”Victorie a pragmatismului” și ”moment politic hotărâtor” pentru gazele de șist

Moment important pentru industria gazelor de șist din Marea Britanie. Pentru prima dată începând din 2011, controversata tehnologie a fracturării hidraulice a fost reluată, sub formă de teste, în comitatul Yorkshire. Consiliul comitatului a votat (șapte voturi pentru și patru împotrivă) pentru reluarea extracției de gaze de șist. Este un moment istoric, scrie The Telegraph, pentru că în ultimii cinci ani extracția de gaze de șist a fost suspendată, în ciuda unei politici favorabile din partea guvernului.

Extragerea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice a fost oprită în Marea Britanie în 2011. Procedeul era aplicat încă de la finalul anilor 1940, în mod experimental, și de atunci au fost forate sute de puțuri. Însă în 2011, operațiunile companiei anglo-canadiano-americane Cuadrilla au provocat două seisme în zona de exploatare și activitatea a fost sistată. Forarea pentru gaze de șist a fost interzisă de guvern până în 2012, însă de atunci nicio companie nu a mai reluat activitățile.

ONG-ul Prietenii Pământului a precizat că ia în considerare lansarea unei acțiuni în justiție împotriva reluării forării pentru gaze de șist. ”În ciuda acestei decizii, sprijinul public pentru fracturarea hidraulică scade, iar în Țara Galilor, Scoția și în țări din Europa a fost suspendată. Riscurile pentru sănătate și mediu sunt inacceptabile și vom continua lupta”. Peste 4.000 de cetățeni au depus petiții în care fac referire la impactul fracturării hidraulice asupra mediului, a turismului și la ”industrializarea mediului rural” din Yorkshire. Grupul de inițiativă Fracking Off a avertizat că decizia aceasta de reluare a exploatării deschide calea către forarea a mii de puțuri în întregul comitat.

Decizia este considerată de către critici drept un ”travesti”. Aceasta pentru că mâna consilierilor din Yorkshire ar fi fost forțată de faptul că aici operațiunile vor fi reluate la puțuri deja forate din anii 1990, însă nu acest lucru este important și procedeul de extracție în sine – fracturarea hidraulică a rocilor.Spre deosebire, în comitatul Lancashire, acolo unde dorește să foreze compania Cuadrilla, operațiunile au fost interzise de consilieri pentru că întregul proces trebuia pornit de la zero, prin forarea puțurilor.

”Nu vă lăsați intimidați de minciuni. Ați sugruma copilul la naștere de teama a ceea ce ar putea el deveni?”, le-a transmis consilierilor din Yorkshire directorul comercial al companiei Third Energy, cea care a primit autorizația de exploatare. El a adăugat că ”nu vor fi probleme semnificative din cauza zgomotului” și că riscul de contaminare a pânzei freatice este ”practic zero”.

Secretarul de stat pentru Energie, Andrea Leadsom, a salutat decizia autorităților regionale și a spus că se așteaptă la ”explorarea zăcămintelor până la finalul anului, pentru a vedea cât de multă energie este disponibilă pentru alimentarea industriei și a gospodăriilor”. ”Este limpede că fracturarea hidraulică este o oportunitate fantastică. Este buna pentru economie, pentru locurile de muncă și ne întărește securitatea energetică”, a spus ea. Decizia reluării operațiunilor a fost considerata o ”victorie a pragmatismului” și un ”moment politic hotărâtor”.

Greenpeace a acuzat guvernul Cameron că este părtinitor în favoarea industriei gazelor de șist. ”Nu ar trebui ca în 2016 să construim noi infrastructuri pentru gaze și petrol, ar trebui să ne îndepărtăm de aceste resurse cât mai repede posibil”, spune directorul ONG-ului Friends of the Earth.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.