Urmărirea penală privind votul din diaspora se impunea

Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat la RFI că autorităţile române „aveau obligaţia” să înfiinţeze „secţii de votare pentru toţi cetăţenii”. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a anunţat joi că după primul tur al alegerilor prezidenţiale a început urmărirea penală in rem, privind încălcarea dreptului la vot în diaspora.

Întrebat dacă se impunea începerea urmăririi penale privind votul din străinătate, Gyorgy Frunda a răspuns: „Da, cred că da. Există o emotivitate deosebită din partea societăţii româneşti privind cetăţenii români care nu au putut vota în străinătate. Autorităţile româneşti, persoanele care conduc aceste autorităţi aveau obligaţia legală de a asigura condiţii de vot, teoretic, pentru toţi cei care se puteau prezenta la vot. Adevărul e că din cei peste trei milioane de cetăţeni români, care-şi au domiciliul în străinătate, până anul acesta niciodată nu s-au prezentat la urne mai mult de 150 de mii. Cu toate acestea, autorităţile române aveau obligaţia să ia măsuri ca să fie secţii de votare şi posibilităţi de votare pentru toţi cetăţenii, chiar dacă rămâneau secţii goale, chiar dacă se prezentau foarte puţini. Or dacă se făcea acest lucru şi condiţiile erau asigurate, vă dau în scris că oamenii nu mai ieşeau în stradă, nu mai era acea emulaţie împotriva Guvernului”.

Întrebat cine ar trebui să plătească penal pentru organizarea defectuoasă a votului în diaspora, acesta a apreciat: „Asta este treaba justiţiei să spună. Eu vă pot spune politic cine are responsabilitate sau nu, dar urmărirea in rem are ca finalitate descoperirea persoanelor care sunt responsabile pentru o eventuală faptă penală comisă”.

Chestionat cine are responsabilitatea politică, Frunda a afirmat: „Cei care organizează alegerile, Biroul Electoral Central, Biroul Electoral pentru Străinătate, Ministerul de Externe. Dar vedeţi, aici sunt ştiri contradictorii. Chiar preşedintele republicii spune că există adrese ale diferiţilor ambasadori care cereau mai multe secţii de votare. Unde au mers aceste cereri şi cine a spus că nu-i nevoie de mai multe secţii urmează să se afle în viitor”.

Întrebat dacă s-ar impune demisia premierului, Gyorgy Frunda a răspuns: „Nu. Premierul doar atunci ar trebui să-şi prezinte demisia dacă ar exista dovadă sau dânsul ar şti că a dat dispoziţii oficiale sau nu, formale sau informale, să nu se deschidă mai multe secţii de votare. Atunci are o responsabilitate. Dacă nu, în organizarea alegerilor, şeful Guvernului, oricine ar fi el, n-are nici un fel de atribuţie, nici de organizare, nici de responsabilitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.