Veniţi să aplaudaţi cele mai noi spectacole ale Naționalului din Chișinău, pe scena TNB!

Steaua fără nume

Turneul Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău, ajuns la cea de-a 5-a ediţie, continuă şi în acest an. Pentru început, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău vine cu două din cele mai recente premiere ale teatrului. Una dintre acestea, Balamucul vesel va avea 3 premiere consecutive, la Chişinău (20 ianuarie), la Iaşi (24 ianuarie) şi la Bucureşti (28 ianuarie).

De la comedia romantică la satira contemporană. Primul spectacol pe care-l puteţi vedea la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe 27 ianuarie 2018, de la ora 19.30, la Sala Studio, este  Steaua fără nume de Mihail Sebastian, regia Alexandru Cozub, scenografia Iurie Matei.

Scenă din Steaua fără nume

Într-un orășel șters, de provincie, Profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară, cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

„Spectacolul este o îmbinare de farsă, comedie și poezie. Regia nu a pus accentele pe povestea în sine, ci pe miracolul care se poate întâmpla oricând și oriunde într-o noapte cu cer înstelat”, scrie criticul de teatru Larisa Ungureanu.

Un vis sub cerul înstelat, în Steaua fără nume

În distribuție îi veţi regăsi pe unii din cei mai cunoscuţi actori ai trupei: Ghenadie Gâlcă, Diana Decuseară, Petru Hadârcă, Petru Oistric, Olga Guțu-Cucu, Nicu Suveică , Draga-Dumitrița Drumi, Victor Drumi, Alexandru Pleșca, Mihai Zubcu, Iurie Focșa.

Al doilea spectacol va avea loc în data de 28 ianuarie 2018, de la ora 19,30, la aceeaşi Sală Studio: Balamucul vesel de S.T. Burke, în regia lui Petru Hadârcă, costume create de Victoria Moldovanu şi aranjamentul muzical condus de Serghei Racenco şi Vadim Buinovschi.

Balamucul vesel, o satiră contemporană

Mizând pe arhetipuri proiectate în contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme și de a se lăsa păcăliți – a câta oară?! – de potentații vremii.

Undeva, într-o cetate aflată de veacuri în calea răutăților, coajă de nucă săltată de valuri, se întâmplă lucruri ciudate și aparent fără sens: viața părea cenușie, mahmură, lipsită de minuni, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Și atunci, Conducătorului Revoltei Permanente, visându-se veșnic imuabil, înconjurat de un stol gălăgios de consilieri și gardieni, îi vine ideea că, pentru a câștiga și mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil… Împotriva legilor firii, Lupii se înfrățesc cu Mieii, Caprele și Verzele joacă tontoroiul. Din peisaj nu lipsește Securitatea care, după nărav, dar și la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea „nobilă”, distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-și ia mai departe solda, dijma, tainul…

Scenă din Balamucul vesel

În această lunecare precipitată către dezastrul final, avem tot mai mult senzația că noi, spectatorii, suntem eroii acestei povești aparent ireale, că ne vrăjește tot mai mult dialogul peste timp cu autorul și cu personajele…

Dar să-l ascultăm chiar pe Autor, misteriosul S.T. Burke: „Am văzut farsa cu ochii mei. Apoi m-am apucat s-o rescriu din memorie. Când reproduceam această hărmălaie de replici, nu mă gândeam că fac teatru. Și la ce bun, odată ce farsa fusese jucată deja? Voiam doar să mă despart elegant de niște divinități hazlii cu care mi-am populat, naiv și imprudent, o bună parte din viață”.

Cea mai recentă producţie a Naţionalului din Chişinău, Balamucul vesel adună în scenă aproape întreaga trupă a teatrului. În distribuție: Igor Babiac, Iurie Negoiță, Alexandru Pleșca, Petru Oistric, Dan Melnic, Anatol Durbală, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Draga Dumitrița Drumi, Mihaela Strâmbeanu, Doriana Zubcu-Mărginean, Valentin Zorilă, Angela Ciobanu, Silvia Luca, Ana Bunescu, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Nicolae Suveică, Ecaterina Mardari, Cornelia Maros-Suveică, Doriana Mărgineanu, Mihaela Damian-Oistric, Ana Tkacenko, Dina Cocea, Nicolae Darie, Serghei Racenco – dirijor, Natalia Racenco – vioară, Vadim Buinovschi – vioară, Lev Ignatiev – violoncel.

Pendulând între comedia romantică și satira contemporană, trupa Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău ne propune din nou o înaltă lecție de teatru făcută cu pasiune, talent și curaj civic! Vă invităm să-i aplaudăm !

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.