(VIDEO) Vezi noi imagini cu infernul din Turcia

UPDATE Pompierii continuau să lupte sâmbătă împotriva incendiilor de pădure din sudul Turciei pentru a patra zi consecutiv, în timp ce numărul morţilor a crescut la şase, transmite duminică AFP citând agenţia oficială de presă turcă Anadolu.

Un alt incendiu a izbucnit sâmbătă în oraşul turistic Bodrum, unde locuitori şi turişti au fost evacuaţi din locuinţe şi hoteluri.

Zece incendii continuau încă să facă ravagii sâmbătă în regiune, în timp ce alte 88 au fost controlate de miercuri, a informat pe Twitter ministrul agriculturii şi silviculturii, Bekir Pakdemirli.

Anchetatorii au încercat să stabilească dacă unele incendii au fost declanşate în mod intenţionat.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a mulţumit omologului rus Vladimir Putin pentru trimiterea de avioane şi elicoptere.

Erdogan a devenit ţinta criticilor când s-a constatat că Turcia nu are în dotare bombardiere cu apă în contextul în care situaţia incendiilor s-a înrăutăţit iar o treime din teritoriul ţării este împădurit.

Principalul partid de opoziţie, CHP, l-a acuzat pe preşedintele turc că a destructurat infrastructura unei organizaţii semi-publice care deţinea bombardiere cu apă.

„Principalul motiv al acestor probleme cu avioanele este aceea că Asociaţia Aeronautică Turcă nu a reuşit să îşi modernizeze flota şi tehnologia”, a replicat liderul turc în timpul unei vizite la Manavgat, oraş afectat de incendii.

UPDATE Bilanţul în urma incendiilor de pe coasta de sud a Turciei a ajuns la 4 morţi. Pompierii se luptau vineri, pentru a treia zi consecutiv, cu flăcările din cauza cărora zeci de sate şi mai multe hoteluri au fost evacuate.

Peste 60 de incendii s-au declanşat în această săptămână în 17 provincii de pe coastele Turciei la Marea Egee şi Marea Mediterană.

Incendiile au continuat să fie active în şase provincii. Autorităţile au promis că orice persoană găsită responsabilă pentru declanşarea incendiilor va fi trasă la răspundere.

Mai multe sate şi câteva hoteluri din zone de interes turistic au fost evacuate. Oamenii au fugit peste câmpuri în timp ce flăcările se apropiau de casele lor.

Incendiile din staţiunea Antalya de la Marea Mediterană şi din provincia Mugla de la Marea Egee continuă să fie active, a declarat ministrul Agriculturii şi Silviculturii din Turcia, Bekir Pakdemirli. „Am sperat să reuşim să stăpânim unele dintre incendii începând din această dimineaţă, dar deşi putem spune cu prudenţă că (situaţia) se îmbunătăţeşte, încă nu putem afirma că se află sub control”, a spus oficialul.

Pompierii s-au luptat, de la sol şi din elicoptere, cu un incendiu în care au murit trei persoane, în Manavgat, la o distanţă de 75 de kilometri est de Antalya. O altă persoană a fost găsită moartă joi în zona Marmaris din Mugla, la 290 de kilometri de Manavgat. Incendiul din Marmaris este în continuare activ, însă zonele rezidenţiale nu sunt în pericol, a precizat Pakdemirli.

Ministrul Urbanismului, Murat Kurum, a declarat că 27 de cartiere din Manavgat au fost evacuate din cauza flăcărilor.

Şi în alte zone au fost efectuate evacuări, precum Adana şi Mersin, după ce incendiile au început să se răspândească miercuri în jurul Manavgat, înteţite de vântul intens şi de vremea caniculară. Un spital din Manavgat a fost, de asemenea, evacuat.

Mai multe clădiri, printre care şi un hotel din Marmaris, au fost evacuate.

Două incendii separate au izbucnit în apropierea zonelor rezidenţiale din zonele turistice de la Marea Egee Bodrum din Mugla şi Didim din provincia Aydin.

Pakdemirli a declarat că trei avioane, nouă drone, 38 de elicoptere, 680 de vehicule pentru stingerea incendiilor şi 4.000 de membri ai personalului au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările.

Alte incendii de vegetaţie au izbucnit de asemenea în provinciile Osmaniye, Kayseri, Kocaeli, Adana, Mersin şi Kutahya.

https://twitter.com/anadoluagency

Guvernatorul districtului Manavgat, Şükrü Sözen, a declarat anterior pentru postul tv CNN Türk, că focul a afectat inclusiv zone rezidenţiale,
numeroase case fiind distruse. Şükrü Sözen a afirmat că incendiile sunt departe de zonele de coastă, astfel că staţiunile turistice nu sunt afectate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Armele cu laser ,pot declansa foc,la distante mari.Asa procedau soldatii americani,in IRAk,Afganistan,[reportaje la TV]
    Nu cumva se urmareste distrugerea si falimentarea turismului in lume si apoi cumparat pe nimic de anumite fonduri de investitii.Prea au aparut in acelasi timp incendii

  2. experimente oculte petru a dovedi ba „schimbarea climei” transformata din „incalzirea globala”, la randul ei transformata din „racirea globala”. nu mai stiu ce sa „creeze” intru control si genocid in final. pentru a te controla trebuie intai sa te distruga economic.

  3. Prietenia de veacuri dintre popoarele roman si turc ne obliga sa le fim alaturi!

  4. Astept cu nerabdare salvarea planetei cu cateva bombe nucleare. Macar dupa va fi liniste si nimeni nu va mai trebui sa fie vaccinat! Win-win!

  5. Uite asa dadeau foc si ei cand intrau in Tara Romaneasca, Moldova si Ardeal. Acum sa vada si ei cum este.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.