Verva Thaliei la început de stagiune

Aventuraţi-vă serios!

În 1972, Teodor Mazilu scria: “Personajele mele, având un fel de ridicolă conştiinţă de sine, simt nevoia să se autoironizeze şi, ori de câte ori se iveşte ocazia, prin natura ei, prostia este şi violentă. Dar nuanţând-o, trebuie să-i recunoaştem prostiei şi o anumită complexitate. Prostia nu e numai obtuză. Ea are o extraordinară putere de a mima orice: poate mima inteligenţa, prostia se poate indigna faţă de de mediocritate, prostia poate mima chiar sila faţă de prostie”.

“Teatrul Mic” anunţă premiera spectacolului “Somnoroasa aventură” (Aventurile unui bărbat extrem de serios), de Teodor Mazilu, în regia lui Vlad Stănescu. Joi, 4 octombrie, la ora 19 :00, în sala “Teatrului Foarte Mic”, un domn serios, cu costum şi cravată, e gata să renunţe la pălărie şi servieta diplomat pentru a încerca emoţia unei aventuri nebune.

Domnul Gherman (Cristian Iacob) – un politician impecabil, ireproşabil şi implacabil, serios, e în căutarea echilibrului. Şi cum altfel poate regla balanţa armoniei dacă nu cu imaturitatea, iresponsabilitatea şi inocenţa Gabrielei (Gabriela Iacob). Iar cum calea spre fericire nu e niciodată facilă, drumul bărbatului nostru serios către inima tinerei proaspăt admise la facultate trece obligatoriu pe la mătuşa Cleo (Oana Albu) – mamă iubitoare, intrigantă de profesie şi veşnic direct interesată de confortul propriu. În această aventură serioasă îşi găsesc repede locul şi Ogaru (Avram Birău) – inepuizabilul excroc sentimental fără vârstă – şi Manole (Radu Zetu) – iubitul sincer; mecanicul amator de plimbări în pădurea Băneasa.

Undeva între divertisment comic – aşa cum a fost denumită piesa de către Teodor Mazilu – şi absurdul vieţii, aceste personaje atât de recognoscibile şi totodată atât de bizare, ne spun o poveste. Regizorul Vlad Stănescu ne propune un spectacol relaxant, îmbibat de un umor special şi subtil; o întâlnire cu un mare autor în care textul şi interpretarea actorilor au prioritate în faţa artificiilor de orice fel.

La Teatru Foarte Mic veţi descoperi savoarea ironiei şi voluptatea umorului mazilian !

Călătorii prin lumea copilăriei,

Teatrul “Excelsior” începe în forţă stagiunea 2012-2013, cu gândul la cei mai fideli spectatori ai săi: copiii, părinţii şi bunicii. Aşa cum spunea patronul spiritual al teatrului, maestrul Ion Lucian, jucăm pentru publicul de la 3 la… 103 ani!

Casa Poveştilor din strada Academiei nr.28, îşi deschide larg porţile, pentru a vă primi alături de trupa teatrului “Excelsior”, condusă de directorul Aurel Mitran, în călătorii de neuitat prin lumea copilăriei.

Gongul bate la “Excelsior”, marţi, 2 octombrie, la ora 9.00, unde vă aşteaptă “Mica Sirenă”, una dintre cele mai frumoase poveşti scrise vreodată, de Andersen, regizată de regretata Olimpia Arghir, avându-i în distribuţie pe actorii Annemary Ziegler, Cristian Nicolaie, Paula Sorescu Lucian, Vasile Menzel, Silvana Ionescu, Robert Radoveneanu şi Ştefan Velniciuc. Muzica: Henry Mălineanu, coregrafia: Roxana Colceag.

Iar, din 2 octombrie şi până la sfârşitul stagiunii, zi de zi , actorii vor juca pentru dumneavoastră, spectatorii. În această lună vă veţi întâlni cu personaje care mai de care mai spectaculoase, puse pe şotii, magii şi farmece. Nu lipsiţi de la întâlnirea cu “Frumoasa şi Bestia”, “Vrăjitorul din Oz”, “Cocoşelul neascultător”, “Aventurile lui Nils”, “Măria Sa…Măgarul!”, “Snoave cu măşti” şi “Surprize la Excelsior”.

Mica sirena, pe scena de la Excelsior


În miez de Brumărel, fix pe 15 octombrie, la ora 19.00, vă așteaptă premiera “Zâna Zorilor”. Zâne, balauri, împărați și feciori de împărați, Murgul înțelept, Sfânta Vineri, întâmplări neobișnuite și pline de haz, toate le veți descoperi în basmul “Zâna Zorilor”, de Ioan Slavici, dramatizat și regizat de Ilinca Stihi.

Până atunci, e musai să puneți pe harta timpului liber, Teatrul Excelsior pentru copii și tineret. De ce este important să vă opriți în acest loc al Bucureștiului? Pentru că numai aici, atât “oamenii mici”, cât și cei mari, vor savura aroma copilăriei.

“Fizicienii”

“Teatrul Maghiar de Stat” din Cluj se pregăteşte de o nouă premieră: la data de 12 octombrie de la ora 20.00 va fi prezentată piesa lui Friedrich Dürrenmatt „Fizicienii”, în regia lui Lori Petermann.

Fizicienii, la Teatrul Maghiar din Cluj foto Biro Istvan


„Chiar dacă am trăit în ere diferite, eu şi Dürrenmatt împărtăşim aceeaşi înţelegere a contextului în care trăim şi aceeaşi frică cauzată de posibilele scenarii sumbre ale civilizaţiei. Reflectând la starea lumii, amândoi ne-am regăsit într-o stare de oroare. Dürrenmatt a trăit înaintea mea, iar eu sunt tulburată de faptul că situaţia practic nu s-a îmbunătăţit, ci mai degrabă s-a înrăutăţit”, declară tânăra regizoare din America.

În distribuţie: Emőke Kató, Loránd Váta, Levente Molnár, Áron Dimény, Tünde Skovrán ş.a. Decorurile aparţin lui Steven C. Kemp, costumele sunt create de Emily Deangelis. Dramaturgia, Noémi Vajna

Premiile Festivalului de Teatru Scurt

Juriul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, având-o ca preşedinte pe prof.univ. dr Ludmila Patlanjoglu, critic de teatru, şi membri pe regizorul Cristian Hadji-Culea, pe scenografa Prof. univ. dr. Ştefania Cenean, actorul Mihai Gingulescu, teatrologul Marius Zarafescu, a acordat următoarele distincţii. Premiul pentru cea mai bună regie a revenit lui Bobi Pricop pentru spectacolul “Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya, de la Teatrul ACT din Bucureşti, Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat ex aequo Ceraselei Iosifescu pentru rolurile Veta din “O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu”, din Craiova, şi Anettei Reille , pentru “Zeul măcelului”, de Jasmina Reza, de la Teatrul “Nottara” din Bucureşti, dar şi Ioanei Manciu pentru rolurile Dvori şi Procuroarea din spectacolul “Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya de la Teatrul “ACT” din Bucureşti. Premiul pentru cel mai bun actor a revenit, ex aequo, lui Richard Balint pentru rolurile Martin Dysat din spectacolul “Equus”, de Peter Schaffer, şi Hilbert din spectacolul “În curând vine timpul”, de Line Knutzon de la Teatrul “Regina Maria”, din Oradea, câr şi lui Alexandru Pavel pentru rolul Tom din spectacolul “Cloaca” de Maria Goos al Teatrului Naţional Târgu Mureş – Compania “Liviu Rebreanu”.

Tania Popa, Premiul Special al Juriului, la Oradea


Premiul special al juriului a fost acoradat actriţei Tania Popa, pentru spectacolul “Fata din curcubeu”, de Lia Bugnar de la Teatrul Naţional “I. L. Caragiale”, Bucureşti. Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost decernat Liei Dogaru pentru spectacolul “O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu”, din Craiova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.