Destinaţii de vacanţă pentru cehi: Austria şi Slovacia – din iulie

corespondență de la Praga de Gabriel Jivănescu

La două zile după anunţul făcut de ministrul Sănătăţii la o reuniune cu ziariştii (care şi-au manifestat surpriza), în faţa cărora a subliniat că se va putea ieşi din ţară „chiar şi pentru vacanţă“, premierul Cehiei a precizat că dreptul de a călători în străinătate este „doar teoretic“.

Ulterior, ministrul Afacerilor Externe a adăugat că, poate cel mai devreme în iulie, se va pune problema unor vacanţe, preferabil în Slovacia ori Austria, funcţie de evoluţia pandemiei în zonă, fără a exclude, însă, un termen mai apropiat, în cazul unei situaţii favorabile. Pentru celelalte destinaţii favorite ale cehilor, cum ar fi Franţa, Italia, Spania sau Statele Unite, ministrul a afirmat că este prea devreme pentru a fi luate în considerare. Cea mai mare presiune din partea milioanelor de potenţiali turişti cehi pentru sezonul estival se pune în legătură cu Croaţia, pentru care ministrul, citat de SchengenVisaInfo.com, a lăsat să se înţeleagă posibilitatea unor sejururi începând din august, ca şi în alte state.

De asemenea, în opinia sa, zona Schengen de liberă circulaţie va redeveni operaţională începând tot din luna iulie. Dacă în prezent ţările europene care admit turişti străini ar fi Islanda, spre care Icelandair prezintă oferte interesante, dar pentru a le prinde trebuie ajuns în Marea Britanie, şi, poate – Insulele Feroe, Norvegia, ori Suedia, în cel mult o lună şi jumătate operatorii de turism din Grecia şi cei de pe coasta Adriaticii vor încerca să-şi relanseze afacerile, profitând şi de inerenta reducere a cererii pentru celelalte destinaţii mediteraneene.

Pentru cehii ce vor călători în străinătate, s-a impus carantinarea de două săptămâni la reîntoarcerea în ţară, în absenţa unui test RT-PCR negativ pentru infectarea cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 4 zile (deşi multe se pot întâmpla în cele 3-4 zile de după testare). Un asemenea test este obligatoriu şi între a 10-a şi a 14-a zi de carantină. Astfel de măsuri se aplică, începând din 27 aprilie, şi cetăţenilor străini care intră în Cehia, majoritatea celor admişi fiind studenţi ai unor universităţi din UE sau delegaţi ai unor firme străine, dacă durata şederii lor în ţară depăşeşte 72 de ore. Tranzitul şi repatrierea („spre casă“) este permis cetăţenilor UE, ca şi celor ai altor state, dacă sunt rezidenţi în alt stat al Uniunii Europene, cu condiţia părăsirii teritoriului ceh în cel mult 24 de ore de la intrare. [In toate cazurile, inclusiv pentru şoferii profesionişti, site-ul mvcr.cz oferă informaţii în limba engleză: conditions for entry.]

Deocamdată, nu se pune problema redeschiderii turismului intern, reluarea activităţii hotelurilor fiind programată de guvern pentru 25 mai.
Că deciziile de relaxare intrate deja în vigoare au fost adoptate prin surprindere o dovedeşte şi faptul că agenţiile de turism şi marile companii aeriene, inclusiv ČSA, par nepregătite să-şi reia operaţiunile. De marți la prânz şi până miercuri seară, la Praga erau programate la aterizare doar trei curse aeriene (China Eastern de la Shanghai şi Belavia de la Minsk, respectiv ČSA de la Wroclaw din Polonia), pentru 28-29 aprilie fiind programate trei decolări – zborul retur la Shanghai şi cel spre Minsk, respectiv spre Seul (Korean Airlines).

De peste o lună, aeroportul din Praga, care a lansat pe site-ul oficial recomandarea de a evita venirea spre terminale (reduse la un singur birou de informaţii) tuturor celor ce nu au vreo legătură cu zborurile limitate, a fost utilizat cu precădere pentru repatrierea turiştilor cehi dinspre destinaţii mai îndepărtate, operaţiune coordonată de ministerul de Externe.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Se pare ca si austria si cehia nu raporteaza corect numarul mortilor de covirus.Motivul e clar..dar intr-o luna vor fi coplesiti.

  2. Omenirea este la o răscruce dar mulți, foerte mulți nu mai pot de bine și le stă capul numai la concediul lor. Există un film despre Al doilea război mondial “Un pod prea îndepărtat” despre încercarea eșuată a generalului Montgomery de ai surpride pe nemți și a ajunge pe scurtătură în Germania. Filmul începe la un castel, o căsă priciară unde proprietarul, elegat, distins este servit la dejun când când intră soldații și rechiziționază proprietatea pe care o transformâ în comandament de trupe. Război crunt. După trei zile proprietarul într-un loden cu gulerul ridicat părăsește zona trăgând după el un carucior cu câteva obiecte! Cam asta ni se poate întâmpla oricâd pierderea fiind proporțională cu statulul în avere, dar egală în viață. Încâ e foarte bine.

  3. Nu-i asa ca programul publicitar pentru afaceri de orice fel la vedere, obligatoriu, trebuie sa agreseze ochiul su creierul cetateanului? distragandu-i atentia de la cele zilnice? Si inca o manevra „cicalareasca” cu tergiversarea „dam vauchere celor care nu si-au retras banii pentru vacante, sau, reprogramam pana cand se deschid usile si portile vacantelor! Bai brodatilor pe creier, dar daca omul moare cum ramane cu banii investiti in bilet de vacanta?! Proiectul „un bilet gratuit de la un raposat”?!

  4. Un articol tip bascalie:Cehia in concediu vrea la mare,in nici un caz in Austria sau Slovacia!:))E mai interesanta Cehia pentrui turistii cehi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.