USR s-a supărat pe Guvernul Orban din motive financiare

Decizia Guvernului de a acorda un ajutor sub formă de împrumut de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia este o greșeală, consideră deputatul USR Cristina Prună. Parlamentarul e de părere că PNL nu face decât „să cumpere puțin timp până la alegeri”. 

Guvernul intenționează să continue practica de a subvenționa ineficiența companiilor de stat. Guvernul a adoptat în penultima zi a anului un memorandum prin care acordă un ajutor de stat sub forma unui împrumut din trezorerie de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), cea mai mare companie de stat producătoare de energie electrică pe bază de cărbune. Această decizie este o greșeală. Este doar o prelungire a agoniei pe motiv de alegeri care vor avea loc anul viitor. Problema este că aceste soluții de tip „dregem busuiocul până la alegeri” sunt exact motivul pentru care CEO a ajuns în situația în care este acum”, a scris Cristina Prună, pe Facebook.

Deputatul USR subliniază că decizia Guvernului de a ajuta Complexul Energetic Oltenia va încuraja și celelalte companii poluante din țară să ceară subvenții pentru a plăti taxele de mediu.

În plus, acest ajutor de stat de 1.2 miliarde de lei, din acest moment, seamănă cu o invitație subtilă pentru toate capacitățile de producție ineficiente și poluante din țară să ceară subvenții de la guvern pentru a-și onora obligațiile de mediu. Până și șoferii bucureșteni care și-au luat mașini poluante second hand sunt îndreptățiti să ceară un ajutor financiar și o perioadă lungă de conformare de la orice taxă de mediu. Ei de ce să fie taxați pentru poluare? E același principiu!Ce se întâmplă la CEO? În primul rând CEO este căpușată din toate părțile pentru că este o companie de stat, a tuturor și deci a nimănui. Și fiind o companie poluantă, trebuie să cumpere multe certificate de carbon. Prin sistemul certificatelor de carbon, producătorii de poluare suportă costul ei. E o discuție despre cât de bine funcționează acest sistem, dar despre asta altădată”, a adăugat Prună.

Ea susține că Guvernul PNL nu vrea decât să „cumpere puțin timp până la alegeri”.

Ce face guvernul să rezolve problema pierderilor de la această companie? Vreun plan de descăpușare? Vreo strategie pe termen lung să reducă poluarea și costurile? Deloc. Dă o subvenție mascată sub forma unui împrumut. Și încă una mare: 1,2 miliarde de lei. Totul pentru a cumpăra puțin timp până la alegeri. Ce a făcut compania de stat CEO în ultimii ani pentru a-și reduce emisiile de carbon și, astfel, a plăti mai puțin pentru poluare? Doar promisiuni! Ce a făcut CEO să se modernizeze și să ușureze viața bieților mineri care lucrează cu echipamente din timpul comunismului și cu unelte aduse de acasă? Nimic. Ce măsuri a întreprins statul pentru ca tranziția energetică de care se tot vorbește să se întâmple? Niciuna. Câți bani din acele certificate de carbon s-au întors înapoi în Gorj pentru a finanța infrastructură și proiecte energetice nepoluante? Zero.

Și atunci de ce îi mai tot dăm bani? Fără niciun plan, fără termene, fără obiective”, se mai arată în postarea deputatului USR.

Cristina Prună acuză Guvernul Orban că face „aceeași ciorbă reîncălzită pe care a făcut-o și guvernele anterioare”, însă aceasta precizează că împrumutul acordat de stat către Complexul Energetic Oltenia va trebui să treacă și de aprobarea Comisiei Europene.

„După aproape 3 luni de guvernare, mi-ar fi plăcut să scriu despre cum guvernul PNL a reușit să dea o perspectivă sectorului energetic. Din păcate, văd că face aceeași ciorbă reîncălzită pe care au făcut-o și guvernele dinainte sa. Știu că tot ieri guvernul a trecut desființarea Institutului revoluției. Este foarte bine că s-a desființat. Dar ca să avem o imagine asupra cifrelor de care vorbim. Acel institut avea un buget de 3,3 milioane de lei (în 2019). Subvenția pe care o dă, din banii noștri, guvernul „liberal” este de 1,2 miliarde de lei. Ne bucurăm că guvernul a economist bani cu o sinecură în minus. Dar a dat de 364 de ori mai mult pe încă o subvenție într-o gaură neagră. Partea bună este că acest ajutor de stat va trebui să treacă de aprobarea Comisiei Europene. Va fi trist dacă guvernul va repeta exact povestea de la Complexul Energetic Hunedoara, din timpul PSD, care a primit un ajutor de stat de 60 de milioane euro pe care acum trebuie să îi dea înapoi”, a adăugat deputatul USR.

Guvernul a adoptat, luni, un memorandum care prevede acordarea unui împrumut Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe anul 2019, potrivit unui comunicat postat de Ministerul Energiei pe Facebook.

La propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Guvernul României a aprobat astăzi, 30 decembrie, un Memorandum privind ajutorarea Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe anul 2019. Memorandumul conține o serie de măsuri, pe termen scurt și pe termen mediu, în vederea asigurării securității în alimentarea cu energie electrică și a siguranței Sistemului Energetic Național: Se împuternicește Ministerul Finanțelor Publice să acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoare de 1.200 mil lei Societății Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare, după parcurgerea etapelor prevăzute de legislația aplicabilă privind ajutoarele de stat și după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene”, scrie Ministerul Energiei, pe Facebook.

Împrumutul acordat Complexului Energetic Oltenia va trebui rambursat în termen de șase luni, potrivit Ministerului.

Aprobarea transmiterii documentației de prenotificare și notificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia,urmând ca în termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei , Energiei si Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare. În cazul în care se va notifica către COM Programul de Restructurare, acesta va trebui să prezinte viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia, va trebui să fie fezabil, coerent și de perspectivă, se va baza pe ipoteze realiste privind desfășurarea activității și va sta la baza obținerii unui ajutor de stat de restructurare pentru o perioada de 5 ani”, se mai arată în postarea Ministerului Energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Cristina Pruna e atat de proasta, incat prunele ar trebui sa ii retraga cetatenia!Cum poti da fi impotriva tarii tale,doar daca esti platita de straini!

  2. Inchidem complexul energetic și punem în fiecare casă o doamna Prună și la fel pe vajnicii ei colegi din USR, să pedaleze 24 de ore pe zi antrenând un dinam care produce curent continuu și vom putea alimenta un bec și încărcara telefonulu mobil. Complexul energetic Oltenia se poate închide când ai active generatoarele 3 și 4 de la Cernavodă plus încâ o centrală nucleară în Ardeal. Că să fii cu energia electrică a României după cum bate vântul și arde soarele cum crede doamna Cristina Prună e ca și cum nu ai avea nimic. Și așa hidrocentralele sunt la mila ploii, și n-a mai ploat ca lumea din vară.

  3. Vai mama lor de tfl-isti!
    Prostii aia din Oltenia ar trebui sa-i lase pe romanasi acum iarna cand incepe gerul sa le dea putina energie curata dna Pruna!
    Asta e rezultatul analfabetismului functional, mai bine zis lipsa de carte.
    Pai vreti numai energie verde atunci sa aprindeti becu atunci cand bate vantul si arde soarele ,in restul timpului frecati si invartiti ce vreti voi sa produceti lucru mecanic si tranformati TJ-lii in energie electrica!
    Vedeti ca energia nucleara nu e mai curat decat cea produs pe carbune.
    Dna Pruna ar trebui sa stie ca in anul 2018 cea mai mare centrala pe carbune din Polonia a produs 37 de milioane de tone de CO2 ,iar toate instalatiile din Romanica dependente de certificate au emis 39 de milioane de tone CO2.
    Vedeti ca in 2018 China a emis peste 9000 de miliarde de tCO2 si SUA peste 4500 de miliarde de t CO2( toate sectoarele-se gasesc datele pe net).si ii doare de nu mai pot de schimbarile climatice!
    Si o intrebare de baraj:A inventat cineva pana acum posibilitatea de a se opri vanturile,fronturile atmosferice? Adica poluarea atmosferica produsa in China va ajunge si in Romania si cea produsa in Romania va ajunge si in China!
    Emisia de CO2 din Romania a scazut cu peste 60% fata de 1989 pentru ca nu mai avem industrie.
    Germania si-a propus sa renunte la carbune si fosil prin 2050.
    Duceti-va la scoala si dupa mai vorbiti.
    G

  4. BARNA fa curățenie! Arata prostie și incompetenta strânsă la un loc mai rar. Din toate știrile produse de USR în ultima luna nici 10% nu sunt bune.
    Prea mulți habarnisti. Dacă luați 5% la parlamentare e mult.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.