Voiculescu, acuzat că a semnat pentru un vaccin neaprobat

Premierul Florin Cîțu s-a arătat revoltat, întrebat fiind dacă se simte vizat de ancheta DNA privind achizițiile de vaccin anti-COVID. Cîțu a susținut că este „mizerabil și revoltător” ca dosarul să fie asociat cu persoana sa: „Dosarul e pe faptă, nu pe persoană. Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA”.

Florin Cîţu a afirmat că procedura de achiziţie a vaccinurilor este una similară la nivelul Uniunii Europene şi că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a semnat pentru achiziţia a 28.290.000 de doze, dintre care 9 milioane de doze CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată.

DNA a anunţat marți că a înregistrat un dosar penal în care se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri împotriva COVID-19. Într-o primă reacție, Vlad Voiculescu a salutat ancheta DNA, adăugând că în cadrul unei şedinţe de guvern din luna martie a argumentat că există deja un număr mare de doze comandate, în raport cu toate scenariile de imunizare.

„Această procedură este o procedură pentru toată UE, la fel. Nu noi am făcut această procedură şi eu vă spun că e bine că s-a făcut aşa, pentru că, altfel, România – uitaţi-vă la ţările care nu au fost şi nu au avut parte de această procedură de negociere, în care a fost implicată Comisia Europeană, sunt ţări care nu au ajuns la vaccin, sunt ţări care plătesc mai mult acest vaccin şi am fi aşteptat şi noi ca alte ţări să aibă vaccinul. Deci, România, ca toate celelalte ţări, a primit şi primeşte, până în 2023, dozele de vaccin. (…) Acum, de exemplu, facem a treia doză – nu ştia nimeni că se va face a treia doză. Sunt lucruri care vor fi discutate, dar este bizar să ascult astfel de discuţii când e vorba de sănătatea românilor”, a spus Florin Cîțu.

Cîţu a adăugat că ministrul Sănătăţii este cel care semnează comenzile de vaccinuri din partea României şi menţionat că Vlad Voiculescu ar fi trebuit să spună dacă nu mai erau necesare alte doze.

„Ministrul Sănătăţii, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze, ar fi spus ceva. (…) Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, Nelu Tătaru – pentru 33 de milioane, pentru că a contractat înainte, eu am semnat pentru patru milioane de doze şi doamna Mihăilă, acum două luni de zile, a semnat pentru 21.000 de doze. Deci, dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai e nevoie. (…) Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru nouă milioane de doze CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de către domnul Vlad Voiculescu”, a mai spus premierul.

El a menţionat că în momentul de faţă, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin până în anul 2023, „adică de zece ori mai multe doze” decât populaţia Uniunii Europene. Totodată, România, în baza negocierilor făcute de Comisia Europeană şi a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizat la nivelul UE.

„Strategia Comisiei Europene a fost să negocieze în numele statelor – mare atenţie: în numele statelor membre – cu mai multe companii producătoare de vaccinuri şi să prefinanţeze în parte contractele prin fondurile instrumentului de sprijin de urgenţă. Deci, Comisia Europeană a negociat în numele statelor şi a prefinanţat. Vaccinul a fost contractat în condiţiile în care autorizarea, eficacitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte. Ştiţi foarte bine că erau deja semnate contracte, dar nu ştiam care dintre vaccinuri va putea fi folosit şi când. Era nevoie de acces la cât mai multe doze şi într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care Comisia Europeană şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar”, a precizat Cîţu.

Reacția lui Vlad Voiculescu la zicerile lui Cîțu

„Dl. Cîțu: „Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin CureVac, care nu a fost aprobat niciodată.”
Parcă nici dna Dăncilă nu își permitea să arunce cu cuvintele în halul ăsta. Florin Cîțu se joacă cu cuvintele așa cum s-a jucat cu bugetul sănătății – complet iresponsabil.
Mai întâi de toate: vaccinul CureVac-ul nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin.
Apoi:dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi DACĂ acel vaccin ar fi fost aprobat și DACĂ la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun. Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze. Sigur, asta dacă nu cumva țara respectivă are un mare meșter precum Florin Cîțu care ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite, așa cum înțeleg că s-a întâmplat cu vreo 700.000 de doze de vaccin Astra Zeneca.
Mai pe românește: problema nu e să dobândești dreptul de a face ceva (ex: să ai carnet de conducere, să cumperi un vaccin, etc.), problema este cum faci uz de dreptul dobândit (ex: să conduci beat, să lași vaccinurile să expire, etc.). Nu e greu să te comporți responsabil. Trebuie doar să rămâi cu picioarele pe pământ”, a reacționat Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

DNA cercetează achiziția de vaccinuri. Reacții!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. de ochii poolimii. dna il va spala pe sluga mengele cum l-a spalat si pe papucarul sandaaalist baaarnaaaa. asta este „om politic”…? toate jegurile aste sunt o gluma!! niste mascarici spalati bine pe creieri pentru a executa ordinele securimii tradatoare din spatele lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.