Viitorul inteligenței artificiale

În unele filme științifico-fantastice, vezi bărbați care, încetul cu încetul, sunt înlocuiți la locul de muncă de roboți mecanoizi. Vehiculele circulă fără șoferi; În spitale, intervențiile chirurgicale sunt efectuate de mașini robotizate care sunt mai eficiente decât oamenii. Oamenii dispar încet, pe măsură ce inteligența artificială preia civilizația.
Este posibil ca, în viitor, acest scenariu catastrofal să se stabilească fără a se putea remedia? În filmul lui Stanley Kubrick „A Space Odyssey”, astronautul David Bowman încă stăpânește supercomputerul „Hal9000″ și îl dezinstalează; este victoria omului asupra unei inteligenţe care începe să fie mai puternică decât el. Într-o lume viitoare, David ar fi fost învins și supercomputerul l-ar ucide fără să simtă înainte de a-i permite să-l dezactiveze.

Pericolul este acolo și începe să-i îngrijoreze pe toată lumea. Inteligența artificială (IA) a decolat deja și progresează mai repede decât și-au imaginat oamenii de știință în secolul trecut. Acum, noii oameni de știință avertizează despre victoria finală a unei inteligențe care și-a construit propriii neuroni. Dacă omul încetează să mai existe, totul va fi pierdut pentru totdeauna și nimeni nu știe care ar fi relația dintre inteligența artificială și sistemul solar pe care ni-l oferă viața deocamdată.

Semiconductorii vor putea avea sentimente în viitor? Suntem la începutul unei răscruci în care întrebările sunt încă mai mari decât răspunsurile. Într-o declarație emisă la sfârșitul lunii mai, sute de oameni de știință, experți și analiști susțineau că o serie de noi mașini bazate pe inteligență artificială sunt dezvoltate destul de rapid, așa că e nevoie de noi reglementări cu privire la această tehnologie în creștere astfel încât acestea să nu scape de sub control. Uniunea Europeană (UE) lucrează deja la elaborarea unor astfel de reglementări care să marcheze granița în care oamenii ar înceta să mai fie factorul dominant.

O dronă controlată de AI și-a „ucis“ operatorul

La începutul anului, o mie de cercetători au semnat o declarație în care au cerut o pauză de șase luni în dezvoltarea IA, pentru că au înțeles că aceasta reprezintă riscuri foarte profunde pentru umanitate. Microsoft și Google au indicat, la rândul lor, că nu vor fi asociați cu această solicitare și vor continua să lucreze la dezvoltarea IA. ChatGPT a fost folosit ca exemplu, în ciuda faptului că creatorul său, Sam Altman, a fost numit „profetul apocalipsei”.
Desigur, nu toți oamenii de știință cred că această „apocalipsă” poate avea loc. Pentru a-și exprima observațiile, ei au creat un „Centru pentru Securitate AI” (CAIS) în San Francisco care încearcă să definească beneficiile potențiale ale AI atunci când este dezvoltată sub controale rigide și nu într-un mod anarhic.

Spre deosebire de prudența, chiar dramatică, a celor care urmăresc cu îngrijorare dezvoltarea IA, CAIS afirmă că misiunea științei moderne este de a reduce amploarea riscurilor asociate; adică controlați marja în care riscurile pot fi mai mari decât beneficiile.

Directorul CASI, Dan Hendrycks, spune că a fi alarmat de progresul IA este „chiar convenabil”, deoarece unele dintre ele pot duce la o potențială catastrofă umană. Acestui set divers de opinii îi lipsește încă o lucrare de sinteză. Mai exact, se poate spune că toată lumea este pe cale să continue să dezvolte AI, dar nu sunt de acord asupra tipului de măsuri de control, bariere sau altele, care împiedică dominarea rasei umane.
Aceste divergențe sunt naturale. Suntem la începutul unei noi ere a tehnologiei și a unei științe care poate sau nu este fără limite, deși tendința este ca aceasta să nu fie împiedicată. Așa cum s-a întâmplat cu alte situații excepționale: mecanică auto, logaritmi, mecanică cuantică, există o parte de confuzie care, cu multă atenție și prudență, poate da omului direcția corectă de urmat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. tehnologia este foarte buna, atat timp cat este necesara pentru a indeplini sarcinile difile: agricultura, constructii. pentru persoanele cu deficiente de miscare. se construiesc boti pentru inlocuirea omului? urmeaza depopularea…

  2. Mda. Viitorul inteligentiei artificiale e trecutul omului, al existentei lui pe Pamânt.

  3. Nu cred că ceva sau cineva poate opri progresul. Este miezul civilizației noastre. Firmele exultă probabil în timp ce guvernele trebuie sa stabilească ce fac cu oamenii. Cred că în spatele acestei inteligențe supreme se va afla tot un manipulator uman.

  4. IA o noua vrajeala vicleana a iudeomasonilor globalisti satanisti pentru a justifica atacul si controlul asupra omului!
    Robotul, asa zisa inteligenta artificiala este tot o creatie a omului rau intentionat, diabolic pentru a crea panica, teroare si a actiona in forta impotriva celor care nu se supun „resetarii” lor „modului lor de viata”, „interesului comun”…impotriva „rasistilor” a „extremistilor”, a „antisemitilor”…impotriva oamenilor normali care nu accepta dictatura lagarului digital mondial pregatit de iudeomasonii globalisti satanisti prin „crizele” lor provocate artificial…

  5. S-a mintit la greu cu Covidul …Urmeaza alta intoxicare IA …Vreau un articol semnat ing.IT …NU scriitor SF
    Vreti o demonstratie …puntea magarului …AI-PC mai prost ca o maimuta :)?
    Verificati performantele traducerii automate …AI-PC …traducere romana-engleza …nota 6-5 mai slab decat un elev de gimnaziu
    Si traducere engleza-rusa …am vazut comentarii analisti americani (razboi-Ucraina) …profund nemultumiti de calitatea traducerii automate PC kk-AI
    Daca in anii 80-90 PC era campion mondial la sah …batea orice campion rus sau american …lucrurile NU au avansat spectaculos
    Traducerea automata este o aplicatie ESENTIALA …care NU are rezolvare eficienta …in ciuda a >30 de ani de cercetare
    De ce …Pt ca PC-ul NU gandeste !!! Algoritmul poate functiona doar daca exista reguli clare (mecanice) …v joc sah

    …eu sunt un img.IT …Lopez Manuel …e un scriitor SF …el si multi altii

    Repet …puntea magarului …traducerea automata
    Pana cand NU o sa vedeti o traducere automata performanta …NU cred
    …PC-AI …mai prost ca o maimita

    A trebuit sa ma limitez lungimea textului (reguli cotidianul) …Am multa neincredere in kk-media-covid-AI

  6. Din seria: „sa nu lasam adevarul sa ne strice noua o stire” !

  7. PC poate face orice …mai putin cercetare …NU gandeste
    Poate inlocui un muncitor, un contabil, un magistrat (fiul lui biden ar fi deja dupa gratii), un medic de familie (medic care sa lucreze in cercetare)
    Exista multa fictiune …multa minciuna. La momentul prezent si inca 100 de ani …nu ne paste un pericol existential
    PC-ul nu gandeste. Trebuie o revolutie hard …care nu se intrezareste la moentul prezent …pt a crea ceva de tip „neuronal”
    Minciuni de tipul retea server „neuronale” …o fictiune gen covid
    Multe lucruri se puteau face in ultimii 30 de ani …puteau fi milioane de someri inlocuti de PC …nu s-a vrut …nu stim ce urmeaza
    PC-ul poate face orice (…mai putin cercetare) …algoritmul bine pus la punct poate sa-i ofere toate raspunsurile
    Cei ce fac activitati de rutina la servici …sunt cei mai amenintati

  8. Inteligenta artificiala este denumită de noi …puteam să ii spuneam prostul sau sclavul artificial …. dacă ajungi să-ti fie de un program de calculator …. înseamnă că habar nu ai ce înseamnă ….omul se teme de ceea ce nu cunoaște…. trebuie să fi teribil de prost …

  9. Robotul Ion facut facut dupa intelighentia naturala combinata a lui maCiuca si Iohannis. Primul nu-ntelege nimic din ce semneaz ultimul nu se mai deranjeaza sa semneze. E mereu in concediu.

  10. Domnul Lopez Manuel Ostos a trecut de la articole anti Putin și anti Rusia și laude mondialului Zelensky la Inteligența artificială?

  11. Vaai, cum o sa ne pierdem noi locurile de munca cu salarii babane si pensii speciale? Nu mai bine spunem ca inteligenta atificiala e rea, ca vrea sa omoare oameni, ca e mai bine sa fie pusa sub control guvernamental, ca tot noi sa o folosim ca sa ne fie si mai usor, dar nu cumva sa fie folosita in interesul tuturor? De ce sa progreseze lumea cu adevarat (si nu e vorba de “progresismul” nociv care ni se baga dortat pe gat) cand noi, specialii, trebuie sa ne pastram si sa ne intarim pozitiile?

  12. Cu tot riscul eu aș face guvernul României cu programe de AI. Cred că merită pentru că am văzut cum merge țara asta cu NU( Noninteligență Umană).

  13. Alte exemple SF cu tâlc în afară de Odiseea 2001: Stanislaw Lem – Fiasco; Arthur Clarke – Orașul și stelele; Orson Scott Card – Jocul lui Ender (cartea – filmul e cam palid) și continuările Vorbitor în numele morților și Xenocid; și nu în ultimul rând: Romulus Bărbulescu și George Anania – Ferma Oamenilor de Piatră și Paralela Enigmă! Arthur Clarke a fost initiatorul (în lit SF și nu numai) a sateliților geostaționari.

  14. Speriați oamenii cu aiureli și știri false.

    Nu există inteligență artificială. Sunt algoritmi, e matematică și statistică.

    Un calculator nu gândește, nu simte, nu înțelege.

  15. Român ia e cu un pas înainte…deja avem un guvern inteligent dar artificial!…nu știam de ce s-au doctorizat unii din guvern!…
    În Rumania vezi la tot pasul o inteligență artificială, aveți grijă să nu călcați pe ea…

  16. Probabil ca inteligenta artificial va prepara mancarea la restaurants in locul bucatarilor .

  17. AI are inteligenta surselor de informatii la care are acces. Adica AI devine un nepretuit ajutor pentru ….. mediocrii. De fapt doar mediocrii sint cei care-si vor pierde posturile. nimic nou de vazut aici…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.