Unde sunt cele mai mari salarii. Topul județelor!

O analiză realizată de o platformă de recrutare din România arată că ritmul majorărilor salariale de anul trecut, de 10-15% în aproape toate domeniile de activitate, nu a mai fost replicat anul acesta, dar și în 2023 companiile au continuat să îşi extindă echipele.

Cele mai mari salarii au fost înregistrate anul acesta în Bucureşti şi în judeţele Timiş şi Cluj, iar cele mai mici în Vâlcea, Ialomiţa şi Gorj, în timp ce sectorul IT rămâne domeniul care oferă cele mai mari salarii.

„Peste 300.000 de joburi noi, postate într-un an care nu a fost tocmai cel mai liniştit din punct de vedere economic, nu înseamnă puţin, chiar dacă, în comparaţie cu anul trecut, se observă o uşoară scădere. Numărul de aplicări, în schimb, a crescut cu 10%, ajungând până la aproape 9 milioane din ianuarie şi până acum. Pe un fond atât de dinamic, angajatorii nu s-au mai văzut nevoiţi să crească salariile la nivel general”, a transmis Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, judeţele cu cele mai mari salarii anul acesta au fost Bucureşti, cu o medie salarială netă de 5.000 de lei; Timiş, cu 4.700 de lei; Cluj, cu 4.500 de lei; Ilfov, Iaşi, Braşov şi Sibiu cu 4.000 de lei.

Alte judeţe în care salariul mediu net depăşeşte pragul de 3.500 de lei net sunt Bihor (3.950 de lei), Prahova (3.800 de lei), Argeş (3.800 de lei) ori Alba (3.800 de lei).

De cealaltă parte a clasamentului se află judeţe precum Vâlcea, Ialomiţa şi Gorj, unde media salarială netă este de 3.200 de lei pe lună sau Caraş – Severin şi Vaslui (3.100 de lei).

„Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu mai vedem niciun judeţ cu o medie salarială mai mică de 3.000 de lei pe lună, chiar dacă sunt şi zone în care majoritatea candidaţilor se califică pentru joburi entry level, care au, implicit, şi salarii mai mici”, a explicat Drăghici.

Domeniile cu cele mai multe poziţii deschise în aceste judeţe sunt retailul, serviciile, turismul sau industria alimentară.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere al domeniilor care oferă cele mai mari salarii, pe primul loc continuă să se afle IT-ul, cu o medie salarială netă de 6.500 de lei pe lună.

Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziţie, cu o medie salarială de 6.000 de lei. Angajaţii din construcţii şi instalaţii câştigă, în medie, 5.000 de lei pe lună. Tot aceeaşi este media şi pentru cei din audit/consultaţă şi petrol/gaze. În inginerie media este 4.800 de lei, net, în telecom 4.400, iar în banking 4.000 de lei.

„În toate domeniile de activitate aşteptările salariale ale angajaţilor depăşesc salariile încasate în realitate cu aproximativ 25% – 30%. Cea mai mare discrepanţă însă o vedem în industria naval/aeronautică – 4.500 de lei, media reală vs. 6.500 de lei, aşteptările candidaţilor, respectiv o diferenţă de 44%; agricultură (43%), unde salariul mediu net este de 4.200 de lei, dar aşteptările candidaţilor urcă la 6.000 şi pentru funcţiile publice (43%): 4.200 de lei vs. 6.000”, exemplifică Roxana Drăghici.

Cele mai mici diferenţe apar, în schimb, în sectoare precum audit/consultanţă, unde candidaţii au aşteptări cu 20% mai mari decât ce oferă angajatorii (5.000 de lei vs. 6.000 de lei); medicină veterinară (22%, de la 3.700 la 4.500 de lei); financiar/contabilitate şi producţie, ambele cu aceiaşi indicatori pe cifre (25% – respectiv 4.000 de lei vs. 5.000 de lei) şi alimentaţie/HoReCa (29% – respectiv 3.500 de lei vs 4.500 de lei) .

În ceea ce priveşte domeniile care scot, anual, cel mai mare număr de joburi în piaţă şi care recrutează masiv în aproape toate judeţele ţării, salariile arată astfel: pentru retail, media salarială netă este de 3.600 de lei, pentru industria alimentară 3.500 de lei, pentru industria de servicii de call center/BPO 3.500 de lei, iar pentru transport/distribuţie 4.000 de lei.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 27.000 de locuri de muncă. Peste 600.000 de specialişti şi-au introdus veniturile până în prezent în Salario comparatorul de salarii marca eJobs.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. 3.100 lei pe hârtie dar în mână ai tot sărăcie, politicienii promit ochiul boului și cetățenilor le rămâne sula calului. Pofta buna politicienilor, s’aveti poftă , cetățenii refuza meniul.

  2. Pentru mine este important cat e salariul minim pentru un postac mediocru prorus.Cei excepționali nu mă interesează,aceia precis iau lefuri babane.La Cotidianul postacii sunt mediocri.Cat da Putin,cel cu mandat de arestare,pentru o postare care lauda Rusia?Mă gândesc că postacii nu o duc prea bine având în vedere căderea rublei și de aceea mai bine ar fi să fie plătiți în natură (jumări de exemplu).Întocmai ca aurul, jumările nu aduc inflație.(1kg=45 lei la un supermarket).Eu m-aș bucura ca postacii sa fie sărăntoci având in vedere ideile extremiste clamate zilnic.

  3. in viata mea n-am intalnit indivizi mai dezgustatori decat loserii platiti de sri-aripa cia ca postaci! atat de lipsiti de logica si de iritanti sunt ca produc reactii antiamericane si antiliberale instantaneu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.