Vacinații din Sănătate: Nici 50 la sută

Procentul lucrătorilor din sistemul sanitar românesc vaccinaţi este de circa 45%, fiind situat la nivelul mediei statelor din Europa, în timp ce 44% dintre lucrătorii nevaccinaţi se află în situaţia de ezitare vaccinală, aceştia fiind ţinta potenţială a unei campanii de convingere, relevă rezultatele studiului „Impactul vaccinării împotriva SARS-CoV-2/COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate prezentat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

„Procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați este de cca. 45%. Autoritățile greșesc atât în privința sumelor cât și în cea a consecințelor vehicularii unor date greșite. Dovezile modului în care sunt distorsionate cifrele și procentele sunt prezentate în secțiunea „Câți lucrători din sistemul sanitar sunt vaccinați în România?” (https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/…/viewer.php…) din studiu, informațiile fiind relevante și pentru situația generală a vaccinării.
? Ponderea lucrătorilor vaccinați din sistemul sanitar românesc nu este atipică, fiind situată la nivelul mediei statelor din Europa (cca. 44%) – https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/…/viewer.php….
Informațiile privind ponderea lucrătorilor vaccinați trebuie completate de cele ale lucrătorilor imunizați în urma infecției și a celor care nu se pot vaccina din motive medicale. Absența unor date oficiale corecte în privința lucrătorilor nevaccinați dar imunizați pe această cale amplifică problemele generate de necunoaștere.
? 24,7% dintre respondenții nevaccinați au indicat faptul că sunt în această situație deoarece au decis să nu se vaccineze. Dacă acest indicator se menține neschimbat până la final (și dacă-l raportăm la cei cca. 55% nevaccinați) atunci 13,58% dintre lucrători ar refuza să se vaccineze, nivelul maxim posibil ar fi de cca. 86,4%. Pe datele existente ținta de 80% propusă de U.E. este dificil de atins, noi fiind deocamdată departe de ea.
? 44% dintre lucrătorii nevaccinați se află în situația de ezitare vaccinală, ei fiind ținta potențială a unei campanii de convingere.
Elemente relevante pentru atitudinea generală a lucrătorilor din sănătate față de vaccinare:
?? Cca. 75% consideră că vaccinarea reprezintă o soluție pentru ieșirea din pandemiei, ea reducând riscul de a face boala COVID-19.
?? Cca. 2% au indicat că au fost depistați pozitivi SARS-CoV-2 după vaccinare; 40% au indicat că au avut pacienți aflați în aceeași situație. Acestea sunt elemente care le influențează decizia.
?? Cca. 31% consideră că lucrătorii care au trecut printr-un episod de infecție cu SARS-CoV-2 ar trebui să fie asimilați celor vaccinați.
Profilul lucrătorilor nevaccinați tinde să fie caracterizat de următoarele 5 caracteristici:
1️⃣ Nu sunt convinși de siguranța și eficiența vaccinului.
2️⃣ Tind să facă parte din colective cu puțini colegi vaccinați.
3️⃣ Tind să aibă o pondere invers proporțională cu nivelul studii.
4️⃣ Tind să aibă o pondere invers proporțională cu vârsta.
5️⃣ Nu au fost subiecții unor informării oficiale pe tema vaccinului. Doar cca. 4% dintre respondenți au indicat că au fost informați de organismul profesional (87% din totalul respondenților nevaccinați având obligativitatea de a fi membri unui organism profesional).
Cele mai important așteptări legitime ale lucrătorilor nevaccinați, ce i-ar putea determina (pe majoritatea) să se vaccineze:
? Furnizarea unor dovezi clare privind eficiența și siguranța vaccinurilor
? Informare și formare specifică
? Protecție împotriva riscurilor asociate vaccinurilor
? Nu doresc să fie forțați să se vaccineze, ci convinși (cu excepția celor care au indicat refuzul categoric al vaccinării).
Pot fi reținute câteva informații relevante în privința lucrătorilor vaccinați:
• Peste 90% dintre ei sunt convinși în eficiența vaccinului și în posibilitatea acestuia de a combate pandemia COVID-19.
• Este vizibil un „efectul Matei” al vaccinării: cu cât sunt mai mulți vaccinați la un loc de muncă cu atât tinde să crească ponderea vaccinaților din acea secție
• Cca. 29% dintre ei recomandă măsuri de constrângere: 24,3% dintre lucrătorii vaccinați consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie iar alți cca. 4% că ar trebui să existe condiționări. Acesta este unul dintre semnele riscului unor distorsiuni în funcționarea echipelor medicale.
Recomandăm un set de intervenții pentru a crește numărul lucrătorilor vaccinați, cele mai importante fiind:
• Mobilizarea organismelor profesionale pentru informare și formare
• Prezentări clare ale vaccinurilor, ale riscurilor și eficienței acestora, făcute de specialiști
• Instituirea unui sistem de despăgubire în caz de prejudicii în urma vaccinării
• Asigurarea și menținerea transparenței din partea instituțiilor statului în toate acțiunile de comunicare pe tema COVID-19.
• Prezentarea comparativă a categoriilor de risc
• Crearea sistemelor de evidențiere voluntară a statusului vaccinal.
Deși varianta rezultatelor maxime posibile sugerează procentul de 90%, deoarece ea presupune atât măsuri de stimulare cât și de constrângere considerăm că ea nu este o variantă optimă, costurile depășind beneficiile”, spune federația.
Forma completă a studiului poate fi găsit aici – https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/studiu-vaccinare/.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Personalul sanitar s-a vaccinat cam 40%, iar medicii 20%. Personalul didactic s-a vaccinat 45%, majoritatea fiind electricieni, instalatori și femei de serviciu. Asta e încrederea în noii conducători „creștini”. Se pare că BOR -ul a modificat schimbarea de preoții se roagă pentru cârmuitorii creștini, nu pentru cei fără de Dumnezeu! E un pas înainte, cam timid! Până la blestemarea conducătorilor care nu au jurat pe biblie nu mai e decât un pas de al lui Johannis!

  2. Dovada ca unii medici au trecut prin facultate ca gasca prin apa. Sau nu au mai citit nimic decand au terminat facultatea .Asa ne dam seama de calitatea acelor medici.

  3. Credinciosul prea prostia voastra,BOR-ul este dusmanul tarii. Este rusificat,aurit si scarnavit. Esti cumva popa ? Vezi sa fii primul la inviere,sa iei lumina sfanta, poate te luminezi si tu.

  4. M-am amuzat copios cu baietii de la Adevarul. Cica nu stiau cum sa-i zica si i-au zis draivtru! Ha, ha, pardonne moi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.