Utilizatorii Facebook, „manipulaţi” pentru un experiment ştiinţific

Fără să aibă habar, circa 70.000 de utilizatori de Facebook au fost “manipulaţi” de către această retea de socializare, în scop ştiinţific, pentru a se vedea dacă sentimentele exprimate de prietenii lor virtuali le influenţează umorul, scrie Le Monde, cu trimiteri la presa americană

Este vorba despre un studiu care a durat o săptămână, de pe 11 până pe 18 ianuarie 2012, în colaborare cu universităţile Cornell şi San Francisco, sub titulatura “contagiunea emoţională”.

Postările a peste jumătate de milion de utilizatori pe Facebook, alese la întâmplare, au fost manipulate astfel încât să pară fie mesaje pozitive, fie negative. Mesajele postate de către utilizatorii monitorizaţi, cei circa 70.000, au fost apoi decriptate, pentru a se vedea dacă sunt sau nu influenţate de umorul din postările manipulate.

S-a observat că utilizatorii încep să folosească mai multe cuvinte cu conotaţie negativă, pe măsură ce sunt expuşi la un conţinut negativ al postărilor, la fel şi pentru mesajele pozitive.

Potrivit autorilor studiului, “aceste rezultate relevă o contagiune emoţională în masă, prin reţelele de socializare” – efect care rămâne totuşi unul limitat. Au fost efectuate şi alte asemenea studii, dar acesta este unic, prin faptul că autorii au recunoscut că au “manipulat” datele. Cercetătorii au scris însă că studiul “a respectat politica de utilizare a datelor la care subscriu toţi utilizatorii care îşi creează un cont pe Facebook”.

Informaţia despre folosirea utilizatorilor Facebook pentru acest studiu a suscitat mare atenţie după publicarea ei, sâmbătă, de către revista Slate şi de The Atlantic, sub titlul “Este fără îndoială legal, dar este etic?”

Cercetătoarea Susan Fiske, de la Universitatea Princeton, a declarat că “fără îndoiala s-a atins o coardă sensibilă. Dar cred ca Facebook este cea care trebuie să reacţioneze la îngrijorarea utilizatorilor”.

Iar Facebook a răspuns şi a precizat că “acest studiu a fost realizat doar pe durata unei săptămâni şi nicio informaţie nu a fost legată de contul unei anumite persoane”.

“Facem cercetări pentru a ne îmbunătăţi serviciile şi o mare parte a lor constă în a înţelege cum răspund oamenii la mesaje negative sau pozitive. Examinăm cu atenţie studiile pe care le facem şi avem proceduri interne foarte stricte.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.