Văcăroiu: am intrat într-o guvernanţă fiscală care nu avea ce căuta acolo

Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, a declarat, marţi, la Clubul de la Bucureşti, că urmează ”cei mai grei ani ai României din foarte multe considerente” iar ”faptul că am intrat pe o guvernanţă fiscală pe care o apreciez că nu avea ce căuta acolo până nu-şi rezolvă statele din zona Euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care înseamnă, fără datoria externă, venituri egal cheltuieli – deci suntem la nivelul anului 2012”, transmite pesurse.ro, citând Newsin.

Cât despre creșterea economică, Văcăroiu a susținut că aceasta ”poate duce undeva la 1-1,5” dar ”avem un mare handicap”, făcând astfel referire la ”agricultura distrusă în totalitate”.

Vorbind despre activitatea Curţii de Conturi, Văcăroiu a spus:

”Știți foarte bine că de patru ani mă ocup de Curtea de Conturi, încercăm și zic eu că am reușit cu aparatul pe care îl avem restrâns, să aducem în fiecare an cam 700 milioane euro la buget – venituri în plus, dar suntem departe. Curtea de Conturi ca organ suprem de control poate face lucruri extraordinare, are nevoie de două lucruri: autonomie totală, independență totală și ceva surse financiare, pentru că aparatul are o pregătire corespunzătoare şi avem o forţă umană cu pregătire serioasă şi pentru că e singurul organ care pătrunde sub aspectul controlului în primării, în mediul rural”, a spus Văcăroiu la Clubul de la București.

El a susținut că ”trebuie găsite mecanisme pentru ca cei care au furat și au luat bani, și și-au făcut averi serioase să înceapă să dea înapoi societății”, susținând că ”pe domeniul achizițiilor, situația este grea, trebuie făcut front comun și bineînțeles că și Curtea de Conturi este extrem de exigentă și dură începând de acum pentru că după toate calculele lui se fură prea mult”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.