 😀 PCR in 89) conform dictonului pur-romanesc, acum !

    Ca filosof TREBIE sa ma intelegi! Daca nu macar ca om ne-prost ! :*

    Stiu ca ma intelegi !

    Profitul „lor” … „lor” …de moment … e mare …insa e ca un TUN dat de unul (auto-crezut istet, bishnitzar de duzina) care desi ar putea castiga muncind 40 000 de dollari intr-un an si 400 000 in zece ani … isi fura PATRONUL cu 10 000 in prima luna si pe urma prins si dat afara (americanii sa fie atenti !) …se considera JMEKER si CASTIGAT !
    Marga … pe termen luuuung doar faptele conteaza ! promisiuni a la BECHTEL se aduna mass-psihologic negativ in balanta …

    Nu dispera … „DIALECTICA societatiiW … (ar trebui sa nu fi uitat ce-i asta 😉 ) … MARGA
    va pedepsii pe cei care se comporta dupa dictonul „Dupa noi potopul” … oferindu-le INECUL ! ”

    Americanii vor pierde insutit in viitor daca continua, si se pare ca li se pare mai ieftin asa, sa-si OPTIMIZEZE profitul (mare nu-zic-nu) de moment !

    (de la unul cu un real IQ>145 obligat de circumstante sa faca pe prostul ! 😉 )

    :*

  36. Marga inca cevaq ca te vad aspru cu ELITA NATIEI 🙁

    ce putea face reala ELITA a NATIEI …in anii pribegiei la CANAL … de cat sa spere-n umbra la om lume fara … „controlati de la Moscwa” …azi controlati de-altundeva !

    Asa ca suntem pe-aceeasi lungime de unda ?

    😀

  37. Elitele neamului romanesc sau exista oare aceste elite ? Exista oare elite ce sunt astfel numite pe domenii de competenta ? Desigur ca exista , persoane (le putem numi elite )ce au in portofoliu cunosterea , fiecare la locul lui de munca . Ceea ce nu exista ,acum , este o elita romanesca ce ar trebui sa fie parte a unui concept filozofic si care elita sa isi puna, ca un intreg , in slujba neamului romanesc ,aceste competente .Nu avem la nivelul elitelor o astfel de organizare , o astfel de reprezentativitate .Putem zice ca doar fiecare este pe cont propriu si fiecare nu face altceva decit sa incerce as arata propria maretie .Valorile elitiste ale unui neam ,daca nu sunt aduse impreuna spre a realiza un demers conmun ,se pierd in negura timpurilor .Cine isi mai aduce aminte de asa numitele elite din vremurile comuniste .Putini dintre ei au rezistat timpului . Suntem cu totii sau traim cu totii alte vremuri . Altele sunt prioritatile tuturor .Dupa cum usor putem constata si cum bine vedea elitele , uneori si politice , sunt automat supuse contestarii parca cineva nu isi doreste ca altcineva sa poata fi numit un erou al neamului si totul se joaca in acesta mocirla pseudo elitista , acolo unde nimeni nu trebuie sa para mai presus decit nimeni . Suntem cumva o tara plina de NIMENI.

  38. Aș repeta afirmația domnului Marga: modernizarea presupune democratizare, iar democratizarea nu se poate fără unitate. Sunt de părere că cine nu acceptă așa ceva, este în afara discuției despre România, ca și despre alte țări. Mă minunez ce opinii sunt, dar le respect, căci, cred eu, le înțeleg pe fiecare. Fiind profesor, i-aș spune Marelui Urs că formarea de oameni excelenți depinde nu numai de profesori, ci și de acei oameni. Marele Urs cere profesorilor să se uite în oglidă. Ce ar fi dacă și Marele Urs s-au uita în oglindă? S-ar îngrozi! De cît are de învățat și respectat! Ca unul care am studiat în Franța, SUA, pot să recomand sincer: lăsați la o parte discuția despre psd, cu care eu nu am votat!, și ocupați-vă de valori. Ele sunt și la psd și la oricare partid. Nu asta-i important. Pasiunea din România actuală de a privi valoarea cu ochelari deformați (de politică, de prejudecăți, de necunoaștere etc.) este mare, dar stearpă. Nu rezolvă nimic. Darius spune că nu s-a format elită după 1989. Da, dar nu s-a format din cauze uimitoare: s-au preferat banii, confortul, oportunismul ec. Elită intelectuală înseamnă efort – inclusiv efort de gîndire originală. Definiția domnului Marga a elitei intelectuale este foarte adecvată.De fapt, este experiența în țările serioase. Fekete Tulipan are dreptate că elita intelectuală actuală este formată anterior lui 1989. Numai că asta nu-i o vină. Să se formeze și acum! Elita înseamnă și luptă pentru valori. Nu există elită unde nu este viziune! Pe de ală parte, elita unei țări cuprinde și inși din afară, care revin acasă, dar revin nu pentru funcții (să vă dau exemple?), ci pentru a sluji o țară. Așa că, o spun eu, care am fost plecat, ar fi cazul să se termine și în țara noastră, cu mitul celor din afară!Este greu, dar așa este oriunde în lume.

  39. „Absența creștin-democratiei” ?? E suficient ca să-ți dai seama câți neuroni are acest tov. Marga.

  40. O intrebare pe care ,,telectualii” ar fi trebuit sa si-o puna inca de pe vremea cand Petrov birjarea Romania dupa cum il taia capul, in aplauzele ,,elitei” intelectualitatii de atunci si de acum: Plesu, Patapievici, Cartarescu si alti lingai la fel ca ei.

  41. Ma bag si eu ca musca-n lapte dar de cand e Romania stat independent,chiar si de la 1848 elitele s-au orientat catre Vest(Germania,Franta,Italia), nu catre Est (Rusia,Turcia) in afara perioadei comuniste,cand toti prostii cu dosare beton studiau in URSS pana a venit nea Nicu si a oprit dezmatul
    Astazi studiem in SUA, suntem boieri Bibescu,dar doar ca sa ne ia aia pe cei mai buni,ca acolo e o intreprindere nu o tara ,nu exista popor american, doar un Turn Babel compozit
    Numai Turcan saraca s-a dus la Moscova sa studieze ,dar cred ca regreta…

  42. @Profesor de Bukale … „Ca unul care am studiat în Franța, SUA”

    ca unul care-ai fost dressat in SUA , Franta etc …poti gandi … ca Kant …zici !

    Vorba multa a cuiva trebuie sa te faca atent al buzunarelem proprii … s-ar putea daca-i gasesti mieroasele-i vorbe in ureche
    si manile in buzunarele tale ! Zic asa ca om cu destul experienta !

    BLA BLA BLA

    Elitele stau dosite …vorbesc despre elitele reale a romanilor nu prostii fudul-destui …stau pitite pentru ca n-au loc de teleghidati azi …cum n-aveau loc elitele tacute in vremea „experimentului Ploiesti si CANAL” …din cauza teleghidatilor moscowiti …

    De ce ?

    pentru ca o Romanie cu elite la vedre … n-ar mai fi capitalist optimizata ! ETC

    Mi-e o mila de prosti incat, desi am doar un liceu industrial facut la seral pe vrema lui Ceashka intr-un orasel de provincie multor romani absolut necunoscut

    conationalii mei dresati la alte centre de resare … cu ranking de varf … deageaba-s intelectual dresati daca … n-au inteligenta nativa … aia cu salt-genetic …etc.
    Nu zic ca noi romanii sunte geneti inferior altora sau ca culturab altora n-ar fi decat vorbe si noi
    in hulita noastra PROSTIE nu-i vom bate ca SUPRAVIETUITORI la toti indiciii
    ci zic
    unii dintre „ai nostri” … nue destul ca-s cum sunt 🙁 mai sunt si FUDULI !

    (da mai american-parizianule … inteligenta nativa oa sau n-o ai …restu-s barfe !)

    😀

  43. @SAFE suntem ca natie cumva genetic inferiori altora ?
    daca nu e doar o chestie de timp pana , la momentiul potrivit, ne ies niste varfuri din multime !

    la urma urmei e doar o chestie de statistica ELITA , daca e adevarat ca ca natie nu suntem iremediabil cazuti-in-cap-de-mici !

    Daca genele nu ne impiedica …europoizi ca restu’ fiind … si nu negroizi sau mongolo 😀
    doar EDUCATIA ne blocheaza de-a avea elitele pe care altii le deja au …
    N-asha … domnu’ MARGA ?

    🙁

  44. Booon!

    Hai să inițiem un mic joculeț
    Să presupunem că dumneavoastră, stimate cetitor / comentator, sunteți ceea ce se definește a fi „elita = grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate etc . (DEX09)”

    În fața dumneavoastră aveți un auditoriu alcătuit din 85-95% cetățeni, moștenitori sezinari ai fatidicelor cutume existențialiste:

    „Capul ce se pleacă sabia nu-l taie”

    „O mână spală pe alta și amândouă obrazul”

    și

    „Corb la corb nu-și scoate ochii”.

    Ei bine, pe lângă aceste postulate înrădăcinate definitiv în genom, sub forma nucleotidei iobăgiei, auditoriul din fața dvs. se mai ghidează în viață după un infailibil principiu:

    „Din viață rămâi doar cu ce ai băgat în gură și ai tras pe p**ă!”

    Cerință didactică:
    Precizați cam care ar fi metoda de comunicare eficientă prin care-i puteți convinge pe acești „ascultători” despre necesitatea imperativă a implicării civice?

  45. Mai aron Petric,tu nu știi ce înseamnă analfabet functional mai băiatule,mai.Daca citești ce înseamnă o vei face pe grozavul iarăși.

  46. Bine, bine, dar…. ce vor aceste „servicii secrete”? Explicatia incepe prin a sublinia ca toti sunt recrutati de CIA, BND etc. si continua prin a constata ca „serviciile” lucreaza exclusiv pentru a servi puterile occidentale mai precis multinationalele si bancile occidentale.Folosesc „argumentatia” ca astfel „servesc patria” adica acesta ar fi chipurile interesul Romaniei sa stea cu curul in sus si pantalonii jos in fata intereselor occidentale iar… servirea unui interes national ar fi contrar interesului national ! Ce PARADOX !Ce tampiti !

  47. Cine hotareste cine si ce este ELITA ? Imi aduc aminte de ilicifsn cind cuvinta prin 90 despre competenta , dar nu spunea CINE apreciaza competenta .

  48. Factorii politici interni, cu sprijinul forțelor militarizate, cât și interesele economice ale guvernelor din nucleul bogaților UE, au divizat și marginalizat elitele autentice. Cum just afirma intr- o relevanta carte pe acest subiect istoricul ieșean Mircea Platon:
    ” Potențialul României e ignorat și risipit din cauză că subansamblele socio- economice și culturale ale României sunt conectate anapoda de o pseudo-elită care nu înțelege să ajute la structurarea personalității naționale a românilor. Această structurare începe de la buna noastră așezare în raport cu potențialul identitar, cultural și modelator de acțiune pe care ni l-au lăsat strămoșii”…Cum ar trebui să se manifeste în realitate adevărată elită? Sa nu abandoneze poporul din rândul căruia s-a ridicat, sa pastreze unitatea de generații, caracterul națiunii; sa modeleze cadrul cultural-politic și economic pt ca națiunea să aibă unitate in prezent cât și de viitor.

  49. Elita intelectuala este in staff-ul lui marga si semneaza = Asistentul p….,sempronia,dorina,profesor de strassburg si dolhasca,inginer de cluj,de constanta,etc,etc,etc.
    Recomand ptr.staff ,Minima Moralia de A.Plesu.

  50. Elita intelectuala a disparut din România odata cu “academiile” de la Mizil ori Cucuieții din deal.Scoala bazata pe dosare, fără un minim examen in a accede la formă superioara de invațamînt a adus țara in situația actuală,adică fara elite.Să fi uitat dl Marga că e inițiatorul acestui tip de invațămant de non valori cît timp a fost ministrul invațămîntuli ? Să ai la testele Pisa peste 50% dintre elevi declarați analfabeți funcționali, e non sens a te intreba de elite,plus că,sunt atîția doctoranzi cîți au absolvit o formă de invatamînt zis și superior.Dl Marga să nu aibă cunoștința de asemenea aspecte din invățămint, m-aș mira. Iar intrebarea despre lipsa elitele intelectuale, ar trebui să și-o pună in primul rînd domniei sale !

  51. …ce putea face reala ELITA a NATIEI? -exact ce au făcut :Sadoveanu,Arghezi,Călinescu, Agârbiceanu ,Parhon,Labiș,Stancu… Să participe la reconstrucția țării-eliminarea-eradicarea -sifilisului,tuberculozei,analfabetismului,înapoierii industriale,lipsa rețelei de transport..etc!( Vă mai amintiți de Tămădău,de sabotaje,de murdărirea mediatică a orcărei realizare la E. Liberă!

  52. …Astăzi să explice cu cuvinte simple ce s-a petrecut în ultimii 30 de ani! !Capitalismul implementat în ROMÂNIA este un capitalism colonialist (de tip hitlerist -anii 1939-1944- adică nemții au plătit tot ce luau din România -cu bani tipăriți din hîrtia fabricată la PALAS CONSTANȚA din paiele sau stuful românesc de s-a ajuns ca în 1945-46 o basma să fie cumpărată cu un sac de bancnote –cinstiți nemții aceștia!)–TOTUL-comerț după 1990 s-a făcut pe bani-inflația?lipsa cinstitei parități,TOTUL la băncile din occident,marfă proastă pe materia primă excelentă calitativ! Și ce-i de făcut ?? DOAR ce face VICTOR ORBAN!!!

  53. D-le profesor Marga , sunteti un idealist ! Aceasta e TAGMAA JEFUITORILOR – politruci , servicii speciale , procurori- judecatori ( 90 % sunt fatuce tari in „gura ” ), sefi de pulitie ( repetentii clasei sau plutonieri in grad de general ) ,primari si doftori spagari , popi nesatui de pomeni…Un CANCER in metastaza nationala , imposibil de vindecat ! Aceste tagme ( in mintea lor bolnava , probabil isi spun ” elite ” ) controleaza toate sferele societatii !…Parca Napoleon a spus : – „Atunci cand nu mai este nici o solutie , razboiul e singura solutie ” !…Dar cu cine ???…Apropo , cand in 2012 CHIORUL a fost DEMIS de 7,4 MILIOANE de cetateni un alt chior ( numit tot de CHIORUL ) a elaborat o ” ERATA ” si au dat o alta LOVITURA DE STAT pi$h@ndu-se pe votul celor docili ! Atunci un popor adevarat declansa un razboi civil si ii executa ca pe muste , dar…aceasta este ” natiunea ” :- ” Conteaza ce bagi in gura si ce tragi pe p… ” ( vorba lui Edelweis). Amin !

  54. ”…de ce ajung pe aceste meleaguri la decizii asemenea inși? ”
    Pentru că așa cum e deajuns o linguriță de căkt ca să compromiți un cazan de ciorbă, tot așa prin instalarea unor nulități la vârf compromite tot sistemul pentru că fiecare , începând cu primul în stat ( vezi Iohanus în cazul nostru) își alege subordonați mai proști ca el : și să recunoaștem că ce a găsit sasul bate toate recordurile de imbecilitate și lichelism politic !
    Zi Câțu, Roman, , Barna, Cioloș, Ciolacu, Arahat, Orban, Ghinea, Bușoi, Bogdanii, Viclenii, Romanii, Clotildele și Chicărăiele, Fritzii și Nicușorii ( un caz mai aparte că știe matematică, dar atât !), Țurcanele, Gorgiele, Prunele și alți străini și Rafile cu Cercei și mai toți cei ajunși la butoane , în loc de la Pușcărie, sau la casa de nebuni, ca și pe vremea lui Eminescu și poți trage apa după ei.
    Niște rat(h)ați sadea care au nenorocit o Țară pe încă vreo trei generații !
    Pentru că au avut bani ( unii din furăciuni, altele prin fu tăciuni ) au reușit să pătrundă, ca hoții prin efracție, pe listele partidelor politice, singurul lor scop este de a-și recupera cât mai repede șpăgile date și a mai câștiga încă de vreo zece ori pe atât.
    Singura soluție este ca partidele să se lupte în programe detaliate pe perioade scurte și nu pe patru ani cât este mandatul și dacă după 3 sau 6 luni nu și-au îndeplinit programul următorul partid sau alianță vine automat la guvernare fără nici un fel de alegeri, revenindu-i obligația de a analiza și sancționa toate derapajele celor ce au condus anterior .

  55. Mai avem puțin și vorbim despre „elita intelectuală” ca despre o nouă ideologie, o nouă mișcare civică, un altfel de partid politic, etc. Elita intelectuală este sau nu este? Unii am vrea să spunem puțin este, puțin nu este sau mai știu eu ce alt gen de jumătăți de măsură ori aproximari ca să nu supărăm pe nimeni și să nu ne îndepărtăm prea mult nici de adevăr.
    D-l A. Marga spune că ar fi ceva-ceva dar trebuie „coagulat”. Poate se referă la un liant, poate se referă la un scop comun sau mai multe. Nu știm. Nu cred că vrea să spună că nu există deloc.
    Să purcedem așadar la identificarea unor scopuri și dacă le găsim, înseamnă că avem șanse să dăm și de elita pe care o căutăm. În definitiv, scopul nu este să găsim elita. Din contra scopurile acestea trebuiec identificate tot de niște oameni cu ceva minte în cap și care astfel să confirme că avem într-adevăr, elite. Per ansamblu, cam nu prea știm ce vrem și ce are fiecare în propriul titirez. Dacă am fi de față, am spune că dăm din gură sau că ciorovăim fără noimă în cadrul unei mulțimi pestrițe, amorfe, insipide și anode. Având avantajul că scriem, chiar ne-am putea și înțelege. Numai să încercăm dar mai ales, să vrem.
    Presupunând că vrem, haideți să încercăm, fără dări de seamă sau înscrieri la cuvânt. Poate reușim să inchegăm o discuție în mai multe runde și cine știe, poate iese ceva.

  56. Cât despre aderarea la NATO și aderarea la UE sunt sigur că am fi putut-o face cerând și nu cedând, că oricum ne-ar fi primit !
    A te lăuda cu ce ai făcut ca să pierzi aproape totul ca țară suverană și independentă aducându-ți Poporul în situația jalnică de acum mi se pare o neghiobie politică și o insultă la adresa înaintașilor noștri. De care probabil de asta vrem să ne lepădăm scoțându-i din manualele de Istorie, Literatură, dar mai ales din conștiința Neamului Românesc.
    Câte javre și charlatani politici și ideologici îți trebuie pentru a-i scoate pe Mihai Eminescu, Octavian Goga, V. Voiculescu, Nichifor Crainic, N. Paulescu, sau Radu Gyr din panoplia Neamului ca să pui în loc niște străini de neam și interese ale lui ?
    Cîtă impertinență și nesimțire îți trebuie pentru a considera perioada post ceaușistă, net inferioară celei care i-a urmat când au trebuit să moară mii de oameni ( vreo 1200 atunci și câteva zeci de mii acum) ca să plece, împușcați în Sfânta zi a Nașterii Domnului, ceaușești, nu și Securitatea lui și să vină la conducerea Țării niște neisprăviți ce s-au cuplat cu alogenii de care scăpase România prin politicile lui Ceaușescu, și care au reușit în doar 32 de ani să ne aducă la faliment total, ba chiar și foamea , frigul și frica de atunci !?

  57. …Ce-I de făcut? -repornirea termocentralelor,terminarea construirii termocentralei de la Luduș-Iernut și darea ei în funcție,terminarea și darea în funcție a hidrocentralelor de pe râurile interioare, refacerea industriei cel puțin la nivelul 1990,aricultură–agricultură -depozitare,prelucrare și valorificare,3 autostrăzi ce taie Carpații,aplicarea zicerii Domnului Hristos-CINE NU-I CU NOI E ÎMPOTRIVA NOASTRĂ!, REORIENTAREA SPRE CHINA,Încetarea ZĂDĂRIRII RUSIEI, Oprirea zborurilor militare în spațiul aerian românesc,îngrădirea ori chiar eliminarea activităților Bazelor militare americane-Deveselu,M.Kogălniceanu, Câmpia Turzii, Alocații doar pentru copii ce urmează o formă de ănvățământ,Ajutoare sociale doar pentru cei cu HANDICAP.

  58. „Să ai la testele Pisa peste 50% dintre elevi declarați analfabeți funcționali, e non sens”

    corect zis

    ar insemna ca statistic-genetic in Ro s-a pur si simplu rsturnat carul cu prosti-din-defecte-genetice
    sau ca Hitler avea dreptate ca exista rase inferioare !

    Nu CRED ca noi romanii NE NASTEM mai putin capabil de-a invata sau inova decat alti …aceeasi specie , aceeasi rasa cu ai# de ne „masoara”, hulesc si dispretuiesc!
    Cred ca ne tin prin diferite „colateralitati” EDUCATIONAL majoritar in umbra pentru capitalisz sigur n-au nevoie de concurenta ci de „mana-de-lucru …de SPARANGHELISTI

    TOTUSI … daca e ne vor prosti si prin cozi-de-topor reusesc asta …de mama-massi mai si rad de noi …PISA pishat !?
    mda … sa nu li se-ntoarca … 🙂

    😀

    cred ca intre un negru (de ala tuciuriu nu cafeniu ) si un suedez ar putea … ATENTIE: AR PUTEA
    exista difenete de memorie si inteligenta …exact cum intre rasele aceeasi specii CANIS CANIS eista diferente de caracter si inteligenta innascute …stie orice detinator de caine !

    Dar noi sunte caucazieni exact ca ei … amalgamati in milenii cu ei …de facto genetic ei !

    Atunci de ce ?

    Oare nu pentru ca asa ne vor ? … intreb pentru ca stiu ca scoala nu costa mult daca nu se vrea cu tot dinadinsul PROFIT din ea ?

    😀

  59. D-le profesor Marga , sunteti un idealist ! Aceasta e TAGMAA JEFUITORILOR – politruci ( ministri cu bac’ la 28 ani, cu liceul la seral ) , servicii speciale ( cu PENSII si mai speciale ), procurori- judecatori ( 90 % sunt fatuce tari in „gura ” ), sefi de pulitie ( repetentii clasei sau plutonieri in grad de general ) ,primari si doftori spagari , popi nesatui de pomeni, etc…Un CANCER in metastaza nationala , imposibil de vindecat ! Aceste tagme ( in mintea lor bolnava , probabil , isi spun ” elite ” ) controleaza toate sferele societatii !…Parca Napoleon a spus : – „Atunci cand nu mai este nici o solutie , razboiul e singura solutie ” !…Dar cu cine ???…Apropo , cand in 2012 CHIORUL a fost DEMIS de 7,4 MILIOANE de cetateni un alt chior ( numit tot de CHIORUL ) a elaborat o ” ERATA ” si ” elita ” a dat o alta LOVITURA DE STAT pi$h@ndu-se ( il citez pe Patapievici ) pe votul celor docili ! Atunci un popor adevarat declansa o razmerita si ii executa ca pe muste , dar…aceasta este ” na(r)atiunea ” :- ” Conteaza ce bagi in gura si ce tragi pe p… ” , ” Sa moara si capra vecinului ” ( vorba lui Edelweiss). ” Desteapta-te romane … ” este un cinism national !…Acolo unde nu este lege ( aplicata ) NU ESTE CIVILIZATIE !…Amin !

  60. Unul – dezinformarea voită nu este onorabilă. Ar fi bine să citești istoria învățămânului din România. Am fost director în Ministerul Educației Naționale sub domnul Marga și cunosc lucrurile exact. Dacă te referi la admiterea la facultate pe baza bacalaureatuului, ea a fost în România de la Spiru Haret încoace. Ggermania, Franța, Ausia, Ungaria etc. o practică dintotdeauna. Ministrul Marga a restabilit-o la noi în 1997. Nu admiterea în facultăți este problema, ci ceea ce se studiază și cum în facultăți. Exameneul de admiere în facultăți nu a dus la nimic – doa la industria meditațiilor, din care probabil că și Unu a avut ceva. Chestiunea cu academiile din Mizil, Cucuieții etc.te privește. Pot spune că sub ministeriatul Marga nu s-a creat așa ceva – singura universitate nou apărută a fost UMF Craiova, prin desprinderea de universitatea orașului. Așa că, draghe Unu, informează-te, spre a nu vîntura falsuri. Mai ales că nu e legătură cu tema elitei actuale.

  61. Frumos scris, dar fără constatarea că elitele intelectuale s-au format în perioade semi dictatoriale când economia României a fost pe avânt, respectiv interbelic, sau 1964 eliberarea deținuților politici până prin1980. Și mai este ceva. În perioada amintită din democrația populară a anilor 50, 60, 70 elita intelecuală era formată majoritar din oameni cu studii în străinătate, doctorate în străinătate care au revenit în țară și au produs pentru România. D.D Roșca, Tudor Vianu, Mihai Ralea, D.I. Suchianu, George Călinescu, Harry Brauner, George Oprescu Alexandru Graur sunt doar câțiva care scriau în revista Contemporanul în anii 60 și cu scrierile și luările lor de poziție ale lor am crescut. Putem să-l adăugăm aici și pe dr. Petru Groza. Student în anii 60 la la Politehica Timișoara, facultate foarte serioasă și preocupată să canalizeze pe studenții studiului, profesorul de Matematici Speciale Boleslav Cârstici ne spunea că el student fiind la Matematică la Cluj nu a avut nici un profesor care nu terminase în Franța sau Germania. Unde să se formeze elitele? Care sunt revistele de specialitate pe domenii de activitate? Am copilărit cu tata: Justiția nouă și Legalitatea Populară lunare firmat mare și de spre 1cm grosime, și mama: Gazeta învățământului și Revista pedagogică. Ca inginer electric nu avut la ce să mă abonez. În anii 80 se ajunsese la situația penibilă ca un institut de cercetari sau intreprindere să scrie și să finanțeze apariția prin rotație a revistei de specialitate pe ramură. Dacă nu ați scrie domnule profesor Marga la Cotidianul și alții vreo doi ca dumneavoastră de unde să știi ce se mai întâmplă prin lume?

  62. Mda, dom’ profesor se consideră o elită intelectuală, bineînțeles : e profesor, doctor, a scris sute de articole la ziar și culmea ironiei ..a fost chiar ministrul educației !
    Dom’ ministru are cel puțin o realizare măreață la activ : „unitățile școlare reprezentative” (ale prostiei elitiste) unde examenele pentru profesori le organiza fiecare director după bunul lui plac; s-au umplut școlile cu rude și parașute . A venit apoi altă intelectuală de elită care dădea banii profesorilor mai întâi către primari, care la rândul lor îi plăteau pe profesori !
    Nenea elitistul ne tot împroașcă cu secrețiile lui „intelectuale” ; poate ne explică vreodată cum de a luat asemenea măsuri idioate? Acum nu mai propune nimic, se ocupă numai de constatări de elitist ; normal, e cel mai îndreptățit să o facă !

  63. Doamne am de citit. Unde e sistemul imun al natiei? Cind ne taie copacii ei taie si spinzura ceea ce e maret in Romania.

  64. Păi asta ați vrut să produceți prin „marea reforma” a dumneavoastra: biotera, esclepios sau de cum v-a mai venit în vise să le numiți!
    A, se întâmplă că nu toți au urmat facultățile „elitelor voastre”. Ghinion.
    Continuați…

  65. Ion:
    -Mă Loți, auzi ce zîce Merele Urs al tău, de-i cânți tu și el joacă de ne râdem noi. Că ca să fi elită trăbă să fi nobil. O fi și ăsta vr’un nobil d’al vostru, mă?
    Loți:
    -Nu mei Iòne. Eu mai citit așa, din când în cândul, la animal Mare Urs, un poveste maghiar de la noi. De atunci apucat la el idee să nobelească de câte ori ocazie la el este.

  66. intelect, identitate, memorie, inteligenta…

    Ce legatura exista intre toate acestea? Ruga la elita intelectuala este suficienta? Exista mai multi intelepti neintelectuali decit intelepti intelectuali? Vad ca in continuare vechile doctrine, cutume, concepte, rasucite si rastalmacite de intelect sint asteptate sa produca rezultate diferite. Amuzante asteptari pentru ca nu se vor implini niciodata. Ce-i de facut? Simplu,cu intelepciune si inteligenta, un nou drum! Ceea ce s-a creat pina acum se numeste esec! Vreti sa consolidam esecul, mergem mai departe pe aceleasi idei. Vreti sa progresam? E vremea noului, si a schimbarilor. Viata nu poate fi strinsa si restrinsa intr-un cuprins, intr-o dogma. La fel si iubirea. Unde ne sint inteleptii? Intelectualii produc bombe, vaxinuri, etc. Inteleptii merg cu viata.

  67. Lumea este in evolutie si evolutia se accelereaza. Romania este evident ca nu mai face fata vitezei de schimbare. Nici un fel de elita nu se poate forma in aceste conditii iar idea ca de vina sint conducatorii este total lipsita de sens. Ceea ce se intimpla este ca o minoritate de romani fac fata cu succes acestui proces evolutiv si ei mentin tara in stare de functionare, inclusiv prin integrarea cu facilitatile oferite de apartenenta la UE.

  68. @ Profesor de Bucuresti -Elita intelectuala a Romaniei postdecembriste o gasiti la FABRICILE DE DIPLOME si IFR …Au dat denumiri spectaculoase : Dimitrie Cantemir , Spiru Haret , Lucian Balga , Ovidiu ,etc si ce fac acolo onor domnii coledzi a lu’matale domn’profesor ? Pai normal ca cei ce invata pe la „stat „si mai buchisesc ceva iau calea bajeniei , a strainatatii , asa cum bine afirma Fekete Tulipan. Si stie Fekete ce spune . Ia uitati-va la cei ce au urmat cursurile acestor „fabuloase si glorioase „universitati si sunt prin functii publice ,sau medici ,profesori ( aici in tara ca afara nu le sunt recunoscute diplomele si studiile ) si veti vedea numai nist „telectuali arivisti agramati si pusi pe pricopseala . A si inca ceva domn’profesor : oare ce ar spune SPIRU HARET – cel ce a modernizat invatamintul in Romania , daca ar sti ca numele sau a ajuns la asa ocara ?

  69. @ Profesor de Bucuresti -Elita intelectuala a Romaniei postdecembriste o gasiti la FABRICILE DE DIPLOME si IFR …Au dat denumiri spectaculoase : Dimitrie Cantemir , Spiru Haret , Lucian Balga , Ovidiu ,etc si ce fac acolo onor domnii coledzi a lu’matale domn’profesor ? Pai normal ca cei ce invata pe la „stat „si mai buchisesc ceva iau calea bajeniei , a strainatatii , asa cum bine afirma Fekete Tulipan. Si stie Fekete ce spune . Ia uitati-va la cei ce au urmat cursurile acestor „fabuloase si glorioase „universitati si sunt prin functii publice ,sau medici ,profesori ( aici in tara ca afara nu le sunt recunoscute diplomele si studiile ) si veti vedea numai niste „telectuali arivisti agramati si pusi pe pricopseala . A si inca ceva domn’profesor : oare ce ar spune SPIRU HARET – cel ce a modernizat invatamintul in Romania , daca ar sti ca numele sau a ajuns la asa ocara ?

  70. Este bine și de salutat să ai altă părere. Dar când altă părere este falsă, fiind și neinformată și de rea credință, este altceva. O părere ce nu merită! Le mai răspund cunoscînd exact lucrurile pe latura istorică. Nae vorbește de măsuri de asanare. Poți lua pe lume asemenea măsuri, dar dacă apar inși ca Nae, care măsluiesc orice, tot în impas se ajunge. 85G nu știe că nici o universitate gen Bioterra, Aesclepios etc. nu s-a creat în ministeriatul domnului Marga. Nici una! Ce spun Eba fata lui petrov sau Feketan Tulipan este complet fals. Johannis. L.Orban, Barna, Kelemen, Năsui, Cioloș au făcut studii la stat, nu la improvizații private. Din străinătate (chiar de la Harvard) au venit Burduja, Petreasca etc.și alți fii și fiice, dar nici unul nu a sărit din pahar. Chestiunea elitei nu trebuie redusă la locul absolvirii. Citiți articolul și vă lămuriți ce înseamnă elita intelectuală.

  71. @Cata Corect. Elita „intelectuala”…termen ce tradeaza o fragmentare la nivelul sinelui, si ii ascunde mizeria. Elita sunt cei ce AU ALES sa traiasca intregul stiintei si al constiintei. Nu zicea geniul Blaise Pascal ca „Stiinta fara constiinta este ruina sufletului”? Elita , coloana vertebrala a natiunii, a fost distrusa premeditat si ordonat, inainte de 1989. Regimul comunist a format doar profesionisti, printre care si autorul articolului. Dupa anul 1989, a continuat desavarsirea acestui proces. Regimul comunist instalat prin sange putea fi lustrat doar prin sange pentru a pune bazele unei democratii veritabile. Este adevarat ca doar samuraii isi spalau onoarea in sange…

  72. @ „just”, 20 noiembrie 2021 la 19:05
    Băi bre, șuolduovianu’ Sadoveanu a’ tău a fost în elită doar la trădarea de țară și la vînătoarea de urși în Ardeal, iar Zahariya Stanku la minciuni propagandistice!

  73. De ce n-a cazut universutatea spiru harete unde se vind diplome? Pentru ca pe acolo au trecut tot parlamentul,guvernul si secoritatea sereista,elita intelectuala a Romaniei,adica.

  74. Intelectual roman = universitatea spiru haret + 3 luni in padurea Baneasa + permis de port-arma.

  75. Prea multe confuzii, domnilor!
    Să nu confundăm elita intelectuală cu absolvenții de studii superioare. Articolul Unde-i elita intelectuală o spune pe șleau. Elita intelectuală presupune pregătire competititivă, viziune și capacitate de a asuma probleme de interes public, exprimare competentă în aceste probleme.
    Să nu confundăm universități improvizate, care dau diplome, cu universități propriu-zise. Acum vin la ministere Gorghiu, Bode, Turcanu, au fost Ghinea și alții, cu studii de fapt improvizate.
    Să nu confundăm studii în străinătate cu studii serioase. Un ele sunt foarte serioase, dar altele nu. Cițu a mers la colegiu în SUA, fiindcă în România nu a trecut examen la liceu și admitere.
    Să nu confundăm pe cei în funcții cu elita. Cei acum în funcții erau cel mult de mijloc în promoțiile lor – cu johannis în frunte. Ridicarea lor a avut suport nu valoarea pregătirii, ci cu totul altceva. În general, nu învățământul este de vină pentru selecția proastă, de care cetățenii sunt nemulțumiți. Selecția o fac alte instituții. Din păcate nu valoarea.
    Acolo unde a fost valoare s-a văzut, totuși. Năstase, Severin, Marga, Weber, Florin Georgescu, Sergiu Iliescu și alții au venit dintre șefii de promoții. Acum sunt johannis, Turcanu, Dâncu, Rareș Bogdan, Bușoi, Sighiartău și alții, care nu au nivel. Au altceva, probabil.

  76. Păi atunci ai măcar bunul simț de a nu mai pune întrebări retorice ca cele din titlu când tu ai fost în miezul problemei!
    Sau, hai că mă plictisesc la pensia specială și trebuie să-mi ocup timpul scriind nimic, nefăcând nimic, exact ca toată viața mea roz.
    Acolo este elita voastră așa cum o definiți voi, alții au altă definiție.

  77. O fi si multa confuzie , Nastratine . Dar totusi , sa dai exemplu de valoare si integritate tinerelor generatii politicieni ca Nastase si Severin , nu pare prea inspirat . Pt. motivele cunoascute de toata lumea . Mai cauta !

  78. Citește ce am scris, @nastratine. Nu am folosit cele două cuvinte ale tale exmplu de …. Sunt în mintea ta – nu e treaba mea. Am spus doar adevărul – că au fost șefi de promoții. dacă tot deschizi discuția, cred că mai bine cu un șef de promoție decât cu dulapul de sibiu sau sau subinginerii orban și bode sau cu ciolos sau barna sau cu cițu sau rareș bogdan. Sper că ești de acord că și valoarea individuală a individului, nu cea confecționată dincolo de valoarea individuală, este cheia. Elită nu poate fi fără valoare individuală. La care se adaugă multe.

  79. Apartenenta la elita trebuie legata de demnitate si onoare. Cu catusele cu care s-a legat dl Liiceanu de placutza suedeza!

  80. Cei mai onorabil si demn …sa-ti calci cuvantul si onoarea renuntand la a devenii un din-motive-ulterior-costat-ca-gresite
    CRIMINAL-IN-MASSA

    sau un farseor si-un mincinos ne-ornorabil si ne-demn care-si calca onoarea renuntand la ceva ce-DOAR-ULTERIOR-se-va-dovedi-ca-GRESTI…sunand foarte fain si nationalist la inceputuri …

    ???

  81. Elita INTELECTUALA din ROMANIA … A FOST, ESTE si VA FI, doar ELITA de NATIONALITATE ROMANEASCA (STRAVECHE si MAJORITARA de vreo 10.000 de ani) !!! ELITA … MAJORITATII POPULATIEI de pe acest TARAM !!!

    Restul … ca MINORITATI … CONTEAZA mai PUTIN !!! Mai PUTIN, si DOAR, in LIMITELE spiritualitatii ROMANESTI !!!

    Care populatie NU doreste ASTA … USA tarii (FRONTIERELE tarii noastre – ROMANIA) sunt DESCHISE … EXISTAND (dupa ’89) si LIBERA CIRCULATIE … in lume !!!

  82. „O „elită intelectuală” este legată de valori civice și morale.””dacă „elita intelectuală” există într-o țară, dar acea țară este adusă la declin, atunci acea elită sau nu se pricepe, sau nu se angajează,…o asemenea elită se demite singură.Desi in spatiul public,inclusiv in cel romanesc s-au facut nenumarate dezvaluiri despre-razboaiele mentinute continuu,inclusiv din Afganistan,inscenarea terorismului international-inscenare ce a permis „predarea”tarii fedels catre nato,chemtrails,codex alimentarius „De la 31 decembrie 2009, Guvernul Romaniei a inceput, alaturi de alte 165 de state semnatare (reprezentand aproape 85 % din populatia planetei), implementarea temutului Codex Alimentarius”un compendiu de legi alimentare, de factura nazista, introdus de AG Farben si care va stabili regulile de alimentatie ale natiunilor. Implementarea, prevazuta pe mai multe etape, porneste de la faptul ca populatia globului este mult prea numeroasa ca Terra sa poata sustine o alimentatie naturala. Astfel, produsele trebuie modificate genetic, construite in laborator, aditivate si iradiate”;cimpuri electrognetice distructive,suprmarea tratamentelor naturiste,distrgerea notiunii traditionale de familie,retelele de pedofilie,-NICI URMA de IMPLICARE A ELITEI INTELECTUALE ,NICI URMA DE REACTIE,DE ACTIE NICI ATIT!Ea nu este civica si morala!RECENT, Arhiepiscopul Viganò A chemat la o Alianță mondiala creștină împotriva Marii Resetări: „Trebuie organizate mișcări de rezistență populară și comitete de eliberare națională”.TACERE DEPLINA,inclsuiv din partea prelatilor!Pe scurt,suntem inghititi de Inelele Sarpelui Oroborus, azvirliti in Neant.Nu putem sa depasim instinctul de conservare,NU Putem,-Hegel- sa devenim din Sclavi , Stapini adica Liberi,nu putem sa facem sacrificiul suprem, pentru a ajunge in Eternitate !

  83. Un autoturism cu numere străine oprește în dreptul unei patrule de poliție și întreabă în franceză cum poate ajunge la …..?
    Văzând că nu știe franceză, încearcă să întrebe, cu același „rezultat”, în engleză, apoi în germană, rusă, maghiară și văzând că nu se poate face înțeles, pleacă mai departe.
    Celălalt polițist, impresionat de cele auzite îi spune colegului :
    – Ai văzut mă câte limbi știa ăla ?
    – Și până la urmă, la ce i-a folosit ?!

    „ Noi oamenii suntem stăpânii de drept atât ai Congresului, cît și a tuturor instanțelor, nu pentru a răsturna Constituția, ci pentru a răsturna oamenii care perversează Constituția ! ”
    spunea Abraham Lincoln, o indiscutabilă elită a vremurilor de atunci !
    Și la ce le-a folosit americanilor, dacă se află acum în această situația catastrofală pe care e drept că o exportă parșiv peste tot în Lume !
    Și care a făcut celebră o caricatură cu un elefant, tras de/pe sfoară de un șoricel ( Israel) până pe marginea prăpastiei …..

  84. @ Radu Humor
    mi-am pierdut cei mai frumosi ani ai tineretii ca sa invat 4 limbi straine si m-am casatorit cu o femeie care nu ma lasa sa scot nici un cuvant !
    la ce mi-a folosit?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.