Uniunea Europeană aprobă PESCO, planul de intensificare a cooperării în domeniul apărării 

Liderii ţărilor Uniunii Europene au aprobat joi seară, în cursul summitului de la Bruxelles, planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

Planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO) are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene.

În cadrul PESCO vor fi implementate 17 proiecte de cooperare militară, printr-o finanţare iniţială de cinci miliarde de euro, relatează publicaţia EUObserver.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat efortul ţărilor europene, evidenţiind necesitatea complementarităţii între Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a catalogat aprobarea planului drept „o veste proastă pentru inamicii” Uniunii Europene.

La proiectul PESCO vor participa toate statele UE, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii.

„În urmă cu peste jumătate de secol, a fost creată o viziune ambiţioasă a Comunităţii Europene pentru Apărare, dar lipseau unitatea şi curajul materiliazării acţiunilor. Visul era în disonanţă cu realitatea. Astăzi, acest vis devine realitate”, a declarat Donald Tusk, potrivit agenţiei Reuters, la reuniunea Consiliului European, aflată în curs la Bruxelles.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a catalogat decizia drept „un progres concret”, în timp ce premierul Olandei, Mark Rutte, a observat că proiectul PESCO va face Uniunea Europeană mai activă pe plan internaţional şi va contribui la susţinerea oferită Alianţei Nord-Atlantice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.