(VIDEO) Nouă „eră” în CSM: Ce le-a transmis Klaus Iohannis magistraților

Judecătorii şi procurorii care au fost aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au preluat, joi, mandatele.

La şedinţa de constituire,  de la la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că societatea aşteaptă „transparenţă, integritate şi profesionalism” de la membrii sistemului judiciar şi i-a încurajat pe magistraţi să ia atitudine atunci când independenţa justiţiei e pusă în pericol „prin încercări de imixtiuni politice”.

„Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, a afirmat Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

El a menţionat că printre „caracteristicile performanţei în protejarea binelui public” se numără deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă.

„Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar”, a menţionat Iohannis.

Iohannis a subliniat, de asemenea, că ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue şi susţinute ale tuturor celor care şi-au asumat de-a lungul anilor reforme reale şi au promovat permanent lupta împotriva corupţiei, statul de drept, precum şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

„În acelaşi timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar şi a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiţii moderne, independente şi eficiente. Doamnelor şi domnilor, vă aflaţi la început de drum, în primul an al mandatului dumneavoastră. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienţei fiecăruia, sunt esenţiale pentru îndeplinirea misiunii care v-a fost încredinţată. (…) O societate democratică se construieşte în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteţi doar profesionişti ai dreptului, ci şi repere pentru societate. Veţi avea în preşedintele României un partener de dialog instituţional şi un susţinător ferm al independenţei justiţiei, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupţiei”, a încheiat Iohannis.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Cine sunt noii ṣefi ai CSM

Noul Consiliu Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Denisa-Angelica Stănişor – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe-Liviu Odagiu – Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache – Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu – Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu – Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu – Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin – Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Vasile-Alin Ene – Judecătoria Ploieşti.

Din CSM fac parte procurorii Daniel Constantin Horodniceanu – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Emilia Ion – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bogdan Silviu Staicu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Claudiu Constantin Sandu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi Marioara Cătălina Sîntion – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

  1. Salariile vor fi vreo 30 000 pe lună de persoană, adică 6000 de euro, înmulțind 12 luni dă 70 000 euro pe an, și socotind la 19 membrii dă 1 330 000 € salarii, socotind și celelalte dă minim 2 Milioane Euro sau 10 Milioane lei pe an buget România pentru aceasta structură, una din curelele de transmisie ale SRI pentru stăpânirea țării noastre de către străini.

  2. Daniel Constantin Horodniceanu – Horodniceanu, teren de la miliardarul condamnat
    https://www.national.ro/dezvaluiri/avem-actele-horodniceanu-teren-de-la-miliardarul-condamnat-676686.html
    Emilia Ion adjuncta lui Cerbu
    https://www.cotidianul.ro/procurorii-in-joaca-de-a-razboiul/
    Daniel GradinarU (Lia Savonea)
    https://ziare.com/stiri/magistrati/judecatorul-daniel-gradinaru-apropiat-al-liei-savonea-numit-presedinte-al-sectiei-penale-de-la-inalta-curte-1542624
    „omul nostru” din sibiu (curuma) Gheorghe-Liviu Odagiu
    https://presshub.ro/un-judecator-candidat-la-csm-in-acelasi-club-de-tip-masonic-cu-presedintele-iohannis-225666/

    TOTI SUNT OAMENII SISTEMULUI. ALTFEL, NU AR FI ALESI IN FUNCTII. SUNT ALESI DE SISTEMUL REPRESIV ANTI-ROMANESC SA DECIDA IMPOTRIVA DREPTURILOR NOASTRE. Toata „justitia” din Romania este o sala a pasilor pierduti ai romanilor care mor cu dreptatea in maini.

  3. Daca sunt din categoria celor cu protocolul SECU in suflet atunci ramane ca inainte. Ce cauta procurorii analfabeti (cati din ei sunt scoliti la u.m. UBB ca pana acum erau majoritari?) in CSM unde ar trebui sa fie numai judecatorii? Cand vor anula securistii din parlamentul rusinii calitatea de magistrati pentru aceste portocale?

  4. Practic in afara de salarii nesimțite ăștia nu prea fac nimic!…adică nimic în eradicarea corupției din românia!…
    Caz concret acum câteva zile s-au prescris sute de dosare de corupție!…Oare de ce ?…cine a avut interesul dragule CSM?…

  5. L-au omis pe Danilet?……[Rumburak-admiratorul justitiei(j) rromulane]

  6. Cica Savonea e nefericita rău de tot,oscileaza intre franghie si otrava

  7. O hahalera care a dobândit imobile cu acte false, fără a fi pedepsit.
    O hahalera care a încălcat Constituția, ori de câte ori a vrut.
    O hahalera care a retrocedat ilegal proprietăți confiscate de statul român de la o organizație nazistă.

  8. Sunteti independenti daca hotul de case, nazistul care a retrocedat averile org. naziste GEG confiscate prin lege si date FGR si considerata ca urmasa nazistilor ajunge in instanta pentru inalta tradare! Pina atunci sunteti niste amarite slugi la ciolan!

  9. Un tradator in fruntea tarii. O justitie condusa de interese politice si mafiote. O curte constitutionala ai carei membri sunt numiti politic. O constitutie care este incalcata flagrant, dar nimeni nu se sesizeaza. Un stat esuat.

  10. Acum avem si CSM-ul meu. Ciolacu e si el la post intru votarea legilor „care trebuie”. Nu mai e nimeni care sa sesizeze cum e distrusa justitia. E tacere.

  11. cu o justitie ca la noi nu am de spus decat atat: vai steaua lui stat de drept !…justitia este prima vinovata (dar nu si singura!) de jaful generalizat pe care il suporta romanii din partea firmelor straine pentru ca la noi in justitie se poate demonstra ORICE daca ai audienta…ei fac din noapte zi si-al zilei ochi inchid!…siktir!

  12. Escrocheria cu CERTIIFCATELE DE REVOLUTIONARI cuplate la Bugetul public de 33 ani – pe care-l seaca, escrocherie care a imbogatit nerusinat cu pensii 100% necontributive, gratuitati la toate, terenuri, imobile, locuri de veci in cimitire, o sleahta de membri din partide (Ciolacu, Vela), amante, secretare, amici de invarteli, neamuri, s-a ajuns de la 1000 cetateni ucisi/raniti in 89′ (cf. rechizitoriului Procuraturii), la 500. 000 de „rivolutionari”, cadorisiti cu patalamaua frauduloasa, non-stop, lunar si anual, de 33 ani. Parlamentului Romaniei i s-a recomandat prin PNRR, sa modifice Legea cu „rivolutionarii”, sa ramana ONORIFICI daca le convine, este de rasul lumii, in nici o Tara nu exista jefuirea Bugetului pt o sleahta ce se bate cu caramida in piept, ca ar fi „rivolutionari”?! Escrocheria cu „rivolutionarii” la 33 ani de la Lovitura de Stat, este ca, creste si se imbogateste cu noi si noi beneficiari de patalamale. Cetatenii romani refuza categoric sa mai finanteze din taxe si impozite CERTIFICATELE DE RIVOLUTIONARI.

  13. Forumul comentatorilor este intesat numai cu „rivolutionari”, nu comenteaza despre pensiile 100% necontributive date pe mocca, unor cetateni si cetatence de-si zic „rivolutionari”, plus gratuitati, imobile, terenuri – nimic, mucles, omerta, imbogatitii astia spera sa scape, daca urla despre pensiile de serviciu, care sunt, doar partial necontributive. Spera ei, degeaba, urmeaza curand desfiintarea pensiilor si benficiilor „rivolutionarilor”, cutia Pandorei a fost deschisa…

  14. E BINE, E F BINE
    laura radu, fostă andrei, divortată în acte, soțul stie de ce
    mihalcea, tatal secretarului general de la camera deputatilor, fost procuror, restul căutati in lista acoperitilor.
    legișe justitiei macovei- predoiu sunt pe mâini bune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.