(VIDEO) Așa dorește Petre Daea s-o rezolve: „Se ia apă direct”

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a afirmat joi că va fi depus în Parlament un proiect de lege prin care se dă posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă posibilă pentru a iriga culturile, iar costul energiei folosite pentru pomparea acesteia să fie subvenţionat de stat.

„Am lucrat la un proiect de act normativ care va pleca imediat în Parlament, va fi semnat de parlamentarii PSD, prin care modificăm legea 138, şi anume dăm posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă posibilă, că se numeşte Jiu, că se numeşte Olt, Prut, Siret, că e Arieş, că e Criş, că e Ialomiţa sau Dunăre, se ia apă direct din sursă şi se aduce această apă la culturi, iar energia folosită pentru pomparea apei, indiferent că este electrică sau de alt fel, costul acestei energii să fie subvenţionat. De asemenea, tot prin modificarea legii 138, care a instituit programul naţional de irigaţii, în această modificare se prevede şi faptul că şi energia care se consumă de la staţia de pompare până la plantă trebuie să fie susţinută de la bugetul statului, în aşa fel încât fermierii să poată face faţă situaţiei critice în care ne aflăm”, a spus Daea, într-o conferinţă de presă la PSD.

El a adăugat că Ministerul Agriculturii ar trebui să urgenteze determinarea pierderilor la faţa locului.

„Cred că acum este nevoie ca Ministerul Agriculturii să organizeze atent şi rapid modul de lucru în teren. Am dat ca soluţie, dacă durează mai mult timp, să urmărească fiecare suprafaţă în parte, să poată să modifice ordinul comun, pe care l-a semnat ministrul Oros cu ministrul Vela şi să folosească drept probă fie un filmuleţ, fie o fotografie pentru a atesta faptul că a fost cultura acolo, pentru că niciun fermier din România nu îşi întoarce propria recoltă dacă ea este bună. Nefiind viabilă, trebuie să o întoarcă imediat, pentru că timpul nu aşteaptă”, a explicat acesta.

Mai mulţi reprezentanţi ai PSD, printre care Petre Daea, au participat joi la o videoconferinţă cu fermierii şi reprezentanţii industriei alimentare din întreaga ţară, pentru a discuta măsurile necesare pentru sprijinirea acestora, urmând să propună urgent Parlamentului un plan în domeniu.

Conferință de presă susținută de Petre Daea, fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor, și Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la sediul #PSD

Publicată de Partidul Social Democrat pe Joi, 30 aprilie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioana Radu 8519 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Nea Alecu, nea Alecu, tunde statu’ si berbecu’ ! … Bravo ba Daea ! Deci fermierii (adica niste baieti PRIVATI, cu zeci de mii de hectare unii si exportatori la greu !) au dreptul sa traga apa si din pinzele freatice si, in plus, sa mai si plateasca statul energia pentru aceiasi baieti PRIVATI ! Asta, bineinteles, pina se hotaraste odata (tot statul) sa le faca si niste siteme de irigatii moderne, cadou !

  2. Dacă OROS e ministru la agricultura
    atunci nu e nicio speranță de bine.
    Tipul pare arogant,indolent si sigur INCAPABIL.
    Eu l-aș trimite acasă urgent. E nevoie de un ministru dinamic care sa acționeze cu măsuri concrete in această perioadă de secetă excesivă!

  3. ” Deci fermierii (adica niste baieti PRIVATI,” Imi place cum combati cu manie proletara, tov cormoran. Se cunoaste ca esti un latrau turbat. Pai, care producator agricol nu mai e privat? Daca vrem sa avem recolte, statul e obligat sa ajute fermierii, altfel nu pierd doar ei, ci intreaga tara. Stiu ca ati primit ordin pe unitate sa respingeti orice initiativa care nu vine din partea portocaliilor galbejiti. Dupa voi, Romania n-ar trebui sa mai produca nimic, ci sa importe de la stapanii vostri. Actualul guwerner nu va face NIMIC! Toate ” proiectele ” de redresare a economiei sunt doar la nivel declarativ si nu vor avea finalizare. Problema lor e cum sa faca sa sprijine doar firmele de casa si companiile straine, fara sa cheltuiasca un leu pentru micii producatori. D` tu poate ca nu esti turbat, ci ai gripa aviara. Stii ce-a facut prietenul tau Flutur cu gainile bolnave? Asta ar trebui facut si cu tine. Mai scapam de o javra.@tetea: si tie ti-a papat cormoranul carasul si creierul. Sau visezi sa faci irigatii cu metoda japoneza nakana-yakana, ori nu te duca mintea?

  4. Bey Daea nu deranja guwerneaua si pe mini-strulu Oros care este ei ocupati sa gandeasca si sa regandeasca planurile de masuri pentru agricultura,cel putin pana trece anu si chiar tot cincinalu lu Ghinion-voda,ca acu sunt ocupati cu problemele agriculturii Germaniei,care fara sparanghel ar fi kaput in secunda doi.Deocamdata au masurat ei doar coparsheu agriculturii romanesti si sunt la dimensionat si capacu,iar Catzu si Iohannis,cu masca,sau fara masca,sapa groapa prin coclauri.

  5. Mda…cea mai gravă problemă pe care o generează activităţile agricole este utilizarea intensivă a apei din pungile freatice pentru irigarea suprafeţelor cultivate, indiferent de mărimea lor: zeci/sute de ari, hectare, zeci de hectare ! Se consumă, în mod inconştient, apa din stratul freatic, în ţara cu cea mai mare densitate de ape curgatoare. Dunărea, se varsă în mare cu un debit de peste 6000 mc/sec şi ţaranii-fermierii irigă culturile din lunca Dunării (în special legume si lubeniţe) cu apa scoasa din puţuri forate până în stratul freatic. Sunt deja semne ca pungile freatice se epuizează, atunci să vezi jalea, când nu va fi apa de băut !
    Soluţii? Sunt multe, voinţa politică să fie! Un program care sa prevadă măsuri de reabilitare, în paşi, a sistemului de irigaţii construit în anii ’70, care folosea apa din Dunăre: canalele încă existente, şi statiile de pompare a apei în aceste canale. Principala problemă, energia electrică, poate fi rezolvată local, la fiecare staţie de pompare, cu panouri fotovoltaice (pt. 500 kw, sunt necesari cca 2000-2500 mp panouri, amplasate pe malurile canalelor, de o parte şi alta a staţiei de pompare) Este greu? Nu ! Odată prezentă apa în canale, ţăranul/fermierul român ştie ce are de făcut!

  6. Dacă tot ne iau ungurii Ardealul, de ce să ne mai batem capul cu recolta?

  7. Daea e hopa Mitica/cade-n cap,dar nu se strica/cade-n fund și se ridică/ nu se sparge, nu se strică/ Asta e Daea Mitica
    Du-te mai tataie ,ia si cormoranii dupa tine,si nevasta bugetara si fetele bugetare,parazitule..Nemilosule,care ai ucis porcii romanilor sa iti satisfaci stapanul..

  8. Mos Daea,alo, intre 1-5 Mai ploua de rupe in Romania,sa tii afara niste ligheane,pentru irigatii

  9. D-L DAEA E SINGURUL MINISTRU COMPETENT DE 30 DE ANI INCOACE. OMUL E UN PROFESIONIST SI GANDESTE IN PERSPECTIVA. IN REST…UITATI-VA LA COMENTARIILE PRECEDENTE. UN PROVERB: CONSTIINTA TRECE PRIN STOMAC. NU IRIGAM ACUM…NEMA PAPA PE VIITOR, DESTEPTII PAOLII!

  10. Acum vreo 35 de ani, un ing agronom care a fost trimis de statul acela comunist criminal la specializare in SUA imi povestea cum statul american ii ducea apa oricarui fermier la suprafata pe care dorea sa o irigheze, fara sa-l coste nimic din investitie.
    Pe ferrmier il costa numai investitia pe terenul lui. Daea nu vorbeste in dodii…..[Leo]

  11. Unde’s banii pusi de’o parte de PSD pentru „avioanele care aduc ploia”?
    Inca nu’i tarziu sa’i scoata si sa ia avioanele alea, ca seceta e lunga si nevoia de apa se intinde pana la toamna.
    Acest guvern de slugoi incompetenti, ce exploateaza kolonia pentru interesele straine, va trebui sa de socoteala de fiecere banut al statului pe care ei l’au deturnat ca niste criminali oligofreni, crezand ca nimeni nu stie cum fura ei tara.

  12. Locuiesc in centrul unui oras si in curte pamantul din februarie a inceput sa se crape de seceta.1. Pnazele freatece de care plang unii deja sunt contaminate cu azotati/nepotabile, in Baragan au gust salciu de zeci de ani. Jalnic este ca Insula Mare a Brailei a fost concesionata/dat strainilor. Ca adormitii/scuze, din Romania nu au inteles ca va veni si o mare SECETA si ca STRIGATUL SPECIALISTILOR TREBUIA AUZIT, agronomii si pedologii AVERTIZEAZA ca pierdem pamant arabil sute de hectare distruse in Baragan, crovuri. Cata ZBATERE INUTILA face un senior intr-o tara de inapti/scuze. In 2008 deja vorbeam ca va veni o criza alimentara, atunci inca nu se vandusera milioane de hectare. Sper sa nu ajung sa prind si CRIZA APEI. Vi s-a parut ”nostim” DUNE…lumea este inconstienta. OPRITI CONCESIONAREA IZVOARELOR. LASATI APA si pt URMASI…

  13. Daea a fost singurul ministru postdecembrist al agriculturii care a fost un profesionist. I se poate imputa ca nu s-a batut suficient pentru finalizarea celebrului canal Siret-Baragan (inceput pe tmpul lui Ceausescu si abandonat de borfasii cre au luat puterea in ’89). Poate ca el a vrut dar s-a lovit de rezistenta lui Dragnea si a premierilor sai. De papagalul Ponta nici nu amintesc.

  14. Desi provine si el de la coada vacii ceapeului ca mai nou orice ‘urmas bratian liberal’ , Oros este un nimeni pe acest post de ministru. Nici nu este de mirare fiind si el din grupul ‘intelectualilor’ de la Cluj prezidat acum de Coldea. Se pricepe sigur la cu totul altceva.

  15. Daia macar incearca solutii, sa vedem ce se mai
    poate salva. Pe Oros il doare-n spate. Se vede pe fata aia a lui absolut im-
    pasibila.

  16. Batranul nu avea somn. La ora cinci era sau la minister sau pe tarla. Nu ti-a iesit diversiunea. Incearca cu Iohanis, acolo sigur tine.

  17. @Cormoranu’ turbat
    30 APRILIE 2020 LA 17:43
    La cum gandesti tu eu ar trebui sa-i platesc lui Badalau irigatiile.
    Stiu ca la voi la psd 50 mil euro avere e nimic, e maruntis.
    Acesta este sistemul de irigatii pe care l-ati lasat. Dintr-un miliard de euro un sfert ati platit pentru paza, sa nu va fure cineva namolul din canalele secate.
    Sa vina Statul si Guvernul daca se poate sa va stearga si praful in casa.
    Stiu ca la voi e mai greu cu munca, ati avut pojar cand ati fost mici si nu puteti munci. Ajutorul social sau furtul e baza.

  18. Romania nu inseamna numai jud. Ialomita Braila Galati, tarani/agricultori sunt si in restul tarii, asa ca este firesc sa se incerce salvarea micilor straturi de legume de langa gospodarii, romanii nu traiesc doar cu sparanghel vandut in suermarket cu 10 lei legatura…

  19. bre neica daea, cat ai fost ministru ai umblat o zi cu porcul, o zi cu oaia, o zi pe vine in lanul de secara si mereu ai avut grija sa ii dai fetei lui tata, adica a lui neica daea, un luciu de apa in delta Dunarii desi se vede de la o posta ca era conflict de interese , doar autoritatile nu vad : tata ministru, mama director general in ministerul lui daea , fata la fel si neica daea se face ca nu vede , nu aude .
    Acum moare de lipsa apei, pai ce ai facut neica nu trebuia sa pui la punct sistemul de irigatii ca doar erai minjstrul agriculturii dar ai umblat o zi cu porcul, o zi cu oaia, o zi pe vine in lanul de secara si ai avut grija sa ii dai fetei lui tata, adica a lui neica daea, un luciu de apa in delta Dunarii , ba te-ai si ne-ai facut de batjocura in UE: ” la noi cormoranii fac baie in piscina” auzi minte putina la el de se uitat la el ca „la felul patru” ; in plus mai voiai sa o despagubesti pe fetita lui tata pentru ca pestii sunt mancati de cormorani.

  20. Singurul comentariu pertinent este cel al lui Alx! Majoritatea comentariilor sunt ale adeptilor furtului din bunul public = vesnica politica PSD-ista! Iar dl Daea sa stea in banca lui, nu sa vina cu alte idei de furt din banii publici!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.