Culisele încercării de destituire a procurorului general adjunct al SUA

”Vânătoarea de vrăjitoare” rupe partidul lui Trump

Spectrul destituirii din fruntea Statelor Unite a planat asupra președintelui Donald Trump încă de la începutul mandatului, însă acum procedura de impeachment a fost lansată nu împotriva sa, ci a procurorului general adjunct al SUA, Rod Rosenstein. Inițiativa de a iniția în mod formal procedura de destituire a numărului doi din Departamentul Justiției aparține unui grup de membri republicani din Camera Reprezentanților, conduși de Mark Meadows.

”Departamentul Justiției a continuată să ascundă informații și a obstrucționat în mod repetat supravegherea Congresului, inclusiv sfidând mai mule solicitări pentru înfățișare în fața Congresului”, a explicat pe Twitter reprezentantul republican. Totul ține de modul în care Departamentul Justiției a gestionat probele din dosarul presupusei complicități dintre Rusia și echipa de campanie a președintelui Trump, asa-zisa vânătoare de vrăjitoare invocata mereu de președinte. Mai exact, Departamentul Justiției a refuzat în mod repetat să ofere acces la aceste documente comisiilor de specialitate ale Congresului. Grupul de congresmani republicani mai acuză și modul în care a fost condusă, de către simpatizanți democrați, ancheta privind posibila scurgere de informații prin folosirea improprie a email-ului personal de către Hillary Clinton în perioada petrecută în fruntea diplomației SUA. Apoi, Rod Rosenstein este cel care, în viziunea multor susținători ai lui Trump, a încercat să saboteze întâlnirea Trump-Putin, anunțând cu câteva zile înainte punerea sub acuzare a 12 ofiteri GRU, pentru implicare în alegerile din SUA.

Știrea inițierii procedurii de impeachment împotriva procurorului general adjunct al SUA vorbește însă mai puțin despre lupta dintre președinte, justiție și serviciile secrete americane și mai mult despre luptele interne din Partidul Republican, cu câteva luni înaintea alegerilor din noiembrie 2018, când se va înnoi întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. În ultimele decenii, partidul prezidențial a pierdut mandate și chiar majoritatea la aceste alegeri de la mijlocul mandatului președintelui. Scenariul se poate repeta și în cazul de față, deși susținătorii lui Donald Trump arată că performanțele economice ar putea duce la o victorie a republicanilor.

Statutul procedurilor de destituire este unul special în SUA. Ele pot fi inițiate în mod formal de oricare membru al Camerei Reprezentanților, mai cu seamă în cazul în care membrii grupului democrat sau republican nu se pot pune de acord să acționeze unit. Acesta este și cazul de față: rezoluția depusă de reprezentantul republican arată mai degrabă nu o ofensivă republicană împotriva Departametului Justiției, ci mai degrabă lipsa de unitate a partidului, iar șansele ca această rezoluție să ajungă să fie supusă unui prim vot sunt foarte reduse. Drept dovadă, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, s-a opus acestei inițiative.

Presa americană remarcă că printre susținătorii rezoluției de impeachment se află congresmani care vizează de mai mult timp scaunul de președinte al Camerei Reprezentanților. Astfel, atacul la numărul doi din Departamentului Justiției este mai degrabă un atac la liderul republican Paul Ryan. O bătălie similară este identificată de analiști și în Senatul SUA, acolo unde miza este rolul de lider deținut până acum de John McCain, aflat pe patul de moarte. Unul dintre pretendenți este senatorul Rand Paul, care se află pe poziții diametral opuse: McCain este considerat un personaj ancorat în statul paralel american în timp ce Rand Paul este tânărul susținător al proiectului lui Trump de a seca ”mlaștina” de la Washington.

Dincolo de aceste lupte interne din Partidul Republican dezvăluite de inițierea formală a unei iluzorii destituiri la Departamentul Justiției merită remarcată afirmația congresmanului Trey Gowdy privind caracterul distructiv al anchetei FBI ce vizează campania prezidențială din 2016: ”Țara este ruptă din cauza ei. Suntem scindați de ea. Orice ați fi descoperit. Opriți-o pentru că țară se rupe”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.