(VIDEO) Noul templu inaugurat în India. Cele mai grave revolte religioase

Premierul din India Narendra Modi a inaugurat luni la Ayodhya, în nordul ţării, un templu ce simbolizează triumful politicii sale naţionaliste hinduiste, pe un amplasament ocupat în trecut de o moschee, a cărei distrugere a declanşat revolte religioase violente acum trei decenii, transmite AFP.

’22 ianuarie 2024 nu este o simplă dată în calendar, ci anunţă venirea unei noi ere’, a declarat premierul, inaugurând noul templu hindu din oraşul Ayodhya, în statul Uttar Pradesh.

Îmbrăcat cu un veşmânt tradiţional de culoare aurie, Modi a dezvelit o statuie neagră dedicată zeului Rama în centrul noului templu înalt de 50 metri.

Acesta a fost construit pe un teren unde timp de secole s-a aflat o moschee, demolată în 1992 de fanatici hinduşi. Distrugerea, încurajată de membri ai partidului la putere, a declanşat atunci cele mai grave revolte religioase de la declararea independenţei ţării, ce s-au soldat cu aproximativ 2.000 de morţi, în majoritate musulmani, şi au zguduit politica oficial laică a Indiei.

Luni, zeci de mii de credincioşi, care cântau şi dansau, fluturau drapele sau claxonau, au invadat străzile oraşului sub o ploaie de petale de flori aruncate din elicoptere militare.

Pentru partidul naţionalist hindu la putere, Bharatiya Janata Party (BJP), inaugurarea templului Ram Mandir vine să încoroneze mai multe decenii de eforturi pentru a recenta politica ţării pe religia majoritară, dar este şi o modalitate de a lansa neoficial campania de realegere a lui Modi.

Mulţi dintre pelerini au mers pe jos multe zile pentru a ajunge la templu, a cărui construcţie a costat circa 240 milioane de dolari, finanţaţi din donaţii publice, potrivit autorităţilor.

Alţii au sosit pe aeroportul internaţional recent construit şi vor sta în hoteluri prevăzute să găzduiască milioanele de pelerini aşteptaţi în fiecare an.

La ceremonie erau aşteptate şi câteva celebrităţi, printre care fostul căpitan al echipei naţionale de crichet, Virat Kohli, şi vedeta de la Bollywood Amitabh Bachchan.

Narendra Modi şi BJP au căutat să promoveze hinduismul şi să-l pună în prim-plan de la accederea la putere în urmă cu 10 ani.

Hinduşii cred că Rama, unul dintre zeii cei mai veneraţi, s-a născut la Ayodhya acum mai bine de 7.000 de ani şi că moscheea Babri a fost construită pe locul său de naştere de un împărat musulman din secolul al XVI-lea.

BJP, care nu era încă la putere în 1992, a jucat un rol determinant în campania care a dus la distrugerea moscheii, organizând procesiuni în ţară care au declanşat multiple revolte religioase.

Inaugurarea templului de către Narendra Modi alături de preoţi hinduşi ar urma să-i întărească postura de apărător al credinţei, înaintea alegerilor legislative din aprilie, la care BJP este favorit clar la o treia victorie consecutivă, în parte datorită politicii pro-hinduse a şefului guvernului.

Partidele din opoziţie boicotează ceremonia, afirmând că este vorba despre un eveniment cu tentă electorală, iar în ce-i priveşte pe cei 200 milioane de musulmani indieni, deja îngrijoraţi de o creştere a tensiunilor interreligioase, mulţi observă evenimentul cu nelinişte, adaugă AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

 1. Modi a pus-în-practică ac’lo ce a văzut că a făcut nemernicul mitic brătian la 1920-22 (și a scăpat de pe lumea asta ne-pedepsit, la 1927): după ce „unioniștii” ardeleni stipendiați ani în șir de Bukale au făcut în decembrie 1918 manipularea de pe Murăș, și în 1920 a primit-cadou Transilvania de la masonii franțuzi la tratativele de la Pariz unde el a fost spectator – ca inițiator și semnatar a’ Capitulării din noiembrie 1917, „dupe dăcît” 1 an rușinos în Marele Război – nemernicul a dat-ordin dupe ANEXARE să fie săpată Cetatea austriacă Vauban din capitala Transilvaniei, Gyulafehérvár, ca să înfigă el urîtania aia hortodoksă a Încornorării, ca să-i jignească și să-i umilească balkanik pe românii greco-catolici care atunci erau 3/4 din ardelenii vorbitori de română! Din acțiunea asta a jegului mitic și reverberațiile ei la Bukale timp de două decenii și jumătate a provenit apoi decretul miticesc stalinist de desființare a B.R.U. în 1948, și apoi prigoana și asasinatele împotriva ardelenilor greco-catolici, binecuvîntate de BORîciunea trădătoare și anexionistă ca în toată istoria ei nevolnikă de 1200 de ani de la Imperiul Bulgar începînd:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Balkans_about_680_A.D.%2C_foundation_of_the_First_Bulgarian_Empire.png/640px-Balkans_about_680_A.D.%2C_foundation_of_the_First_Bulgarian_Empire.png

 2. Curentul hindus intotdeauna se opune tensiunii care la generat. asa am invatat la scoala

 3. Romanii aceia ardeleni despre care faci vorbire in mizeria pe care ai postat-o mai sus au fost facuti romano-catolici cu streangul, roata lui Horea si tronul inrosit. Toti romanii ardeleni au fost ortodocsi de rit bizantin inainte de a va pripasi hoardele maghiare in Transilvania dacica.
  Si au fost majoritari in permanenta in Ardealul rapit de voi prin jaf, crime si teroare. Cei care au revenit la BOR, au revenit la credinta strabuna nepapistasa. Nu Roma i-a facut crestini, ci Bizantul care a dat si coroana Ungariei.
  Romanii ardeleni sa nu uite rascoalele lui Horea si Iancu, sau masacrele de la Ip si Treznea. Multi ardeleni le-au uitat si viseaza la jugul austro-hunguresc……[Rumburak]

 4. Si acum la templul lui Rama la ce sarpe, sobolan, vaca, maimuta sau alifant se vor inchina si vor aduce ofrande?

 5. @B(haratiy),

  „Noi ştim că am trecut din moarte la viaţă, pentru că iubim pe fraţi. Cine nu iubeşte pe fratele său rămâne în moarte.” (1Ioan 3:14)

 6. Rama a plecat spre India de la Marea Neagra pe la 8000 iHr. si-l contrazice pe altul care considera pe la 6000 iHr. oricum ar fi Hinduismul este vechi de 7.000-10.000 de ani fata de musulmanism care-i de aprox. 1400 de ani. Cu divinitati multe sau putine estentialul este dainuinuirea intr-un spatiu si numarul credinciosilor care ar putea fi de aprox. un miliard, restul de 300 de milioane ar putea fi buddisti, crestini, musulmani, etc. Nu luati in deradere. Ei au avut o cunostere superioara. Ca au o transfigurare a divinitatilor in vietati, nu-i chiar atat de naiv daca ne gandim ca Dumnezeu a creat lumea si totul porneste de la El atunci si celelalte fiinte intr-un fel ne sunt rude pt au acelasi izvor. Ca s-a renuntat la zei si avem impresia ca am trecut la monoteism este doar o aparenta si noi avem sfinti/moaste si nedefiniti ingeri si erarhii ceresti si Dumnezeu, ei au zei si pe Brahma. Noi l-am definit pe Dumnezeu ca a facut lumea in sase zile ei stiu ca o zi de a lui Brahma are peste 4 miliarde de ani si tot atatea miliarde de ani o noapte, n-am reusit sa aflu cate zile are un an de a lui Brahma. Unii spun ca sunt temple mult mai vechi decat ne putem imagina noi, iar marile lor epopei au descriei de consteletii care i-au insotit in drumul lor, iar pozitia lor pot ”masura” timpul scurs, daca noi azi consideram steaua poloara ca reper la fiecare aprox. 2000 de ani alta stea ocupa pozitia centrala…asa cum in ziua cand arheologii vor calcula ”eroarea” de la Sarmisegetuza, s-ar putea sa afle cate mii de ani sunt din momentul construirii sanctuarului, pt ca si Soarele nostru are propriul ”drum” prin galaxie.

 7. E bine că i se mai dă câte un pumn în bot islamului, religia violentă care și-a propus să se întindă în toată lumea, ca o molimă. Numai boul de Ponta voia să le permită să construiască un centru islamic la București, sper să nu mai ia vreodată mai mult de 1% la alegeri.

 8. nu avea Hicler atatea zvastici cate sunt in templul ala nou,care arata foarte bine….ii declara nazisti si p’astia Puțin?

 9. Religiile, ciuma popoarelor, singurul lucru bun care a zis Lenin. Religiile cele mai periculoase fiin: sionismul- neoliberalismul, mahometanismul si crestinismul. Dar, dupa ce Lenin si Stalin au transformat comunismul intr-o religia, asta a devenit cea mai periculoasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.