Vezi noi detalii despre sancțiunile UE și SUA pentru ruși

Noul pachet de sancţiuni impus Rusiei de UE la un an de la începutul războiul în Ucraina vizează 121 de persoane şi entităţi, inclusiv producători iranieni de drone, în timp ce Statele Unite au adoptat la rândul lor un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta incluzând şi intermediari europeni, relatează AFP.

Adoptat vineri, al zecelea pachet de sancţiuni al UE după începerea războiului în Ucraina cuprinde „sancţiunile de cea mai mare anvergură adoptate vreodată”, a indicat sâmbătă într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Sunt astfel vizate 96 de entităţi ruseşti suplimentare (companii sau agenţii de stat), inclusiv trei bănci ruseşti.

Sunt de asemenea vizate şapte entităţi iraniene, toate reprezentând producători de drone folosite de Rusia pentru a lovi ţinte în Ucraina.

De asemenea, interdicţia exportului de produse industriale europene către Rusia a fost extinsă către noi bunuri cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară), precum componentele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru motoarele de avion, antenele, macaralele, materiile prime constituite din pământuri rare, circuitele electronice şi camerele cu termoviziune. Importurile anuale ale Rusiei de astfel de produse însumează circa 11 miliarde de euro.

O prevedere a acestor noi sancţiuni obligă statele UE să îmbunătăţească raportarea activelor ruseşti îngheţate în urma pachetelor anterioare de sancţiuni. În urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

Bruxellesul caută acum o bază legală pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei.

În noul pachet de sancţiuni europene au fost luate noi măsuri şi împotriva unor entităţi ale mass-media ruse. Astfel, au fost suspendate licenţele birourilor în limba arabă ale posturilor Russia Today şi Sputnik, posturi deja interzise în UE.

Washingtonul a anunţat la rândul său vineri un nou set de sancţiuni contra Rusiei, ce vizează responsabili politici, companii de semiconductori, dar şi intermediari europeni acuzaţi că au contribuit la ocolirea sancţiunilor precedente impuse Moscovei după declanşarea războiului.

Aceasta este „una dintre cele mai importante acţiuni în materie de sancţiuni” de la începutul războiului, notează, tot într-un comunicat, Departamentul american al Trezoreriei.

Noul pachet de sancţiuni impus de SUA vizează, printre alte entităţi, companii şi persoane ce activează în sectoare economice precum metalurgia, mineritul, producţia de echipamente militare sau de semiconductori.

Pe lista de sancţiuni a SUA au fost adăugate şi aproximativ 30 de persoane şi companii europene, din Elveţia, Italia, Germania, Malta şi Bulgaria, acuzate că au contribuit la eludarea sancţiunilor prin livrarea de echipamente militare Rusiei. Activele deţinute în SUA de aceste persoane şi companii vor fi îngheţate.

Mai mult, după ce a inclus deja marile bănci ruseşti pe lista cu sancţiuni, Trezoreria SUA a completat acum lista cu încă vreo zece instituţii financiare ruseşti.

Sancţiunile europene şi americane urmăresc să lovească economia Rusiei ca represalii pentru războiul pornit contra Ucrainei, să-i diminueze capacitatea de a-şi finanţa armata şi de a produce echipamente militare.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub efectul sancţiunilor internaţionale PIB-ul Rusiei a scăzut anul trecut cu 2,2%, dar şi-ar putea reveni anul acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. În urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.CHIAR NU-I FURT?/ (OLIGARHI RUȘI SUNT MAI RĂI CA OLIGARHII AMERICANO,ENGLEZI,CANADIENI,COREENI ETC?

  2. Vorbiti baieti, executati ordinul. Pe rusi i-a durut la banana de sanctiuni. Auzi tu, au sanctionat iranieni. Ba boi baltii, Iranul traieste sub sanctiuni de zeci de ani, cumva asta i-a terminat? Daca nici iranianul nu stie sa dea cu jet pe sanctiuni… atunci cine?
    Astept raspunsuri de la plutoneii de serviciu. Ghita suina and company…

  3. Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (art.36, alin.1), „Cancelaria Sfântului Sinod este organism central administrativ al Sfântului Sinod, al Sinodului Permanent, al Adunării Naționale Bisericești, al Patriarhului, al Consiliului Național Bisericesc și al Permanenței Consiliului Național Bisericesc”.

    Cancelaria Sfântului Sinod, împreună cu Administrația Patriarhală, sunt organismele centrale administrative aflate la dispoziția Patriarhului, în exercitarea atribuțiilor sale executive de președinte al organismelor centrale bisericești deliberative și executive și de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române (art.35, alin.1).

  4. In ritmul asta raman fara sanctiuni cei din vest . Osa se sactioneze intre ei cat de curand ca sa nu-si piarda „mana”. Deja au inceput cu Ungaria.

  5. @gelu spune:
    25 FEBRUARIE 2023 LA 17:32/In cenusa mortilor tai de hoti si jogodii posteaza bai hahalera securist in neamul tau de vierme cu semnatura ta si nu ma mai clona.

  6. Cred ca vor folosi ca sanctiune si interzicerea exportului de paine de larve catre rusia, sa aibe destula ieuriopa. Asa cum ieuropa ne invata pe noi sa stam in frig si sa consumam putin , credeti ca rusia nu stie sa supravietuiasca? Rusia n-a fost ocupata nici macar de rusi, cum s-o ocupe alții?Dureros e ca in loc de solutii pentru pace se baga bete prin gard. Mai marii lumii ii caiesc pe africani ca fac foamea dar ei cheltuie bani pe razboaie. Cu atatia bani cheltuiti pe razboaie acum sahara era oaza.

  7. Cu parere de rau ,vreau sa o instiintez pe doamna Ursula von der Leyen ,ca Putin o sa faca pipi la fel cum a facut si pana acum, pe toate sanctiunile date de ea.

  8. Rușii dau cu boltă pe sancțiuni.
    Lukașenko incepe o vizită în China, asta „sancțiune”. Iar China începe sa se implice militar de partea Rusiei (o zice chiar CNN…) ?

  9. DETALII NOI DESPRE SANCTIUNI: rosii 12 lei/kg; unt 15 lei/kg; lapte 14-19 lei/kg; 600-1000 lei intretinerea la bucale 2 camere pe decembrie… mai continuam cu sanctiunili tovarasilor UsEristi de la Bruxelles???!!!

  10. „Bruxellesul caută acum o bază legală pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei.” Nu există bază legală pentru tâlhărie la drumul mare. Dacă ar exista s-ar fi confiscat activele statului de peste baltă atunci când a invadat Afganistanul, Vietnamul, Libia, Siria, Irakul, Yugoslavia și așa mai departe. Ar fi existat pentru ocupația colonială a zeci de state din lumea a treia de către jefuitorii occidentali. Dacă ar exista o astfel de bază legală aceasta ar putea fi pusă în aplicare de ONU nu de niște homalăi, corupți, dezaxați și depravați ca cei care conduc Ieoropa și USA.

  11. astia au grija de sanctiunile contra rusiei….mor de grija lor ,mai bine vedeti de cum ne afecteaza aceste sanctiuni pe noi ,aia e important…rusi se descurca ei…

  12. Dupa cele mai dure sanctiuni, se prevede o crestere a PIB-ului Rusiei. Pai atunci le doresc succesuri cu sanctiunile in continuare!

  13. Pace = fara baze NATO in lume. Nu-si au sensul dupa 1990. Cine vrea armata sa o tina la el in tara, s-o hraneasca, s-o creasca, etc. cu banii proprii. Razboiul asta ca si toate celelate nu isi are sensul. De ce romanii se amesteca in mizeria globalista? Sa faca ce vor cu miliardele lor, cu lacustele lor, cu occidentul lor cu tot! Am fost, am trait pe modelul lor…succes mare!!! Adica minciune mare si sclavagism! Vrem doar sa fim lasati in pace sa traim. Asa ca hai sa facem curatenie in batatura noastra terminand cu securistii care si-au pus toate curvele si toti prostii sa ne conduca. Facem curat in tara! Cat despe razboi, sa-l faca rusii, ucrainienii, americanii, ursula, 100 de ani daca vor! Dar pe noi sa ne lase in pace!

  14. >>…măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

    Bruxellesul caută acum o bază legală pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei. <<

    A se citi: Larry Fink ii freaca palmele de bucurie ca va gabji cele 300 de miliarde ale Begumei, fara sa miste un deget.
    Iata deci cum a ajuns BlackRock sa detina cele mai multe active de pe planeta: prin MUNCA CINSTITA, cum altfel?!

    Victor (11:30) rezuma foarte bine situatia: ca si masurile zise "anti-covid", asa-zisele sanctiuni anti-rusesti se rasfrang tot in cosul zilnic al cetateanului european, si anume, desigur, negativ.
    Si asta nu e nimic. La urmatoarea invazie extraterestra televizata live laptele va ajunge la 50 de lei iar intretinerea la 5000.
    Fridom, fridom, striga cetatenii entuziasmati de valorile occidentale. Fridom end prosperiti!

  15. Ce mai vor tăntălăii UE cu sancțiunile, atunci când este evident o șinucidere.. Sancțiunea nr 9 nu este și nu poate fi aplicată la trei țări. Sanțiunea ghicită nr 10, are cel puțin cinci țări care nu o vor accepta,.De altfel extrem de vizibil europa pierde mult mai mult cu sancțiunie,. america câștigă,..iar rusul râde de proștii, care mai și luptă contra schimbare climatică..Ar trebui să-și adune firimiturile de creier și să ghicească o pace, un armistițiu măcar, nu sancțiuni și livrări de arme,. Mizerabilii..

  16. Ursuletz, ai probleme la mansarda! Rusia e deja pe butuci. L-am urmarit pe bietul Volodea cel Ku Mintea Rasfirata, si i-am vazut muianul pe care il facea cind incerca sa convinga publicul ca economia rusa e capabila sa mearga si fara ajutor extern. Ti-era mila de el: nu avea niciun fel de convingere, caci cei mai buni investitori rusi s-au carat cu bani cu tot, iar cei ramasi nu au curaj, cita vreme se prefigureaza la orizont o criza economica severa, rezultat normal al indreptarii economiei preponderent catre productia de razboi.
    Jalnicul Vova Ratatul a cacat banii rusilor si aurul pe o campanie ce era deja dezastruoasa din vara, cind inca rusii mai aveau ceva victorii. Iar de banii oligarhilor nu se poate atinge, fara sa zboare si el de la vreun etaj superior fara parasuta! Cit despre miliardele lui: e indragostit pina peste urechi de ele, si nu vrea sa le dea pe miini barbare si parsive! :))
    Europa e lovita de efectele Covidului, in principal, dar va trece peste aceasta criza, cum a trecut si de cea din 2008-2014. Doar Ucraina va mai suferi, pina ce razboiul dintre Putin si Prigojin va incepe si va duce la oprirea razboiului din Ucraina. SUA cistiga net, ca si China, dar numai daca aceasta China va sti sa nu se implice de partea Rusiei, caci UE ar putea oricind sa impuna sanctiuni asemanatoare si ei, iar asta ar insemna colapsul gigantului economic asiatic.
    Vin vremuri interesante. Stitzi ca am visat ca l-am lichidat pe Putin cu o mitraliera? I-am facut moaca zob! ;))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.