(VIDEO) Coada la cafea în decembrie ’89

Cineclic , studio de filme/TV, a făcut publice o serie de imagini din decembrie 1989, după Revoluția Română.

Coadă la cafea, casa noastră. București, decembrie 1989. În imagini apare și Virgil Măgureanu

Soldați vigilenți care capturează un tânăr suspect cu geacă roșie. București, decembrie 1989 

Vama Petea, decembrie 1989 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

35 de Comentarii

  1. Ce ne-am face noi fără securitate!…cafeaua ,măgureanu și vama petea…un nou film realizat de Ciucă și Bode!…cu contribuția fetelor de la Apaca!

  2. Coada la cafea în decembrie ’89 Datoria externa = zero aproape 2 miliarde de dolari rezerva externa în decembrie 1989,adica + 2 miliarde dolari,cca 5 miliarde dolari actualizati astazi
    Cafea pe indestulate decembrie 2023 Datoria externa = 116 miliarde euro(raport BNR)aproape 65 miliarde de euro rezerva externa adica ,gaura de -51 miliarde euro

    PS cateodata am senzatia ca suntem si azi,cu acesti decerebrati (creiere inactive),o tara de propaganda

  3. Păcat că nu avea nimeni curaj să fotografieze cozile la orice de dinainte de 89. Alea ar trebui arătate. De câte ori stau la coadă la supermarket și mi se pare că durează prea mult, îmi aduc aminte de perioada aceea și mă calmez.

  4. In 1970 era Cafea prin 1982 era Ness si mergeau Cetatenii Romani cu Ness in Bulgaria . Prin 1980 nu se mai găsea Cafea ! In 1988 beam Nechezol ! Cafea făcută din Naut !

  5. elenapopa, cum ce mamicuta ta crezi ca puteau fi construite blocurile si fabricile in care taranii voiau sa devina „domni la oras”? Ceasca le-a dat ce si-au dorit

  6. Când statea doua ore la Coada la Orice innainte de 1989 si se termina innainta ta plecai acasa Supărat si al Injurai in Gand pe Ceausescu !

  7. Ceausescu a Comasat Terenurile in Provincie a Demolat Casele in Provincie si a facut Agricultura iar pe Tarani i-a Trimis la Orash la Blocuri făcute din Pegabricate in Anul 1975 dar si a daramas Casele de la Shosele si pe locul Caselor a facut Blocuri in Pantelimon si pe Stefan cel Mare si alte Cartiere , Moshilor .

  8. Dar cum era cand, stand la coada la cafea , ti se varsa uleiul peste zahar ??

  9. In 30 nov. ora 17 la Cluj s-a deschis, la ,,Casa Hintz,, o librarie ,, Carturesti,,
    Coada se intindea pe zici de metri , de la <<Cartofiserie<< pana la…Librarie.Aproape toti erau studenti.

  10. O anecdota din acea vreme spunea ,, Romania, vazuta din satelit, arata ca un balaur cu doua capete si o mie de cozi !!

  11. Un pachet de Alvorada Wienner Caffe ,procurat ,, la negru,, ( uneori de la negrii !! ) costa 150 de lei. De fapt, toata lumea bea Alvorada ,deci ,,criza de cafea ,, nu a existat cu adevarat.

  12. Cum a fost lucrat tovarășul de băieții cu ochii albaștri și azi „boboru” crede că tovarășul și tovarășa nu dormeau noaptea punândule „pă” hârtie cu creionul chimic înmuiat în saliva „dupe” limbă, rația dă parizăr. In anii 60-70 alimentara era plină nu lipsea nimic, la restaurante și cârciumi nu găseai mese libere,chiria și întreținerea unui apartament cu două camere nu costau mai mult de 10% din veniturile unei famili,socialismul funcționa. Ceaușescu a greșit nu când a plătit datoria externă fiind nevoit să strângă cureaua de grumaz rumânului, ci atunci când sa înhăitat cu mafia financiară internațională (FMI&BM) atunci sa condamnat pe el la moarte și pe rumâni la privațiuni. Ceaușescu trebuia să știe că prostimii trebuie să-i asigure desfrâu, pornografie, prostituție , alcool,aurolac,marijoana, heroină, tutun , cafea, nu apartamente și locuri de muncă, iobagul vrea să umple mațul să se screamă pe wc nu să muncească și să gândească, acum se plânge său revoltă careva că o chirie la o garsonieră mizeră la periferie este cât salariul minim pe economie…

  13. asa va invață pe voi acolo, in padure, ca asta era esential pt. o țară, cafeaua? La cafeaua de-o bei azi pe datorie, nu ți se apleaca? Prostovane plin de ura in țesta-ți fără creier…

  14. Chiria era circa 150 de lei si Intretzinerea la Bloc 350 de lei . Iar Salariul Minim era de 1100 de lei al avea Mama mea in 1970 ca femeie de servici la un magazin de incaltaminte iar tatăl meu avea salariul de 1800 de lei si se împrumută la CAR pe doi ani datorii , ca nu ajungeau banii pe luna ! Securistii aveau salarii mari de 4500 de lei in 1970 .

  15. Sa nu exageram pt. ca in Romania chiar in timpurile lui Ceausescu ,se putea cumpara cafea fara sa mai stea nimeni la coada.Sint curios generatia asta noua cum isi vor platii toate inprumuturile facute de mai marii conducatori bancilor straine.Atunci sa vezi cozi peste tot ,daca intre timp nu se va mai vinde si ce a mai ramas din tara asta .

  16. si inchinarea, ca tot se apropie Craciunul!
    Baaa, astia cu binefacerile lui Ceausescu, plecati in Venezuela sau Coreea de Nord. Sau chiar in Rusia, ca aveti mintea blocata!
    Aia de atunci, si-au pus in functii copiii de azi. Aia va furau si va scuipau, astia la fel.
    Mai aveti si drept de vot!..

  17. pentru lozinca „era mai bine”
    noi le-am scoate 3 dinti/masele
    ca pedeapsa!

  18. A mers cum a mers pana prin ’70, desi la oras painea fusese pe cartela, iar la magazinele de la sate nu se gasea decat marmelada de prune, in cutii de rumegus presat(marmelada era taiata cu cutitul), biscuiti, bomboane cu lapte sau spirtoase , tutun, cuie, chibrituri si alte maruntisuri. Dupa ’74 a inceput declinul, hrana si medicamentele se gaseau tot mai greu, totul se dadea pe sub tejghea, frig in locuinte si institutii. Productia intampina mari greutati: aprovizionarea si termenele de executie intarziate, multe rebuturi,costuri mari de productie, lipsa piete pt produse, ceea ce a facut ca investitiile sa se recupereze forte greu. Angajatii din fabrici erau penalizati la salarii, desi la telev. publica se raporta indeplinirea cincinalelor in 4 ani si jumatate.”Carmaciul” mergea prin judete si le ura”tutulor”oamenilor muncii: „sa ajunga fruntasi pe ramura”. Visul oamenilor de la tara era sa-si dea baiatul la o scoala de ofiteri, iar fata la una sanitara, sa stea la oras, la bloc.

  19. Oricine cred că-și dă seama că lipsurile au fost planificate. Nu a fost vorba nici de plata datoriei.
    Orice nu se vinde oficial – fie că nu este, fie că-i ilegal, fie că se pun accize prea mari – aduce bani mulți celor ce organizează desfacera la negru; nu impozite, nu TVA, nimic, toți banii la pușculiță.
    Astfel toți și-au dorit schimbarea de decor/regim/fațadă ce era planificată de cei ce conduc lumea, așadar și RSR la vremea aceea: cei ce-aveau saci de bani vroiau să-i cheltuie, cei ce stăteau la cozi vroiau „o lume ca afară” cu rafturi pline.
    Nu a fost nici revoluție nici lovitură de stat. După cît de trucat este filmul execuției (un criminolog francez a spus că-i făcătură a doua zi după lansare), că Nicolae de la proces a fost altul decît cel din balconul CC, Ceaușești, mai degrabă, au trăit pănă la adînci bătrîneți pe undeva.

  20. In ultimi ani 1985-89,NU exista CAFEA in Romania nicaieri.
    Singurul mod de achizitie de cafea Wienner (1kg. costa 100 lei),era de la „bijnitarii comunismului” POLONEZII !…de la care se putea cumpara si tigari BT,Kent.
    Trenurile cu POLONEZI care intrau in tara pe ruta Suceava-Bucuresti erau ASALTATE de romani in toate garile unde opreau.Intr-o singura „cursa” de tren,NASUL se umplea de bani pentru a te lasa sa mergi la cumparaturi la vagoanele cu polonezi.

  21. Imagini fara continut istoric pentru amuzamentul retardatilor tfl-isti…Copiii vor sa invete istorie. Dar nimeni nu vrea sa faca procesul comunismului din 1947 din 1957 din 1967 din 1977 …Ii vrem pe criminalii cu nume si cu prenume….sau din 1987 cand Gorbaciov taiase gazul romanilor ca sa-l pedepseasca pe Ceausescu care era independent, nesantajabil, care putea ridica intr-o saptamana o armata de 7 milioane de romani…si iata-ne in 1987 in frig intr-o iarna geroasa in care comunismul a ales sa dea energia la combinate si nu la oameni…Nu va mai enervati unii pe ceilalti. Priviti cu scarba acest „entertainment” de doi lei….

  22. ce imi plac mie astia care vor lucruri de calitate dar nu sint in stare sa produca nimic (motivul e ca sint needucati, nescolitzi, prosti si neseriosi)
    plin de pretentzii insa…
    ma omor dupa ei…
    ei sint de ‘natzionale sau mahoarca’ da deh vor Dunhill..si cafea columbiana
    mamaliga intre dintzi…si pretentzii frate
    de la gainatz de gisca printre degetele de la picioare…direct in Mercedes S class in mai putzin de 10 ani…
    numai in Romanica…si 150 MILIARDE datorie…
    importatorii si-au supt comisionul cica capitalist….dar nu am vazut fabrici fondate de negustorii imbogatzitzi inca
    ah…da…am vazut fabrici de securisti si muuulte tembeliziuni de tinut prostii si ma prosti

  23. Tinerii de azi trebuie sa stie ca in anii 1985-1989 in Romania toti cetatenii primeau NUMAI pe CARTELA : carne de porc,ulei,zahar,carne de pui,oua si paine.
    Daca aparea undeva aceste produse la Alimentara,stadeai la coada si 3 ore daca mai apucai ceva.
    Culmea era ca Hartia Igienica era cea mai cautata si nu se dadea decat 10 suluri de perdoana.

  24. asa e, se putea lua cafea ADEVARATA prin anii 70-75 ca miroseau alimentarile de la cafeaua macinata, apoi prin 85 a aparut nechezolul care era la fel cum e toata cafeaua de azi indiferent de nume! si apropo de poza acum nu mai stati la cozi ca nu mai iesiti la pensie la 55-60 de ani, acum munciti ca sclavii pana la 65 de ani !!!

  25. Salariul mediu in vremea aceea era undeva la 3000. Un pachet de Alvorada era in Ghencea sau pe Selari undeva la 150 lei 500 de grame. Doua pachete iti puteau ajunge o luna. Meltenii cu 1000 pe luna oricum nu consumau cafea. 300 pe luna nu erau asa mare corvoada financiara. O cutie de ness Amigo care era la fel ca cea de azi are 100 de grame si costa oficial 70 de lei. Poate in in provincie unde nu erau talciocuri sa zicem ca nu gaseai dar daca mi-l dai pe Magureanu mi-l dai prost.

  26. pentru lozinca
    „era mai bine”
    am scoate 3 masele!

    -acum E MAI RAU!

  27. „Coada la cafea în decembrie ’89”

    -in „industria agro-alimentara” ceaushista TOTI FURAU,
    trebuie sa le blestemati copiii si neportii!

    in primele zile ale „starii de urgenta”, covid 20-20
    din Lidl „disparusera” instantaneu 2 tone de „hrana pt caini”
    -la 2 lei kilu nici dracu nu o cumpara,stateau sacii aia de luni de zile acolo.

  28. @Paulian Ionescu
    -cafea la 60’000 de lei KILU,
    30 de saralii:
    praful sa se aleaga de nepotzii tai!

    „Neagu Mircea”?
    poate pecineagu,tataru,turcu sau mongolu:
    -asta e o Inteligentza Artificiala Chinezeasca,
    o materialista!

  29. Acum ai cafea sa te speli pe picioare cu ea. Pentru asta l-au impuscat securistii magureni pe Ceausescu?????

  30. bine,bine:
    cafeaua boabe era „doar” 1’000 de lei kilu,
    juma de salar;
    aia cu 600’00 de lei ne-a amintit de „gheatza verde” cu omar sharif,
    Green Ice is a 1981 British adventure film starring Ryan O’Neal.
    (rayan-iz-no-more-is-DEAD)
    bagasera smaraldele in sacu cu cafea:
    -60 de kile de cafe=60’000
    pwla calului de smaralde!

  31. Acum vreo 30 de ani, directoarea unei scoli primare de aici ( copii i-au fost elevi), mi-a spus ca a facut concedii frumoase pe litoralul romanesc la o familie deosebita numai cu doua kile de cafea. Alvorada a fost a unor fratzi evrei (cu respect) din Cluj ajunshi in Viena dupa `45 : Alexandru, Voicu shi Radu. Domnul (doamna?) qwe scrie despre acele cutii din rumegush presat pentru marmelada de prune. Pefeleul acela, atunci il foloseam la shcoala pentru pictura. Mobila de astazi estte plina cu pefeleu. Ceea ce a scris domnul Calin am mai citit candva. In trenuri poloneze am fost multzi care urcam de la Deva pana la Simeria numai pentru cafea. Arabii nu beau cafea, motiv religios. Multzumesc pentru cafea acelor anonimi calugari etiopeni shi caprele lor

  32. Nu erau deloc cozi la cafea. Era cafea-boabe berechet, toti aveau rasnite de cafea romanesti si rusesti. Cand te duceai intr-un birou, era imposibil sa nu auzi o rasnita din asta bazaind si sa nu simti mirosul de cafea……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.