(VIDEO) La Paște, ca la magazine, cu pâinea sfințită

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat marți că s-a încheiat un acord cu Patriarhia conform căruia românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă. În noaptea de Înviere, preoții și voluntarii pot merge să ducă lumină credincioșilor.

”Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit:  pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în joia mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, in intervalul 7.00- 17.00, în toate parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, cu distanţa specificată ca la magazinele alimentare. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece”ridicarea Sfintelor Paşti” şi vor preciza numele lăcaşului de cult. Pentru cei bolnavi și cei peste 65 de ani Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști începând cu ora 6.00 dimineața cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși. Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflat în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.00”, a precizat ministrul.

Video anunțul integral

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA la sediul MAI

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Marţi, 14 aprilie 2020

Ce a zis Vela în cursul zilei

Anterior, Vela a anunțat că marți sau miercuri va fi emisă o nouă ordonanță militară, prin care se vor face anumite clarificări cu privire la sărbătorile pascale.

„Astăzi sau mâine (marți sau miercuri – n.red.), dar nu noi restricţii. Noi excepţii. Să privim jumătatea plină a paharului. O să clarificăm şi acest lucru (nemulţumirile oamenilor că nu se pot duce la cimitire- n. red.). Cu părere de rău că toţi, suntem afectaţi în acest moment şi în preajma acestor sărbători. E de preferat să suferim puţin acum, ca să avem începând de anul viitor şi sănătate şi pe cei dragi alături de noi şi să sărbătorim paştele sănătoşi şi optimist legat de viitorul naţiunii române”, a anunţat în marți dimineaţă ministrul de Interne.

Vela le-a mulţumit românilor că au înţeles situaţia şi că au respectat, în mare parte, măsurile stabilite de autorităţi.
„Comparativ cu alte state, stăm cel mai bine”, a spus Vela.

Ministrul de Interne a declarat că prelungirea stării de urgenţă depinde de numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, dar şi de atitudinea românilor privind măsurile de igienă personală şi nu poate fi anunţată o estimare corectă a perioadei.

„Sunt pure analize individuale, personale, estimative, evaluări. Cei care decid cât va fi stare de urgenţă, până când vor fi sau nu restricţii suntem noi, toţi românii”, a spus, marți, ministrul Marcel Vela, la Azuga.

De asemenea, Marcel Vela a declarat că dacă românii nu vor respecta regulile impuse, restricţiile vor fi menţinute mai mult timp.

„Dacă noi nu respectăm aceste reguli şi infecţia va fi tot mai mare şi vor fi cazuri tot mai multe, evident că nu vom putea spune gata, s-a terminat starea de urgenţă”, a mai spus acesta.

Starea de urgenţă a fost instituită de preşedintele României pe 16 martie, măsură care urmează să fie prelungită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. „Comparativ cu alte state, stăm cel mai bine”. Asta-i ca poveseta cu doi pensionari:
    – La tine decand nu mai merge?
    – De vreo cinci ani! Da` la tine?
    – De vreo trei!
    – Oho! Stai bine!

  2. cum stam cel mai bine mai vela? in ce sens , stam cel mai bine? la numarul de persoane testate sau la manipularea cifrelor. la numarul de amenzi date stam cel mai bine? la morti care au intrat neinfectati in spital si s-au infectat acolo, la ce stam cel mai bine? la masurile economice? spune concret la ce stam cel mai bine, haide cu cifre fa comparatii fata de cei de pe locul doi de exemplu. sa vedem cum ai intocmt clasamentul.

  3. Guvernantii n-au curaj sa reduca pensiile speciale ( care ne costa 1% din PIB) oricat ar dura crizele viralo-economice. Toate guwernele dau bani de la buget pt obedienta si voturile militarilor , politistilor, pentru ca le este frica de magistrati si sereisti sa nu se apuce cumva sa aplice legile strambe chiar si in cazul politicienilor. Mercenarii costa ! Statul totalitar, terorismul de stat are nevoie de agenti mercenari multumiti ! Dispusi sa emita dupa dictare „ordonante militare”…

  4. Este o alta vina uriasa care i se va imputa lui Iohanis: a lasat o tara intreaga la mintea si mana unui tractorist.

  5. In curind va sta bine si primarele de caransebes !!!
    Atit de bine ca nu-l vom mai gasi unde se va ascunde !

  6. A compara sau asocia închiderea cimitirirelor fiindcă ai închis stadioanele este gândire de guvernul Orban. Nu zic. că nu trebuie limitat accesul și în cimitire dar fiecare restricție are rațiunea ei

  7. Alta ??!!?? Domne, daca o tineti tot asa, o sa avem intr-o luna mai multe ordonante decit episoade la „Tinar si nelinistit” !

  8. Domnu’ Sica, domnu’ Vela, domne, felicitari ! Faceti bine ca inchideti cimitirele ca uite, am citit ca in timpul marii epidemii de ciuma „neagra” din Europa, din 1348-1349, in cimitirele din Milano erau multi si multe care se … ma rog, traiau si ei ultimele clipe de fericire lumeasca ! Asa ca … in sfirsit o masura buna ! Ca doar nu vreti ca o saraca babuta care se duce cu flori la cimitir sa asiste la scene si pozitii hard cu niste apocaliptici !

  9. Faceti exact ca PSD. Nu veti mai avea voturile mediului privat si vreti sa atrageti prostimea asa zisa credincios ortodoxa si pe bugetari de care nu va atingeti. Succes!

  10. E clar! S-a depasit limita a orice.
    Daca am ajuns ca politia sa imparta lumina de la biserici, va fi jale mare in Romania!

  11. Vela, manivelă
    Ce infantil. Cu sa scrii, ridicarea Sfintelor Paste? Pare că Sfintele Paste sunt un colet pe care le ridici cu buletinul,in baza unui preaviz.

  12. Intelegerea este semnata de patriarh si de tractorist. Mi se pare o mare eroare comisa de BOR prin care patriarhul se aseaza langa seful militienilor. Orban unde era?

  13. Se sta la rand pt painea sfintia de ce nu pot fi prezenti la slujba de inviere pe strada, unde pot fi chiar la distanta mai mare decat la coada? Impartitul de pasti si lumina nu-i tot un mod de transmitere a bolii daca voluntarii sau politistii impart? Dupa comentariile unor ziaristi la un post tv despre continutul noului decret, au sugerat ca se asteapta la stari de neliniste. Oare ce vor face? Va fi ca in ’89?

  14. Originea, tradiția, identitatea nationala, religia, familia, morala, libertatea și în cele din urmă Națiunea insasi, se află pe drumul sfârșitului, iar printre naivii veseli, din păcate, ne aflăm și noi, romanii! Am ajuns iarasi victimele Occidentului; măsurile impuse în societate ne arată că creștinii cu valori nealterate sunt discriminati! Valorile progresiste- umaniste, neo-marxismul social, prostitutia, traficul de droguri, de persoane , islamul, sunt tolerate! Nu mai poti să te ferești de multiculturalism și armatele de ongisti care disimuleaza genocidul albilor/ crestinilor din Europa! Nu mai poti sa scapi de omniprezenta propagandă L.G.B.T. Nu te mai simți în siguranță în propria țară simțind agresiunea crescândă a haitelor de raufacatori si a guvernantilor ! Nu mai poti sa eviti terorismul de stat, interdicțiile care fac legea în România pe fondul directivelor europene și împrumuturilor de la camatarii internationali ! Democrația reprezentativă s-a transformat intr-o formă ascunsă de dictatură financiară! Suferințele, amărăciunea, abuzurile și reeducarea la care a fost supus poporul român din 1989 încoace, lipsa de opozitie și starea de supunere generalizată la care am ajuns, ne imping catre un viitor fatal…

  15. Religia o fraza de dansii inventata a spus marele Eminescu. BOR a devenit un vector electoral de care pnl are mare nevoie. Le am dat lumina si noi vom avea voturi. Pe vremuri nu se lua lumina de la Ierusalim si fiecare avea de la biserica de parohie. Din 1990 am cheltuit bani pe 1000 de biserici noi, 50 de manastiri si schituri noi, dar nu avem drumuiri si scoli moderne, spitale, etc. Lumina este ce are fiecare om in suflet ca bunatate, intelegere si rabdare, daruire cu el si semenii lui

  16. Poate mai ies din sistem niste popi, asa, pe cale naturala. Mai scapam de niste paraziti, care pun in pericol viata cetatenilor, prin presiunile asupra statului, care oricum pune botul la ineptiile BOR.

  17. Tu chiar ai inima sau o masinarie? Cum poti vorbi asa? Daca faci parte din procentul de atei si/sau liberi cugetatori iti spun ca in Romania sunt peste 90% credinciosi iudeo-crestini, catolici, greco-catolici, protestanti, neoprotestanti, reformati, ortodocsi pe stil vechi, ortodocsi pe stil nou, musulmani, mozaici si s-ar putea cel putin in ambasade sa fie budisti, brahmani si alte culte. Asa ca atunci cand vorbesti de ”parazati” ii jignesti si condamni pe toti reprezentantii cultelor din Romania. Raportat la populatie numarul clerului si al bisericilor este mai mic decat in cazul altor culte. Ortodocsii sunt aprox. 900 pt un lacas si altii ajung sa fie 100 pt un lacas de cult, asa ca judecata ta si a altora este modesta, dar poate se datoreaza unor lipsuri care genereaza, ura, invidia, sentimente care nu sunt crestinesti, dar care se dezvolta intr-o societate computerizata…

  18. Pardon, amice, in celelalte culte lucrurile sunt de mai mult bun simt si decenta. La noi, dupa 1990 au fost absolventi de teologie pe banda rulanta, de se dadea o parohie mai buna pe multi bani. A fi credincios adevarat este sa fii respectuos, sa fii rabdator, muncitor si saritor cu cei din jur. Multi dintre noi, mimam credinta adevarata, avem ceva ipocrit, ne facem cruci peste cruci dar ne injuram vecinii si neamurile, ne abandonam copii, pe strada daca unul cade pasim mai departe, etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.