Zece măsuri necesare pentru România, în opinia unor antreprenori

Zece măsuri sunt necesare, în opinia unor antreprenori români, ca România să nu se oprească din creșterea economică, în condițiile recesiunii globale.

Romanian Business Leaders a lansat decalogul antreprenorilor români, în contextul discuțiilor coaliției de guvernare de modificare a Codului Fiscal, măsurile fiind preponderent fiscale, dar privesc și modernizarea statului.

Decalogul antreprenorilor 

#1 Menținerea cotei unice, care a stat la baza creșterii clasei de mijloc și a generat locuri de muncă. A adus progres, creștere economică și a scos la lumină zona veniturilor gri.

#2 Aplicarea unitară și egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferențial, care creează inechitate în economie, și împovărează fiscal sectoarele neprivilegiate.

#3 Plafonarea maximală a contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigură metodă pentru creșterea veniturilor salariale pentru români. Așa vor dispărea și munca la negru și formele alternative de angajare.

#4 Creșterea colectării taxelor. Suntem o țară cu o evaziune fiscală foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Prin digitalizarea și profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie să scadă rapid.

#5 Reducerea cheltuielilor statului. Creșterea numărului de angajați în sistemul de stat și salariile mari creează concurență mediului privat și pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce în ce mai puțini contribuabili îl alimentăm.

#6 Asigurarea unei politici fiscale stabile. În fiecare an suntem bombardați de amenințări de modificări fiscale, de noi impozite și taxe, fiscale și parafiscale. Avem interpretări fiscale neunitare și controale pe subiecte netranșate la timp.

#7 Digitalizarea reală a statului. E nevoie să aducem expertiza mediului privat în digitalizarea statului, pentru că know-howul este în mediul privat. Și este nevoie să creștem accelerat aptitudinile digitale ale funcționarilor. Nu doar că va ușura presiunea birocratică asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai mulți la bugetul de stat, pentru că va transparentiza afacerile.

#8 Simplificare administrativă nu ține numai de digitalizare, ține și de ușurarea mediului economic de obligații administrative absurde.

#9 Nevoia acută pentru un stat performant. Astăzi contribuabilii și cetățenii lucrează ca să țină în viață un aparat de stat uriaș, neperformant. E timpul ca statul să lucreze pentru contribuabili, și nu invers.

#10 Transparența în decizii. Antreprenorii români doresc să fie consultați în mod real, nu de formă, după ce măsurile sunt decise, atunci când se iau decizii care îi privesc.

„Noi, antreprenorii Romanian Business Leaders, ne dorim să contribuim la construcția unui stat modern, performant, echitabil. Doar împreună, mediu de afaceri – administrație publică – societate, putem face acest lucru. Pentru că ne dorim o țară în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască.”, a spus Dragoș Petrescu, Președinte RBL

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8518 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Frecție la picior de lemn,..Birocrație excesivă, ineficientă..Clar o singură regulă e de aplicat.. Reforma administrativă, cu descentralizare și autonomia regiunilor,.Fiecare se gospodărește cu banii proprii, sau pe care-i poate absorbi cu proiecte proprii și are grija regiunii sale. Simplu și eficient..

  2. NO!și de ce nu se aplică? OARE numai că nu vreau SODOMA și GOMORA? SAU că mai este „BĂTAIA LUI DUMNEZEU”?

  3. E doar in favoarea lor ca si antreprenori de carton lipiti de bugetul statului! Cred ca nu ati uitat proiectul guvernamental practicat de aceasta entitate „pentru un somer angajat primeau cel putin 2.500 lei plus anumite facilitati” care s-a extins pentru cei cu handicap si pentru pensionari ca angajati, ii tineau cam 3-5-6 luni si dupa,…pe liber pe motiv ca ruleaza angajatii! Sau, ultima fita „platesc voluntar angajatii cu 200 lei in plus la salariu=mita sau bani negri” prin ordonanta cu putere de lege!

  4. ups… se mesteca acelasi cuvinte intr-o paradigma expirata care suprima umanul. tot ce e scris mai sus este o iluzie a unui mediu viciat de el insusi. pierdere de timp…

  5. „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale” Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută

  6. inainte de a reduce numarul de functionari si de digitalizare trebuie simplificate la maximum procedurile si numarul de avize; in plus, puzderia de cazuri particulare nu poate fi rezolvata de computere; deci: 1. proceduri simple si avize minimale; 2. functionari mai putini, dar policalificati (ex. inspector fiscal + jurist)

  7. Legislatia sa permita cultivarea cinepii. Cinepa e un miracol pe care nu il exploatam. De ce? Alta poveste.

  8. În ‘colonie’ contează doar directivele celor două ‘Înalte Porți’, restul e … ‘democrație’.

  9. Vrajeala pentru prosti! Fara o politica nationala asupra resurselor si distributiei lor totul e praf in ochi. Deasemenea referitor la fiscalitate nu vad absolut nimic despre impozitarea multinationalelor, care de fapt nu sunt „multi” ci sunt ale unor tari bine cunoscute cu interese proprii, precum si impozitarea corecta a sistemului bancar strain din Romania.

  10. @Placta electorala, cineva a avut curajul sa ceara ce spui tu si a facut puscarie, deci despre ce vorbim? Auzi la ei cica salariile marite ale bugetarilor pun presiune pe salariile mediului privat!!! Au uitat ca atunci cand bugaterilor li s-a taiat 25 la suta imediat s-au aliniat si privatii la taiere!
    La crestere insa, le pute!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.