Ungaria impune noi plafonări de prețuri la alimente

Guvernul ungar a decis să introducă un plafon de preţ la ouă şi cartofi, a anunţat miercuri Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, după ce datele oficiale privind inflaţia arată că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie, transmite Reuters.

În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.

Miercuri, Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ, a adăugat Gulyas.

Anunţul Executivului de la Budapesta vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%. Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la creşterea preţurilor în UE.

Inflaţia este „cea mai mare problemă” în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul şedinţei de Guvern.

Explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi stau la baza inflaţiei accelerate din Ungaria. Preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE. Preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Mda. Demonstrează lumii de cum trebuie procedat,..mai ales celora care pas cu pas te bagă-n faliment..statal, personal, bancar și de care vrei…

  2. Pt sărăcirea maghiarilor prin scumpirea vieții se va da vina pe politica independentă a regimului Orban. Desigur Orban, ca orice actor politic, este parte a planului.
    PS Orban, după unele ziare maghiare, este mai popular în România decît în Ungaria. Trăiască serviciile de la noi!

  3. @ Calin Ceea ce nu știi. Maghiarul are loc de muncă unde produce plusvaloare reală. Maghiarul are salar cu care nu intră in sărăcie. Pensionarul primește a 13 lea pensie, plus un premium. Deci realizezi diferența ??

  4. Orban este rele si prost ..! Ciuca este bune si inteligent ..!Orban nu este doctor. Ciuca este …

  5. La noi conform programului de sărăcire în masă a populației,doctorii și generalii ne promit marea cu sarea si piperul!…

  6. Ungurii sunt buni de condamnat. Incearca sa tempereze specula capitalista.
    Capitalismul-Epoca de Aur a hotilor si speculei la liber, ptr jecmanirea cetateanului cu legea in mana……[Rumburak]

  7. „Potrivit declarației companiei de transport din Debrecen, prețurile la combustibili au crescut cu 86% în 2021. Între timp, electricitatea va costa de 2,5 ori mai mult în 2023 decât în 2022.
    …De la 1 ianuarie 2023, toate cărucioarele din Debrețin vor fi închise pentru a economisi energie și electricitate. Aceasta înseamnă că o rețea care funcționează timp de 37,5 ani își va opri funcționarea anul viitor. În weekend, autobuzele vor înlocui ambele tramvaie… Iho.hu scrie că rețeaua de troleibuze din Debrețin își poate înceta definitiv funcționarea pe 31 decembrie.”

  8. Traducerea online bat-o vina.
    În loc de „toate cărucioarele din Debrețin” se va citi „toate troleibuzele din Debrețin”

  9. La tareviciul Orban sa explodeze preturile?Oy,oy Ilona neni, ce ferocitate capitalista in tara putinismului cu fata umana Orban-baci, la inflatie nu merg vaccinurile anti-Covid si nici gazul ‘made in Putin’

  10. Ianuarie 2021, benzina 4,21 lei. Astazi 7,17 lei + 50 bani. Faina Baneasa in februarie 2,20 lei/kg, astazi 6 lei. Hartia igienica la Lidl in primavara 1,75 lei/rola, astazi 4,75 lei. Doar va intreb, aveti idee cat cheltuie statul ungar pentru a diminua efectul cresterii preturilor asupra populatiei? Dar la noi? Stiti ca in octombrie nu a existat deficit de cont curent in bugetul Ungariei? Da, e inflatie mare datorita idiotilor din Bruxelles. Si nu numai in Ungaria, nu? Chiar credeti ca o duceti mai bini ca vecinii? ?

  11. E bine sa-si procure fiecare adeverinta de venituri si de avere.Achizitia de alimente,medicamente precum si plata serviciilor sa depinda de cifrele din aceste adeverinte.Pana la 1000 lei se plateste 1 leu pt.orice serviciu sau achizitie.

  12. Rabindon, hartie igienică L!dl 1,25 rola cu 3 straturi.De 3 zile,azi inclusiv. Reclame la TV..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.