Universitatea Politehnică Bucureşti se află în Top 500 internaţional

România a fost trecută pe harta celor 500 de instituţii de învăţământ de prestigiu din lume. Lucrările de ştiinţă publicate de Universitatea Politehnică din Bucureşti au fost evaluate pozitiv de americanii care deţin baza de date ISI Thomson, singura din lume care adună lucrările publicate de universităţi. În top şi-a câştigat un loc şi Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

În topul întocmit de americani, Universitatea Politehnică ocupă de anul acesta locul 472. Deşi ne aflăm la coada clasamentului, pasul este unul extrem de important pentru învăţământul românesc.

Criteriile de selecţie ţin cont de numărul de lucrări publicate de profesorii instituţiei, valoarea acestora, dar şi de câte ori pasaje din aceste documente au fost citate în alte lucrări.

„Am stat cel mai bine la numărul de lucrări. Suntem oarecum cu semnul Atenţie! în ceea ce priveşte ponderea lucrărilor citate. Există şi o explicaţie. În zona noastră sunt multe reviste ISI care nu au suficientă răspândire internaţională să poată fi citate şi de alţi autori”, a declarat Ecaterina Adronescu, rector Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Pe primele locuri în Topul Internaţional se află Academia de Ştiinţe din China, Autoritatea pentru Cercetare Ştiinţifică din Franţa, Academia de Ştiinţe din Rusia şi pe locul 4 Universitatea Harvard.

Recunoaşterea la nivel mondial a unei şcoli româneşti este un pas extrem de important. Şi îl poate mulţumi chiar şi pe şeful statului care îşi exprima dezamăgirea la începutul anului cu privire la necompetitivitatea sistemului de învăţământul românesc.

„Cred că trebuie să plecăm de la realitate. Iar realitatea este că sistemul de educaţie din România este unul din cele mai slabe din Europa. Nu avem nici o universitate în primele 500 din lume”, declara Traian Băsescu în luna martie.

„Preşedintele are consilieri şi eu cred că preşedintelui trebuie să i se spună realitatea aşa cum este. Nu cred că trebuie să punem pe toţi în aceeaşi grămadă”, a declarat Ecaterina Andronescu.

O altă instituţie de învăţământ din România, Universitatea din Bucureşti, se află într-un alt top 500 al şcolilor din lume şi tot la coadă. Clasamentul nu este însă cel oficial şi a fost realizat de o companie privată pentru The Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.