Zece motive pentru care prețurile la imobiliare cresc în 2022

Creșterea costurilor pentru materialele de construcție din ultimul an, întârzierile masive apărute în implementarea proiectelor, generate de restricțiile impuse de Covid-19 și conflictul ruso-ucrainean, precum și inflația galopantă sunt doar câteva dintre elementele care duc la creșterea prețurilor la imobiliare în acest an, conform specialiștilor de la Directimo.

Argumente valabile pentru principalele orașe și regiuni ale României, care primesc aflux permanent de studenți sau beneficiază de zone industriale și centre de afaceri sau dezvoltare. În continuare, unele dintre cele mai atractive variante de investiții sunt pe segmentul locuințelor de vacanță calitative, în special al celor cele care beneficiază de soluții profesioniste de ospitalitate pentru turiști și administrare completă pentru investitori.

1. De mai bine de un an, inflația generalizată se regăsește deja în costurile materialelor de construcții, care reprezintă un procent semnificativ din prețul acestora.

2. Întârzierile masive pe întreg lanțul de aprovizionare, generate inițial de restricțiile de Covid-19 și mai nou de conflictul ruso-ucrainean duc, de asemenea, la creșteri de costuri.

3. Majorarea dobânzilor pentru creditele cu care dezvoltatorii imobiliari se finanțează, corelată cu întârzierile cauzate de stat, cresc timpul de închidere a unui proiect.

4. Inflația galopantă, estimată să ajungă la 20% în 2022, va genera o cerere ridicată din partea investitorilor, pentru protecție în proprietăți calitative.

5. În perioade de stagflație sau chiar dragflație (în care ne confruntăm cu inflație crescută și scădere economică), real estate-ul rămâne unul dintre principalele refugii, datorită siguranței ridicate.

6. În contextul unei scăderi economice, dezvoltatorii care nu vor fi competitivi din perspectiva prețurilor și nu vor avea concepte adecvate nu vor putea să construiască și vor amâna ofertele, astfel încât oferta calitativă va scădea.

7. În contextul scăderii semnificative a cererii, pe fondul psihologic generat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cei mai mulți dezvoltatori încă nu au aplicat creșterile de costuri în prețurile de vânzare.

Argumente valabile pentru București:
8. Blocajul autorizațiilor, instituit de Primăria Capitalei începând cu luna februarie 2021, va conduce la o lipsă acută de ofertă în perioada 2023-2024.

9. Din cauza acestei situații, prețul terenurilor care beneficiază de autorizații a crescut
semnificativ, cu o medie estimată de 50%.
10. Condițiile de calitate slabă a vieții, din blocurile vechi, care s-au accentuat în ultima perioadă (instalații care nu au fost înlocuite, lipsa apei calde, lipsa parcărilor etc.), vor conduce la o cerere ridicată pe segmentul de locuințe calitative, în contextul în care regiunea București-Ilfov rămâne în top 10 zone de dezvoltare din Europa, din perspectiva PIB.

Piața imobiliară în prezent

Prognoza ia în calcul specificul pieței actuale, ce se confruntă astăzi cu o scădere a numărului de tranzacții imobiliare cu 50-70%, înregistrată de la începutul conflictului din Ucraina. Potrivit specialiștilor, odată ce șocul psihologic generat de război va fi asimilat, cererea își va reveni, pe fondul inflației, iar investitorii vor căuta un refugiu stabil, fapt ce va duce la creșterea prețurilor la imobiliare.

„Intrăm într-o perioada de inflație ridicată, în care valoarea banilor va fi puternic erodată. Real estate-ul rămâne atât o metodă de economisire primară, cât și o opțiune de refugiu pentru investitorii care caută active sigure, generatoare de venit. În contextul unei instabilități de pe piețele financiare și al analizei istorice pentru contextul unei perioade de stagflație din SUA, de exemplu, mulți investitori aleg investiția în real estate pentru siguranță versus fluctuațiile majore, care pot apărea pe burse. Chiar dacă dobânzile bancare vor crește, iar creditarea poate fi dificilă, investiția în imobiliare rămâne astfel o variantă de economisire și acumulare.”, a declarat Matei Maloș, CEO Directimo.

În ceea ce privește piața din București-Ilfov, evoluția acesteia diferă de la segment la segment. Creșterea costurilor de creditare afectează cererea, în special pe segmentele mass market și middle market, la fel cum se întâmplă și în alte zone din România. Centrul și nordul capitalei, precum și alte segmente de nișă, se încadrează într-un tipar privilegiat din prisma traiectoriei prețurilor, determinat de volumul cererii și al stocului de ofertă disponibil.

Cum arată prețurile din România raportat la celelalte piețe din Europa și SUA

În comparație cu nivelul pieței din regiune, Bucureștiul are astăzi prețuri cu 10% mai mici față de Belgrad (conform Global Property Guide, prețul mediu este 1.813 dolari/mp în București, versus 1.961 dolari/mp în Belgrad).

Totodată, spre deosebire de Viena, proprietățile luxury în cele mai bune zone sunt cu circa 65% mai mici în București (cca. 5.000 – 7.000 euro/mp), față de cele din capitala Austriei (20.000 euro/mp).

Comparativ cu piața din SUA, unde prețurile au crescut cu 50% de la maximul înregistrat în 2007, în România, prețurile sunt în anumite cazuri mai mici față de maximul înregistrat în aceeași perioadă. În timp ce, în cazul Bucureștiului, veniturile au crescut de peste 3 ori, iar depozitele gospodăriilor au crescut de 5 ori, conform BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Dar pentru imobilele construite in alti ani cu alte costuri de materiale de ce mai creste pretul?

  2. contrar expertilor imobiliari, care ar gasi si in pozitia planetei Neptun o justificare a preturilor aberante (cerute, nu platite) de imobilarii romani, putem tine orice pariu ca in urmatoarele 12 luni va urma o aterizare pe burta a maretei piete imobiliare si scaderea la jumate a preturilor actuale.
    dar fiti fara grija .. si la -50% dezvoltatorii fac profit frumusel. marjele actuale de profit sunt in zona 200%.

  3. Praful se va alege de imobiliare de acum încolo!!..vezi cazul america!!15 milioane de locuințe sunt pe burtă!!..adică pa și pusi!!..
    Cine mai e nebun să bage bani într-o locuință care nu va fi gata never!! .
    Dezvoltatorii vor închide 50 % din afaceri si vor pleca pe capete in alte zone ale planetei!!..
    Caz concret la BRASOV jumătate din construcții au rămas în faze intermediare si s-a tras oblonul!!..
    De ce credeti că Țiriac incepe sa vândă afacerile?…sau Maurer?

    • Cumparati acum!!!
      In 2 ani va fi 10.000euro/mp!
      Grabiti-va!

  4. Al 11-lea motiv, sau primul în ordinea importanței: se găsesc la capătul liniei fraierii care să plătească, unii dintre ei luând și bani cu o camata exorbitanta pentru asta.

  5. Analoisti imobiliari au spus ca cresc , atunci vor creste , numa ca analoisti imobiliari nu i-au mai numarat pe papagali ramasi in tara , si deci sini cumpara mon chere ? Ai ! Vin avganii cu banii ?

  6. Nu sunt justificate cresterea aberanta la toate materialele de constructii.Am vazut stocuri ,care zaceau de mult pe rafturi nevandute si acum le-au crescut pretul de 3-4 ori.Cimentul se fabrica ,folosind in locul gazului,cauciucuri,gunoaie aduse din occident. deci nu se justifica cresterea preturilor.Nisipul ,pietrisul, ar trebui marit doar cu pretul transportului ,caramizile idem etc.

  7. Scumpe poate in vitrină să faci un credit acum te gândești de 5000 de ori înainte …. in 2-3 luni salariu de 2500 de lei ne va mai ajunge maxim 7 zile ….

  8. Voua nu va e rusine sa va vaitati de saracie?
    Noi astia esentialii de pe sait, care incasam pensii speciale, nu ne vaitam toata ziua. Avem 45 de ani si viata inainte. S-au mai scumpit una, alta, dar ne descurcam. Daca scoate Budai pensiile speciale din procentul de 9,4% fixat in PNRR, ne mai indexeaza si noua banutii. O sa le zica ajutor de impotenta, sau ceva de genul asta. Important sa le plateasca.
    Pentru ailalti aveti facilitatea sa munciti pana la 70 de ani, astfel ca un credit pe 30 de ani, pentru un cotet la bloc va e la indemana.

  9. Nejustificat. Știu imobile, 4 buc in marginea Iașului, finalizare in 2018. Vroia 55 de mii de euro pt 70mp pe 2 nivele cu 200mp teren, toate utilitățile. Nu le-a luat nimeni nici până azi, dar dezvoltatorul cere 75 mii de euro acum 😀 Foame și japca că investiție nu se numește. Îl aștept în criza sa ii dau 45 de mii. Mai mult nu face, că a băgat maxim 28-30 de mii.

  10. Cei care au contribuit din plin la ceasta creștere nejustificată a preturilor sunt agenții imobiliari care su.-au pus capac chiar si de 10 – 15 % la pretul cerut de proprietar, in afara comidionului.
    La fel de adevarat ca demersul mârsav al acestora a avut ca sustinere banii negri existenti in piata.
    In orice caz, demersurile agenților imobiliari a creat o reacție din partea noilor vânzători care, văzând preturile cerute, au solicitat si ei un pret mai mare, deși erau conștienți că pretul este nejustificat.
    Dacă e să fim obiectivi, in realitate, preturile sunt mai JOS cu cca 20 % fata de cat se cere.
    O ordinarie fara pereche.
    Dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat în 2008, SCENARIUL SE REPETA. Sunt zone unde preturile au început să scadă iar reducerea masivă a tranzacțiilor coroborat cu criza energetica/alimentara/financiară, sunt UN SEMNAL DESTUL DE CLAR CA PRETURILE VOR SCADEA in perioada imediat următoare.
    Iar asta nu convine deloc speculantilor/intermediarilor etc ce trăiesc precum paraziții pe spatele vânzătorilor si cumpărătorilor deopotrivă. Si traiesc bine.
    Normal ca acestia vor susține contrariul. Dar nici ei nu cred.
    Păcat ca repercursiulile se rasfrang negativ asupra vanzatorilor, cumpărătorilor dar si agentilor imobiliari seriosi.

  11. Si sa nu uitam de hapcageala dezvoltatorilor imobiliari care vizează profituri si de 250 – 300 %.
    Ca se plâng ei ca, vezi Doamne, au crescut preturile, e o alta poveste. Se plâng de fapt ca nu mai realizeaza profit de 300 %, ci doar de 250 %.

  12. Și acum cinstit ar fi sa puneți si cele 100 de motive pentru care prețurile se vor prabuși.

  13. Estimez ca in maxim un an in orasul cel mai scump din tara, clujul, preturile la imobile vor fi maxim 1000 euro/mp. Iar cei cu cash vor cumpara si mai ieftin! Renovez acum un demisol in centru 35 mp cumparat de proprietar cu 80.000 euro, fara agentie. Credea ca baga 5000 euro si il renoveaza, a bagat deja 10000 si e la jumate. Totul e varza, instalatiile au fost scoase total, peretii peticiti in 50 de ani se curata pana la beton, abia apoi urmeaza izolatia cu bitum, solul este 120 cm sub nivelul caldaramului. Deja regreta ca l-a cumparat si a fost mintit de vanzator. Zicea ca acelasi imobil in bucuresti era jumate pretul.

  14. Preturile au crescut din cauza băncilor primul rand, cumpărând prin credit, la vânzare trebuie sa acoperi și dobânda,apoi speculațiile, special la terenuri, cumpărate tarla și vândute parcele, agențiile imobiliare, lăcomia acestora și comoditatea vânzătorului (nu înțeleg la ce îți trebuie al treilea om), iar un alt factor a fost (subliniez a fost), piata cripto monedelor, Romania ocupând loc în fruntea minatului in Europa, astfel mulți s-au îmbogățit și au cumpărat și plătit premium, obișnuindui pe dezvoltări cu preturile cerute.
    Dar vai de cei care au luat credite! Piata cripto a căzut și e în cădere, dobânzile cresc și nu se mai dau credite, preturile fara oferte se vor normaliza(-50%) iar cu cei cu credite ne vedem la executorii siliți.

    Daca nu…familiile tinere și muncitoare, se vor reloca in alte țări…vor rămâne samsarii , speculanții și „minoritățile”, căci și cei din IT vor fi nevoiți să se mute , cine sa conviețuiască cu specimenele rămase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.