Va veni la putere o generație de radicali narcișiști și ranchiunoși?

Într-un articol publicat de Daily Mail în 2018, scriitorul Stephen Pollard, de la The Jewish Chronicle, se întreba dacă nu cumva membrii noii generații a ”fulgilor de nea” sunt fasciștii zilelor noastre. ”Asistăm la propria noastra versiune a ”nouvorbei” lui Orwell, avem o nouă formă de fascism dismimulat ca un soi de preocupare afectuoasă. Netflix a început să retransmita serialul Friends. Veți spune că este un prilej pentru escapim nostalgic și benign. Însă, potrivit unora, este o promovare dezgustătoare a rasismului, sexismului, homofobiei și transfobiei. Personajului Ross nu-i place că băiatul lui se joacă cu păpușile, deci este sexist. Personajul Monica suferă pentru ca este grasă, deci este sexistă. Iar toți actorii sunt albi, deci serialul este rasist. De multe ori, ofensa pe care o percep acești critici nu este simțită de ei înșiși. Ei se simt ofensați pentru alții”.

”Fără supărare, asta e tiranie”

În 2015, studenții de la University of East Anglia, au interzis unui restaurant mexican să mai agațe sombreros cu ocazia balului bobocilor, pentru că în acest fel mexicanii s-ar simți ofensati. Nu că vreun mexican s-ar fi simțit ofensat. Studenții ”fulgi de nea” s-au simțit ei înșiși ofensați. Asta merge mână în mână cu înființarea în campusurile universitare a ”spațiilor sigure”, unde studentii sunt protejați de posibilele traume provocate de realități cu care nu sunt de acord sau care i-ar ofensa. Și aici nu e vorba doar despre politica studenților. Asta afectează și universitățile”, scria Pollard.

”Revendicarea ca doar o singură formă de gândire să fie permisă și că orice deviază de la ea este ofensator și ar trebui interzis este profund periculoasă. Pare să fie vorba depre grijă și preocupare, însă, de fapt, este vorba despre totalitarism intelectual. Fără supărare, asta e tiranie”, încheia Pollard.

Tema a fost reluată recent nu de Daily Mail, ci de un site anarho-capitalist, International Man, sub titlul ”Când idioțenia intră în gene”. ”În acest moment, aproape toți putem întâlni suficient de mulți ”fulgi de nea” (acei membri ai generației mileniale al căror univers se prăbușește dacă vei contesta ceea ce spun sau ce cred) pentru a înțelege că tot mai mulți tineri sunt răsfățați sistematic atât de mult încât nu mai pot face față când ”realitatea” lor este pusă sub semnul întrebării”, spune autorul articolului amintit, Jeff Thomas.

Ritul de trecere olandez

Există excepții surprinzătoare de la evoluțiile din lumea occidentală expuse mai sus. În iulie 2019, The New York Times publica un articol despre un adevărat rit de trecere din Olanda. Aici, copiii de 12 ani sunt legați la ochi și duși de părinți în pădure, noaptea, iar apoi lăsați să se întoarcă singuri acasă sau la tabăra stabilită. Este o lecție de viață, un test de maturitate dincolo de cel de la școala. Părinții au fost lăsați, la rândul lor, singuri în pădure pentru a-și găsi drumul înapoi spre casa. Nu este o practică tocmai legală (ține totuși de părăsirea unui minor), însă autoritățile tolerează această tradiție. Mulți părinți sunt mereu în preajma copiilor, iar, după două accidente rutiere petrecute noaptea, copiii lăsați singuri în acele locuri izolate sunt obligați să poarte veste reflectorizante.

Este o practică foarte veche. Olandezii, scrie The New York Times, sunt surprinși să afle că sunt singurii care fac asta. ”Este un simbol a ceea ce părinții fac mereu: își aduc copiii pe lume și apoi îi lasă să-și găsească calea”, scrie The New York Times.

Generațiile răsfățate și roadele lor

Revenind la articolul lui Jeff Thomas, el arată că ”generația postbelică a fost prima generație ”răsfățată”, cu zeci de milioane de copii crescuți în ideea «copiii mei nu trebuie să treacă prin greutățile pe care le-am înfruntat eu»”. ”Zonele care au prosperat cel mai mult (UE, SUA, Canada) au fost, fără vreo coincidență, cele in care a prevalat acest mod de creștere a copiilor”.

Rezultatul a fost generația anilor 1960 – tinerii care pot fi lăudați pentru idealismul mișcării pentru pace, petru drepturi civile, pentru egalitatea drepturilor bărbaților și femeilor. Dar aceiași tineri au fost atât de răsfățați încât au crezut că este perfect logic să urmezi cele mai scumpe școli fără să înveți, dedându-te drogurilor, sexului și rock and roll-ului. Să renunți la școală nu era văzut ca o problemă și doar puțini dintre acei tineri se simțeau vinovați că au rispit agoniseala de-o viață a părinților. Nu e de mirare că generatia aceasta și-a cocoloșit propriii copii și mai mult. Acum, noua generație a milenialilor arată care este rezultatul efortului părinților de a înlătura orice posibilă greutate din viața copiilor lor. Nimeni din această generație nu a trebuit să facă curat prin casă, să împartă ziare sau să obțină note bune pentru a primi o recompensă excepțională – cum ar fi un telefon mobil. Au devenit adulți fără a înțelege ce este cauza și ce este efectul, ce înseamnă efort și recompensă.

Teoretic, rezultatul ar fi trebuit să fie o generație fără griji, fără stres, care să aibă doar idei pozitive și fericite. Problema cu acest ideal este că, pe măsură ce se apropiau de vârsta adultă, acești copii aveau tot mai multe lacune la capitiolul lecții esențiale de viață. În anii în care creierul lor se dezvolta au fost condiționați să se aștepte la tot mai multă idulgență pe parcursul vieții. Orice idee aveau, oricât de ilogica, a fost considerată validă.

Astăzi culegem roadele acestui mod de creștere a copiilor. Zeci de milioane de tineri nu au învățat ce înseamnă umilința. Nu sunt capabili să accepte că ideile și percepțiile lor pot fi contestate și nici nu pot trece dincolo de ei înșiși pentru a înțelege percepțiile celorlalți. Tind să se simtă ofensați foarte repede și nu știu cum să reacționeze când se întâmplă asta. Au o percepție atât de bună despre ei, încât nu pot gestiona momentele când sunt contraziși. Pentru ei, ceea ce simt ei este mai important decât logica. Hipersensibilitatea și vulnerabilitatea sunt consecințe majore, însă cea mai mare victimă este Adevărul. Adevărul nu mai este ceva fundamental, ci este ”opțional”, subiectiv, relativ și de mai mică importanță decât faptul că cineva ar putea fi ofensat.

Înainte vreme, studenții erau intimidați când li se prezenta o carte intitulată ”Elemente de calcul si geometrie analitică”. Însă cărțile astea avea un scop. Te pregăteau pentru lumea adulților, pentru tehnologia care avansează. Înainte, se pleca de la ideea că un student va învăța (în universitate, dacă nu a făcut-o acasă) să ia în calcul toate punctele de vedere, inclusiv cele mai puțin plăcute lui. În orele de dezbatere se aștepa să susțină orice punct de vedere și să argumenteze cât de bine poate”.

Avantajul relativ al est-europenilor și al asiaticilor

Cât privește generația actuala, ar fi simplu să spunem că acești tineri sunt niște mutanți la nivel emoțional – niște narcisiști ranchiunoși – care nu pot rezista la școală dacă nu au spații sigure, prăjiturele, cațeluși și ședințe de îmbrățisări. Criteriile anterioare au dispărut și în locul lor au apărut cărți de colorat, jucărioare și spații în care studentul să poată să plângă.

Oricât ar fi de neplăcut, trebuie spus că nu este leac pentru prostie. Toate societățile care au făcut ca generația copiilor să nu fie capabilă să-și gestioneze realitatea vor afla că acea generație este una pierdută. Orice societate are momente de decădere. Generația următoare – cea care a crescut în perioada de după prăbușire – va fi, de nevoie, generația care își va dezolta abilitățile necesare recuperării. Oare asta înseamnă că lumea va trăi în haos pentru mai mult de o generație, până când se va dezvolta generația post-fulgi de nea?

Ei bine, nu. În Europa, unde există trendul milenial, vest-europenii au fost crescuți alintați și incapabili, în timp ce est-europenii, care au trecut prin greutăți, sunt capabili să gestioneze orice greutate apare în calea lor. La fel, în Asia este destul de mare procentul tinerilor crescuți să înțeleagă că trebuie să-și asume responsabilitatea viitorului. Peste tot în lume, cu excepția UE, SUA și a Canadei, lucrurile stau la fel.

Istoria ne arată că civilizația nu se oprește. Este o ”sărbătoare continuă” care își schimbă locația geografică de la o eră la alta. Întotdeauna când o stea dispare, alta îi ia locul. Este important să prevezi, să vezi ceea ce vine și să te adaptezi”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

12 Comentarii

  1. Zii bre direct:”o natiune de psihopați”! Calitatile astea plus setea de sex incununata de sclavie,le intalnesti la diagnosticul de psihopat! Este destula productie in fiecare țară! Problema e ca sclavia s-a modificat,femeia/fata este obligata de psihopat sa ii ridice moralul cu vorbe gen „doar tu esti cel mai cel…, fara tine eu sunt terminata/moarta,+”,deoarece el nu mai are contact cu el,nu se recunoaste el pe el,nu mai comunica el cu el(persoana fizica si suflet),este dezumanizat total,nu recunoaste propriile greseli diar da sfaturile crezute de el si ceilalti nu au voie sa ii vontrazica,mereu se plang de ei ca nimeni nu ii intelege sau ascultă! Va fi ingrozitor cu specimenele astea la guvernari!

  2. Scuze, da’ daca la noi in Romania se incearca „ritul de trecere olandez”, cu dusul copilului in padure si lasat singur, sa se descurce, eu cred ca nu sint decit doua posibilitati : ori il gaseste Dinca sau vreun alt defect si-l duce acasa sa-l bage la pivnita, apoi la frigider, fie ajunge singur in Piata Victoriei, dupa citiva ani pe drum, si incepe brusc sa zbiere „Jos PSD! Jos „ciuma rosie” ! (nu-i vorba, ca si copilasii din Olanda, lasati singuri in padure, as putea paria ca ajung ori intr-un coffee-shop, ori intr-un „boutique” cu fetite in vitrina !)

  3. Trezitrea la realitate va fi, Doamne ferește, războiul. Te încorporează, te tunde, îți ia hainele tale și ți le dă pe ale țării, îți pune în mână o pernă, o față de pernă, o patură și două cearceafuri, îți arată care-i patul tău și când, i-a terminat pe toți pe la ora 11 dimneața, te încolonează și începi tropăitul prin curtea unității. Apoi aflii ca nu ai voie să ai în afară de doi ciorapi peste cei primiți decât doi ciorapi, un prosopel, un săpun, aparatul de bărbierit și eventual ceva pentru după bărbierit. Nu radio, nu telefon, nu presă scrisă. Care nu se supune “la bulău” pentru început 5 zile regim de uzură. Nu-ți trece alte 15 zile dormit de la 9 la 5 dimineața pe țambal (pat fară saltea) și restul zilei sapat sanțuri și instrucție. Nu te lecuiești “batalion de muncă”! Mare eroare este desființare armatei obligatorii. Um moment al adevărului la 18, 19 ani despre libertatea cuvântului și a persoanri. Și totuși în perioada de 6 luni de armată școală de ofițeri Termen Redus în București, foarte strictă și serioasă, am legat prietenii de o viață!

  4. E vorba de o generatie de alogeni pe fata !
    Daca pana acum alogenii s-au ascuns sub nume romanesti si s-au folosit de cozi de topor, de aici inainte, datorita spalarii pe creier cu „valorile” occidentului a indobitocirii a indepartarii de traditii familie cultura si legea stramoseasca…alogenii au ajuns cu tupeu si sfidare fara seaman sa ne asupreasca si sa ne batjocoreasca pe fata fara nici o jena !
    Cat mai rabdam ???

  5. Să fii sănâtos @parere produs al lumii care te învață “Crăciun cu coca cola. Ce fericire”. Noi cei crescuți Experimentul numit în timpul lui Gheorghe Ghiorghiu Dej “republică populară” cu imn “Te slavim Românie pământ părintesc… “ și după el în timpul celui mai iubit pâmântean Ceaușescu experimentul devenind “societate multilateral dezvoltată” cu imn “Trei culori cunosc pe lume…” ni s-a spus că bunăstarea va veni de la “industria grea cu pilonul ei principal industria constructoare de mașini”. Cei care au venit au ras uzinele și fabricile pline de ingineri, maiștrii și muncitori de înaltă calificare cu institute de cercetări anexate, sau la sticla și porțelanul cu grupe de creație capabile să producă orice se producea în lume. În loc de fabrici și uzine au făcut malluri cu magazine pline de produsele celor cărora noi le exportam. Că te admiri pe dumneata care ești la caser sau punător de marfă pe raft tot în halat, dar verde sau portocaliu și vizezi în pauză răzemat de perete la intrarea Schoppin city, cu colegii, la o țigară este foarte bine dacă și înveți la o facultate, dar de ce îți urăști părinții și bunicii muncitori de înaltă calificare în salopete albastre, cautați și astăzi pentru uzinele vestui eliberator nu înțeleg. Nu cei ce au muncit pentru o Românie independetă sunt de vină că suntem unde suntem ci cei ce te indoctrinează să urăști. Nu este nimic nou, și comuniștii au aplicat aceeași politică de negare a trecutului și învinovățire a parinților și bunicilor noștrii care au făcut România Mare. Doar că la generațiile anillor 50, 60, 70, nu a prins înrâitul. Atunci câțiva activiști neonorociți, dar care însă știau Tatăl nostru de la mama.

  6. @Emile. Nu impartasesc glorificarea dumneavoastra a serviciului militar obligatoriu. Pentru mine care am facut armata la TR (termen redus) cele 9 luni petrecute in armata romana au fost mai degraba luni de puscarie. Aflat la cheremul unor ofiteri imbecili si psihopati nu am invatat nimic, in afara de lectii politice. Dar absolut nimic ce ne-ar fi ajutat in caz de razboi sa supravietuim, nu vorbim sa luptam. Am lustruit cimentul cazarmii, am curatat cartofi, ne-am caraghioslit in pasi de defilare, am mancat laturile (ca nu pot sa definesc altfel) lor si am tras 12 gloante. Ca la sfarsit sa devenim sublocotenenti. Ce pierdere de timp! Ce dobitocie! Asta a fost armata Romaniei in anii domnului 1975-1976 la UM 01772 Sacalaz. Colonel Dalota, locotenenti Neicu, Cotchi, Calina …Si inca o chestie idioata: la trageri contribuiam fiecare soldat cu 5-10 lei ca sa obtinem calificative de foarte bine si ofiterii sa fie propusi la avansare. Ce mizerie!

  7. totalmente corecta parerea ta! trebuie sa existe un examen de admitere in viata al putoilor, nu la 20 se ani , e prea tarziu, la 18 ani , asa cum erau recrutati in armata Germana!

  8. ce spui tu este altceva! Ce spune Emile are sens! El se refera la Armata profesionistilor!

  9. Sunteti penibili. Urla „Scinteia” din voi – stati linistiti, o sa muriti. Nu e dupa voi daca ne dati sau nu tara asta 😉 Si ca tot veni vorba… generatia voastra ce a facut, mah? Idioti cu diplome. Ati dat jos comunistii de randul 1 si i-ati pus pe aia de randul 2. Vai si amar de amarati. Au venit aia de prin strainatate fugiti ca sa nu ii omoare comunistii (pentru ca spre deosebire de multi dintre voi, aia aveau curaj sa spuna ce gandesc si sa nu se puna pe burta la vederea sefului) cu modele straine (care da, poate nu erau bune toate, dar erau mai bune decat „democratia originala” a lui Iliescu). Generatie de ratati. 30 de ani si tara asta nu exceleaza la nimic. Sictir si in mormant cu voi.

  10. UM din București, unde am facut armata într-o vară de neuitat a anului 1973, era pentru copii de lume bună București, dar eram și din toată țara. Se spunea ca și Nicu Ceaușescu a facut aici. Aveau cam toate armele. Subemnatul, transmisiuni, am întins și adunat zeci de kilometrii de fir pe toate felurile de vreme. Armata a fost foarte serioasă și strictă. La două luni eram soldati. Da am tras toată armata 15 gloanțe, dar povestea cu cumpăratul performanței la ochit nu a existat. Sigur m-a intrigat și pe mine că din 600 de ore de învățământ 200 adică o trime a fost alocat învățământului politic. Și mie mi s-a parut că nu se mai termină cele 6 luni, dar cu trecerea timpului al perceput altfel meseria celor ce te fac soldat sau ofițer. Armata un alt mod de existență, intră la elite, este un mod ce dăinuie de când s-au adunat oamenii și va dăinui în veac. Am fost concetrat la Dej în 1976 și m-a mirat când plutonierul de companie m-a rugat să-i scot eu la înviorare la 5 dimineața ca de el nu ascultă și-l batjocoresc fiincă ei au reușit la facultate. Noi cu 3 ani înainte eram în pluton ingineri electro și electronică București, profesori de fizică și unul de matematică veniți din uzine mari și institute de cercetare și nu clipea nimeni în fața plutonierului de companie care altfel avea bun simț.

  11. citind postarile „tefelistilor” pot trage o singura concluzie: tara asta va disparea, fiindca poporul ei tocmai dispare; cei tineri sunt niste sclavi ai Occidentului, fericiti sa poarte juguri, numai sa fie Apple; bine ca n-o sa traiesc chiar atata cat sa vad dezastrul complet

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.