Vă mai amintiți de Gărzile patriotice? Iată imagini din decembrie 1989

București, decembrie 1989. Cineclic a publicat imagini care arată cum Gărzile patriotice controlau civilii, ca nu care cumva printre ei să se afle infiltrați teroriști.

Potrivit wikipedia, Gărzile Patriotice (alternativ: Formațiunile de Luptă Patriotică-F.L.P.) au fost niște formațiuni paramilitare românești înființate în perioada regimului comunist, având scopul de a asigura o apărare suplimentară în cazul unui atac extern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Asigurau paza lanurilor de porumb,cu kalasnikovul,pentru ca prapaditii flanzi sa nu mai poata fura,erau mai ceva ca botnita inventata de Z Stancu in Descult.Cand terminau de pazit treceau la cules si trimis productia catre marele prieten de la rasarit.Erau tot o forma ceausista de exploatare a omului,dupa modelul armatei

  2. Înființarea gărzilor patriotice în 1968 imediat după invazia Cehoslovaciei a determinat Uniunea Sovietică să abandoneze planul de invazie și a României.
    Acum am ajuns ciuca bătăii.

  3. Gărzile Patriotice au fost carne de tun in Decembrie 1989 ! Si pe mine m-au sunat la Telefon acasa de la Întreprindere sa mă imnrace in Gărzi Patriotice in 23 decembrie 1989 ca sa apar Întreprinderea ! Dar nu am răspuns la Telefon si nici nu m-am mai dus la Servici pana in 25 decembrie 1989 dupa ce a murit Ceaisescu ! In acele zile era periculos de mers pe străzi ! Se trăgea cu Gloantze de pe Blocuri in Bucuresti !

  4. Viorica Bălteanu Sigur, tanti. Imi amintesc perfect ca a urmat o era de stagnare a colhozului bolsevic URSS, intimidat nu de ICMB-urile capitaliste, but de garzile patriotice ceausiste. Brezhnev a fost traumatizat pana la moarte, scrie in memorii.

  5. Ideea cu Garzile Patriotice a fost buna. Era o forma paramilitara de mentinere a tonusului militar necesar unei natii. Si serviciul militar obligatoriu a fost o normalitatebuna nu numai ideii de aparare teritoriala, dar si un mod de maturizare a barbatilor neamului. Dupa lovitura de stat din ’89 tradatori de neam si tara au desfiintat tot ce-au putut desfiinta si narui. De ce om merita noi, romanii, asa ceva?

  6. @un motan intransigent: corecta abordare! Și ce viață aveam la premilitară! Glume, ironii, bășcălii dar și seriozitate. Când eram adunați în poligon, era veselia de pe lume! Să știți că nu numai pe bărbați și băieți ii disciplinau, era valabil și pentru fete, femei care mergeau în poligon! Mi-e dor sa bat pasul de defilare că în tinerețe.

  7. @ parere,
    Dumnezeule, si ce tineri eram! Si cum mai credeam in neam si tara! Si in viitor! Multumesc, Domnule „@ parere”!

  8. in caz de Revolutie autentică
    multi ar trebui urecheatzi:
    -exista si in Tarile Romanesti pedeapsa cu tăierea urechilor!

    156 de morti cu Ceausescu
    peste 1’000 de morti dupa Ceausescu,
    bilantzu e sec,
    intrebati la Armata,Militie,Securitate si restu.
    -poate incidentele ramase inca misterioase
    se inteleg mai bine acum dupa 7 octombrie 2023!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.